Meg Ryan: Srečna, da si ni blizu z družino

Svet je osvojila z neposrednostjo, iskrenim nasmehom, osebnostjo in karizmo. Zahvaljujoč vlogam v številnih uspešnih romantičnih komedijah je bila nekoč na vrhuncu slave, danes pa je ameriška igralka Meg Ryan že rahlo pozabljena, saj nikakor ne dobi vloge, ki bi ji vrnila stari sijaj.

11. 3. 2012

Margaret Mary Emily Anne Hyra se je rodila 19. novembra 1961 v Fairfieldu v ameriški zvezni državi Connecticut.

Za tako dolgo ime se lahko zahvali mami Susan Jordan Duggan, profesorici angleškega jezika, ki je vse življenje sanjarila o tem, da bi postala igralka, pri tem pa seveda ni vedela, da bo prav hčerka uresničila njene neizpolnjene sanje. Ko je šlo za igralske ambicije Susan, ji je bil svojevrsten trn v peti njen mož Harry Hyra, profesor matematike, ki nikoli ni pretirano podpiral želje svoje žene, saj je menil, da bi zaradi igralstva zanemarila otroke. V njunem zakonu so se rodili kar štirje otroci, poleg Meg še hčerki, Dana in Annie, ter sin Andrew. V otroštvu je bodoča igralka dobila vzdevek Peggy, obiskovala pa je katoliško šolo St. Pius X v rodnem Fairfieldu, kjer sta bila zaposlena tudi njena starša. Mnogo let pozneje je zvezdnica razkrila, da ni imela srečnega otroštva. Pri njih doma nikoli ni bilo slišati smeha, ker se člani te rahlo disfunkcionalne družine niso dobro razumeli med seboj.

“Naši značaji so bili povsem nekompatibilni, nikoli se nismo pretirano pogovarjali o tem, kako smo preživeli dan. Vsi so bili zaposleni s svojimi opravki in težavami,” pravi Meg, ki je bila v družinskem domu pogosto tiha in manj opazna, a je zato briljirala v šoli, kjer je bila zelo priljubljena med sošolci. Zaradi navihane in živahne narave je bila tudi navijačica in številni so se strinjali, da je bila ena najlepših punc, ki so s svojimi nastopi zabavale občinstvo med premori raznih tekem.

“Življenjska radost, ki sem jo takrat izkazovala, je bila le obrambni mehanizem zaradi najrazličnejših težav, ki sem jih doživljala v družini. Nočem reči, da sem stalno igrala, sploh ne. Toda v tistem obdobju sem počela vse samo zato, da bi bila sprejeta med šolskimi kolegi, da bi me cenili. Pri njih sem iskala vse tisto, česar doma nisem nikoli našla,” pojasnjuje igralka, ki se je leta 1974 z družino preselila v mestece Bethel.

Že leto dni pozneje, ko je bila stara komaj 14 let, pa je vsa družina doživela šok. Susan jim je namreč rekla zbogom, se ločila od moža in zapustila otroke.

Znova se je odločila, da se bo preizkusila v igralskem svetu, zato se je preselila v Los Angeles, a kot nalašč ji nikoli ni uspelo, da bi - v nasprotju s svojo hčerko - postala slavna.

Odhod iz družinskega doma ji je prinesel le to, da so se otroci odtujili od nje. Po ločitvi tudi Meginemu očetu ni uspelo obdržati vseh otrok na kupu, kmalu so ubrali vsak svojo pot in zaživeli samostojna življenja. Po uspešno opravljeni maturi je bila Meg na maturantskem plesu razglašena za najlepšo dijakinjo in okronana z naslovom kraljice šole, potem pa se je preselila v New York, kjer je začela študirati novinarstvo. Medtem se je njena mama poročila z novinarjem Patom Jordanom in postala igralska agentka, zato se je po mnogo letih oglasila hčerki in ji predlagala, da bi bila njena agentka. V njej je namreč že zdavnaj prepoznala igralski talent. In tako se Meg, ki si je na mamin predlog spremenila ime in priimek, ni podala med predstavnike sedme sile, ampak je raje zaplavala v svet sedme umetnosti.

Za ime Meg se je odločila zato, ker ji je mama pojasnila, da je to zelo primerno, saj to ime v kombinaciji s priimkom Ryan tvori anagram od Germany (Nemčija).

Sicer pa je Meg že med študijema snemala zelo dobro plačane televizijske oglase, na televiziji pa se je prvič pojavila v drami Bogati in slavni, v kateri je igrala hčerko Candice Bergen. Eden od razlogov, da je sprejela to vlogo, je bil, da je morala plačati nočni tečaj igralstva. Ko ji je do konca študija ostal le še en semester, je univerzitetno izobraževanje obesila na klin in se posvetila izključno igralstvu.

Seveda je bila prav mama, zahvaljujoč svojim zvezam in poznanstvom, zaslužna za njeno vlogo v omenjeni drami, prav tako pa tudi za vlogo v žajfnici As the World Turns, v kateri je Meg igrala med letoma 1982 in 1984. V tem času je doživela nekaj srhljivega, kar se je sicer srečno končalo, a te epizode se bo prav gotovo spominjala do konca življenja. Ko se je nekega večera vračala z igralskega tečaja, jo je namreč napadel neznanec, ki ji je prislonil nož na grlo.

“Spominjam se, da sem se močno ustrašila, in ne vem, od kod sem dobila moč, da sem se obranila. Udarila sem ga v trebuh, nisem mogla kričati, le udarjala sem ga in grizla. To je bilo preprosto neverjetno,” se spominja.

Ko je posnela precej neopaženo grozljivko Amityville 3-D, se je preselila v Los Angeles in leta 1986 dobila vlogo, ki je nikakor ni smela izpustiti iz rok, saj je pomenila začetek njene bleščeče igralske kariere.

V zdaj že kar kultnem filmu Top Gun je zaigrala ob Tomu Cruiseu, utelesila pa je ženo pilota Goosa. Goos oziroma igralec Anthony Edwards pa Meg ni spravil v posteljo le v filmu, ampak tudi v resničnem življenju.

Kmalu po koncu snemanja sta začela romanco in skupno življenje, ki se je končalo v trenutku, ko je v njeno življenje vstopil stanovski kolega Dennis Quaid.

Bodočega moža je spoznala le leto dni po snemanju Top Guna, tudi takrat pa je bilo za Meg usodno snemanje filma.

Meg in Dennis sta znanstvenofantastično komedijo Notranje vesolje snemala leta 1987, in čeprav se mu je nekaj časa odločno izogibala, ker je slovel kot velik zapeljivec, ki nenehno menjava dekleta, se na koncu ni mogla upreti njegovim čarom. Številni njeni prijatelji so pozneje zatrjevali, da je bila to ljubezen na prvi pogled, ki je Meg kljub prvotnemu upiranju nikakor ni mogla zanikati.

Meg Ryan

Z njenim novim izbrancem pa se nikakor ni mogla sprijazniti njena mama, ki je zelo dobro spoznala igralski svet, zato je slišala tudi za njegove težave z odvisnostjo. Meg o tem, da bi ga zapustila, ni hotela niti slišati, zato je Dennis sčasoma postal razlog, zaradi katerega je igralka za vedno pretrgala odnose z mamo, ki je čez nekaj let izdala knjigo z zanimivimi podatki iz življenja, pozneje pa tudi iz zakona svoje hčerke ter slavnega igralca.

“Srečna sem, da si nisem blizu s starši, bratom in sestrama. Mirna sem le takrat, ko sem daleč od njih,” je nekoč izjavila Meg, ki se je z Dennisom zaročila leta 1988, po snemanju njunega drugega skupnega filma D.O.A.. Trenutek, ki ji je za vedno spremenil kariero in zaradi katerega se je še danes ves svet spominja kot ljubke in simpatične junakinje številnih romantičnih komedij, je bil leta 1989, ko je posnela romantično komedijo Ko je Harry srečal Sally. Zanimiva ljubezenska zgodba, ki sta jo z Billyjem Crystalom doživljala v tej filmski uspešnici, je postala njen zaščitni znak, prinesla pa ji je tudi prvo nominacijo za zlati globus.

Začetek devetdesetih pa je Meg prinesel še eno pomembno vlogo - v romantični komediji Joe proti vulkanu je zaigrala ob Tomu Hanksu, kar je bilo njuno prvo od treh velikih sodelovanj.

Ko sta se novi ameriški ljubljenki in junakinji uspešnih romantičnih komedij v poslovnem življenju cedila med in mleko, pa je bilo zasebno življenje majavo, saj se je Dennis čedalje pogosteje vdajal alkoholu in mamilom. Ko je izvedela za njegovo ljubezen do narkotikov, je za kratek čas prekinila zaroko, a je ostala ob njem in mu poskušala pomagati v boju proti odvisnostim. Leta 1991 sta Meg in Dennis praznik zaljubljencev preživela v apartmaju hotela Bel Air v Los Angelesu, kjer sta se odločila, da ne bosta več zavlačevala s poroko.

Poročni zaobljubi sta si izrekla kar v hotelu, saj je igralec poklical hotelsko osebje in izrazil željo, da bi se takoj poročil s svojo izbranko. To sta tudi storila, drug drugemu obljubila vzajemno zvestobo, pomoč in poštenost v dobrem in zlu, kmalu pa se je izkazalo, da se tega nista držala.

Le nekaj dni po poroki je moral Dennis obiskati kliniko za odvajanje od trdih drog, a je pozneje povedal, da bivanje v Santa Monici zanj ni bilo tako zelo težko, ker je bila Meg ves čas ob njem. Po uspešnem zdravljenju in le 14 mesecev po poroki sta igralca okusila še čare starševstva.

Plod njune ljubezni, sinček Jack Henry, se je rodil 24. aprila 1992.

Na začetku je bilo vse idealno, zato je igralka lahko uspešno usklajevala poslovno in družinsko življenje. Njena kariera je bila tedaj na vrhuncu, da bi občinstvu in stroki dokazala, da zna snemati tudi resnejše filme, pa je sprejela nekaj težkih vlog, med drugim vlogo odvisnice Pamele Courson v biografskem filmu The Doors. Vloženi trud se ji je nedvomno splačal, saj je bila deležna izvrstnih kritik, javnost pa jo je končno začela sprejemati kot resno igralko. Ta status je še dodatno okrepila z odličnima filmoma, romantično komedijo Romanca v Seattlu, v kateri je drugič zaigrala s Tomom Hanksom in s katero si je priborila drugo nominacijo za zlati globus, in romantično dramo Ko moški ljubi žensko. Tretje in zadnje sodelovanje s Hanksom, v filmu Čaka te pošta, pa ji je prineslo še tretjo nominacijo za zlati globus.

V tistem obdobju je s soprogom in sinom uživala v skladnem družinskem življenju v Santa Monici. Ko so jima obveznosti to dopuščale, sta odpotovala na svoje veliko posestvo v Montani, slavna zakonca pa sta se v popolnosti posvečala malemu Jacku, ki je odraščal daleč stran od soja reflektorjev in je imel povsem brezskrbno otroštvo. Bil je neobremenjen s tem, da sta njegova starša slavna igralca. Jack ni imel niti varuške, Dennis ali Meg sta ga redno sama vozila v šolo, po pouku pa so vsi trije doma vadili jogo.

“Materinstvo me je izredno spremenilo. Prekrasno je, da obstaja bitje, ki je povsem odvisno od tebe, in da vse, kar počneš, počneš zanj. Nikoli si nisem mislila, da bi lahko nekoga vodila v življenju, a odkar sem mama, sem prisiljena v to, in menim, da mi gre dobro od rok. Nisem popolna, nihče ni, a tudi sama sem presenečena, da imam odgovore na vsa Jackova vprašanja,” je izjavila srečna zvezdnica, ki ji je snemanje akcijskega trilerja Dokaz življenja leta 2000 uničilo do takrat skladno zakonsko življenje. Vstop v novo tisočletje je namreč prinesel konec njenega zakona. V medijih je takrat kot bomba odjeknila vest, da se je med snemanjem tega filma tako močno zaljubila v svojega soigralca Russlla Crowa, da je zaradi njega zavrgla kar devet zakonskih let, preživetih z Dennisom. Ta ji nikakor ni mogel oprostiti skoka čez plot s šarmantnim avstralskim ‘gladiatorjem’, zato je vložil zahtevo za ločitev, ki pa jo je na Megino prošnjo pozneje umaknil.

Poleti 2001 sta se vendarle ločila, igralka pa je čez nekaj let spregovorila o tej aferi ter za zakonski brodolom obtožila svojega moža, ki naj bi jo pogosto varal.

“Russell ni bil noben uničevalec zakonov. Samo pospešil je stvari, ki so bile neizogibne. Ko sem ga spoznala, je bilo moje življenje nočna mora. Po devetih letih zakona nisem bila pripravljena na še eno dolgo zvezo, tako da sem na koncu prizadela še njega. Mediji so me takrat križali v javnosti, a mislim, da je bilo pravi nezvesti osebi prizaneseno. Moj zakon je bil že najmanj pet let pred ločitvijo povsem nezdrav, a razlog nikoli ni bil drugi moški. Z Dennisom preprosto nisva več mogla obstati. Da me je soprog dolga leta varal, kar sem izvedela takoj po ločitvi, je bilo zame težko in zelo boleče. Toda ne počutim se kot žrtev, počutim se izdano. Dennis mi dolgo ni bil zvest, kar je zares boleče. Ko izveš nekaj takega, preprosto ne veš, kako bi reagiral. Dolgo sem bila v tem zakonu, včasih se mi je uspelo povzdigniti nad težave, včasih pa je bilo precej težko. Ločitvena izkušnja je bila zelo težka, a hkrati tudi zelo osvobajajoča. Končno sem se počutila svobodno, drznila bi si celo reči prerojeno, ker mi ni bilo mar, kaj si bodo ljudje mislili o tem. Bila sem pripravljena na nov začetek. Najhuje od vsega pa je bilo, da je ta ločitev v meni ubila vso željo po slavi. Tudi sicer nisem preveč ambiciozna oseba, a od takrat sem začela dobivati čedalje manj filmskih ponudb. Toda mislim, da se je vse to, kar se mi je zgodilo, moralo zgoditi. Na koncu sva bila oba z Dennisom vesela, da sva se razšla. Kljub ločitvi sva ostala dobra prijatelja. Obožujeva Jacka in skupaj skrbiva zanj. Sin je zame najpomembnejši na svetu in nenehno mislim nanj,” se je razgovorila Meg, ki se je po ločitvi za nekaj časa umaknila iz sveta sedme umetnosti.

Takrat je le sem in tja posnela kakšen, v glavnem neuspešen film. Z bivšim možem sta dobila skupno skrbništvo nad takrat devetletnim sinom. Meg je sicer kupila stanovanje v Velikem jabolku, a ga je kmalu prodala, da bi bila bliže sinu, ki je živel z očetom v Los Angelesu. Takrat je priznala, da so ji bili v veliko pomoč pogovori s psihiatrom.

“O svojih čustvih si takrat nisem upala govoriti javno, saj sem se naučila, da molčim o svojem zasebnem življenju. Ne maram, če ljudje javno paradirajo s svojimi težavami. Srce sem odprla svojemu psihiatru, s katerim sem se z užitkom pogovarjala o svojih težavah. Imela sem priložnost, da sem se z njim daleč stran od oči javnosti pogovarjala o čustvenem življenju, ob tem pa sem dobivala še strokovne rešitve in odgovore,” je pojasnila igralka, ki je kratko zvezo z Russllom kmalu končala, potem pa se je zapletla še v kratkotrajne afere z igralcema Johnom Cusackom in Breckinom Meyerjem ter z modelom za spodnje perilo Travisom Fimmelom.

Meg je javnost šokirala v filmu Na robu strasti, v katerem je bilo očitno, da se je podvrgla botoksu, kar je bilo vidno tudi na promociji tega trilerja. Že v naslednjem filmu, športni biografski drami V ringu, pa je poskrbela za preobrat, ko je utelesila Jackie Kallen, uspešno boksarsko menedžerko.

“Vadim jogo, a za ta film sem nekaj časa poskušala celo boksati. Počepi so me ubijali in nimate pojma, kaj vse je potrebno, da si dober boksar. Pomembno je vse, kar daš v usta, vse, kar dvigneš ali spustiš. Disciplina je ekstremna. Nikoli ne smeš pozabiti nanjo. Z Jackie sva veliko časa preživeli skupaj, odpeljala me je na številne dvoboje, gledali sva tudi videoposnetke. Pogosto sva skupaj jedli, snemala sem njen glas in naglas. Bilo je težko, a res sva se odlično zabavali,” se te igralske izkušnje spominja Meg, ki je zatem posnela še komično dramo Ženske, v kateri je tolmačila prevarano ženo.

Njeni filmi so včasih služili tudi več kot 100 milijonov dolarjev, bila je ena izmed najbolje plačanih igralk, danes pa je povsem drugače. Nekdanja ljubljenka občinstva se čedalje pogosteje posveča režiserskemu poslu. V zasebnem življenju je srečo pred dobrimi šestimi leti našla v mali Kitajki Daisy True, ki jo je posvojila kot 14-mesečno dojenčico in s tem nadaljevala priljubljeni trend, ki so ga pred njo začele številne slavne kolegice.

“Nimam občutka, da sem jo posvojila, je kot moja biološka hčerka. Daisy je prečudovit otrok, vsak dan tako napreduje, da sem celo sama včasih presenečena nad kakšno njeno izjavo. Trudim se, da bi ji bila mama in prijateljica, ker je zame pomembno, da ima moja hčerka popolno zaupanje vame in da se lahko obrne name v kateremkoli trenutku, kadarkoli je pred kakšno oviro. Jack pa je postal že pravi mladenič. V odnosu s sestro se trudi in ni niti najmanj ljubosumen, ker je prišla v naš dom. Nasprotno, bil je srečen, hkrati pa tudi rahlo zmeden. Moja otroka sta moje največje bogastvo,” pravi igralka, ki so se ji s posvojitvijo izpolnile sanje, da bi še drugič postala mama.

V zadnjem času sicer nima opaznejših filmskih vlog, se ji je pa zato sreča končno nasmehnila tudi na ljubezenskem področju.

Meg Ryan

Lani je spoznala 60-letnega rokerja Johna Mellencampa, s katerim že kar nekaj časa napovedujeta poroko, zaradi katere je John zahteval ločitev od svoje tretje soproge, 42-letne manekenke Elaine Irwin, s katero je bil poročen 18 let.

“Ne le da je s človekom, ki ga ima rada, s človekom svojih sanj, ampak se je spet vrnila na naslovnice. Ni lahko utoniti v pozabo in postati povprečna Newyorčanka po tem, ko leta uživaš v medijski slavi. Seveda bi bila raje v vseh časopisih z napovedmi novih filmskih hitov, a zadovoljila se je tudi z zgodbo o novi ljubezni. Trenutno je namreč presrečna, kar lahko opazijo vsi, ki se znajdejo v njeni bližini,” sporoča prijateljica igralke, ki ji bo morda prav nova ljubezen prinesla tudi nove vloge in ji vrnila nekdanjo slavo.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri