Meryl Streep naj bi moža varala z Jackom Nicholsonom

Čeprav je fantastična igralka Meryl Streep še okrevala po smrti svoje prve velike ljubezni, ko ji je brat predstavil svojega prijatelja Dona Gummerja, se je v tri leta starejšega kiparja v trenutku zaljubila do ušes. Med njima se je razvila neizmerna ljubezen, ki traja še danes.

"Moja družina je res na prvem mestu. Vedno je bila in vedno bo." (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
1. 3. 2014

Že osemnajstič v karieri se je Meryl Streep znašla med nominirankami za oskarja, najprestižnejšo nagrado v filmskem svetu. Z glavno vlogo v drami Avgust: okrožje Osage je podrla vse rekorde in postala igralka z največ nominacijami v karieri. Do zdaj je osvojila tri zlate kipce, prvega leta 1980 za stransko vlogo v drami Kramer proti Kramerju, tri leta pozneje za glavno vlogo v romantični drami Sofijina odločitev, pred dvema letoma pa še za glavno vlogo Margaret Thatcher v biografski drami Železna lady.

Mary Louise Streep, rojena 22. junija 1949 v Summitu v ameriški zvezni državi New Jersey, si je prvi aplavz prislužila že pri 12 letih, ko je v šolski božični predstavi zapela 'Sveto noč' v francoščini. V srednji šoli je petje opustila, ker so jo začeli bolj zanimati zmenki, zato se je zdelo, da so bili njeni pevski in igralski nastopi v otroštvu le kratkotrajna faza. A na srečo ni bilo tako. Po končani srednji šoli je sicer želela študirati pravo, a se je nato vendarle vpisala na Vassar College, specializiran za umetnost.

To se je zgodilo po naključju, ker je zamudila na sprejemni izpit za pravno fakulteto. Potem ko je diplomirala, se je odločila, da leto dni ne bo počela ničesar in da se bo v tem času posvečala le sebi. Ko je zaključila 'samoanalizo', se je vpisala v Yale School of Drama, kjer je študentske klopi gulila s kolegico Sigourney Weaver. Njeno odločitev, da se resno posveti igralstvu, je še dodatno učvrstila starejša kolegica Bette Davis, ki jo je Meryl od nekdaj občudovala. Ko je kot mlada igralka na začetku kariere nekega jutra v poštnem nabiralniku našla pismo, v katerem ji je legendarna Davisova sporočila, da jo občuduje in da nanjo gleda kot na svojo naslednico, je dojela, da je na pravi poti. Kmalu po tem, natančneje 17. septembra 1978, je za vlogo v televizijski seriji Holokavst prejela emmyja, dve leti pozneje je sledil še oskar in ena od najuspešnejših igralskih karier vseh časov se je bila začela.

Ne živi kot tipična hollywoodska zvezda

Kljub silnim in vsem dobro znanim igralskim uspehom pa Meryl ne živi kot tipična hollywoodska zvezda, njeno zasebno življenje, zakon in družina nikoli niso bili tema, s katero bi se ukvarjali tabloidi. Morda je prav to eden od razlogov za njeno dolgotrajno in neverjetno uspešno kariero. Ko je leta 2012 za prej omenjeno vlogo Margaret Thatcher prejela oskarja, je v čustvenem govoru s solznimi očmi prvič na odru Kodak Theatra omenila svojega soproga Dona Gummerja. Zahvalila se mu je za podporo in poudarila, da vse vrednote, ki ji v življenju kaj pomenijo, dolguje prav njemu. Igralka je tri leta starejšega kiparja, dolgoletnega prijatelja svojega brata Harryja Williama III., spoznala prav prek brata. Meryl in Don sta se zaljubila na prvi pogled in se hitro spustila v strastno razmerje. Čeprav je igralka v tistem obdobju še okrevala po smrti svoje prve velike ljubezni, ji Don ni bil le začas-na tolažba.

Po samo nekaj mesecih razmerja sta si na skromni in intimni ceremoniji v domu njenih staršev v Connecticutu prisegla večno zvestobo. To je bilo 30. septembra 1978, ko je bil Don star 31, Meryl pa 29 let. Spomladi leta 1979 sta poroko proslavila še v krogu prijateljev, in sicer na odbiti in zelo ležerni koktajl zabavi. "Nekateri ljudje so nori na vero, nekateri na posel, nekateri na slavo, nekateri na materialne dobrine. Jaz sem bila vedno nora le na ustvarjanje družine. Od nekdaj sem hotela najti pravega človeka, s katerim bi začela meni tako sveto skupnost. Nikoli si nisem mogla niti predstavljati, da bi živela sama," pravi Meryl.

Z Johnom Cazalom je bila srečna vse do njegove smrti

Njena prva ljubezen, človek, s katerim si je nameravala ustvariti družino, pa je bil njen 14 let starejši stanovski kolega John Cazale. Spoznala ga je leta 1976, ko sta skupaj igrala v predstavi Measure for Measure. Govorilo se je, da sta bila tako močno zaljubljena, da jo je John že po nekaj tednih razmerja zasnubil in da mu je na vprašanje vseh vprašanj odgovorila pritrdilno, a Meryl je govorice o zaroki pozneje zanikala: "Nikoli nisem bila zaročena z Johnom Cazalom. Skupaj sva živela tri leta, dokler ni umrl za kostnim rakom." Z Johnom, s katerim je zaigrala v vojni drami Lovec na jelene, je bila torej srečna vse do njegove smrti 12. marca 1978, ko je bil star komaj 42 let. Meryl ga je tako močno ljubila, da je pred njegovo smrtjo igralstvo celo obesila na klin, da se je lahko v popolnosti posvetila skrbi zanj.

Zadnje tedne njegove bitke z zahrbtno boleznijo je preživljala z njim v bolnišnici, kjer mu je brala športne strani časnikov, izvajala komične interpretacije in vso svojo energijo usmerjala v to, da je do bridkega konca ohranil veder duh. O tem bolečem obdobju svoje mladosti nikoli ni govorila v javnosti. "Naučila sem se, kaj je res pomembno. Naučila sem se ločiti resnico in vrednote od neumnih in nepomembnih stvari, h katerim ni vredno težiti," je nekaj let pozneje razkrila življenjsko lekcijo, za katero je poskrbelo tisto tragično obdobje.

Njena druga ljubezen življenja je njen današnji soprog Don. Prav v prvi in edini zakonski skupnosti se je Meryl razvila v eno od največjih igralk moderne dobe Hollywooda. Zakonski par je v tem času spremenil kar nekaj stalnih prebivališč, od New Yorka do Connecticuta in Kalifornije. Čeprav se marsikomu zdi, da Don živi v njeni senci, še zdaleč ni tako, saj si je ustvaril zavidanja vredno kariero in danes spada med najuglednejše kiparje na svetu. Zaradi ljubezenske zgodbe, ki traja že skoraj 36 let, se igralki v intervjujih le redko uspe izogniti vprašanjem o skrivnostih uspešnega zakona, pri katerem medijem nikoli ni uspelo najti kakšne pomanjkljivosti ali napake. Nič čudnega, saj se ta zvezdniški zakon nikoli ni znašel v krizi.

Leta 1986 naj bi ljubimkala z Jackom

"Srečna sva, da sva našla drug drugega. Najin zakon, otroci in njihova prihodnost so odločitve, ki sva jih sprejela. To, da sta najini življenji dovolj fleksibilni, da se lahko prilagajava potrebam drugega, lahko pripiševa sreči. Mislim, da je v zakonu odločilnega pomena to, da poslušaš partnerja in svoje bližnje, otroke, prijatelje, mamo, očeta. S poslušanjem se naučiš vsega, kar se je treba naučiti o življenju," je prepričana zvezdnica, ki jo kolegi zaradi vloge v istoimenski filmski uspešnici kličejo Mamma Mia. Zakoncev nikoli niso spremljali škandali, trači ali afere, z nedavno objavo biografije legendarnega hollywoodskega igralca Jacka Nicholsona pa je v javnost vendarle pricurljalo nekaj precej pikantnih podrobnosti, tako iz Jackovega kot iz Merylinega življenja. Nicholson, ki ga še danes spremlja sloves markantnega ženskarja, naj bi se nekoč namreč intimno družil s Streepovo, ki je bila njegova soigralka v dveh filmih, komični drami Heartburn in drami Ironweed.

Med snemanjem slednjega filma, leta 1986, naj bi se njegova prikolica na prizorišču snemanja pogosto sumljivo zibala. "Meryl in Jack sta iz nje hodila skuštrana. Velikokrat sta potem dojela, da sta se v naglici narobe oblekla, težko pa je bilo spregledati tudi njune zaljubljene poglede," je povedal delavec s snemanja in dodal, da je filmska ekipa veliko več govorila o domnevnih slavnih ljubimcih kot pa o filmu. Meryl in Jack sta se spoznala leto dni pred začetkom skupnega snemanja in takrat je igralka izjavila, da je bilo to zanjo doživetje, ki ga lahko primerja le še s trenutkom, ko je spoznala Micka Jaggerja ali Boba Dylana. Da bi nekako 'razbil' napetost, ki je med njima vladala pred snemanjem prve skupne scene, je Jack menda potrkal na vrata njene prikolice in jo vprašal, ali lahko uporabi njeno straniš-če. Njen odgovor je bil seveda pritrdilen in napetost je kmalu izginila. Po koncu snemanja pa ga je po trditvah uslužbencev hotela vrgla iz svoje sobe in mu rekla, da nikoli več ne bo snemala z njim.

V tistem obdobju je bil zloglasni zapeljivec v dolgoletnem razmerju s kolegico Anjelico Huston, ki pa je menda ni varal le z Meryl, ampak tudi z igralko Veronico Cartwright. Meryl in Jack naj bi domnevno afero končala takoj po koncu snemanja skupnega filma, a sta ostala dobra prijatelja. S katerim od kolegov bi se poročila, s kom bi imela avanturo in koga bi ubila? Sijajno vprašanje. Počakajte, da razmislim. Vem. Poročila bi se z Robertom Redfordom, ubila bi Dustina Hoffmana, seksala pa bi z Jackom Nicholsonom, se glasi igralkina izjava, ki je govorice o domnevno aferi z Nicholsonom seveda še dodatno razplamtela. Kakorkoli že, čeprav so se o domnevnem zvezdniškem ljubimkanju iz osemdesetih let razpisali vsi svetovni mediji, se Meryl in njen soprog Don nista niti trudila zanikati teh navedb, ampak sta jih raje povsem ignorirala.

Vse štiri otroke je rodila doma

Neločljiva zakonca poleg ljubezni povezujejo isti interesi in predvsem strast do potovanj. Kot prava filantropa uživata v dobrodelnem delu, poleg tega pa obožujeta umetnost, zato se vedno potrudita, da v vsakem mestu, v katerem se ustavita, obiščeta muzeje in galerije. "Soprog razume mojo potrebo po ustvarjanju in igri. Mislim, da bi mi bilo veliko težje, če bi imel on 'normalno' pisarniško delo. Poanta ljubezni je zame deljenje istih življenjskih vrednot in interesov s svojo boljšo polovico," pojasnjuje igralka in dodaja, da je prepričana, da bi bila brez svojega soproga čustveno mrtva.

Meryl in Don imata štiri otroke, sina in tri hčerke. Henry Wolfe je star 34 let, Mary Willa 'Mamie' šteje okroglih 30, Grace Jane ima za seboj 27 pomladi, Louisa Jacobson pa je luč sveta ugledala leta 1991. Vse štiri otroke je zvezdnica na izrecno zahtevo rodila doma. "Veliko težje je biti starš kot igralka. Igralstvo prinaša pohvale, zadovoljstvo in denar, starševstvo pa nič od tega. Od otrok ne boš slišal besede zahvale. Nasprotno, včasih niti mize ne pospravijo za seboj, če jih ne opozorim. Ko so bili otroci majhni, so z mano potovali v Afriko, Avstralijo, Veliko Britanijo, ko smo živeli v Connecticutu, pa sem se trudila, da sem vsak večer prišla domov. Spominjam se, ko sem snemala v New Yorku in sem vsak večer s helikopterjem hitela domov," pripoveduje in dodaja, da ji je zdaj, ko so otroci odrasli, veliko lažje, čeprav - kot vsaka skrbna mama - ni nehala skrbeti zanje.

"Trenutno vsi živimo v New Yorku, čeprav me ne potrebujejo več za vsakodnevno nego. Zame pa je pomembno še nekaj. Spomnim se, da je Katharine Hepburn nekoč izjavila, da ni mogoče imeti družine in uspešne kariere hkrati. Mislim, da sem pokazala, da je to vendarle mogoče, in na to sem silno ponosna," pravi Meryl, ki se je trudila, da bi otroke ohranjala čim dlje od navideznega hollywoodskega glamurja. Resnici na ljubo je nekajkrat potožila, da ima občutek, da njeni nasveti pri njenih otrocih naletijo na gluha ušesa, in da ji preostane le še upanje, da jim bodo nekega dne vendarle prisluhnili. Čeprav na prvi pogled morda ne deluje tako, zatrjuje, da je bila pri vzgoji potomcev precej stroga: "O, jaz sem vedno zlobna policistka. Vedno sem imela vlogo tiste, ki vse prepoveduje, Don pa je dobil vlogo očeta, ki je precej popustljiv do otrok, še posebej do hčerk, ker ve, da jih bo mama spravila v red."

Srečna, a tudi nervozna

Čeprav je štiri nadobudneže - kot že omenjeno - poskušala držati na varni razdalji od igralstva, sta se Mamie in Grace že kot najstnici podali po njenih stopinjah, sin Henry pa prav tako igra, poleg tega pa se ukvarja tudi z glasbo. Henry se je prav zaradi svoje mame pred kratkim znašel v središču pozornosti. Meryl se je med snemanjem fantazijske znanstvenofantastične drame The Giver namreč zbližala s soigralko Katie Holmes in dobro obveščeni viri s prizorišča snemanja so trdili, da je legendarna igralka v mladi Katie prepoznala idealno dekle za svojega sina, zato ji je med drugim menda ponosno razkazovala Henryjevo fotografijo.

Očitno pa Meryl ni ravno najboljša 'ženitna posrednica', saj ji sina ni uspelo 'oddati' nekdanji soprogi Toma Cruisea, ki po novem menda ljubi igralca in glasbenika Jamieja Foxxa. "Sem srečna, a tudi nervozna. Ponosna sem na svoje otroke, ker menim, da so nadarjeni. Zaradi mene so pod 'povečevalnim steklom' in vedno se bo našel kdo, ki bo rekel, da niso dovolj dobri in da jim dajejo posel le zaradi mene. Moje hčerke in Henry se tega zavedajo, a se s tem niti najmanj ne obremenjujejo. Želijo se ukvarjati z igralstvom in pravzaprav vsak starš svojim otrokom želi, da počnejo to, kar imajo radi, saj imamo vsi samo eno življenje," pravi simpatična zvezdnica. In še kako prav ima!

Napisal Tim Jera za revijo Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri