Melanie Griffith: Deviškost izgubila po obisku Deviških otokov

Igralka Melanie Griffith se - vsaj kar se življenjske dobe zakona tiče - nekako ne sklada s hollywoodskimi normami. Že dobrih 17 let je namreč poročena s tri leta mlajšim stanovskim kolegom Antoniem Banderasom, ki ga je spoznala na snemanju filma.

“V vsaki ženski je malo striptizete.” (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
15. 12. 2013

"Kako je bilo videti najino prvo srečanje? Takoj me je vprašal, koliko sem stara. Toliko o Banderasu kot o latinskem ljubimcu, ki se mu ni mogoče upreti," se Melanie Griffith v šali spominja prvega stika s soprogom Antoniem Banderasom, do katerega je prišlo na snemanju romantične komedije Dvojni zapeljivec leta 1995. Vse od takrat sta igralca neločljiva, že več kot 17 let pa sta tudi srečno poročena.

Njuno razmerje ni šokiralo le medijev in javnosti, ampak tudi njune sodelavce na prizorišču omenjenega snemanja. Nihče od njih namreč ni posumil, da se med njima kaj plete. On je bil takrat še poročen s prvo soprogo, špansko igralko Ano Leza, ona pa je bila v drugem zakonu z igralcem Donom Johnsonom. Vsi so se morali strinjati, da sta Melanie in Antonio odlična igralca tudi v zasebnem življenju.

V šolo z levjim mladičkom

Melanie Griffith se je igralki Tippi Hedren in producentu, nekdanjemu igralcu in direktorju marketinške agencije Petru Griffithu, ki se je v New Yorku ukvarjal tudi s kupoprodajo nepremičnin, rodila 9. avgusta 1957. Na svet je prijokala v Velikem jabolku. Ko je bila stara štiri leta, se je s staršema preselila v Los Angeles, kmalu po prihodu v mesto angelov pa sta se Tippi in Peter ločila. Tri leta po ločitvi se je njena mama poročila z Noelom Marshallom, direktorjem televizije, producentom in agentom. Novo domovanje so si omislili na ranču, kjer je Melanie odraščala ob Johnu in Jerryju, Noelovih sinovih iz prvega zakona. Tippi je imela na ranču tudi zavetišče za divje živali Shambala, zato je Melanie med drugim odraščala tudi med levi in leopardi!

"Nekega dne, ko me je sin vprašal, ali lahko vzame mačko v šolo, k pouku biologije, sem se spomnila, kako sem jaz prišla v šolo z levjim mladičkom, kar je bilo precej bizarno. Mačke so prečudovite in moja mama jih ima še vedno, a moji otroci še niso bili na ranču. Zaradi varnosti čakam, da postanejo polnoletni. Levi se zelo radi igrajo z malimi otroki, a jih lahko nenamerno poškodujejo," je nekoč, ko so bili njeni otroci še majhni, izjavila Melanie, ki se je spomnila, da jo je lev v otroštvu tako hudo ranil, da si je 'prislužila' kar 70 šivov.

Melanie je najprej obiskovala katoliško šolo, potem pa je preskočila del izobraževanja in se pri 14 letih vpisala v zasebno izobraževalno ustanovo Hollywood Professional School, ki jo je dve leti pozneje tudi uspešno zaključila. Kariero modela in igralke je začela že zelo zgodaj, pri devetih mesecih je posnela reklamo, pri 12 letih pa je doživela filmski prvenec. Na začetku ni rada delala, ker je bila izredno sramežljiva.

Odpor, ki ga je čutila do igralstva, je še dodatno okrepil ekscentrični režiser Alfred Hitchcock, ki ji je za šesti rojstni dan podaril miniaturno krsto, v kateri je bila voščena replika njene mame v oblačilih, ki jih je nosila v njegovi grozljivki Ptiči. S tem ji je dal simbolično vedeti, v katero smer bo krenila kariera njene mame po tem, ko je zavrnila njegovo dvorjenje. Sicer pa je bila Melanie kot najstnica neukrotljiva. Njena najboljša prijateljica je bila igralka Heidi von Beltz, ki je leta 1980, ko je delala kot kaskaderka, doživela hudo nesrečo z avtom, po kateri je kot paraplegičarka ostala prikovana na invalidski voziček. Tudi Melanie je leta 1980, ko je vinjena prečkala sloviti losangeleški Sunset Boulevard, zbil avto. Posledice?

Zlomljena noga, zlomljena roka, fraktura lobanje in številne manjše poškodbe. Nesreča jo je spodbudila, da je popivala še naprej, saj ji je zdravnik rekel, da bi umrla, če ne bi bila pijana. Pri 14 letih je odšla od doma in kmalu zaživela z osem let starejšim igralcem Donom Johnsonom. Prvič sta se poljubila na snemanju romantične komične drame The Harrad Experiment, v katerem je Don igral z njeno mamo.

"Preskočila sem srednjo šolo, zato so bile vse moje prijateljice starejše od mene. Vse so že seksale, jaz pa sem čakala tistega pravega. In potem sem spoznala prečudovitega Dona. Odločila sem se, da bo on prvi. Ko sem se vrnila z dopusta na - kako ironično - Deviških otokih, sem ga poklicala in povabila na kosilo. Bilo ga je strah, saj ni imel v načrtu 20 let zapora zaradi seksa z mladoletnico. Nekaj časa me je zavračal, naposled pa se je končno zgodilo, povsem spontano. Še vedno verjamem v to, kar sem storila. Pri 14 letih sem se bila sposobna ljubiti, ne le v fizičnem in mentalnem smislu, ampak tudi v duhovnem. Ljubljenje z Donom se mi je zdelo in je zame tudi bilo nekaj povsem naravnega," se spominja igralka, ki se je s tem lomilcem ženskih src poročila leta 1976, ko je bila stara 18 let.

Poklicala ga je ob petih zjutraj, po tem, ko je Don vso noč preživel na neki zabavi, in sicer v objemu drugega dekleta, nekdanje miss sveta Marjorie Wallace. Obljubila sta si, da se bosta ljubila do smrti, in že nekaj ur pozneje jo je zapeljivec odpeljal na letališče, potem pa v Las Vegas, kjer sta že tisto popoldne postala mož in žena. Po šestih mesecih stalnega opijanja in jemanja mamil sta se ločila.

Vpis v zahtevno igralsko šolo

Melanie je po ločitvi sem ter tja sicer posnela kakšen film, a nobena vloga ni bila ravno nepozabna. Na snemanju televizijske komedije She's in the Army Now je leta 1981 spoznala leto dni starejšega igralca kubanskih korenin Stevena Bauerja. Na začetku je bilo njuno razmerje videti perspektivno, saj je ob njem prenehala piti, poleg tega pa sta skupaj zaživela precej umirjeno življenje v New Yorku. Prav Stevenu jo je uspelo pregovoriti, da se je vpisala v zahtevno igralsko šolo Stelle Adler. Maja 1982 sta se poročila, tri leta pozneje, 22. avgusta 1985, pa mu je povila sina Alexandra.

Vse je bilo sijajno, saj je kmalu dobila glavno vlogo v kriminalni romantični komediji Čudežno dekle, svetovno slavo pa si je priborila s komično romantično dramo Delovno dekle, v kateri je upodobila ambiciozno tajnico Tess McGill. Za to vlogo je med drugim osvojila zlati globus in si prislužila nominacijo za oskarja. Na krilih slave se je vrnila k starim nevarnim razvadam, ki so škodovale njeni karieri in tudi zasebnemu življenju. Leta 1987 se je ločila, dve leti po tem pa jo je odvisnost od kokaina in alkohola ponovno pripeljala v naročje prvega soproga Dona, ki jo je prisilil, da se je po uspehu filma Delovno dekle končno prijavila v kliniko za zdravljenje odvisnosti v Minnesoti.

Junija 1989, po petih mesecih nosečnosti, se je z Donom še drugič poročila, 4. oktobra pa mu je povila hčerko Dakoto. Tokrat je bil v zakonu najšibkejši člen Don. Vedno in povsod so ga namreč spremljali škandali. Alkohol, nezvestoba, prometna nesreča, ki jo je zakrivil v vinjenem stanju, ko je po noči, preživeti v baru z lepo mladenko, peljal domov svojega sina Jesseja ... Po vsem tem se je 3. junija 1994 vendarle napotil v slovito kliniko Betty Ford, v kateri je uspešno končal zdravljenje. Njegovemu zakonu z Melanie, ki je imela v žepu že pogodbo za snemanje filma z Banderasom, pa ni bilo več rešitve.

Ko je spoznala Antonia ...

Španskega igralca, rojenega v Málagi, ki je bil devet let poročen z rojakinjo in kolegico Ano Leza, imel pa je tudi vročo afero s kraljico popa Madonno, je - kot že omenjeno - spoznala na snemanju filma Dvojni zapeljivec. "Ljubezen je abstraktna. Ne morem natančno reči, kaj čutim do Melanie. To se je preprosto zgodilo in zdaj je tukaj. Prežema celotno moje telo in dušo. Ni se zgodilo na 'klik'. Rojevalo se je postopoma. Oba sva bila poročena, v to nisva šla na slepo. Ljubezen se je rojevala počasi," je Antonio opisal svoja čustva, ko sta spomladi 1996 končno javno naznanila, da sta v razmerju.

Pred tem sta se zaljubljenca uspešno 'skrivala' kar leto dni. Pozneje sta oba povedala, da sta se zbližala na snemanju omenjenega filma. Iz dneva v dan sta skupaj preživljala čas tudi med snemanji, se pogovarjala o zakonu in veliko smejala, a nič ni kazalo, da se bosta zapletla v resno razmerje. "Na snemanjih se mi je znalo dogajati, da mi je bila všeč katera od kolegic, a nikoli v nobeni nisem videl seksualnega objekta. Dobro smo se razumeli, a nikoli se ni končalo s kakšno zvezo. Mislil sem, da bo tako tudi tokrat, a sem se uštel. Ko sva končala snemanje, sva se poslovila in vsak je ubral svojo pot, a sva se še naprej pogosto pogovarjala po telefonu in govorila do nezavesti. Dojel sem, da jo močno pogrešam in da sem se zaljubil," je Banderas odprl svoje srce in dušo.

Melanie pa je po drugi strani trdila, da se je v Španca zaljubila na prvi pogled: "Še vedno sem bila poročena z Donom in zaradi otrok sva poskušala ohraniti zakon. Toda kmalu sem dojela, da ne bo šlo." Banderas pa je priznal tudi porazno dejstvo. Pred snemanjem 'usodnega' filma je Melanie namreč srečal že dvakrat, enkrat celo na podelitvi oskarjev, a ona je bila takrat že slavna, on pa mlad in anonimen igralec, zato si ga ni zapomnila! Si je pa on še kako dobro zapomnil njo. Spominjal se je tudi tega, da je na podelitvi oskarjev nosila belo obleko in biserno ogrlico. O tem, kako nor je bil nanjo, med drugim priča tudi to, da se je le mesec dni po tem, ko je v roke dobil uradno ločitev, že pripravljal na novo poroko.

"Sem eden od najbolj romantičnih tipov, ki ste jih kdaj srečali. Pokleknil sem pred Melanie in jo zaprosil. Ni jokala. Ko me je videla na tleh, je umrla od smeha," priznava rahlo osramočeni zvezdnik, ki je svojo srčno izbranko zasnubil, ko je v Južni Karolini snemala romantično dramo Lolita. Poročila sta se 14. maja 1996 v Londonu, a nikoli ni niti ena fotografija z njune poroke pricurljala v javnost. Paparaci so bili obupani, ker se je ženin ves čas vešče skrival pod suknjičem. Ena redkih informacij, ki je pricurljala s poroke, je bila ta, da je bil njen sin iz zakona z Bauerjem oblečen kot Antonio, Dakota pa je nosila enako obleko kot Melanie. Znano je tudi to, da je bila nevesta povsem sproščena, ženin pa je bil vendarle rahlo živčen. Preden sta končala izmenjavo poročnih zaobljub, je njen takrat 10-letni sin Alexander vzkliknil: "Zdaj lahko poljubiš nevesto!" in si prislužil gromek aplavz 15 povabljencev. Za medene tedne ni bilo časa, ker Antonio še ni končal snemanja filma Evita, je pa zato družina vse poletje preživela skupaj v Španiji.

Melaniejine težave z odvisnostjo

"Ali niste bili zaskrbljeni zaradi Melaniejinih težav z odvisnostjo? Vas ni bilo strah začeti razmerja z njo?" Takšna in podobna vprašanja so radovedni predstavniki sedme sile ves čas zastavljali Antoniu, kar dokazuje, da je marsikdo menil, da njun zakon ne bo trajal ravno dolgo. Nekateri so bili celo prepričani, da bosta skupaj zdržala največ leto dni, ker naj bi bila preprosto preveč različna. "Veliko sva se pogovarjala o težavah, ki jih je imela, in o tem, kako težko ji je bilo začeti živeti zdravo življenje. Pojasnila mi je, da se namerava tudi v prihodnje izogibati kakršnimkoli odvisnostim. Ne morem si niti predstavljati, koliko volje in moči je potrebno, da v tem uspeš. Toda pri tem ima vso mojo podporo. Predstavljajte si, igrati je začela, ko je bila najstnica, in nikoli ni imela normalnega življenja, primernega svoji starosti. V takšnih okoliščinah si je težko graditi samozavest in samospoštovanje, ki sta potrebna, da bi se uprl odvisnostim. Lahko je kazati s prstom in okriviti nekoga, a treba je razumeti tudi tujo bolečino," je Antonio ob takšnih vprašanjih branil ljubljeno žensko. V maniri pravega kavalirja je pojasnjeval tudi njene ljubezenske neuspehe:

"Veliko časa je preživela z ljudmi, ki niso dojeli, da je ranljivo bitje. Jemala je mamila in pila, ker si je nadvse želela ubiti bolečino, ki jo je spremljala vse življenje. Odkar sva skupaj, vem le to, da se ji je uspelo znebiti vseh razvad. Edino, kar zahteva od mene, je to, da sem ob njej, ko ima težavo. Potrebuje me, ker se želi opreti name. Upam, da bo vsak dan, ki ga bova preživela skupaj, močnejša in bolj samozavestna. To je, vsaj jaz tako mislim, največ, kar ji lahko dam in kar pričakuje od mene."

Melanie pa je prvič v življenju izjavila, da ima ob sebi moškega, ki mu popolnoma verjame in zaupa. "Čeprav ni videti, sem zelo posesivna ženska. Želim biti prepričana, da je oseba, ki jo imam rada, zame pripravljena storiti vse na svetu. Doslej ni bilo tako. Kadar sem spala sama, sem bila najbolj nesrečno bitje. Vedno sem si želela imeti ob sebi nekoga, ki me ima rad, in če ga ni bilo, sem se predajala alkoholu in mamilom. Zdaj za to nimam več razlogov. In že zdavnaj sem se nehala bati, da bom Antonia izgubila. Kadar ga ni ob meni, kadar je odsoten zaradi posla, me ne skrbi, s kom spi, in ali me vara. Pomembno mi je le to, da je v redu," igralka opisuje svojo transformacijo v zakonu z Banderasom, v katerem je štiri mesece po poroki, natančneje 24. septembra 1996, povila hčerko Stello.

Na žalost pa se je Melanie kljub tako veselemu dogodku, kot je rojstvo otroka, kmalu ponovno znašla v peklu odvisnosti, tokrat menda zaradi protibolečinskih tablet. Na zdravljenju je bila kar trikrat, in sicer v letih 1998, 2000 in 2009. "Njene bitke nikoli nisva skrivala pred otroki. To bi bilo res neumno. Saj so vendar pametni in vedo, da se nekaj dogaja, " pojasnjuje Banderas. Čeprav se je že nekajkrat šušljalo o bližajoči se ločitvi in njegovi nezvestobi, zakon zvezdnikov tudi po dobrih 17 letih deluje zelo skladno. Kot dokaz neizmerne ljubezni si je dala Melanie na desno ramo tetovirati soprogovo ime, ki ga je uokvirila s srčkom. Morda se skrivnost njunega uspešnega zakona skriva tudi v tem, da sta se že takoj na začetku dogovorila, da nikoli ne bosta delala istočasno.

"To, da preživiva čim več časa skupaj, lahko samo učvrsti najin odnos, ne more ga uničiti. Za to, da bi bila čim več skupaj, pa mora eden od naju vsakič žrtvovati delček kariere. Eden od naju bo vedno doma, da bo v oporo drugemu in najini družini. Ta recept še vedno velja," pravi zadovoljna Melanie.

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri