Matthew McConaughey: Cosmo kavboj

Ko so ameriške bralke Cosma vprašali, katerega moškega bi najraje videle v njihovi priljubljeni reviji, so izbrale Matthewa McConaugheya.

26. 1. 2006

Ker je všeč tudi nam in ker se ravno bliža valentinovo, se je lepotec znašel tudi na naših straneh. Ko med ženskim pogovorom ena izreče ime Matthew McConaughey, zavlada nič manj kot vsesplošno navdušenje. Odzivi so ponavadi takšni:

“Takooo je seksi, da ne morem verjeti!”

“Z njim mi zagotovo ne bi bilo dolgčas.”

“K meni lahko pride kadar koli gol igrat na bongo bobne!”

A nič čudnega ni, da je 36-letnik, rojen v Teksasu, pri ženskah tako popularen – upodobil je nekaj najbolj prisrčnih in najbolj seksi moških, kar so si jih izmislili pisatelji. Med njimi južnjaškega odvetnika v filmu Čas za ubijanje, pa sanjskega moškega v Kako se znebiti fanta v 10 dneh in nekdanjega pripadnika mornariških tjulnjev, avanturista, ki je obtičal v saharski puščavi.

V novem filmu, Two for the Money, Matthew igra nekdanjega uspešnega nogometaša, čigar nezmotljiva sposobnost izbirati zmagovalce ga pripelje na visoko tvegano področje športnih stav.

Ko smo se sestali z Matthewom (v restavraciji glamuroznega njujorškega hotela Four Seasons), je bil videti natanko tako sproščen in prizemljen, kot pravijo. Bil je v brezmadežni polo srajci, kratkih hlačah, natikačih in ves nasmejan (lepi zobje!). Ko sem ga gledala čez mizo, mi je bilo takoj jasno, zakaj so ga izbrali za obraz Stetson Black dišav za moške – je seksi in možat.

Ni pa niti približno tako zdelan, kot bi to pričakovali pri moškem, ki je tako dejaven kot on. Pravzaprav je v stvarnosti videti še bolje kot na platnu (če je to sploh mogoče). Najboljše od vsega pa je to, da je pripravljen odgovoriti na vsa vroča Cosmo vprašanja.

Kaj mora imeti ženska, da bi šel z njo na zmenek?

No, to je že dolgo opevana, a še vedno najboljša vrlina: iskrenost. Dovolj težko je že, da govorimo resnico. Ne maram umetnih dram.

To te torej odvrne od ženske – dramatiziranje?

Ja, nič me bolj ne dolgočasi ali utruja. Mislim si: “Ne, ne, odnehaj. Resnični razlogi za dramatiziranje zagotovo še pridejo. Zakaj bi zdaj tratila energijo s tem?”

Kaj si misliš o kratkih holivudskih porokah, ki se zadnje čase kar vrstijo?

Dobro vprašanje. O tem raje ne razmišljam, saj se zaradi takšnih stvari potem sprašujem, kaj zakon sploh je. Nekateri pravijo: “To je najina zaobljuba eden drugemu.” No, vsi bi se radi počutili varne, toda poroka nam ne daje nobenih zagotovil.

Imaš kakšno predstavo o tem, kaj bi zakon lahko naredilo trajen?

No, če v zakon že vstopiš z mislijo, da morda ne bo uspelo, verjetno res ne bo. V razmerju je treba biti pošten; to svojemu partnerju dolguješ. O slavnih pa ... Nazadnje ko sem preveril, je bil zakon enako zahteven tudi za druge smrtnike.

Posvetiva se še malo romantiki. Ali verjameš v ljubezen na prvi pogled?

Ne vem. Moji mami se je to zgodilo pri mojem očetu. Bila sta poročena 39 let in le dvakrat sta noč preživela narazen. To je res strastna ljubezen, ki se od daleč opazi! V nekem smislu sta zakon jemala neverjetno resno. To spoštujem.

Misliš, da se moški poročijo, ko najdejo pravo, ali se poročijo s tisto, s katero so, ko so na zakon pripravljeni?

Oboje se dogaja. Dvakrat sem bil priča nečemu takemu, da sem lahko rekel le: “A me hecaš?” Model je pogledal na koledar in rekel: “Čas je, da jo začnem iskati (ženo).” Pa to sploh ni bilo zaradi tega, ker bi si to v resnici želel, ampak samo zato, ker se mu je zdel čas primeren. Sam nisem bil nikoli tak. Mene ne moreš omejiti s časom ali programom. Star sem 36 let – čudovito. Edina stvar, zaradi katere bi se v tem smislu oziral na čas, so otroci. Rad bi imel otroke.

Ena od tem v tvojem novem filmu, Two for the money, je izdajstvo. Znaš hitro odpustiti ali se dolgo časa kujaš?

Ni mi težko odpustiti, toda največ časa potrebujem, da odpustim samemu sebi. Če je oseba do mene iskrena, kar hitro na vse pozabim. Ko sem bil mlajši, pa sem bil zelo ljubosumen. Takrat sem se kujal. Toda rad dobro spim. Če nekoga kaznujem s kujanjem, se ne počutim najbolje. Se pa dobro počutim, ko nekomu prisluhnem, mu oprostim in rečem: “V redu, pa sva na čistem.” A včasih lahko kaj oprostim, pozabiti pa ne morem. Ampak tega nikoli več ne omenim.

Delal si že z mnogo lepoticami. Tudi zaradi njih imaš zagotovo precej visoka merila, kajne?

Res sem imel to srečo, da sem delal s prvovrstnimi ženskami, ki so bile hkrati tudi izjemno nadarjene igralke. Imel sem že nekaj bežnih zvez, ko pa gre za kaj resnega, so moja merila že od nekdaj zelo, zelo, zelo visoka.

Verjetno tudi za videz ...

No, lepe ženske so mi všeč.

Kaj se tebi zdi seksi?

Seksi je veliko stvari. Zelo seksi se mi zdi moja ženska, ko jo opazujem pri tem, kar počne z užitkom. Pa naj gre za delo ali pa klepet z družino. Torej za nekaj, kar ji veliko pomeni. Še zlasti, če sploh ne ve, da sem tam. Všeč mi je tudi, ko ve, da sem tam, a zaradi tega ničesar ne naredi drugače.

Bi zase rekel, da si romantik?

Ljudje, ki me dobro poznajo, bi rekli, da sem oz. da znam biti. Spet je težava v tem, da ne maram nikakršnih programov, ne maram Bermudskega trikotnika: božiča, novega leta in valentinovega. Če se ti uspe prebiti čez 14. februar, si lahko le srečna. In dobro veš, o čem govorim (zasmeji se)!

Ja, ob tistih dneh si prisiljen v romantiko.

Če vidim nekaj, kar me spomni nate, in bi ti rad to podaril, ne bom čakal do 14. februarja ali do tvojega rojstnega dne. Rad bi prišel domov in ti to dal, pa tudi če gre le za navaden torek.

Torej si spontani romantik, ne načrtuješ?

Kar je veliko bolj romantično. Urnik ubija romantiko. Če bi bila Penelope Cruz tukaj, bi jo vprašala, kakšni so tvoji romantični prijemi, ker pa je ni, bom vprašala tebe. S čim te je očarala?Povezano je s tistim, za kar sem prej rekel, da se mi zdi seksi. Zelo spoštuje sebe, svojo družino, svoje prednike, svojo zgodovino. In to jo spremlja na vsakem koraku. Zdi se mi prelepo, da je nekdo lahko tako povezan s svojo družino. Tako tudi sam večkrat razmišljam o svoji preteklosti, o družini, o tem, kar sem preživel in o ljudeh, ki so bili del mojega življenja.

Se ti zdi možno, da z bivšo ostaneš prijatelj?

Sam sem prijatelj z 90 odstotki svojih bivših.

Kako si ozdraviš zlomljeno srce?

No, običajno grem skozi dve fazi. Prva je faza hibernacije. Druga je žur sto ur. Med prvo posedam doma in se pritožujem mami ... Ona me zna potolažiti.

Sta si z mamo zelo blizu?

Ja. Vsak teden se slišiva. Kadar smo se prebijali čez kaj takšnega, je vsem trem fantom govorila: “Vstani. Pojdi ven. Zapomni si, da iščeš izjemno dekle, da pa si tudi sam izjemen fant.” In ob trenutkih, ko se počutiš obupno, ko se ti zdi, da ti srce skorajda ne bije več, je to nekaj, kar zelo rad slišiš od svoje mame, kajne?

Ko si promoviral Saharo, si se po državi vozil v prikolici. Je bogastvo nekaj, čemur bi se zlahka odrekel?

Ali bi lahko živel brez bogastva? Raje ne bi ... Ker je brez njega veliko slabše. Toda moji računovodje in odvetniki pravijo, da so moje knjige kot od kakšnega klošarja, ki je ravnokar zadel na loteriji. Sploh ne zapravljam tako veliko. Prvi pravi denar sem dobil za film Boys on the Side, l. 1994. Živel sem v majhni garsonjeri in sem si najel hišno pomočnico. Nekega večera sem ob pijači sedel s prijateljico na kavču in ji rekel: “Ne morem verjeti, da imam hišnopomočnico, ki pride vsak drugi dan. Poglej si tole, zlikala mi je kavbojke!”

Prijateljica se je zasmejala in rekla: “Ja, to je kul, če res hočeš imeti zlikane kavbojke.” Pomislil sem in ji odgovoril: “Res ne maram tistih gub na kavbojkah.” Tega se bom vedno spominjal. Ko si bogat, si lahko privoščiš več stvari in večkrat lahko rečeš ja. Toda veliko je takšnih stvari, ki jih morda niti nočeš niti ne potrebuješ. Uspeh naj bi življenje olajšal, toda preveč stvari iz tebe lahko naredi sužnja. Videl sem že, kako so se ljudje spremenili na slabše.

Na tistem izletu s prikolico si bil ljudem precej dostopen. Si imel zaradi tega kaj težav?

Ne, sploh ne. Rad spoznavam tujce. V parkih s prikolicami je nepisano pravilo, da če so vrata zaprta, sploh ne trkaj,če pa so odprta, lahko kar vstopiš.

Če se prikolica ziblje, pa na trkanje niti pomisli ne ..

Tako je. Če se ziblje, naj se kar ziblje. Bomo že odprli vrata, če vas bomo hoteli zraven (smeh)!

Michele Promaulayko, Živa Lečnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri