Revija Time: 'Seks, laži, aroganca. Zakaj se vplivni moški vedejo kot svinje?'

Maria Shriver in Anne Sinclair sta se zaradi (domnevne) nezvestobe svojih soprogov skoraj istočasno znašli pred zakonskim brodolomom, a se s to težavo spopadata vsaka po svoje – zelo različno.

2. 6. 2011

Ko bodo najgloblje rane zaceljene, kar se bo najverjetneje zgodilo šele čez nekaj let, bi se morali 55-letna Maria Shriver in 61-letna Anne Sinclair morda srečati.

Lahko jima želimo le to, da ne bosta več potočili niti ene solze, ko se bosta ob kozarčku penine pogovarjali o svojih moških.

O 63-letnem igralcu Arnoldu Schwarzeneggerju in o 62-letnem politiku Dominiqu Straussu-Kahnu, ki trenutno s svojimi seksualnimi podvigi polnita medije po vsem svetu in skrbita za to, da njuni soprogi preživljata verjetno najtežje obdobje v življenju.

Gre za ženski, ki sta si navzven podobni – obe izhajata iz premožnih družin, obe imata svoje premoženje in obe sta bili nekoč uspešni novinarki, ki sta se zaradi soprogov odrekli lastnima karierama. Obe pa sta tudi zvesti ženi, ki sta soproga branili kot levinji, kadar so se pojavljale govorice o skokih čez plot. In zdaj sta se obe po dolgih zakonskih letih znašli pred ločitvijo, s katero pa se spopadata povsem različno.

Anne svojega moža podpira, Maria ne

Zdi se, da je Shriverjeva, ki je povsem uničena, dokončno obrnila hrbet možu in očetu svojih štirih otrok. Potem ko je izvedela, da Arnie ni le pridno skakal čez plot, ampak da je tudi oče 13-letnega Josepha, sina gospodinje Mildred Patricie Baene, s katero jo je igralec varal celo v zakonski postelji, si je že začela iskati lastno domovanje. V ločitvenem postopku ji bo pomagala Laura Wasser, ena izmed najboljših ločitvenih odvetnic v Ameriki. Po mnenju psihologov je to edini možni korak.

Spoznanje, da ti je lastni mož dolga leta lagal, pa je prav tako neprijetna situacija, ki pa gospo Sinclair po vsej verjetnosti še čaka, če bodo v sodnem procesu dokazali, da je njen mož, direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je zaradi očitkov že odstopil s tega položaja, v elitnem newyorškem hotelu Sofitel dejansko hotel posiliti 32-letno sobarico Nafissatou Diallo. Bogata dedinja za zdaj še verjame v moževo nedolžnost, zato je čez noč zbrala 700 tisoč evrov varščine v gotovini ter najprej najela majhen, potem pa večji in razkošnejši apartma na Manhattnu, v katerem lahko njen soprog, ki ga nadzorujejo varnostniki in nadzorne kamere, čaka na naslednji obisk sodišča, ki bo 6. junija. Najemnina za 630 kvadratnih metrov veliko stanovanje, v katerem preživlja hišni pripor, znaša kar 60 tisoč dolarjev na mesec, vsak mesec pa bo treba odšteti še 200 tisoč ameriških zelencev za varnostnike in druge stroge pogoje izpusta po plačilu varščine. Anne pa kljub vsemu na vsakem zaslišanju sedi v prvi vrsti in se spodbujajoče nasmiha možu.

"Niti slučajno ne verjamem tem očitkom," je sporočila javnosti.

Maria preživlja težko obdobje

Ljudje, ki niso vpleteni v to situacijo, to težko razumejo. Prav tako težko razumejo tudi to, da Maria nikoli ni opazila znakov, da njen mož skače čez plot. Kakorkoli že, obema nezvestima soprogoma je dolga leta uspevalo ohranjati vtis, da je z zakonskim življenjem vse v najlepšem redu. In tako so bile na primer tudi ženske iz velikega Kennedyjevega klana, v katerem je nezvestoba že od nekdaj očitno del bontona, s svojim življenjem zgled za javnost. Trenutek spoznanja je zato še toliko hujši. Prva faza je menda šok. V tej fazi je očitno še vedno Shriverjeva, ki odkrito priznava, da trenutno preživlja srce parajoče obdobje in da mora zbrati vso moč, da bi zaščitila svoje otroke. Njen slavni mož pa je za medije pojasnil, da bo vse svoje projekte, tudi snemanje petega dela Terminatorja, odrinil na stranski tir, da se bo lahko v celoti posvetil svoji družini in skrbel zanjo. Te besede v ušesih Marie verjetno zvenijo kot posmeh: naj gre za ločitveno vojno, za skrbništvo nad otroki in za približno 300 milijonov evrov vredno premoženje ali pa za pravico do dediščine nezakonskega otroka – le kdo je odgovoren za vse to, kar družino še čaka?

Kot da vse to ne bi bilo že dovolj, pa vsak dan na plan pridejo novi pikantni detajli, ki Shriverjevo vsakič znova zabodejo naravnost v srce. Še posebej pretresljive so trditve Jane Seymour, da ima Arnold še dva nezakonska otroka.

"To informacijo sem dobila od nekoga, ki ga dobro pozna," je izjavila igralka. Da so ga zaposleni v njegovi hiši in v njegovi restavraciji Schatzi skrivaj klicali ‘šlatalec’ in da pred njegovim osvajanjem ni bila varna nobena ženska, po vsem tem sploh ni več presenetljivo. Je pa zato toliko bolj presenetljivo, da naj bi bile vse njegove ljubice neprivlačne. Mišičnjak se menda ni počutil doraslega privlačnim ženskam. Poleg tega naj bi imel neustavljivo potrebo po tem, da je on privlačnejši partner v ljubezenskem odnosu, saj naj bi ga ženske v tem primeru bolj občudovale in bolj oboževale njegovo telo.

Občutek imajo, da so nedotakljivi

In kaj vse bo morala Anne v prihajajočih mesecih poslušati o dvojnem življenju svojega moža? Čeprav je znan kot velik zapeljivec, ga je v 20 letih zakona ves čas ljubila in mu odpuščala afere. Toda če je dejansko postal nasilen in bo zaradi tega kaznovan z več desetletij dolgo zaporno kaznijo, se bo tudi njena ljubezen znašla na preizkušnji.

Tudi Francozi, ki so ta glamurozni par pred obtožbami za poskus posilstva naravnost oboževali, začenjajo dvomiti.

Tako kot Strauss-Kahn v Franciji je tudi Schwarzenegger v Ameriki zanetil vročo diskusijo o vrednotah.

Ugledna revija Time je tej temi posvetila naslov ‘Seks, laži, aroganca. Zakaj se vplivni moški vedejo kot svinje?

Seveda niso le vplivni moški nezvesti, a v primerih, kot sta Strauss-Kahn in Schwarzenegger, zadeve pogosto postanejo še bolj umazane. Vplivni moški imajo verjetno občutek, da so nedotakljivi in da so nad pravom in nad zakoni. Kar zadeva denar, moč, oblast in vpliv, so dosegli vrh, zato nenehno potrebujejo nov adrenalin, da se počutijo srečne. Srečo pa Strauss-Kahn in druščina raje kot v domačem očitno iščejo v drugih okoljih. Ostaja le še vprašanje, kako lahko moški kaj takšnega naredijo svojim soprogam.

Psihologi pojasnjujejo, da večina skakalcev čez plot zelo dolgo nima prav nobene slabe vesti. Menijo namreč, da nobeni ženski niso ničesar vzeli in da so vse zadovoljne. Samim sebi se torej zdijo kot velikanska smetanova torta, s katero se lahko vsi sladkajo in se dodobra nasitijo.

Ob tem človeka res mine tek …

Vir: Lea