Maja Prašnikar po porodu doji OBA svoja otroka (zdaj je razkrila VSE o tandemskem dojenju)

Si se tudi ti spraševala, kako neki izgleda tandemsko dojenje? 😳 Preveri, kaj je povedala novinarki naše hiše!

Maja Prašnikar in Alen Kobilica sta ponosna starša Valu in Inti. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
24. 1. 2023

Pretekli ponedeljek smo poročali o tem, da sta se Maja Prašnikar in Alen Kobilica razveselila drugega otroka, deklice po imenu Inti Aurora.

Kmalu po porodu je mlada mamica na Instagramu razkrila, da tandemsko doji, novinarsi naše hiše pa je zdaj pojasnila nekaj več o temi, ki je pri nas še vedno nekoliko zavita v tančico skrivnosti.

"Sama zelo uživam v dojenju, prav tako Val, ki je sicer že dopolnil dve leti, ampak dokler se sam ne odstavi, bo tako ostalo še naprej," ji je zaupala.

Med drugo nosečnostjo se je njen sinček Val normalno dojil.

"Vedno sem dojila na željo otroka, brez omejitev in to se mi zdi najboljše, kar sem mu lahko ponudila," je povedala in dodala, da je med nosečnostjo skrbno pazila na zadosten energijski vnos hrane.

Prav tako je hodila na redne preglede, nosečnost pa je ves čas potekala tako, kot mora.

Ko se je rodila Inti, sta se začela dojiti oba, za kar pravi, da zdaj to od nje zahteva nekoliko več organizacije, sploh v večernih urah.

"Sicer pa se najprej podoji Inti Aurora, potem pa se ji pridruži še njen bratec. In tako oba veselo cmokljata," je povedala srečna mamica.

"Rojstvo novega družinskega člana nikakor ni razlog, da bi mamica odstavila starejšega otroka, ki se še doji," je dodala Maja, ki se zaveda, da je tandemsko dojenje v Sloveniji še vedno ovito v tančico skrivnosti in ga še vedno spremlja mnogo predsodkov.

"Zavedati se moramo, da je tandemsko dojenje v mnogih kulturah po svetu povsem normalen pojav. Tudi za mamico ima tandemsko dojenje mnoge prednosti," je pojasnila.

"Ker ima starejši otrok že dobro razvit sesalni refleks, lahko ob navalu mleka 'pomaga' mamici pri praznjenju dojke in posledično se zmanjša možnost za nastanek mastitisa. Tudi strah za količino mleka je odveč, saj telo deluje po principu povpraševanje in ponudba," je dodala. Edino pravilo, ki se ga mamice pri tandemskemu dojenju morajo držati, je to, da se dojka vedno najprej ponudi novorojenčku.

"Ekolostrum, ki se tvori ob rojstvu dojenčka, je namreč nujno potreben za razvoj novorojenčka," je razložila, ki se je na tandemsko dojenje dobro pripravila tudi s pomočjo dule in svetovalke za dojenje Urške P. Iršič.

Kako pa je Val sprejel svojo sestrico?

"Navdušen je! Kar naprej jo boža in poljublja," je zaključila Maja.

Fotografije: Osebni arhiv

Preberi več na Metropolitan.si

Iz ARHIVA: Ooo! Imamo fotke Saše Lendero TIK po porodu hčerkice Arie