Michael J. Fox odkrito o tem, kako živi s Parkinsonovo bolezenijo

Michael J. Fox je v osemdesetih letih slovel kot idol mladih, leta 1991 pa je izvedel, da ima Parkinsonovo bolezen, zaradi katere se je njegovo življenje kar precej spremenilo. Pred kratkim je povsem odkrito spregovoril o svoji bolezni.

Michael J. Fox odkrito o tem, kako živi s Parkinsonovo bolezenijo (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2016

Ob filmih 55-letnega kanadsko-ameriškega igralca, pisatelja, filmskega producenta in aktivista Michaela J. Foxa so odraščale generacije mladih.

Le kdo se ne spomni filmov, kot so Vrnitev v prihodnost, Žrtve vojne in Mladoletni volkodlak?!

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Michael nedvomno eden največjih hollywoodskih zvezdnikov, na začetku devetdesetih, natančneje leta 1991, ko je bil star 29 let, pa je na žalost doživel velik šok.

Zdravniki so mu namreč sporočili, da boleha za Parkinsonovo boleznijo.

Pred kratkim je dal simpatični zvezdnik intervju, v katerem je povsem odkrito spregovoril o tem, kako se spopada s to kronično napredujočo nevrodegenerativno boleznijo neznane etiologije, ki prizadene predvsem telesno gibanje in bolnika postopoma onesposobi za samostojno življenje.

Michael je bolezen pred javnostjo uspešno skrival kar sedem let, saj ni hotel škodovati svoji karieri.

V tistem obdobju je filme snemal kot po tekočem traku, bil je tako produktiven kot še nikoli prej. V podzavesti je imel namreč ves čas misel, da se bo njegova kariera kmalu končala.

Potem pa se je vse skupaj razvilo precej drugače, kot so napovedali zdravniki.

Njegovo telo zaradi Parkinsonove bolezni sicer res nenadzorovano trza in tudi njegove zmožnosti gibanja so omejene, a napoved zdravnikov, da deset let po diagnozi ne bo mogel več delati, se na srečo ni uresničila.

“Diagnozo sem dobil pred 25 leti in takrat so mi rekli, da bom lahko delal le še deset let. Zdaj bi moral biti že precej invaliden, a sem daleč od tega. Stanje se ne more več poslabšati, jaz pa še vedno nakupujem sam,”

je pojasnil v pogovoru za revijo Haute Living in dodal, da po dveh desetletjih in pol življenja s to boleznijo še vedno sproščeno gleda na svojo usodo:

“Nobenih pričakovanj nimam. Kar se bo zgodilo, se bo pač zgodilo. Upam, da bo to nekaj dobrega, in verjamem v to. Ne obupujem. Ugotovil sem, da neko stvar lahko sprejmem takšno, kakršna je, potem pa jo poskušam izboljšati ali spremeniti.”

V bitki z boleznijo je zvezdniku, ki je 28 let poročen z igralko Tracy Pollan, s katero ima štiri otroke, pomagal tudi njegov humor – odkar je javnosti razkril, da je bolan, vedno znova zbija šale na svoj račun.

Proti drhtenju in tresenju telesa pa se bojuje tudi z meditacijo:

“Le takrat, ko spim, si moje telo povsem spočije, meditacija pa ima enak učinek. V teh trenutkih telo spravim do točke, ko je tako umirjeno in upočasnjeno, da dobi dodaten počitek,” je povedal.

Preberi še: Skrivnostna Kylie Jenner sprožila ugibanja o novem načinu zaslužka ali pa preveri tole top idejo za adventni venček, ki ga narediš v manj kot 1 minuti!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri