Matthew McConaughey: Najsrečnejši oče, soprog in igralec na svetu

Novopečeni oskarjevec Matthew McConaughey se je iz velikega šarmerja, ki je ljubil največje hollywoodske zvezdnice, prelevil v družinskega človeka, predanega zakonskemu življenju. Čeprav za njim in za njegovim popolnim telesom vzdihuje na milijone žensk, ostaja zvest soprogi Camili Alves.

"Moški mora dišati kot moški. Že 20 let ne uporabljam dezodoranta,"
je novembra 2005 izjavil za revijo People. (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2014

"Želim se zahvaliti bogu, ki je moje življenje obogatil z različnimi možnostmi,'' je svoj iskreni zmagoslavni govor, s katerim mu je uspelo nasmejati in ganiti prisotne v Dolby Theatru, začel Matthew McConaughey, letošnji dobitnik oskarja v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi.

''Hvala moji družini. Želel bi se zahvaliti tudi očetu, ki vse to zdaj prav gotovo opazuje z neba v spodnjem perilu in s pivom v roki. Oče, to je zate, ti si me naučil, kako postati moški,'' je v precej dolgem govoru med drugim še dejal Matthew, ki je na podelitev prišel s soprogo in z mamo, ni pa pozabil omeniti niti dveh starejših bratov, ki ju zelo spoštuje. Ko se je zahvaljeval soprogi Camili Alves in trem otrokom, pa je komaj zadržal solze:

''Vi štirje ste ljudje, za katere sem si najbolj želel, da bi bili ponosni name.'' Soproga ga je za te besede nagradila s poljubom, Matthew pa je novinarjem pojasnil: ''Pred štirimi leti sem snemal tudi po štiri filme letno, Camila pa je vzela otroke in me spremljala po svetu, od enega prizorišča snemanja do drugega. Ni mi bilo lahko, a še veliko težje je bilo njej.'' Zvezdnik si je največje priznanje ameriške filmske akademije prislužil z vlogo Rona Woodroofa, ki ga je upodobil v biografski drami Klub zdravja Dallas.

Za to vlogo je moral tako močno shujšati, da je bil skoraj neprepoznaven. Lepotec, ki v višino meri 182 centimetrov, je izgubil kar 25 kilogramov, kar pomeni, da je tehtal manj kot 60 kilogramov. Zdravje je na kocko postavil v želji, da bi čim bolj verodostojno odigral za aidsom obolelega Rona. Omenjeni film namreč temelji na resnični zgodbi o človeku, ki si sredi osemdesetih let poskuša priskrbeti zdravila, ki bi mu rešila življenje.

Sicer pa je Matthew lani igral tudi v biografski kriminalni komediji Volk z Wall Streeta, v kateri je prav tako mojstrsko odigral Marka Hanno, danes pokojnega mentorja Jordana Belforta, ki ga je upodobil Leonardo DiCaprio. Prav Matthew in Leonardo sta bila letos največja favorita za osvojitev oskarja v kategoriji najboljšega glavnega igralca, a 'zmagal' je Matthew in tako je Leo tudi letos ostal praznih rok. McConaughey je z obema vlogama še enkrat pokazal, zakaj je trenutno eden od najuspešnejših igralcev na svetu.

Njegova starša sta se večkrat ločila in poročila

Matthew David McConaughey se je rodil 4. novembra 1969 v mestu Uvalde v ameriški zvezni državi Teksas. Luč sveta je ugledal kot najmlajši od treh sinov v družini Mary Kathleen 'Kay' McCabe, pisateljice in nekdanje vzgojiteljice v vrtcu, in Jamesa Donalda McConaugheyja, lastnika bencinske črpalke in nekdanjega profesionalnega igralca ameriškega nogometa. Njegova starša sta živela v turbulentnem zakonu, kar dokazuje tudi to, da sta se večkrat ločila in poročila.

''Kadar je mama odšla od doma, sem vedno mislil, da je na daljšem dopustu. Nikoli nisem vedel, da sta se sprla. Šele ko je oče umrl, sem izvedel, da sta bila ta dva daljša dopusta v resnici ločitvi. Ne šalim se, res je bilo tako! Človek, oba sta bila nora in ljubezen sta jemala zelo resno,'' je zakon svojih staršev opisal Matthew, ki se je kot mladenič preselil v Longview in tam obiskoval srednjo šolo, v kateri so ga sošolci že takrat razglasili za najlepšega dijaka. V dijaški izmenjavi prek Rotary kluba je leto dni preživel tudi v Avstraliji. Po končani srednji šoli je bil prepričan, da bo postal odvetnik, tik pred zaključnimi izpiti pa je odkril knjigo Oga Mandina z naslovom Najboljši prodajalec na svetu.

Priljubljena psihološka knjiga o samopomoči je tako močno vplivala nanj, da se je - potem ko jo je prebral - trdno odločil, da bo postal igralec. Igralsko kariero je z vlogami v študentskih filmih in reklamah začel leta 1991, potem pa se je v Austinu vpisal na fakulteto University of Texas in leta 1993 diplomiral s področja radia, televizije in filma. Med študijem pa ni samo igral, ampak je začel tudi režirati kratke filme. Po spletu naključij je v Austinu spoznal producenta Dona Phillipsa, ki ga je predstavil režiserju in scenaristu Richardu Linklaterju. Don in Richard sta takrat namreč iskala igralce za svojo komično dramo Zadeti in zmedeni. Richard je menil, da je Matthew prelep za vlogo mladeniča, ki nori za študentkami, zato mu je dal stransko vlogo, v kateri pa je Richarda navdušil. Režiser mu je sprva namenil le nekaj scen, nato pa je njegovo vlogo razširil. Ko se je Matthew postavil pred kamere, je Richard v trenutku dojel, da je rojena nova zvezda.

Cvetoča kariera in pestro ljubezensko življenje

Od takrat je McConaughey igral v več kot 50 serijah in filmih, nekatere od njih je tudi produciral ali režiral, pri tem pa je vedno ostal zvest teksaškim koreninam. V dosedanji karieri je sodeloval z največjimi hollywoodskimi režiserji in igralci, kot so Steven Spielberg, Robert Zemeckis, Anthony Hopkins, Jodie Foster, Al Pacino in številni drugi. Za medije pa seveda ni bila zanimiva samo njegova hitro razvijajoča se profesionalna kariera, ampak tudi njegovo ljubezensko življenje. Ves čas se je trudil, da bi svojo zasebnost ohranjal daleč stran od radovednih oči javnosti, a mu to seveda ni vedno uspevalo.

Ko je šlo za njegove ljubezenske avanture, so mu pripisovali nekaj znanih hollywoodskih igralk, v katere se je zaljubil predvsem na snemanjih filmov. Leta 1996 se je na snemanju kriminalne drame Čas za ubijanje zaljubil v leto dni starejšo Ashley Judd, ki je v filmu igrala njegovo soprogo. Toda o tem razmerju se resnici na ljubo ni ravno veliko pisalo in govorilo, saj se je že dva meseca pozneje, junija 1996, razvedelo, da se je zbližal s Sandro Bullock, prav tako soigralko iz omenjenega filma. ''Matthew je postal moja močna gonilna sila. Med nama je zares močna kemija,'' je takrat izjavila Sandra. To je bila dvoumna izjava, saj ni bilo jasno, ali opisuje njun profesionalni odnos ali ljubezensko razmerje, a očitno je bilo, da igralca čedalje pogosteje skupaj preživljata prosti čas. Kljub temu sta v javnosti še naprej vztrajno trdila, da sta le prijatelja.

Kakorkoli že, blizu sta si bila vse do decembra 1999. Istega leta je imel Matthew prvič v življenju opravka s policijo. Konec oktobra so ga namreč aretirali v njegovem domovanju, ker je organiziral divjo zabavo, na kateri so kadili marihuano in pili alkohol. Razburjeni sosedje so poklicali policijo, ki je prišla umirit preglasne goste, in možje postave so v sobi zasačili Matthewa, ki je ob dveh zjutraj gol igral na bongo. ''V zaporu sem preživel devet ur. Pravzaprav sem prespal v celici in lahko rečem, da je bilo prav prijetno tam preživeti noč,'' je o tej izkušnji dejal zvezdnik, ki jo je odnesel z minimalno globo 50 dolarjev.

To se je dogajalo le mesec in pol pred tem, ko se je razvedelo, da je njegovega razmerja s Sandro konec, s čimer pa se je očitno težko sprijaznil. Aprila 2001, ko je bil v razmerju z igralko Salli Richardson, je namreč izjavil, da ima še rad Sandro, ki bo imela vedno posebno mesto v njegovem srcu. Dodal je še, da je treba le počakati na pravi čas in da bosta prav gotovo obnovila razmerje. Po teh besedah je seveda jasno, da tudi ljubezenska zgodba s Salli ni imela srečnega konca. Enako velja za še nekaj njegovih razmerij, ki so sledila. Po Salli je na vrsto prišla tri leta starejša glasbenica Janet Jackson.

Skupaj sta zdržala le nekaj mesecev, o njunem razmerju pa se je vedelo le to, da sta se skupaj pojavila na podelitvi grammyjev leta 2002. Matthew je tudi za Janet trdil, da je le njegova prijateljica, a sestra pokojnega kralja popa je pozneje priznala, da sta imela krajše ljubezensko razmerje. Ljubimkati sta začela takoj po njeni aferi z Justinom Timberlakom in malo pred tem, ko je začela resno razmerje z glasbenim producentom Jermainom Duprijem.

Dve leti pozneje je Matthew začel snemati komično pustolovsko akcijo Sahara, v kateri mu je pripadla vloga raziskovalca in avanturista Dirka Pitta, njegova soigralka pa je bila lepa Španka Penélope Cruz. Tudi v tem primeru je ljubezen na začetku uspešno ohranjal daleč stran od javnosti, po letu in pol razmerja pa je končno priznal, da je zaljubljen do ušes. ''Penélope sem osvojil s svojim znanjem španščine. Prvi stavek, ki sem ga izgovoril, je bil zares poetičen: 'Na svet sem prišel v vetrovnem mestu!' Ona pa je izstrelila: 'Vem! To je Chicago!','' je zabavne začetke njune ljubezni opisal Matthew, ki je po letu dni že tako dobro govoril špansko, da se je lahko celo šalil s svojo srčno izbranko.

Med snemanji in številnimi drugimi igralskimi obveznostmi sta zaljubljenca komaj našla kaj prostega časa za skupne dopuste v Mehiki, ki so bili res prava redkost. Morda so se tudi zato leta 2006 začele širiti govorice, da se njuno razmerje bliža bridkemu koncu. Slavna zaljubljenca sicer nista ničesar komentirala, a tudi novinarji so menili, da nekaj ni v redu, saj se v javnosti sploh nista več pojavljala skupaj. Kmalu sta priznala konec razmerja, kot razlog za razpad ljubezni pa sta navedla poklicne obveznosti. ''Če si zaradi posla neredko ločen tudi po nekaj mesecev, je težko ohraniti skladno razmerje,'' je pojasnila Penélope. In to je bilo do neke mere tudi res. V tistem obdobju sta namreč oba začela igrati v številnih filmih in nizati uspešne vloge, nihče od njiju pa kariere ni bil pripravljen postaviti na kocko zaradi ljubezni. Razšla sta se pozno poleti 2006, zadnjič pa sta skupaj nekaj časa preživela v Španiji, kjer jo je Matthew obiskal na snemanju.

Ustalil se je s 13 let mlajšo manekenko

Že istega leta pa je brazilska lepotica Camila Alves poskrbela, da se je postavni igralec končno ustalil. Trinajst let mlajšo manekenko je kmalu po koncu ljubezenske zveze s Penélope spoznal v nekem losangeleškem baru. Zanimivo pa je, da Camila sprva ni bila niti najmanj navdušena nad Matthewom, saj ga sploh ni prepoznala. ''Nisem imela pojma, kdo je. Takrat je imel dolgo brado in nosil je kapo, tako da sploh nisem vedela, da je velik filmski zvezdnik,'' se spominja Camila, ki je odraščala v Braziliji, pri 15 letih pa je prišla v Los Angeles obiskat teto in ostala za vedno.

V mestu angelov je začela delati kot hišna pomočnica in natakarica, denar pa je vlagala v intenzivni tečaj angleškega jezika. Ko je bila stara 19 let, se je preselila v New York, kjer se je začela ukvarjati z manekenstvom. V Velikem jabolku se ji je kmalu pridružila še mama, ki se je v Braziliji ukvarjala z dizajnom, in skupaj sta začeli izdelovati ženske torbice. Kmalu sta na trg izstrelili kolekcijo Muxo. Kljub precejšnjemu poslovnemu uspehu pa se je Camila, ki si nikoli ni upala niti pomisliti, da bo kdaj osvojila srce uveljavljenega filmskega zvezdnika, proslavila šele v televizijskem resničnostnem šovu Shear Genius, v katerem je začela sodelovati leta 2010.

Za božič 2011, torej po petih letih razmerja in po tem, ko sta že dvakrat postala starša, sta se Matthew in Camila končno tudi zaročila. ''Od nekdaj sem si želel postati oče, a sem potreboval čas, da sem našel pravo žensko, s katero bi se mi ta želja izpolnila,'' je igralec izjavil po rojstvu prvega otroka, sina Levija, ki se je rodil 7. julija 2008. Že leto in pol pozneje, natančneje 3. januarja 2010, je luč sveta ugledala še hčerka Vida. Camila pa tudi po rojstvih dveh otrok ni bila prepričana, ali se želi poročiti z Matthewom. Bolj se je nagibala k svobodi, še posebej zato, ker je dobro poznala zgodovino njegovih nesrečnih razmerij, poleg tega pa se je zavedala izziva, ki ga - ko gre za zvestobo - za zakon predstavlja igralski poklic.

Toda Matthew se je kljub številnim skušnjavam, ki jih prinaša šovbiznis, odločil za Camilo in ji ostal zvest. ''Ni šlo vse gladko z njo. Moral sem se dobro namučiti, da je privolila v poroko z mano. Najprej sem moral osmisliti scenarij, s katerim bi jo zlomil. Edina in najboljša priložnost je bila za božič, ko se tradicionalno zberemo okoli praznične mize. In tako se je tudi tistega leta 2011 zbrala vsa družina in vsi so komaj čakali trenutek, ko se začnejo odpirati darila. Camili sem kupil zaročni prstan in ga zapakiral v devet škatel. Ko je končno odprla osmo škatlo, sem pozval vso družino, da se zbere. Ko je odprla najmanjšo škatlo, sem pokleknil pred njo in rekel: 'Prosim te, poroči se z mano.' Široko je odprla oči in obnemela. Opazil sem, da ni vedela, kaj bi odgovorila, zato sem nadaljeval: 'V redu, vidim, da nisi prepričana. Toda jaz bom ostal še malo na kolenih in počakal, da se odločiš.' In potem je privolila,'' je snubitev opisal Matt, kot ga kličejo bližnji. Poroka v teksaškem Austinu, kjer tudi živita, je prišla na vrsto 9. junija 2012, 28. decembra istega leta pa je na svet prijokal še njun tretji otrok, sin Livingston.

''Ne, ne sovražim nekdanjih deklet. Potrebno je veliko časa, da razmerje postane stabilno, česar pa s kolegicami nisem mogel doseči. Lepo se je spomniti časa, ki smo ga preživeli skupaj, saj je bil tudi to del mojega življenja, ki me je pripeljal tja, kjer sem danes. In danes sem najsrečnejši oče, soprog in igralec na svetu,'' je lani dejal Matthew, ki je te besede potrdil tudi na nedavni podelitvi oskarjev, saj je prestižni zlati kipec posvetil prav soprogi in otrokom. In ko smo že ravno pri otrocih ... Obstaja možnost, da se bo že čez dobrih osem mesecev simpatični družinici pridružil nov član. Matthew je takoj po podelitvi oskarjev, ki se je odvila 2. marca, soprogi namreč prišepnil, da bi rad šel čim prej domov, da 'začneta delati še enega otroka'.

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri