Lolite spod tančice

Prvo izpiranje želodca zaradi zastrupitve z alkoholom pri devetih, lifting pri trinajstih in plastična operacija dojk še pred osemnajstim letom – je to vrh ledene gore odraščanja sodobne lolite?

30. 1. 2003

Vidimo jih na velikih filmskih plakatih ali pa v mini verzijah, slečene na Playboyevih straneh, na modnih pistah, v reklamah, njihov obraz pa je bolj resen in aroganten kot prijazen in nasmejan. Ali to pomeni, da so današnja ‘uspešna dekleta’ bolj samosvoja in samozavestna, pa čeprav še vedno in celo bolj slečena kot kdaj koli prej? So končno postala subjekt in ne le objekt, ki ga stilisti, kreatorji, frizerji in maskerji oblikujejo po zadnjih modnih zapovedih?

O tem lahko ugibamo, vendar odgovora ne bomo izvedeli. Take ali drugačne so podobe, ki jih posnemajo mlada dekleta celega sveta, saj so najbolj prisotni primeri ‘ženskega uspeha’ novega stoletja in sodobne Šeherezade, kradljivke moških sanj. To, kar si po tihem želi vsaka od nas.

A kako biti nedolžna in preračunljiva obenem? Odločitev je težka. Dekle z ‘vročim življenjepisom’ spoznate na prvi pogled po načinu, kako prižiga cigareto (utrujeno in naveličano, saj je to njena štirimilijonta cigareta v življenju), in po neverjetni ošabnosti.

Pri dvajsetih letih se obnaša tako, kot bi jih imela že 40. Razganja jo od kompleksa večvrednosti, saj jo mediji povzdigujejo nad neopazno povprečje. Nič nenavadnega potem, da so lolite vabljene na vse najbolj nore zabave, rezervirane samo za tiste, ki v mondenem svetu kaj veljajo. Pod bliščem nakita in vzvišenimi nasmehi se skrivata samota in praznina.

Zaničujejo vse, kar je zunaj njihovih meja. In kaj tam počnejo mlada dekleta, ki si z vstopom v ‘visoko družbo’ obetajo slavo in uspeh? Čeprav se počutijo kot zvezde, so le okras in zabavna igrača tistim, ki z denarjem preganjajo lasten dolgčas.

Če ne želite biti v večnem zaostanku in bi za vsako ceno rade briljirale kot one, jim lahko sledite. A pred tem spoznajte tudi pasti, ki vas čakajo na tej poti.

Govorijo tako, kot živijo: trdo in preprosto

Najbrž se zdi, da imajo ta dekleta veliko sreče. A vsaka medalja ima dve plati. Dekle z ‘vročim življenjepisom’ ima pogosto nezrele starše. Ti svojo hčer že od najmlajših let pošiljajo na vsa mogoča lepotna tekmovanja, njeno vzgojo pa prepustijo dobri in prijazni babici, ki nikoli ne zna reči ne. Igralka Maiween Le Besco se spominja: “Moja mati je pravzaprav izkoristila mojo željo. Že pri štirih letih sem rekla, da bi bila rada igralka. Spodbudila me je, da sem pustila telefonsko številko pri agenciji, ki je iskala nove obraze.

Mislila sem, da je moja želja to, da bi igrala spogledljivko in se nastavljala fotoobjektivom. Vendar je moja resnična narava povsem drugačna. Do nje sem se dokopala kasneje, s pomočjo psihoanalitika: sem dekle, ki je po srcu divje in neukrotljivo, pravzaprav fantovsko. Zame je bilo to odkritje enako tistemu, pri katerem pri triindvajsetih odkriješ, da si levičar, a so te starši ves čas hoteli prepričati, da si desničar.”

Včasih pa uporniška dekleta iztržijo več. ‘Starši so hitro opustili idejo, da bi me lahko ukrotili’, pravi Lolita Pille, 19 let, avtorica strupenega ljubezenskega romana Hell. ‘Na vsak način sem hotela vzeti življenje v svoje roke. Že pri štirinajstih sem začela hoditi vsak večer na zabave, šolo pa sem obesila na klin.’

Čez noč osvobojena jarma staršev se je Nicky Hilton, 16 let, s sestro Paris, 19 let, dedinjo verige hotelov Hilton, našla pred rojem paparacov v prestižnem modnem klubu v tesno prilegajočem kompletu Dolce&Gabbana, izbuljenih oči in s steklenico Piper-Heidsiecka.

Ali, še bolje, ko pri desetih, oblečena super seksi in zamaskirana kot ukraden tovornjak, postopa po beznicah z očetom alkoholikom (kot Tatum O’Neal, hči Ryan O’Neal, ki je pri devetih dobila oskarja za najboljšo stransko vlogo za film Papirnati mesec, 1973). V tem času ste, če se še spomnite, dobili svoj prvi zobni aparat.

Ker so tako drugačna, se dekleta z ‘vročim življenjepisom’ težko vključijo v normalen šolski sistem, saj na svet gledajo drugače, z izkušnjami, ki jih nimajo niti njihovi učitelji, kaj šele sošolci. Knjige se jim zdijo dolgočasne, v njih ne piše nič o stvareh, ki jih zanimajo.

Nimajo ne časa ne želje, da bi stopicale v ritmu šolskih programov, s polnimi pljuči dihajo življenje in ga jemljejo prostodušno, brez zadržkov. Pri tem pa niso ravno izbirčne. Zamujenega ponavadi nikoli ne nadoknadijo. Se še čudite, da dekleta z ‘vročim življenjepisom’ nimajo dobre izobrazbe in bogatega jezikovnega zaklada?

Tako, z veliko zadrege, o tem pravi Lolita Pille: “Nikoli nisem dokončala šolanja, saj sem imela katastrofalen učni ‘uspeh’, zato se nisem mogla vključiti v nobeno šolo. Bila sem na dobri poti, da postanem izgubljeno dekle, ki svoje dneve preživlja v Flandrinu in cele noči poseda v barih, bolj pijano kot ne. Zdaj sem dokončala svoj prvi roman. Na srečo sem imela nekaj rešilnih bilk: talent, inteligenco in ambicijo! To me je na koncu rešilo.”

Prezgodaj dozorelo sadje

Za dekleta z ‘vročim življenjepisom’ je zgodnja zrelost dvorezni meč, saj jim zgodnji uspehi ne zagotavljajo večne slave – že pri petindvajsetih niso več zanimiva. Pobegla od doma, zasvojena z mamili pri dvanajstih in idol popularne angleške pank skupine, manekenka s tatuji po vsem telesu in lezbična zvezdnica, pisateljica pri osemintridesetih – Anne Scott, dodaja: “Na koncu sem ugotovila, da me vse to, kar sem počela, ni veliko naučilo. Žal mi je, da se nisem veliko prej lotila pisanja. Tako kot Virginie Despentes in druge pisateljice, ki jih občudujem, bi tudi jaz imela rada veliko dobrih tekstov v predalu.”

Kljub vsemu imajo dekleta z ‘vročim življenjepisom’ tudi nekaj prednosti. S svojimi izkušnjami, dobrimi in slabimi, so vedno pred ostalimi. Življenje zanje ni sprehod po cvetličnem travniku, temveč hiter in nor spust po toboganu. S tem, kje in kako se bo spust končal, si ne belijo las. Čeprav so nepremišljena, ne pomeni, da niso pametna. Prav nasprotno. Nič nenavadnega ni, da so nekatera med njimi izredno nadarjena. In obenem trmoglava in uporniška.

Amélie Nothomb, danes priznana pisateljica, je že pred vstopom v osnovno šolo poskusila narediti samomor, pri devetih so jo zdravili zaradi alkohola. Podobno usodo so doživljale Jodie Foster, zvezda pri dvanajstih v ‘Taksistu’, Bjorkova, ki je izdala svoj prvi album pri enajstih ali Alanis Morissette, pevka in velika ljubiteljica moških, pri istih letih.

Slava in denar imata svojo ceno. Dogodki si sledijo hitro in zato ni časa, da bi se ustavile in premislile, kam peljejo svoj voz. Pri teh letih pa tako vse peljejo drugi, skupaj s teboj, ki si ponavadi le lepo in uporabno darilo. Pravi stroj za tiskanje denarja v množici tistih, ki delujejo (zate?) iz ozadja in te preganjajo: še, še, še, …

Vsak se zlomi, le da se nekateri tudi poberejo. Prvi televizijski film pri dveh letih, prvi film pri štirih – Drew Barrymore. Zahvaljujoč neverjetnemu svetovnemu uspehu filma E.T. je bila zvezda pri sedmih, pri devetih pa povsem zadrogirana in zapita, saj je čez noč postala ‘prestara’. Vloge si je lahko ‘privoščila’ le še v tretjerazrednih filmih. Usoda vseh, ki so uspeh doživeli prezgodaj.

Lepe, uspešne in osovražene

Medtem ko vi pobirate simpatije, Vanessa Bruno pozna le zavist in sovraštvo. Prezgodaj dozorela in prelepa nesrečna (bogata) deklica, otrok – zvezda, ki so ji besedo seks dobesedno napisali na čelo. Pri šestnajstih je videti, kot bi jih imela šestindvajset, izkušena in vešča, da omreži vsakega moškega, ki si ga zaželi.

Igralka Traci Lords, znana kot Nora Louise Kuzma, je posnela svoj prvi film X pri petnajstih. Vse je prepričala, da jih ima osemnajst. Tri leta kasneje jo je aretiral FBI – ujeli so jo zaradi droge in razkrili, da je kot mladoletnica posnela že 24 porno filmov, ki so jih takoj prepovedali in vzeli iz prodaje.

Dandanes se ameriški tabloidi razburjajo zaradi mladostniške objestnosti sester Bush, predsednikovih nečakinj, ki radi pijančujeta. Enako kot sestre Schnabel: Stella, 17 let, in Lola, 19 let, hčerki slavnega slikarja, ki na glamuroznih sprejemih ‘tekmujeta’ s svojima največjima tekmicama – sestrama Hilton.

Izzivalna in hujskaška dekleta z ‘vročim življenjepisom’ vedno znova razburkajo zatohle duše moralistov. ‘Jaz sem lahko dekle. In to tiste najslabše vrste, ki je sploh ne prenesete, deklina pri šestnajstih, ki je oblečena bolje od gospe vašega gospodarja,’ piše na prvi strani svojega romana Hell Lolita Pille, ki snifa tako, kot drug vzame aspirin, in gre na splav, kot bi šla v trgovino po kruh.

Lolita, ki drži Motorolo na ušesu in tišči svojo Diorjevo torbico, je kot pojava in oseba neprijetna. ‘Ne maram ljudi, ki govorijo glasno in imajo tuj naglas,’ reče na terasi Nirvana Clauda Challea, nakar se presede za mizo daleč od skupine razgrajaških Libanoncev. Politična nekorektnost ali nevarna reakcija? Pri takem dekletu nikoli ne veš: največkrat nezadovoljno, objestno in neprijetno ima vedno na zalogi kakšno pikro, ki neusmiljeno zadene cilj.

Pogosto končajo slabo, včasih pa tudi presenetijo

Kaj lahko dekleta z ‘vročim življenjepisom’ pričakujejo od življenja? V zelo kratkem času so doživela stvari, ki jih večina ne doživi v celem življenju, zato ni čudno, da končajo slabo. Sedemnajstletna Sue Lyon, pretirano depresivna od petnajstega leta, je izzvala škandal s poroko z deset let starejšim igralcem, ki je bil oče šestletnega sina. Ločila sta se po enem letu.

Njen brat je umrl zaradi prevelike količine mamil. Potem se je poročila z obsojencem, ki je bil obsojen zaradi oboroženega ropa in umora. Začela je delati kot prodajalka, potem pa kot točajka v neki ‘greznici’ v Denverju. V intervjujih Sue pravi tako: “Vsem lepim puncam, ki jih že pri petnajstih bombardirajo z obljubami in zvezdništvom ter jim ponujajo vloge seksi nimf, svetujem, da ostanejo na pravi poti. Ko se kasneje pokesajo, se na to pot težko vrnejo.”

Nekoč najbolj plačani otrok Hollywooda, Tatum O’Neal, se še bojuje s svojo odvisnostjo od alkohola in pomirjeval, poleg tega pa se mora pregovarjati z advokati svojega nekdanjega moža, Johna McEnroea. Ko se spominja svoje preteklosti, je Anne Scott odkrita: “Groza me je, ko pomislim, kaj sem počela pri dvanajstih. Brez strahu sem večkrat sama prespala noč na klopi sredi Londona.”

Vendarle lahko tudi z ‘vročim življenjepisom’ končamo s slabimi izkušnjami. Kot Drew Barrymore, ki je po vseh norih poskusih (kot zajčica v Playboyu, ‘darilo za rojstni dan’ Davidu Lettermanu …) postala ugledna igralka v Hollywoodu (Vsi pravijo Ljubim te, Charlijevi angeli).

Maiween Le Besco je našla svojo izpolnitev v pisanju in igri v spektaklu, v katerem igra skupaj z mamo: “Ni mi mar, da sem v filmu videti smešno, zdaj imam dovolj samozavesti. Odnesla sem celo kožo in vesela sem, da delam to, kar delam, čeprav to ni bil moj izbor. Zdaj sem resnično zaljubljena v svoj poklic, saj čutim, da so me vse prestane bolečine in porazi naredili močno in bogato, v najboljšem smislu besede.”

Jodie Foster se je umaknila iz javnega življenja in se posvetila vzgoji sinov. Po končani univerzi kot najbolj uspešna študentka (z, mimogrede, najvišjim inteligenčnim kvocientom) in po uspešni filmski karieri sedaj izbere samo tiste vloge, ki ji kaj pomenijo. Saj ve, da ko ugasnejo luči, jagenjčki obmolknejo. In za njimi pridejo drugi.

Mlade in uspešne, a tudi brezskrbne?

Zanimalo nas je, kakšno je življenje slovenskih najstniških zvezdnic.

Tanja, Mirna in Špela, članice skupine Foxy teens, niso samo mlade in priljubljene, temveč tudi resne in prijazne. Pokukali smo pod tančico in izvedeli, kaj se skriva pod njo.

Kako doživljate priljubljenost? Opažate spremembe v svojem videzu, obnašanju, družbi, kam hodite na zabave? Kaj pomeni biti zvezda?

Špela: V skupini sem približno pol leta. Name delo v njej ni tako zelo vplivalo, oz. me kot osebnost ni močno spremenilo. Še vedno sem ista Špela, hodim v šolo, se družim s prijatelji in fantom Luko.

Spremenilo se je verjetno le to, da sem kar 99 odstotkov bolj zaposlena in imam zelo malo prostega časa, da me ljudje prepoznavajo na ulici in da se mi v enem dnevu zgodi nešteto stvari. V ogledalu vidim to, kar sem videla pred pol leta. Nasmejano Špelo, ha ha ... Nisem pretirana oboževalka zabav, na njih se pojavljam bolj redko – v okviru skupine. Sem romantična duša in večere raje preživljam v dvoje.

Tanja: To, da sem že šest let Foxica, je gotovo močno vplivalo na mojo mladost. Najstniška leta sem preživela drugače, kot bi jih, če se ne bi ukvarjala s petjem. Ko se pričneš ukvarjati s šov biznisom, se način življenja spremeni.

Nimaš več toliko časa za prijatelje, vsi te poznajo, deležen si kritike; pozitivne in negativne, vedno si na očeh javnosti. Ker smo Foxice mnogim mladim vzor, moramo skrbeti za notranjo in zunanjo podobo. Zabava je pri našem delu ves čas prisotna, zato kakšne posebne želje po diskotekah in zabavah nimam. Ko ne nastopamo, sem s fantom Juretom, prijatelji in sorodniki, veliko časa pa posvečam tudi študiju.

Mirna: Foxica sem od svojega 12. leta, zato ne vem, kakšna bi bila, če name ne bi vplivalo delo s skupino. Zaradi posla, s katerim se ukvarjam, sem morala zelo hitro odrasti, puberteto sem nekako preskočila. Medtem ko so se moji vrstniki ukvarjali s tem, kje se bodo zabavali ali so premlevali, kako so starši zoprni, so bile moje misli in energija usmerjene v delo skupine.

V šov biznisu dobiš trdo kožo in veliko izkušenj za življenje. Seveda je moj način življenja drugačen, čas moram premišljeno razporediti. Na zabave in v diskoteke ne hodim preveč rada, proste trenutke raje preživim doma in stran od radovednih pogledov.

Dorina Maj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri