Michelle Pfeiffer so ljubezen njenega življenja našli prijatelji

Po razpadlem zakonu in nekaj neuspešnih razmerjih je igralka Michelle Pfeiffer že pomislila, da ji sorodna duša pač ni usojena in da bo do smrti samska. Potem pa so stvari v svoje roke vzeli njeni prijatelji, ki so ji organizirali zmenek na slepo, na katerem je spoznala pravega moškega, s katerim si življenje deli še danes.

30. 8. 2014

Čeprav pri 56 letih ne spada več med najmlajše igralke, ki so v Hollywoodu najbolj zaželene, je Michelle Pfeiffer na velikem platnu še vedno nenadomestljiva.

Lani je to potrdila v akcijski komični kriminalki Malavita, in sicer z vlogo Maggie Blake, seksi soproge mafijca Freda Blaka oziroma Giovannija Manzonija, ki ga je upodobil Robert De Niro. Z omenjeno vlogo ni navdušila le oboževalcev, ampak tudi najstrožje filmske kritike. Čeprav ima še vedno aktivna zvezdnica za seboj bogato 36-letno kariero, polno zavidanja vrednih igralskih uspehov, nikoli ni dopustila, da bi ji slava udarila v glavo. Kar trikrat je bila nominirana za oskarja, a se ji je ta najprestižnejša filmska nagrada vsakič za las izmuznila. Je pa zato osvojila številna druga priznanja, med drugim tudi zlati globus za glavno žensko vlogo v filmu Fantastična brata Baker. Za to, da je danes svetovno znana igralka s hollywoodske A-liste, se lahko zahvali tudi svoji neobrzdani mladosti. V intervjujih pogosto prikliče spomine na mladost, ko se je vedla kot prava upornica. Z uporništvom je najverjetneje kljubovala očetu Richardu, ki je bil zelo strog in konservativen, zato je njegova vzgoja pri Michelle vedno naletela na odpor. Zvezdnica, ki je po horoskopu bik, pravi, da je tipična predstavnica tega znamenja - trmasta, močna, a zdravega razuma.

Michelle Marie Pfeiffer se je rodila 29. aprila 1958 v kalifornijskem mestu Santa Ana.

Odraščala je v družbi tri leta starejšega brata Ricka in dveh mlajših sester, Lori in Dedee, ki se prav tako ukvarja z igralstvom. Danes ena od najprivlačnejših igralk, ki se je večkrat znašla na vrhu različnih lestvic najbolj zaželenih slavnih žensk na svetu, pa se ni imela vedno za lepotico. Nasprotno, pravi, da je v otroštvu hodila kot raca in da je imela izjemno velika usta, zato so jo vrstniki pogosto zbadali. Bila je najvišje dekle v razredu in prava falotka, ki se je pogosto pretepala s fanti. Ravno zato se ni znala vesti v moški družbi in ni hodila na zmenke, čeprav so jo poskušali osvojiti tudi najpopularnejši fanti v šoli. Zaradi svojega uporniškega značaja se je večkrat znašla v težavah. V srednji šoli se je družila s starejšimi deskarji na vodi, pogosto je izostajala od pouka, svoj prvi avto, rdečega mustanga, pa je razbila pod vplivom opiatov, ko je bila stara komaj 16 let. V šoli je zanimanje kazala samo na igralskem področju, zato ji je profesor svetoval, da se preizkusi kot igralka. A Michelle se je raje posvetila lepotnim tekmovanjem. Dve leti po maturi se je prijavila na izbor za miss Orange Countyja in osvojila lento najlepše. Ponosna na ta uspeh se je odločila, da bo še enkrat poskusila srečo, in sicer na izboru za miss Kalifornije. Čeprav se ni uvrstila ravno visoko, ji je ravno ta izbor odprl vrata v igralski svet. V mestu angelov je namreč spoznala agenta, ki ji je pomagal dobiti prve vloge v reklamah, serijah in filmih.

Igralski prvenec je leta 1978 doživela v seriji Fantasy Island, v kateri se je pojavila kot praznoglava blondinka in izgovorila le eno repliko. V tistem obdobju je angažmaje večinoma dobivala le na račun svojega videza, zato ni čudno, da je najpogosteje snemala reklame v vročih hlačkah in poudarjala svoje obline. Takrat je še uživala v norih zabavah z veliko alkohola in mamili, a na srečo je dojela, da ji tako nikoli ne bo uspelo, zato se je odločila, da se bo spremenila. "Že v srednji šoli sem odkrila mamila in uživala v opiatih. Kar deset let, kolikor sem živela v Los Angelesu, sem jemala različne opiate, zelo kmalu po tem, ko sem se odselila, pa sem se očistila. V dvajsetih letih sem živela od dveh škatlic cigaret na dan in dietnih sokov," se spominja Michelle, ki danes prisega na zdrav način življenja in je že dolga leta veganka.

Ko se je preselila v Hollywood, je bila preplašena in negotova, zaradi svoje ranljivosti in labilnega značaja pa je kmalu padla pod vpliv kvaziverskega kulta, posvečenega vegetarijanstvu in metafiziki. Ta skupina ljudi je prevzela nadzor nad njenim življenjem in jo prepričala, da mora ves zasluženi denar podariti kultu. Ukazali so ji, da ne sme jesti in piti, in trdili, da za normalno življenje potrebuje le sonce. "Bila sem zelo mlada in osamljena. Na srečo nisem šla tako daleč, da bi živela z njimi. Pozneje, ko sem se izmuznila iz njihove družbe, sem začela raziskovati, da bi dojela, kaj se mi je pravzaprav zgodilo. Izvedela sem, da so v svojem kultu zbirali intelektualce velikih eksistencialnih zmožnosti, ki so pogosto razmišljali o svojem življenju in imeli pomisleke glede določenih odločitev. Včasih jih je takšno razmišljanje pripeljalo do brezupa in takrat so edini izhod videli v kultu. Med raziskovanjem sem ugotovila, da so pod vpliv kulta padali v glavnem pametni ljudje z visokim inteligenčnim količnikom. Zaradi tega sem se počutila malenkost bolje," v smehu pravi igralka, ki ji je pri tem, da je kultu dokončno obrnila hrbet, pomagal prvi soprog.

Pri 22 letih se je trdno odločila, da se želi posvetiti igralstvu, in začela obiskovati igralski tečaj.

Prav tam je spoznala svojo prvo veliko ljubezen, pet let starejšega igralca in režiserja Petra Hortona. Po hitrem postopku sta se noro zaljubila in prav tako po hitrem postopku, leta 1981, sta svojo ljubezen okronala s poroko. Rožice pa ji niso cvetele le na ljubezenskem, ampak tudi na poslovnem področju. Ko je še uživala na medenih tednih, je izvedela, da je dobila vlogo v komičnem dramskem muzikalu Briljantina 2. S svojo igro je navdušila slovitega režiserja Briana De Palmo, ki ji je ponudil vlogo v kriminalni drami Brazgotinec. V tem zdaj že kultnem filmu je zaigrala ob velikem Alu Pacinu in se kot ljubica kubanskega narko šefa in odvisnica od kokaina izkazala v svoji prvi uspešnici, s katero si je pridobila naklonjenost gledalcev in stroke. Po nekaj manjših vlogah v nizkoproračunskih filmih je leta 1987 velika platna osvojila s komično fantazijsko grozljivko Čarovnice iz Eastwicka. Svojo poklicno pot je nadaljevala v uspešnem slogu in že leto dni pozneje s slovitima Melom Gibsonom in Kurtom Russellom posnela romantično akcijsko kriminalko Tequila Sunrise. Prav v tem filmu se je prvič razgalila pred kamerami in posnela seksi sceno z Melom. Leta 1988 je dobila vlogo v romantični drami Nevarna razmerja, v kateri je upodobila madame de Tourvel, in si prislužila prvo nominacijo za oskarja, in sicer v kategoriji najboljše igralke v stranski vlogi. Že leto dni pozneje se je zahvaljujoč glavni vlogi Susie Diamond v romantični glasbeni drami Fantastična brata Baker drugič znašla med nominirankami za oskarja, a tokrat v kategoriji najboljše igralke. Tretjič pa se ji je najprestižnejša filmska nagrada nasmihala leta 1992, ko je v drami Polje ljubezni upodobila Lurene Hallett in si prislužila nominacijo v kategoriji najboljše igralke.

Medtem ko je na račun vloge v filmu Nevarna razmerja dobivala številna priznanja in nagrade, pa je začelo razpadati njeno zakonsko življenje. Med snemanjem tega filma so se namreč začele pojavljati govorice, da jo je zapeljal soigralec John Malkovich. Čeprav njuna domnevna afera nikoli ni bila uradno potrjena, sta se kmalu po koncu snemanja oba ločila od svojih partnerjev. Usodne ljubezni med Michelle in Petrom je bilo torej konec in leta 1988 sta se po sedmih letih zakona odločila, da bosta zaživela ločeno. Uradna ločitev je prišla na vrsto leta 1990.

"Ko sem se poročila s Petrom, sem bila stara komaj 22 let. Če me vprašate danes, sem bila premlada. Pravzaprav sva bila oba premlada. Skupaj sva odraščala in najine potrebe so se spreminjale. S Petrom sva si bila vedno blizu, celo po ločitvi, ki je bila težka, saj se pravzaprav nikoli nisva nehala imeti rada. Nisva se razšla sprta. Peter mi je celo pomagal, da sem spakirala. Po ločitvi sva se vsak dan več ur pogovarjala po telefonu. Še danes sva velika prijatelja," pravi Michelle.

Kmalu po ločitvi naj bi se zapletla v kratko afero z igralcem Valom Kilmerjem, pravo ljubezensko srečo pa je ponovno našla v objemu pet let mlajšega igralca, režiserja, producenta in scenarista Fisherja Stevensa, ki ga je spoznala, ko sta v okviru gledališkega festivala New York Shakespeare Festival oba igrala v predstavi Twelfth Night. Takoj sta si bila všeč in kmalu sta postala par. Ravno v tistem obdobju je Michelle potrdila status igralke z A-liste, in sicer z vlogo Seline Kyle oziroma Catwoman v kinematografski uspešnici Batman se vrača. S seksi kostumom, v katerem se je - kot je povedala - počutila kot v vakuumu, zato ga je morala večkrat odpeti, da se ni onesvestila, je navdušila moški del občinstva in postala megazvezdnica. Njena posvečenost igralski karieri pa je svoj davek še enkrat terjala leta 1992, ko je razpadlo njeno triletno razmerje s Fisherjem. V razočarani in že rahlo obupani Michelle se je takrat prebudil strah, da nikoli ne bo našla sorodne duše, ki jo bo spremljala do konca življenja.

"Skoraj bi se prepričala, da mi zakon preprosto ni zapisan v zvezdah. Sprijaznila sem se s tem, da sem ena od tistih žensk, ki lahko ohranijo relativno dolgo ljubezensko razmerje, in to je bilo v redu. No, po drugi strani pa sem si neizmerno želela otroke, ki pa jih nisem mogla dobiti, če nisem bila poročena," se tistega obdobja spominja igralka, ki je - podžgana s takšnimi mislimi - začela razmišljati o tem, da bi našla moškega, ki bi ji brez obveznosti naredil otroka. Na koncu je vendarle opustila to idejo in raje začela postopek posvojitve. Ko sta jo od prvega srečanja s posvojenko delila le še dva meseca, pa se je zaljubila! Januarja 1993 je zbrala pogum in odšla na zmenek na slepo, ki so ji ga organizirali prijatelji.

Verjetno jim je za to hvaležna še danes, saj je prav na tem zmenku končno spoznala tistega pravega zase, dve leti starejšega scenarista in producenta Davida E. Kelleyja. Ta jo je teden dni po prvem zmenku odpeljal v kino, kjer sta si ogledala film Drakula, in to je bilo dovolj, da je lepi igralki povsem zmešal glavo. Michelle se je takrat bala, da bo David reagiral negativno, ko mu bo povedala, da je posvojila hčerko, zgodilo pa se je ravno nasprotno - zaradi posvojitve jo je še bolj vzljubil. Po dveh mesecih razmerja je v njuno življenje prišla posvojena hčerka Claudia Rose, 13. novembra 1993 pa se je presrečni parček sprehodil do oltarja. Da bi bilo slavje še večje, sta na dan poroke krstila svojo posvojenko. Pika na i njuni neizmerni sreči pa je bila vsekakor novica, da je Michelle noseča. Njun sinček John Henry je luč sveta ugledal avgusta 1994. "Če ne bi imela otrok, bi lahko živela zaprta pred vsemi. Sploh ne bi hodila ven. Uživala bi med svojimi štirimi stenami in slikala, to me zares veseli. No, materinstvo pa me sili, da hodim ven, navezujem prijateljske stike in širim svoja obzorja," je takrat dejala presrečna mamica.

Prvih nekaj let po rojstvu sina je še naprej delala s polno paro, saj je otroka - kot je pojasnila - lahko 'strpala' v avto in ju odpeljala kamorkoli. Nato pa si je vendarle privoščila premor in se posvetila le družini. Pet let pozneje je dojela, da se mora 'vrniti v igro', zato je med drugim sprejela vlogo v glasbeni komediji oziroma muzikalu Lak za lase, ki je leta 2007 v kinih požel velik uspeh. Njena vrnitev v filmski svet pa seveda ni pomenila, da je pozabila na družino. Nasprotno, Michelle je vedno zelo pozorna na to, da domačim posveča dovolj časa in pozornosti. Če jo danes vprašate, kaj je zanjo najpomembnejše v življenju, vam bo kot iz topa odgovorila: "Moja družina!" Nič čudnega torej, da so ji najljubši nedeljski popoldnevi, ki jih najraje preživlja v znamenju poležavanja s hčerko in sinom ter branja knjig. Za svojega soproga ima na zalogi vedno le pohvalne besede, opisuje ga kot najčudovitejšega človeka, ki ga je kdaj spoznala.

"David je zelo ljubek in inteligenten, predvsem pa ima veliko srce. Poleg tega me je osvojil s svojim neverjetnim smislom za humor. Zanemarljivo ni niti to, da je zelo dobro videti in da je resnično izvrsten oče," je nekoč izjavila Michelle in dodala, da ji soprog skoraj vsak dan pošilja rože, in sicer njej najljubše gardenije.

"Sem najsrečnejše dekle na svetu," je še danes prepričana zvezdnica, ki poudarja, da se z Davidom od prvega zakonskega dneva trudita, da si vzameta dovolj časa, ki ga preživljata v dvoje. Eno od pravil je, da gresta vsaj enkrat mesečno na romantično večerjo. Zadnjih nekaj mesecev pa težav s preživljanjem časa v dvoje sploh nimata več, saj živita sama. Izselil se je namreč tudi njun mlajši otrok, sin Henry, ki je šel študirat. "Bila sem strašno živčna zaradi njegovega odhoda. Bala sem se, da bo hiša prazna in da bom osamljena. Njegov odhod me je prizadel, a zdaj vem, da je to novo poglavje v mojem življenju," pravi nekoč negotova deklica brez kančka samozavesti, ki danes z gotovostjo in ponosom govori o tem, da je v življenju uresničila vse cilje. Postala je uspešna igralka, poleg tega pa ima prečudovito družino in prijatelje, kar je morda še veliko pomembnejše.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia.si