Michael Jackson: Pojavile so se nove obtožbe na njegov račun

Kralj popa Michael Jackson tudi po smrti nima miru. Po poročanjih ameriških medijev ga tokrat za spolno nadlegovanje v otroštvu obtožuje znani ameriški koreograf Wade Robson.

Michael Jackson (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 5. 2013

Koreograf Wade Robson je v sodnem dokumentu, ki seveda ni dostopen javnosti, zaradi spolnega nadlego­vanja zahteval odškodnino od sklada Michaela Jacksona. Čeprav so številni primeri domnevnega zlorabljanja pokoj­nega kralja popa že zastarali, je Robson zahteval, da mu sodišče vendarle omogoči vložitev odškodninskega zahtevka.

Novico o novi obtožbi, povezani z Jacksonom, ki je leta 2009 umrl zaradi zastrupitve z zdravilom propofol, je prvi objavil spletni portal TMZ, pozneje pa so jo prenesli še drugi ameriški mediji, ki so se seveda sklicevali na poročanje omenjene spletne strani.

Robson, ki je danes star 30 let, se je z Jackom spoznal, ko je bil star komaj pet let. Takrat se je med njima razvilo prijateljstvo, ki je trajalo več let, zato je med sedmim in štirinajstim letom starosti redno obiskoval njegov sloviti ranč Neverland, kjer je včasih tudi prespal.

Veliko časa pa je preživel tudi v zvezdnikovih domovanjih v Los Angelesu in Las Vegasu. Ko je bil star osem let, je v šovu Star Search celo izvedel eno od njegovih pesmi. Bil je tudi ena od prič obrambe na odmevnem Jacksonovem sojenju za spolno nadlegovanje otrok leta 2005 in prav njegovo pričanje v pevčevo korist je v marsikaterem pogledu pomagalo pri tem, da so ovrgli obtožnico proti njemu.

"Pod prisego je pričal, da ga Jackson ni nikoli nadlegoval"

Čeprav je Jacksonova nekdanja hišna pomočnica trdila, da je zvezdnika videla pod prho z dečkom, ki je bil takrat star osem ali devet let, je Wade vse skupaj vztrajno zanikal.

"To je absurdno. Wade je bil tedaj ena od najmočnejših prič obrambe. Pod prisego je pričal, da ga Jackson nikoli ni nadlegoval, in zdržal hudo zasliševanje tožilcev," je za CNN izjavil tedanji Jacksonov odvetnik Tom Mesereau.

Gospod Mesereau je še povedal, da je čas vložitve obtožnice zelo sumljiv, ker se sklada z začetkom sojenja, ki so ga sprožili Jacksonova mama in njegovi trije otroci. Ti so vložili tožbo proti koncertnim promotorjem iz podjetja AEG Live, ki naj bi z izredno napornimi pripravami za serijo njegovih koncertov, s kate­rimi se je nameraval vrniti na svetovne odre, prispevali svoj delež k njegovi smrti.

In odvetniki tega podjetja so že pred začetkom sojenja napovedali, da bodo obtožbe o Jacksonovem spolnem zlorabljanju uporabili kot del svoje obrambne strategije. Tudi odvetnik Jacksonovega sklada trdi, da Robson laže.

"Njegove obtožbe so uboge. Najmanj dvakrat v 20 letih je pričal v korist Michaela, v številnih intervjujih pa je izjavil, da mu glasbenik nikoli ni ničesar naredil," je dejal Howard Weitzman.