Michael Douglas v vlogi, vredni oskarja!

Liberacejev televizijski šov je redno spremljalo kar 30 milijonov gledalcev, kar je vrtoglava številka. Tudi njegovo zasebno življenje je vzbujalo ogromno zani­manja, še zlasti njegovo razmerje s kar 40 let mlajšim ljubimcem, ki je trajalo pet let.

Izkazal se je. (foto: Profimedia, Shutterstock) Profimedia, Shutterstock
8. 6. 2013

V eni od bolj bizarnih scen v HBO-jevi biografski drami Behind the Candelabra (Za svečnikom) vidimo Liberaceja, naj­bolje plačanega ameriškega zabavljača v obdobju od petdesetih do sedemdesetih let, ki ga po ocenah kritikov mojstrsko upodablja Michael Douglas, kako lastni gromozanski portret sname s stene in ga kaže plastičnemu kirurgu. Ob tem ga prosi, da na njegovem mladem ljubimcu Scottu Thorsonu, ki ga igra Matt Damon, opravi niz plastičnih operacij, da bi bil ta čim bolj podoben prav njemu.

Na 'napenjanju' obraza

Plastični kirurg Jack Startz, ki ga igra Rob Lowe, posluša svojo slavno stranko, a pred tem poskrbi za napenjanje kože tudi na Liberacejevem obrazu. Ker je doktor Startz s posegom vendarle malo pretiraval, Liberace ne more več do konca zapreti vek, zato spi z odprtimi očmi. Gre za bujno domišljijo hollywoodskih scenaristov? Nikakor ne! Sloviti režiser Steven Soderbergh je svoj zadnji igrani film namreč posnel po knjigi spominov Scotta Thorsona, Liberacejevega 40 let mlajšega ljubimca.

Potem ko so film prikazali v uradni konkurenci filmskega festivala v Cannesu, je doživel tudi televizijsko premiero na ameriškem programu HBO. Danes 54-letni Thorson vse te dogodke spremlja iz zapora v Nevadi, kjer je zaradi vloma in kraje kreditne kartice pristal februarja letos. Danes je Thorson utrujeni možakar, odvisnik, ki boleha za rakom na debelem črevesu, in je svetlobna leta oddaljen od tistega zlatega, 17-letnega dečka, na katerega je bil povsem nor slavni Liberace.

Ta si je perverzno želel mladega ljubimca in sina hkrati, zato je mladeniča tudi podvrgel pravemu nizu operacij. "Star sem bil komaj 17 let, on pa me je rešil iz nemogoče situacije, ponudil mi je zatočišče pred nasilnim očetom in duševno bolno mamo. Takrat bi storil karkoli, da bi mu ugodil," se spominja Thorson, ki v svoji biografiji piše, kako se je kot deček leta 1977 vselil v Liberacejevo ekstravagantno vilo v Las Vegasu. V hiši je bilo 17 klavirjev, strop je bil poslikan v slogu Sikstinske kapele, eden od kerubinov pa je imel Liberacejev obraz.

Obsesivno na ope­racije

Ljubezenska idila je trajala pet let. V tem obdobju je neobičajen par brezglavo zapravljal, letel v prvih razredih, Liberace je mladega ljubimca zasipal s številnimi darili, med drugim s krznenimi plašči, leta 1979 pa sta oba začela obsesivno hoditi na plastične operacije. Prav v tem obdobju je Thorson postal odvisen od mamil, predvsem od kokaina in amfetaminov, ker je poskušal shujšati, da bi ugodil svojemu starejšemu ljubimcu.

Po nenadnem koncu razmerja je Thorson leta 1982 tožil Liberaceja in od njega zahteval 113 milijonov dolarjev na račun skupnega življenja. Na koncu je sprejel pičlih 95 tisoč dolarjev odškodnine. Parček se je na koncu vendarle pobotal, in to ob Liberacejevi smrtni postelji leta 1987. Ekscentrični pianist je v 68. letu starosti umrl za aidsom.

Ženske so mu bile najzvestejše

Ameriški televizijski ljub­ljenec, ki se je rodil 16. maja 1919 kot Wladziu Valentino Liberace, je klavir začel igrati pri štirih letih. Pri 20 letih je doživel prvenec kot solist s simfoničnim orkestrom Chicaga. V začetku petdesetih let je začel snemati igrane filme, a je velikanski uspeh vendarle dosegel na televiziji. Njegovo najzvestejše občinstvo so bile ženske, starejše od 50 let, ki so ga naravnost oboževale. Vsako epizodo njegovega šova The Liberace Show si je ogledalo kar 30 milijonov gledalcev!

Leta 1954 je naznanil zaroko s takrat 23-letno igralko Joanne Rio, a se nista nikoli poročila. Zatem so se zelo hitro sprožile govorice o njegovi pravi spolni usmerjenosti. Zloglasni hollywoodski tabloid Confidential je leta 1957 objavil zgodbo z naslovom Zakaj bi morala biti Liberacejeva naslovna tema Nor na fanta, pri čemer so namigovali na njegovo ljubezensko zvezo z nekim piarovcem iz Dallasa. Liberace je tožil omenjeni tabloid in dobil sodno bitko, saj mu je uspelo dokazati, da ga v navedenem času sploh ni bilo v Dallasu.

"Jaz sem človek Disneyland," se je glasila ena od njego­vih najbolj znanih krilatic. Njegova najbolje prodajana plošča je bil singel z izvedbo Ave Marie. Zadnji koncert je imel v newyorški dvorani Radio City Music Hall 2. novembra 1986, tri mesece pred smrtjo. Svojo spektakularno kariero je tako končal z 18 koncerti, ki jih je imel v le treh tednih.

Vabljena k ogledu napovednika!