Mariah Carey: Z moškimi dolgo ni imela sreče

Po nizu propadlih razmerij, ki so jo v kombinaciji s poslovnim neuspe­hom pripeljali celo do živčnega zloma in poskusa samomora, se je glasbenica Mariah Carey, ki bo konec meseca dopolnila 44 let, ustalila ob Nicku Cannonu. Prav ob njem je dojela, da je družina pomembnejša od kariere.

Nicka Cannona je spoznala leta 2005 na podelitvi nagrad Teen Choice, razmerje pa sta začela šele leta 2008.  (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2014

Slovita diva Mariah Carey, znana kot ena od najbolj muhastih in razvajenih zvezdnic, ki z včasih že kar bizarnimi zahtevami spravlja ob živce organizatorje koncertov, se je rodila 27. marca 1970 na Long Islandu v ameriški zvezni državi New York. Njen oče Alfred Roy je bil letalski inženir afriških in venezuelskih korenin, njena mama Patricia Hickey, po rodu Irka, pa si je kruh služila kot občasna operna pevka in učiteljica petja, zato ni nenavadno, da je Mariah že kot štiriletna deklica začela obiskovati pevski tečaj. Trud se ji je pozneje bogato poplačal, saj je ena od redkih glasbenih zvezdnic, ki se lahko pohvalijo z razponom glasu kar petih oktav, poleg tega pa zaseda drugo mesto seznama izvajalcev z največ uspešnicami, ki so zasedle vrh slovite Billboardove lestvice, znašla se je za legendarno skupino The Beatles in pred kraljem rokenrola Elvisom Presleyjem!

Samostojno življenje na Manhattnu

Po končani srednji šoli se je odselila od doma in si začela ustvarjati samostojno življenje na Manhattnu. V mestu, ki nikoli ne spi, se je izobraževala za kozmetičarko, pridno pisala pesmi in upala, da bo požela uspeh v glasbeni industriji, medtem pa je delala tudi kot garderoberka in natakarica v nočnih klubih.

"Bila sem najslabša natakarica na svetu," se spominja tistega obdobja. Kmalu po tem, ko je prišla na Manhattan, so jo s prijateljico, glasbenico Brendo K. Starr, povabili na zabavo glasbene založbe CBS. Brenda jo je nagovorila, naj s seboj prinese svoje demo posnetke, ki jih je nameravala dati Jerryju L. Greenbergu, ki je takrat zastopal skupini ABBA in Whitesnake, med njegovimi varovanci pa so bili tudi raper Dr. Dre in številni drugi glasbeniki. Prav Jerry jo je spoznal s Tommyjem Mottolo, takratnim direktorjem glasbene založbe Columbia Records, ki je takoj vzel Mariahine posnetke. Ko se je vračal z zabave, je v avtu poslušal njeno glasbo in že po prvih dveh pesmih je vedel, da je Mariah bodoča zvezda. Takoj se je obrnil in vrnil na zabavo, a obetavne pevke ni bilo več. Nato jo je dva tedna iskal prek prijateljev, in ko jo je končno našel, ji je takoj ponudil pogodbo.

Leta 1990, dve leti po prvem srečanju s Tommyjem, je izšel njen debitantski album s preprostim naslovom Mariah Carey, ki je takoj požel velik uspeh. Kar štiri pesmi s tega albuma so se namreč zavihtele na vrhove svetovno znanih glasbenih lestvic. Leta 1991 je sledil album Emotions, dve leti pozneje še Music Box in Mariah se je začela uveljavljati kot nova zvezda r'n'b-ja. Ves ta čas je za njeno kariero skrbel prav Mottola, ki je bil sicer poročen oče dveh otrok, a se je med njim in kar 21 let mlajšo Mariah kljub temu rodila ljubezen.

Pozneje je priznal, da mu je lepa pevka padla v oči v trenutku, ko jo je spoznal, a poudaril, da se je tudi ona že od vsega začetka spogledovala z njim. Ljubezen je bila tako velika, da sta se 5. junija 1993, ko je bila ona stara 23, on pa 43 let, sprehodila do oltarja. Večno zvestobo sta si obljubila v episkopalni cerkvi na Manhattnu. Njuna poroka je bila dogodek leta. Nevesta je nosila čudovito poročno obleko slovite Vere Wang, izdelano po vzoru poročne obleke princese Diane, in s kar osem metrov dolgo vlečko, za katero je odštela 25 tisoč dolarjev.

Začelo se je torej čarobno, končalo pa žalostno, saj sta se že po slabih petih letih ločila. Mariah je Tommyja obtoževala psihične in čustvene zlorabe. Med drugim je razkrila, da je bil bolestno ljubosumen, da jo je silil v neprestano delo, da ji je prepovedal peti r'n'b, ki ga je imela neizmerno rada, in da se je morala osredotočati le na balade. Izjavila je, da je bilo tako hudo, da je sanjala, da bi kdo prišel in jo ugrabil. Nekdanji soprog ji je pozneje odgovoril na obtožbe, kar je storil v svoji knjigi spominov, v kateri je med drugim zatrdil, da je prav zahvaljujoč njemu postala zvezda: "Če sem jo preveč nadziral, se opravičujem. Ali sem bil obsesiven? Sem. Toda prav to je razlog, da je uspela."

Najtežje obdobje

Mariah so po ločitvi pripisovali več slavnih moških. Leta 1996 ji je srce ukradel bejzbolski zvezdnik Derek Jeter, s katerim si je življenje delila dve leti. Kmalu po koncu razmerja z Derekom je spoznala mehiškega pevca Luisa Miguela, ki je pred tem kratek čas ljubil kolumbijsko igralko Sofío Vergara. Mariah in Miguel sta v razmerju zdržala dve leti, a Mehičan jo je menda ves čas varal in na koncu tudi zapustil. Mediji so takrat poročali o tem, da preprosto ni bil kos njeni slavi. Vajen je bil namreč ljubiti ženske, ki so bile manj uspešne od njega, v razmerju z Mariah pa se je seveda znašel v obratni situaciji. Zasebnemu neuspehu pevke se je pridružil še poslovni, saj se je njen osmi studijski album Glitter, ki je bil soundtrack romantičnega glasbenega filma Glitter (Blišč), v katerem je tudi zaigrala, slabo prodajal, za brco v temo pa se je pozneje izkazal tudi film.

Zaradi vsega tega je Mariah doživela živčni zlom in pristala v bolnišnici. Takrat se je celo govorilo, da je bila tako obupana, da si je poskusila vzeti življenje. Potem ko je razbila vse krožnike v hotelski sobi v New Yorku, je hotela videti svojo mamo, zato jo je telesni stražar odpeljal k njej. Patricia pa je kmalu poklicala policiste in reševalce, saj nikakor ni mogla umiriti histerične hčerke. Ko so reševalci prispeli, je imela menda prerezane žile na zapestjih in več vreznin po telesu. Njena menedžerka je seveda takoj zanikala, da je šlo za poskus samomora, in pojasnila, da se je Mariah porezala nenamerno, ko je med živčnim zlomom razbijala krožnike. Njena mama je razkrila drugačno zgodbo. "Poka po šivih. Mislim, da se bo ubila," je rekla možem v modrem in bolničarjem, preden so njeno hčerko odpeljali v bolnišnico.

Že pred tem incidentom pa so se pojavljali določeni znaki, da se je znašla na robu. V MTV-jevi oddaji Total Request Live se je slekla skoraj do golega in občinstvu delila lizike, na nekem nastopu v trgovskem centru pa je govorila povsem nepovezano, zato ji je publicist vzel mikrofon, da bi ji preprečil blebetanje neumnosti in jo obvaroval pred še eno javno sramoto. "Ta zlom jemljem kot preboj na bolje. Morala sem se dotakniti dna. Morala sem dojeti ceno napornega dela. Ali sem bila brez nadzora? Da, bila sem," je priznala Mariah, ki je po dveh tednih zapustila psihiatrično ustanovo, v kateri se je zdravila, pozneje pa se še nekaj časa ni pojavljala v javnosti.

Mesec dni po končanem zdravljenju je imela nekaj sestankov z vodilnimi ljudmi iz svoje založbe, kar jo je menda znova pripeljalo do tega, da je pristala v bolnišnici. Pri založbi Virgin EMI Records so ji namreč obrnili hrbet in prekinili pogodbo z njo. Čeprav je prejela kar 49 milijon dolarjev 'odpravnine', je takrat preživljala najtežje obdobje svojega življenja, a na srečo ji je na pomoč priskočila založba Island Records, ki ji je ponudila sodelovanje. Mariah je seveda takoj podpisala pogodbo, spakirala kovčke in odpotovala v Italijo, da bi v miru pisala pesmi. Rezultat bivanja pri naših zahodnih sosedih je bil izid albuma Charmbracelet, ki se je prodal v platinasti nakladi. To je bil njen prvi korak na poti vrnitve proti vrhu. V sodelovanju s Snoop Doggom, Nellyjem, Pharrellom Williamsom, Jermainom Duprijem in drugimi slavnimi imeni glasbene industrije je nastal album The Emancipation of Mimi, najbolje prodajan album leta 2005 v Ameriki.

Po 15 letih je tako znova postala kraljica grammyjev, saj je osvojila kar tri prestižne glasbene nagrade, vključno z grammyjem za najboljšo r'n'b izvajalko.

Afera z Eminemom

V tistem obdobju je sem ter tja zacvetelo tudi njeno ljubezensko življenje, a so se vsa razmerja na žalost končala katastrofalno. Ko je ustvarjala omenjeni album Charmbracelet, je spoznala razvpitega raperja Eminema. Dobila sta se, da bi se pogovorila o sodelovanju, in se zaljubila. To razmerje je - po Eminemovih besedah - s številnimi prekinitvami trajalo približno sedem mesecev, Mariah pa je trdila, da sploh nista bila par, kar je raperja, ki je med eno od prekinitev razmerja v pesmi When The Music Stops celo rapal o tem, da jo bo prosil, da ga vzame nazaj, razbesnelo.

Ko so ga novinarji slovite glasbene revije Rolling Stone povprašali o ljubezenski zgodbi z Mariah, je z odgovorom prizadel glasbeno divo: "Da, nekaj resnice je v tem. Na osebni ravni pa nimam ravno kakšnih posebnih čustev. Preprosto mi ni všeč kot oseba." Mariah mu je v šovu Larryja Kinga vrnila z izjavo, da med njima ni bilo nič seksualnega: "Družila sva se, pogovarjala po telefonu, mislim, da sva bila samo štirikrat skupaj. Jaz tega ne jemljem kot razmerje." Njuno medsebojno javno zbadanje je trajalo kar nekaj let. Pozneje je tudi Mariah, ki je takrat celo izjavila, da lahko na prste ene roke prešteje moške, s katerimi je spala, Eminema omenila v pesmi in se na turneji norčevala iz njega.

Med drugim je ob izvajanju pesmi Clown (Klovn) na oder pripeljala pevko, ki je bila oblečena kot raper, in mu na ta način sporočila, kaj si misli o njem. Seveda ji Eminem ni ostal dolžan in je na turneji z veseljem predvajal posnetek njenega sporočila, ki mu ga je pustila na avtomatskem telefonskem odzivniku. "Zakaj me nočeš videti? Zakaj me ne pokličeš?" na posnetku sprašuje obupana Mariah, njeni prijatelji pa so takrat zatrjevali, da to sploh ni njen glas. Raper je šel še korak dlje in v pesmi Jimmy Crack Corn spregovoril o podrobnostih njunega seksa ter Mariah označil za lažnivko.

Leta 2007 se je njuno javno obračunavanje končalo in na Mariahinem ljubezenskem področju je končno posijalo sonce.

Nick Cannon

V začetku leta 2008 je v njeno življenje namreč vstopil princ na belem konju, 10 let mlajši Nick Cannon. Igralca, komika, raperja ter radijskega in televizijskega voditelja je spoznala že na podelitvi nagrad Teen Choice leta 2005.

"Pogosto so me spraševali, katera slavna ženska mi je všeč, in moj odgovor se je vedno glasil Mariah Carey. Niti predstavljati si nisem mogel, da jo bom kdaj sploh spoznal," je takrat ves navdušen dejal Nick. Ljubezen med njima pa se je rodila šele tri leta po prvem srečanju. Ko se je njun prijateljski odnos prelevil v ljubezenskega, je po besedah pevke med njima takoj 'kliknilo', zato sta se že po dveh mesecih zveze zaročila. "Takoj sem mu rekla, da ga bom klicala gospod C, on pa mene gospa C. Že prvi dan sva začela izbirati imena za najine otroke," je povedala Mariah.

Ko se je njen 18. singel uvrstil na prvo mesto Billboardove lestvice, s čimer je - kot že omenjeno - prekosila dosežek kralja rokenrola Elvisa Presleyja, je Nick takoj izkoristil veliko slavje. Zase in za svojo najdražjo je organiziral zabavo na vrhu zgradbe s prečudovitim pogledom na Empire State Building. V določenem trenutku je vsa zgradba v njeno čast zažarela v njej najljubši rožnati barvi, ker obožuje sladkarije, pa je Nick poskrbel, da je bilo na zabavi tudi obilo lizik. "Dal sem ji liziko v obliki velikega prstana. Notri je bil pravi zaročni prstan," je zapriseženi romantik razkril v intervjuju z Oprah Winfrey in dodal: "Vsako jutro se zbudim kot najsrečnejši človek na svetu." Kmalu po sanjski zaroki sta skupaj obiskala salon za tetoviranje. On si je dal prek ramen tetovirati napis Mariah, ona pa si je na spodnjem delu hrbta omislila napis gospa Cannon. "Prstani in podobne zadeve so razburljivi in posebni, a nama tetovaži pomenita veliko več, saj je to nekaj, za kar sva mislila, da si nikoli ne bova dala narediti," je ponosno povedal Nick.

Zakonca poročne zaobljube obnavljata vsako leto

V zakonske vode sta zaplavala 30. aprila 2008 na njenem posestvu na Bahamih. "Čutim, da sva sorodni duši. Nisem si mislila, da mi je takšna ljubezen usojena," je po poroki dejala presrečna zvezdnica. Natančno tri leta po poroki sta njuno srečo izpopolnila dvojčka, deklica Monroe in deček Moroccan Scott, in to čeprav si Mariah - kot je priznala - sebe nikoli ni predstavljala v vlogi mame, saj je bila zanjo na prvem mestu vedno kariera. "Toda ko spoznaš pravega človeka, pride tudi želja, da bi z njim okusil starševstvo," je pojasnila. Znano je, da sta slavna zakonca ves čas zatrjevala, da sta oba vernika in da sta s seksom počakala do poroke, ker sta si želela, da bi bil prvi spolni odnos nekaj posebnega.

"Svojega mnenja ne želim vsiljevati drugim, a z Nickom verjameva v iste stvari in spoznala sva, da bi bilo vse skupaj bolj posebno, če bi počakala do poroke," je Mariah pojasnila v začetku leta 2008, njen dragi pa je povedal, da ga nikoli ni skrbelo, kakšna bo njegova bodoča soproga v postelji: "To je bila vendar Mariah Carey! Če Mariah Carey ne ponuja dobrega oralnega seksa, sem vseeno za stvar. V vsakem primeru je še vedno ena od najlepših žensk na planetu." Zakonca poročne zaobljube obnavljata prav vsako leto, lani sta za peto obletnico poroke in drugi rojstni dan dvojčkov zakupila kalifornijski Disneyland Resort. Mariah in Monroe, ki je ime dobila po Mariahini veliki vzornici Marilyn Monroe, sta se za to posebno priložnost oblekli kot princesi, Nick in Moroccan, ki se za ime lahko zahvali spalnici staršev, urejeni v maroškem stilu, pa kot princa.

"Blagoslovljen sem. Še vedno ne morem verjeti, da je Mariah Carey privolila v poroko z mano, zato moram vsako leto obnavljati zaobljube, da bi si dokazal, da je vse to resnično," je izjavil Nick, tudi Mariah pa ni skrivala navdušenja in je razkrila, da je ta srečni zakon popolno nasprotje tistega, kar je doživljala prej. "Zloraba ima nekaj kategorij. Čustveno, mentalno, fizično in še mnogo drugih. Včasih se znajdeš v situaciji, v kateri se počutiš zaklenjeno," je izjavila in dodala, da ji je bilo še posebej težko v zvezi, v kateri si je morala z istim človekom deliti zasebno in poslovno življenje. S tem je seveda mislila na Mottolo, ki naj bi nadzoroval njeno življenje in skrbel, da je bila izolirana od sveta.

Kljub vsej tej neizmerni ljubezni pa sta Mariah, ki je 'težka' kar 500 milijonov ameriških dolarjev, in Nick, ki jih premore 'le' 20, za vsak primer podpisala predporočno pogodbo. "Če kdo misli, da nisva podpisala predporočne pogodbe, je prav gotovo zadet," se glasi slovita izjava, ki jo je po poroki podala Mariah, ki poje, se občasno preizkusi kot igralka in ustvarja svojo linijo parfumov, a ji vse to očitno ni dovolj, saj smo ob koncu januarja izvedeli, da bo postala še pisateljica. Skupaj s soprogom bo namreč izdala knjigo za otroke z naslovom Roc and Roe's Twelve Days of Christmas.

"Za temo sem izbrala božič, ker ga obožujem, knjiga pa bo idealna za otroke, starejše od treh let," je pojasnila. Zakonca sta glavnima likoma svoje knjige nadela ljubkovalni imeni svojih dvojčkov - Roc in Roe. Za konec pa še dobra novica za vse, ki verjamete v astrologijo in ste hkrati naklonjeni temu slavnemu parčku. Njuna rojstna datuma (Nick je rojen 8. oktobra 1980, op. a.) namreč razkrivata, da sestavljata izredno močno kombinacijo, zato so astrologi prepričani, da imata veliko več potenciala, kot si morda mislijo tisti, ki še vedno dvomijo o moči njune ljubezni. Mariah Nicku menda vliva še kako potreben občutek varnosti, Nick pa dviguje njeno samospoštovanje. Za njuno srečno ljubezensko prihodnost se torej ni treba bati.

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri