Matthew McConaughey: Zreli komik

Svoje izklesano telo, ki ga zelo rad razkazuje, želi tudi v petem desetletju ohraniti izklesano.

28. 3. 2011

Toda filmski igralec Matthew McConaughey, za katerega se je ves čas kariere zdelo, da bo ostal zapisan romantičnim komedijam, v katerih je najbolje odigral moškega v tridesetih, ki noče odrasti, se je obrnil proti resnejšim vlogam.

V drami The Lincoln Lawyer, ki je bila v ameriških kinematografih prvič predvajana zadnje zimske dni, igra sin vzgojiteljice ter lastnika bencinske črpalke ter nekoč tudi igralca ameriškega nogometa pri NFL-moštvu Green Bay Packers odvetnika, ki se znajde pred moralnimi vprašanji, ko mora zagovarjati bogataškega ženskarja z Beverly Hillsa.

"Ko sem se pripravljal na vlogo Michaela Hallerja, sem odkril veliko stvari, s katerimi se skoraj vsak dan ukvarjam," je Matthew dejal v intervjujih med predstavitvijo filma, "s tematiko življenja in smrti ter usmerjenostjo lastnega moralnega kompasa."

In še:

"Filmskih vlog ne sprejemam samo na podlagi tega, da sem zdaj stopil v srednja leta ter da imam sina in hčerko s svojo spremljevalko Camilo Alves. A vstop v peto desetletje vseeno vpliva na izbiro vlog. Ni nujno, da sem ravno pomislil, oh, zdaj imam družino, bo treba sprejemati drugačne odločitve, a morda pa vseeno sprejemam drugačne odločitve, in to ni naključje."

Toda ali se je McConaughey v preteklosti izogibal resnih vlog ali so se resne vloge izogibale njega? V njegovem življenjepisu filmskega igralca lahko najdemo vloge v resnejših filmih, v odvetniškem trilerju Čas za ubijanje, posnetem po romanu Johna Grishama, in Amistad Stevena Spielberga. A navdušeni privrženec moštva NFL Washington Redskins je vseeno bolj blestel v lahkotnejših filmih Načrtovalka porok ali Surfer. Michael Haller iz filma The Lincoln Lawyer je drugačen od vseh likov, ki jih je doslej igral. Haller je namreč losangeleški odvetnik, ki stranke brani z zadnjega sedeža svojega avtomobila lincoln continental. Njegove stranke so večkrat zvodniki, prostitutke in manjši prekupčevalci mamil kot pa zdravniki, poslovneži in velike korporacije. Nato Michael dobi nalogo, da zagovarja bogatega mladeniča, obtoženega poskusa posilstva in umora. V primeru vidi priložnost za hiter zaslužek, zato ga brez pomislekov sprejme, a kmalu odkrije, da je naloga, ki se je je lotil, precej bolj zapletena, kot si je mislil. Haller spozna, da ne le da je njegova stranka najverjetneje kriva, ampak je tudi povezana s starim zločinom, ki je neko drugo Hallerjevo stranko poslal v zapor.

Odvetnik se zato znajde v precepu, ko se mora spopadati z resnico, pravico in klavzulo o zaupnosti med stranko in odvetnikom.

"Haller so sooči s položajem, v katerem odloča o stvareh, ki bodo imele resne posledice za vse vpletene," je o moralni dilemi in bistvu filma The Lincoln Lawyer dejal McConaughey, "zato je bilo vlogo lažje odigrati kot kakšno komedijo. Če namreč tudi zasebno verjameš v dobro, potem ti prepričanja sploh ni treba igrati."

McConaughey je tudi prepričan, da zdaj bolj uživa v delu kot kadarkoli prej in da ima velike zasluge za to njegovo družinsko življenje v mondeni obalni soseski Malibuja v Kaliforniji, kjer živi družina McConaughey-Alves, kjer lahko deska in kjer so sosedje sami super uspešni zabavljači.

Zanimivosti!

  • Leta 1999 so ga zaradi kršitve miru aretirali v Teksasu.
  • Med hurikanom Katrina je rešil nekaj živali.
  • Njegov osebni moto je: Samo nadaljuj življenje.
  • Nastopa na triatlonih.
  • Partnerico Camilo Alves je srečal leta 2006.