Marion Cotillard: Niti na misel ji ne pride, da bi se zapletla z drugim moškim

O francoski igralki in glasbenici Marion Cotillard se je v zadnjem času zelo veliko govorilo ter pisalo. Pa ne zato, ker je konec septembra praznovala rojstni dan in ker je drugič noseča, ampak zato, ker naj bi nosila del krivde za ločitev Angeline Jolie in Brada Pitta, s katerim se je po poročanjih nekaterih medijev zapletla med snemanjem skupnega filma.

Marion Cotillard: Niti na misel ji ne pride, da bi se zapletla z drugim moškim (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
12. 11. 2016

Da je Marion Cotillard, ki je na svet prijokala 30. septembra 1975 v Parizu, postala igralka, in to hudičevo dobra, ni niti najmanj presenetljivo.

Zakaj ji je bil svet sedme umetnosti preprosto usojen, hitro postane jasno vsakomur, ki vrže oko na njeno družinsko deblo.

Njen oče Jean-Claude Cotillard (na fotografiji spodaj) je igralec, učitelj igranja, filmski ustvarjalec in nekdanji mimik, ki je za svoje režijske dosežke leta 2006 osvojil prestižno francosko gledališko nagrado Molière.

Njena mama Niseema Theillaud (na fotografiji spodaj) je prav tako igralka in učiteljica igre, v filmskih vodah se je znašel tudi njen bratranec, ki je režiser.

Umetniška poklica sta izbrala tudi njena mlajša brata, 38-letna dvojčka Quentin in Guillaume (na fotografiji spodaj). Prvi je kipar, drugi režiser in scenarist.

Družina Cotillard je torej klasična francoska umetniška družina, ki jo Marion opisuje kot živahno in ustvarjalno.

Prav zahvaljujoč poklicu staršev je lepotička, ki je odraščala v Orléansu, mestu v osrednjem delu severne Francije, že zelo zgodaj prišla v stik z igralstvom.

Vsakič, ko je njen oče režiral kakšno gledališko predstavo, v kateri je bila predvidena otroška vloga, je angažiral prav njo.

Marion je v tem uživala, saj se ji je zdelo upodabljanje drugih ljudi na odru izredno zabavno.

Že pri rosnih šestih letih je zaigrala v dveh francoskih televizijskih filmih, po končani srednji šoli pa je v Orléansu začela študirati igralstvo.

Po opravljeni diplomi se je začela v svoji domovini čedalje bolj uveljavljati kot resna in obetavna igralka.

Za dokončni preboj iz sveta anonimnosti se lahko zahvali predvsem vlogi v francoski akcijski kriminalni komediji Taksi, v kateri je leta 1998 upodobila Lilly Bertineau.

Isto vlogo je odigrala še v nadaljevanjih tega filma, Taksi 2 in Taksi 3.

Ko je privlačna rjavolaska postala zvezdnica v Franciji, je nanjo počasi začel postajati pozoren tudi Hollywood.

Prvi, ki je zbral pogum in jo angažiral na drugi strani velike luže, je bil ekscentrični režiser, producent in scenarist Tim Burton, ki ji je namenil vlogo Joséphine Bloom v drami Velika riba, v kateri so ji družbo med drugim delali Ewan McGregor, Albert Finney in Jessica Lange.

Prelomnica v njeni karieri, ki jo je izstrelila v zvezdniško orbito, pa je bila brez kakršnegakoli dvoma biografska drama Življenje v rožnatem.

Ne le da je bila vloga legendarne francoske šansonjerke in igralke Édith Piaf njena prva glavna vloga, ampak so njeno igro hvalili po vsem svetu.

In to upravičeno, saj je Marion z veliko mero predanosti in zavzetosti prikazala, kako je bilo videti življenje Piafove od njenega 18. leta pa vse do smrti.

V igralskem smislu je bil to zanjo vsekakor velikanski izziv, a vsi napori so se ji bogato poplačali - leta 2008 je prejela oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi.

To pomeni, da je prva in za zdaj tudi edina igralka, ki je prestižni zlati kipec osvojila za vlogo v francoskem jeziku.

Po tem velikanskem uspehu pa približno dve leti nismo kaj dosti slišali o njej.

Si je po medijskem direndaju, ki je nastal ob njeni osvojitvi oskarja, prostovoljno vzela premor ali pa so jo filmski ustvarjalci ignorirali zaradi njenih drznih in predvsem razvpitih izjav?

Ko so čestitke, ki jih je ob osvojenem oskarju prejemala z vseh strani, ravno začele pojenjevati, se je namreč ponovno znašla v središču zanimanja javnosti, a takrat iz povsem drugačnih razlogov.

V intervjuju, ki ga je dala za neko francosko spletno stran, je namreč izjavila, da so si ZDA izmislile teroristični napad na svetovni trgovinski center 11. septembra 2001.

Kontroverzna izjava, ki jo je podala že pred podelitvijo oskarjev, je tedaj ostala skoraj neopažena, potem ko je prejela najbolj prestižno filmsko nagrado na svetu, pa so jo mediji ponovno privlekli na plan in razburili Američane.

“Mislim, da nam lažejo o številnih stvareh,” je dejala Marion in navedla napade na WTC kot primer izmišljevanja grozovitih zgodb v politične namene.

Govoreč o tej temi je izjavila, da je mnogo stolpnic, prav tako kot newyorška dvojčka, utrpelo trke letal, vendar se ob tem niso zrušile.

Kot primer je navedla stolpnico v Španiji, ki se ni zrušila, medtem ko sta se dvojčka v New Yorku sesedla v le nekaj minutah.

“Za vzdrževanje dvojčkov so porabili ogromno denarja. Zdi se mi, da sta bila zgrajena leta 1973, prav gotovo pa bi bilo ceneje, če bi ju uničili, kot pa posodobili,” je zaključila igralka, ki pa ni posumila le v teroristične napade 11. septembra, ampak tudi v verodostojnost ameriškega pristanka na Luni leta 1969:

“So ljudje sploh hodili po Luni? Gledala sem že veliko dokumentarcev o tem in v nobenem primeru ne verjamem vsega, kar mi govorijo.”

Nekateri strokovnjaki so celo menili, da bi jo te izjave utegnile stati kariere v ZDA, a k sreči se njihove črne slutnje niso uresničile in že leta 2009, torej dve leti po tem, ko smo jo občudovali v filmu Življenje v rožnatem, smo jo lahko znova gledali v kinu.

Ob velikih frajerjih, kot so Johnny Depp, Christian Bale in Channing Tatum, je zaigrala v kriminalni drami Državni sovražniki.

Do danes je seznam njenih kinematografskih filmov seveda veliko daljši, med najbolj znanimi pa so muzikal Nine, misteriozni znanstvenofantastični triler Izvor, fantazijska romanca Polnoč v Parizu, akcijska drama Kužna nevarnost, akcijska domišljijska kriminalka Vzpon Viteza teme, misteriozna romantična drama Priseljenka, kriminalna drama Krvne vezi, komedija Jebeš novice in drama Macbeth.

Na področju nagrad pa ji je nov vrhunec prinesla drama Dva dneva, ena noč. Za vlogo odpuščene tovarniške delavke Sandre v tem družbenokritičnem filmu je bila namreč nominirana za oskarja v kategoriji najboljše igralke v glavni vlogi.

Čeprav je že precej izkušena igralka in se lahko pohvali z najprestižnejšo igralsko nagrado na svetu, pa priznava, da jo po vsakem snemanju zajame velika panika, ker je prepričana, da film ni dober, zato vsakič znova komaj čaka premiero:

“Pritisk se začne ob koncu snemanja in ne popusti, dokler si filma ne ogledam. Vedno znova sem povsem zmešana. In vsakič je huje. Nujno si moram ogledati končni izdelek, saj včasih opazim, da dejansko ni dober. In potem moram ugotoviti, kaj je šlo narobe.”

Kljub omenjenim pritiskom in dvomom o sebi pa kot pribito drži, da se Marion, ki je pred kratkim dopolnila 41 let, lahko s ponosom ozre na svojo zavidanja vredno kariero.

Kaj pa vidi, ko se ozre na preteklost svojega ljubezenskega življenja?

Jasno je predvsem to, da seznam njenih nekdanjih ljubimcev še zdaleč ni tako dolg kot seznam filmov, v katerih je igrala.

Prvi javnosti znan moški, ki ga je ljubila ta lepotica, ki se - mimogrede - ne ukvarja le z igralstvom, ampak je dejavna tudi kot glasbenica, okoljevarstvenica in predstavnica Greenpeacea, je Julien Rassam.

Gre za sedem let starejšega francoskega igralca, ki ga je ljubila v poznih devetdesetih in ki ga danes žal ni več med nami.

Julien je leta 2000 nesrečno padel iz tretjega nadstropja nekega pariškega hotela in postal paraplegik, dve leti po tej hudi nesreči pa je storil samomor.

Med letoma 2000 in 2005 je bila Marion v razmerju s tri leta starejšim francoskim igralcem, režiserjem in scenaristom Stéphanom Guérinom-Tilliéjem (na fotografiji spodaj skrajno levo).

Ljubezensko zgodbo s pet let starejšim francoskim glasbenikom Mathieujem Blancom-Francardom, bolj znanim pod umetniškim vzdevkom Sinclair, pa je pisala med letoma 2005 in 2007.

Oktobra 2007 se je zaljubila v francoskega igralca, režiserja in scenarista Guillauma Caneta.

V dve leti starejšega rojaka, ki je bil med septembrom 2001 in januarjem 2006 poročen z nemško igralko in nekdanjim modelom Diane Kruger, pa se ni zaljubila na prvi pogled, saj sta začela prijateljevati že leta 1997, leta 2003 pa sta skupaj zaigrala v romantični komični drami Love Me If You Dare.

Najlepši trenutek v razmerju zvezdnikov, ki nista poročena, se je zgodil 19. maja 2011, ko je luč sveta ugledal njun prvi otrok, deček, ki sta mu nadela ime Marcel.

Nekoliko manj lepe trenutke pa sta preživljala pred dobrim mesecem dni, ko je odjeknila vest, da se hollywoodska zvezdnika Brad Pitt in Angelina Jolie ločujeta.

Takrat je ameriški dnevnik New York Post namreč poročal o tem, da je ljubosumna Angelina najela zasebnega detektiva, ki je zasledoval Brada, pozorno opazoval njegovo početje in ugotovil, da se je filmski lepotec med snemanjem akcijske romantične drame Zaveznika zapletel v vročo afero s soigralko.

In ta soigralka je prav Marion, ki naj bi bila torej sokriva za razpad zvezdniškega zakona!

In kako se je na ta poročanja odzvala junakinja naše zgodbe, domnevna Bradova ljubica, ki je bila zaradi razpada zakona Angeline in Brada menda že tako povsem na tleh, govorice o tem, da je imela afero s slavnim soigralcem, pa naj bi jo še dodatno pretresle?

Dan po tem, ko so mediji o njej prvič poročali kot o Bradovi ljubici, je na svojem uradnem profilu na Instagramu objavila dolg zapis, s katerim je - kot je poudarila - prvič in tudi zadnjič zavzela stališče o obtožbah na svoj račun.

Med drugim je napisala, da je pred dolgimi leti spoznala moškega svojega življenja, svojo ljubezen, svojega najboljšega prijatelja, edinega moškega, ki ga potrebuje, očeta svojega sina in dojenčka, ki ga pričakuje.

S tem zapisom je potrdila govorice, da je noseča, in hkrati pojasnila, da je oče bitjeca, ki ga nosi pod srcem, njen partner Guillaume.

Njene trditve, da z Bradom ni imela intimnega razmerja, so podkrepili tudi ljudje, ki so ji blizu.

Ti so za britanski dnevni tabloid Daily Mirror pojasnili, da ima z Guillaumom presrečno razmerje in da ji niti na misel ne pride, da bi se zapletla z drugim moškim.

Napisal: Tim Jeras
Fotografije: Profimedia, Getty Images