Manja Plešnar iskreno spregovorila o težki poti do zanositve

Voditeljica Big Brotherja in moda poznavalka Manja Plešnar je novinarki naše hiše v čustvenem intervjuju zaupala kar nekaj podrobnosti o težki poti do zanositve.

Manja Plešnar iskreno spregovorila o težki poti do zanositve (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
27. 12. 2017

Manja Plešnar je svojega Daliborja spoznala pred štirimi leti. "Takoj sem vedela, da bo moj mož. Zgodilo se je prav filmsko, pa čeprav nisem nikoli verjela v takšne usode …" je Manja naši novinarki povedala pred lansko poroko, ko je sprejela njegov priimek in postala gospa Stević.

"Že od vsega začetka sva si tudi želela imeti družino, za kar sva se trudila in si rekla, da se bo že zgodilo, ko bo čas primeren. Še dobro, da sem tako lahkotno naravnana, saj drugače ne bi mogla iti čez določene stvari, ki se v življenju izkažejo za izjemno težavne. To, kar se je meni dogajalo v zadnjem letu …" o težki poti do zanositve pove Manja.

Manja in Dalibor

"Vedela sva, kam gre najina zveza, in vprašanja 'ali si želiva otroke' sploh ni bilo"

"Z veseljem sva poskušala in poskušala … In se je zgodilo!" pove Manja, ki je zanosila ravno med vodenjem resničnostnega šova Big brother.

Po treh letih 'poskusov' ... Takrat so za to vedeli le njeni bližnji in seveda je pri produkciji povedala tudi ožji ekipi. Nosečnost ni šla po planu, kar je Manjo takrat močno pretreslo, a se je zaradi vseh žensk, ki gredo čez podobno izkušnjo, pa so zavite v žalost, vseeno odločila, da o tem spregovori.

"Upam, da bo s tem tudi drugim lažje sprejeti, ko bodo slišale mojo izkušnjo. Imela sem zunaj maternično nosečnost," pove.

Manja Plešnar

Vse to je bil zanjo poseben stres. Vsakodnevno pojavljanje na televiziji, dolgotrajne priprave in želja, da ne bi nikogar razočarala, vodstva ali publike, saj ni imela zamenjave.

"Vsi dnevi so se vrteli okoli šova, tudi ko sem zanosila. Bila sem v neki evforični fazi in tako vesela, ker se mi je dogajalo toliko lepega, a ko se je vse začelo sesuvati, tega nikakor nisem mogla nikomur povedati, zaupati … zgolj bližnjim," pripoveduje in dodaja, da tudi ni želela velikega pompa okoli vsega.

Manja Plešnar

Šla je čez težko preizkušnjo dobesedno pred vsemi gledalci ...

Takrat ni imela niti časa sprejeti vsega, kar se je dogajalo.

"Ko sem izvedela, da sem noseča, sem hodila na redne preglede. In že od vsega začetka je zdravnica sumila, da je nekaj narobe. Tolažila sem se, da smo mogoče zamešali datum spočetja. Ko je vedno bolj ponavljala, da ne vidi ploda, sem se ustrašila. Nato so sledili še drugi pregledi in popolnoma me je sesulo, ko so mi povedali, da imam zunajmaternično nosečnost, da je plod v jajcevodu. Bilo je zelo nevarno."

Manja Plešnar

Tudi takrat se ni ustavila. Še vedno je delala.

"Pred diagnozo sem imela hude krče in s temi krči sem še vedno vodila oddaje," pripoveduje. "Ko sem bila pod stresom in med vodenjem oddaje, me je vse nehalo boleti. Neverjetno, kaj telo zmore."

Tik pred operacijo je odvodila še sobotno oddajo, kar grozljivo, vsa glamurozna, nasmejana in v prelepi obleki ter z groznimi bolečinami med reklamami in v zaodrju.

"Kmalu zatem sem šla na operacijo v bolnišnico."

Takrat je nato le dobila zamenjavo in en teden je imela časa, da se zave, da pride k sebi, da se nekaj nauči iz te situacije. "Šele takrat sem ugotovila, kako nevarno je bilo vse skupaj. Nisem si mislila, da je tako nekako nevarno biti noseč, saj nam govorijo, da je to nekaj najlepšega in da je takoj, ko zanosiš, vse v najlepšem redu."

Manja Plešnar

Vse to dogajanje je vodilo do odločitve, da je Manja naredila pavzo in se poglobila vase in se vprašala, kaj si pravzaprav želi od življenja ...

"Rekla sem si, da moram stvar sprejeti tako, kot je. Da se moram odločiti, ali bom žalovala ali pa bom izboljšala svoje stanje, zaključila delo in se posvetovala z zdravniki, kako naprej. Zdravnik, ki je izvajal lapraskopijo, mi je bil zelo všeč, saj je bil direkten."

Rekel ji je, da lahko še vedno ima otroke, vendar da je zaradi odstranitve jajcevoda še vedno možnost ponovitve zunajmaternične nosečnosti. "To je bilo kar šokantno, a sva šla hitro naprej."

Manja Plešnar

Nato se je sprijaznila s situacijo in sama sebi dejala, da je zdrava in da še vedno lahko zanosi.

Ker ji je takrat zdravnik rekel, da lahko pride na vrsto za IVF, je kmalu odšla tudi na prvi posvet in pregled. Nato sta minila dva meseca in imela je prvi poskus. "Jaz sem bila čisto prepričana, da mi bo uspelo." Vendar ni šlo vse tako, kot si je želela …

Nato se je vse hitro odvilo in jima v drugo uspelo.

"Malo me je bilo strah na začetku, ker se nekatere ženske dolgo časa mučijo. In tudi v čakalnici, ko slišiš vse te zgodbe, te kar streznijo …"

"Najprej sva šla na posvet in nato oba na pregled. Ko je zdravnik potrdil, da je vse v redu, so bile naslednji korak injekcije, hormoni, ki si jih sama apliciraš. To res nič ne boli, lepo poslušaš navodila in jim slediš."

Medtem je Manja imela tudi ultrazvoke, in ko ugotovijo, da je pravi čas, te naročijo na punkcijo. "No, to pa je kar zoprno. Iskreno, je boleče, a traja pet minut in tudi to zdržiš," pove.

"Takoj ti povedo, ali so uspeli dobiti dovolj veliko število potencialnih embriov oziroma foliklov. Nato greš domov počivat in čakaš, da te obvestijo, koliko jih je preživelo spoj. Pri prvem poskusu so se oplodili, a niso preživeli zamrznitve."

Priznava, da je bila razočarana. Nato si je vzela pol leta odmora in si rekla, da o tem ne bo premišljevala in da mora najprej narediti nekaj zase.

 

A post shared by Manja Stevic (@manjastevic) on

Po vseh teh izkušnjah je dobro premislila ...

"Če hočem zanositi, moram pri sebi nekaj drastičnega spremeniti," je dejala sama sebi. In ena teh stvari je bila, da pusti službo … Tisto, kar ji je povzročalo stres.

Vedela je, da jo to ovira pri napredku, in ni bila čisto zadovoljna, saj se ni počutila cenjeno.

"Če se ne počutiš cenjen, potem tudi sebe ne moreš ceniti. Ker je bilo to zelo pomembno obdobje, si je za to tudi vzela čas. Tudi če je bila to zame težka odločitev v življenju, sem se za to odločila," pripoveduje. Vedela je, da se po prej ali slej vse postavilo na svoje mesto.

 

A post shared by Manja Stevic (@manjastevic) on

Takrat je začela uživati sama s seboj. Začela je telovaditi. Hodila je na res dobre treninge. Delala je zase in si rekla, da bo vse v redu. Nato je šla na drugi poskus oploditve. In ker je imela zaradi let priložnost, da ji vstavijo dva embria, se je strinjala in … uspelo je! Dvojna sreča!

A vseeno so jo na začetku še malo streznili. Prestrašili so jo, ji povedali naravnost, da ni nujno, da bo vse v redu.

Zdaj je že v sedmem mesecu, njena fantka pridno rasteta …

"Res sem zelo vesela, da sta fantka, sem si ju potihoma tudi želela. Zdaj grem počasi že v osmi mesec. Preglede imam na 14 dni in poslušam svoje telo. Sem aktivna, ker sem ugotovila, da se bolje počutim, če sem v pogonu. In zanimivo, nekako lažje hodim v petah. Vse poteka v redu, čeprav je prisotnega tudi malo strahu predčasnega poroda. Želim si naraven porod, želim si te izkušnje," zaključi.

Za revijo Story napisala Ilona Penzeš
Za splet priredila Ana Murn
Fotograifje: Ana Gregorič, Pop TV, Primož Predalič, osebni arhiv

Preberi še: Katarina Venturini iskreno spregovorila o tem, kako je, ko po 40. postaneš mama in Voditeljica Maja Sodja je rodila fantka Marka! Srečo v ljubezni našla s fotografom

Priporočamo tudi: Iskrena izpoved: Kako je videti življenje s seksualno anoreksijo?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri