Maja Taradi: "Miss Slovenije ni le lepotno tekmovanje"

Pred kratkim so v Vodnem mestu Atlantis v Ljubljani okronali novo miss Slovenije za miss sveta. Med 12 lepoticami je žirija izbrala Majo Taradi, ki bo barve naše države zastopala na svetovnem izboru v Washingtonu.

Maja Taradi: "Miss Slovenije ni le lepotno tekmovanje" (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
21. 9. 2016

Miss Slovenije je postala Ljubljančanka Maja Taradi, študentka zobne protetike in ustne higiene, poleg najprestižnejšega naslova pa je osvojila še dva: model Atlantis in miss Slovenskih novic. 

Verjetno ste z zmago na tekmovanju Miss Slovenije dobili številne obveznosti. Kako se boste lotili novega poslanstva?

V prihodnjih mesecih se bom posvetila projektom, ki so pomembni za čim boljšo uvrstitev na svetovnem tekmovanju v Washingtonu. 

Kot miss Slovenije boste prevzeli tudi številne odgovornosti. Česa se najbolj veselite?  

Novih poznanstev in priložnosti, s katerimi se lahko razvijam in naredim nekaj za boljši jutri.

V tem letu ste imele finalistke miss Slovenije polne roke dela. Nam zaupate, kaj vse ste počele in kateri od dogodkov so se vam najbolj vtisnili v spomin? 

Miss Slovenije ni le lepotno tekmovanje. Vse finalistke smo na začetku tekmovale na predizborih, pozneje pa svoja znanja, talente oz. veščine in iznajdljivost pokazale pri različnih projektih, in sicer na šovu talentov, dobrodelni akciji, testiranju angleškega jezika.

Skupaj z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje smo preživele čudovit dan z otroki iz socialno ogroženih družin in jim skupaj z Optiko Krstič podarile 28 korekcijskih okvirjev.

Igrali, zabavali, plesali in plavali smo v Vodnem mestu Atlantis. Vsakega dogodka se bom z veseljem spominjala, predvsem pa srečnih in nasmejanih otroških obrazov.

Kaj je vas gnalo, da ste se prijavili na izbor za miss Slovenije? Kako ste gledali prej na lepotna tekmovanja?

Mislim, da je tekmovanje lepa priložnost, da spoznam veliko ljudi, naredim kakšno lepo gesto in si odprem možnosti za različne projekte. Že v preteklosti sem kot deklica spremljala lepotna tekmovanja in občudovala dekleta na odru.

Kdo vas je pri tem najbolj podpiral in kako so vaši domači sprejeli to, da ste se prijavili za miss Slovenije?

Domači in prijatelji me podpirajo in pozitivno gledajo na tekmovanje, kar zelo cenim. Vsi smo veseli zmage.

Letošnji finalni izbor bo potekal v Washingtonu. Česa se najbolj veselite? 

Veselim se predvsem finalistk iz drugih držav, samega tekmovanja. Sploh pa še niti nisem dobro dojela, da sem zares zmagala.

ZDA so trenutno v ospredju novic zaradi volitev. Med njimi se za predsedniško mesto poteguje tudi Donald Trump, čigar žena Melania prihaja iz Slovenije. Kaj menite, mu bo uspelo? 

Menim, da imata Trump in Clintonova enake možnosti, saj je v zadnjem času Trump ujel Clintonovo. Zavedati se moramo, da je še vedno veliko ljudi, ki se ne udeleži volitev, kar se mi osebno ne zdi ravno odgovorno.

Menim, da je to posledica političnih dogajanj, še vedno imamo na eni strani Clintonovo, ki je sicer kot ameriška državna sekretarka vpletena v vojno na Bližnjem vzhodu, medtem ko je Trump republikanec, nestrpen do tujcev, teh pa je v Ameriki veliko. V vsakem primeru bo zmagal kapital.

Nekaj mesecev še imate časa, verjamem, da vam ne bo dolgčas. Kakšno poslanstvo, ki vas bo gnalo pri uresničevanju tudi dobrodelnih dogodkov, ste si zadali v tem letu? 

Predvsem si želim spoznati čim več ljudi, s katerimi lahko skupaj naredimo velik korak. Seveda se moramo zavedati, da posameznik težko pomaga vsem, vsi pa lahko pomagamo nekomu.

Želim povedti predvsem to, da vas dobrodelnost nič ne stane, pušča pa lepe spomine.

Skupaj z organizatorjem tekmovanja Miss Slovenije bomo zagotovo naredili uspešne načrte, saj miss Slovenije uspešno gradi svoje poslanstvo tudi na tem področju.

Miss Slovenije se zavzema za otroke, žrtve nasilja ... Kako gledate na to? 

Vsi otroci bi morali imeti možnost sproščene igre in predvsem biti brez skrbi glede preživetja. O takšni problematiki se mora govoriti na glas in pomagati žrtvam.

Ste bili kdaj vpleteni v okoliščine, zaznamovane z nasiljem? 

Osebno ne, poznam pa dekleta, ki so se spopadala s psihičnim in fizičnim nasiljem.

Kako gledate na to, da se partnerski odnosi hitro ohlajajo in da v družinah čedalje bolj manjka pogovorov? 

Družina je najpomembnejši dejavnik socializacije. Je osnovno okolje, v katerem se razvijamo, zato so pogovori nujno potrebni. Zaradi hitrega tempa življenja si ljudje ne vzamemo časa za iskren pogovor.

Vsekakor se odnos med partnerjema lahko kaže in projicira na otrocih. Moramo se medsebojno poslušati, spodbujati in si stati ob strani tudi v najtežjih trenutkih.

Kaj bi svetovali nekomu, ki je žrtev nasilja?

Da si čim prej poišče pomoč. V Sloveniji imamo veliko organizacij, ki se borijo proti nasilju. Že zaupanje najbližjemu (družini, prijateljem, znancem, sodelavcem ...) lahko spremeni najhujše nasilje.

 

Iz revije Lea
Foto: Helena Kermelj, Primož Predalič

Preberi še: "To so skrivnosti, za katere nočem, da bi moj fant vedel" (pet bralk nam je zaupalo pikantne podrobnosti, ki so jih zatajile svojim fantom)