Macaulay Culkin: Še ena žrtev deške slave?

Macaulay Culkin, mladenič postaranega obraza, je kot duh iz preteklosti iz zavetja stanovanja stopil na divje utripajoče ulice newyorške četrti Queens in doživel, kar si je želel in česar se je hkrati tudi bal. Obstopili so ga oboževalci.

27. 2. 2012

Macaulay Culkin je imel nagubano čelo, bil je bled kot kreda, povsem upadlih mišic je v roki stiskal pločevinko energetskega napitka Red Bull, lase mu je premetaval veter, ki je žvižgal med hišami.

In obstal.

Ljudje na ulici so nemudoma vedeli, kdo je, toda obstopili ga niso zaradi zadnjih dosežkov, česar bi si tako želel, česar si že tako dolgo želi, obstopili so ga, da bi si ogledali, kako nenavadno se je postaral junak filmov Sam doma, ki je očaral svet v začetku 90. let 20. stoletja.

Macaulay seveda ni prvi, ki se je ujel v past otroškega zvezdništva, kajti najstniška in mladeniška leta so prinašala samo razočaranja, kot igralca ga je komaj kdo kdaj jemal resno. Še več, zaradi grabežljivosti staršev se je Macaulay z njimi že pri šestnajstih zapletel v sodni spor in ga pri osemnajstih tudi dobil, saj je sodnik njegovega očeta Christopherja in mamo Patricio razlastil pravic do upravljanja sinovega premoženja. A to so bili strašanski šoki za najstnika angelskega obraza, ki se je že pri sedemnajstih poročil z igralko Rachel Miner. Ker je Macaulay najstniška leta preskočil in zamudil hkrati, je bil zakon polomija, razpadel je dve leti pozneje.

Leta 2002 je začel razmerje z igralko Milo Kunis, 19-letno zvezdnico serije Oh, ta sedemdeseta. Macaulay in Mila sta razumele probleme drug drugega, pritiske slave in skupaj zdržala skoraj desetletje. Mila mu je stala ob strani tudi leta 2004, ko ga je policija v Oklahomi aretirala zaradi posedovanja marihuane. Krivdo je priznal in povsem mirno sprejel odrejeno pogojno kazen in predpisano zdravljenje od odvisnosti. V že tako ali tako težavnem obdobju je bil tudi priča na procesu proti Michaelu Jacksonu, na katerem se je pozneje tragično padli kralj popa zagovarjal zaradi zlorabe otrok. Macaulay je povedal, da je sicer večkrat prespal v Michaelovi spalnici, a se ni zgodilo nič. Pevčeva spalnica je namreč imela dve krili in Macaulay je imel ponoči popolno zasebnost. Z Jackom sta se spoprijateljila leta 1991, ko je Macaulay nastopil v videospotu Black or White.

Leta 2006 je objavil avtobiografski roman Junior in med predstavitvijo izjavil, da ga ljudje še vedno prepoznavajo na ulici, da je spoznal, da ima dovolj en kakovosten projekt na leto, da je zadovoljen s seboj.

Macaulay je leta 2008 doživel hudo osebno tragedijo, ko je njegovo sestro Dakoto v Los Angelesu do smrti povozil avtomobil.

V zadnjih letih je dobil le peščico obrobnih vlog, v medijih se je pojavljal zgolj kot intimni spremljevalec Kunisove. Ga bo tavanja po preteklosti odrešila vloga v vojaškem filmu Service Man?

Pet zvezdniških

  • Macaulay Culkin je bil največja otroška zvezda po Shirley Temple.
  • Televizijski kanal VH1 ga je uvrstil na drugo mesto lestvice največjih otroških zvezdnikov vseh časov.
  • Televizijski kanal E! ga je prav tako uvrstil na drugo mesto lestvice največjih otroških zvezdnikov vseh časov.
  • Njegov oče je nasilen.
  • Brad Renfro, še en mladi filmski junak, je letos umrl zaradi prevelikega odmerka mamil. Macaulayu gre torej bolje.

Povzeto po reviji Nova