Lisa Kudrow: Včasih je kastrirala podgane!

Lisa Kudrow, zvezdnica včasih megapriljubljene humoristične serije Prijatelji, ki je letos poleti srečala abrahama, je v vlogi Phoebe v smeh spravljala ves svet, o njenem zasebnem življenju pa je znanega zelo malo. Brez dvoma se v medijih pojavlja najmanj od vseh 'prijateljev'. Igralka namreč meni, da je dolgočasna, zato se trudi, da bi zasebnost ohranjala daleč stran od oči javnosti.

28. 9. 2013

Lisa Valerie Kudrow se je kot najmlajša od treh otrok rodila 30. julija 1963 v Los Angelesu.

Njen oče, dr. Lee N. Kudrow, je uspešen zdravnik, specializiran za glavobole, mama Nedra S. Stern pa je delala v turizmu.

"Trideset let smo živeli v isti hiši v predmestju Los Angelesa. Ves čas smo bili obkroženi z istimi ljudmi. V mojem življenju ni bilo nekih velikih sprememb," se Lisa spominja obdobja odraščanja, ki se ni prav nič razlikovalo od odraščanja drugih otrok iz družin srednjega razreda. Že v osnovni šoli je kazala nagnjenost k igralstvu, najbolj jo je zanimala drama, a ker sta bila njen oče in starejši brat David B. Kudrow dejavna na področju medicine, se je vendarle odločila, da se bo podala po njunih stopinjah. Čeprav je imela že kot deklica navado, da je pisala scenarije in igrala pred ogledalom, se je v srednji šoli posvetila proučevanju biologije, zato se je odločila za študij te vede. Kljub temu pa vedo njeni najbližji povedati, da je v tistem obdobju pogosto jokala, ker ni bila srečna in izpolnjena. Kolegi s fakultete se ji niso zdeli zanimivi, poleg tega pa je imela težave s sklepanjem prijateljstev.

"Imela sem samo štiri prijatelje, poslušali smo new age glasbo in kupovali stvari v vintage trgovinah. Držala sem se daleč stran od velikih skupin," pravi. Čeprav je sredi osemdesetih končala fakulteto Vassar, se nikakor ni videla v okvirih medicine. Po diplomi iz biologije je sicer kar osem let delala kot članica očetove zdravniške ekipe, nekaj časa pa je bila celo prepričana, da bo našla zaposlitev v kakšnem laboratoriju in se ukvarjala z znanstvenim delom:

"Med študijem sem kastrirala 21 podgan in postala precej dobra v tem."

Kljub temu pa je imela ves čas v mislih le ukvarjanje z igralstvom. V tistem obdobju ji je igralec Jon Lovitz, najboljši prijatelj njenega brata, svetoval, da se pridruži komedijantski ekipi The Groundlings, kar je tudi storila. Odločila se je namreč, da bo vendarle zaplavala v igralske vode, pri čemer ji je pomagal tudi sloviti televizijski voditelj Conan O'Brien. Kmalu po tem, ko je začela sodelovati s tem slavnim komikom, se je njun poslovni odnos prelevil v romantičnega. Bila sta v kratkotrajnem razmerju, ko se je Conan leta 1993 preselil v New York, da bi vodil svoj priljubljeni televizijski šov, pa sta končala svojo ljubezensko zgodbo.

"Ugotovila sva, da je najbolje, da sva samo prijatelja," je naravo svojega odnosa s Conanom kratko in jedrnato pojasnila Lisa, ki ima še starejšo sestro Helene Marlo.

Kljub vsemu pa je prav O'Brien odigral pomembno vlogo v profesionalnem življenju te igralke, saj jo je opogumljal in podpiral po več avdicijah, na katerih ji ni uspelo dobiti vloge. Prijavila se je tudi na avdicijo za humoristično serijo Prijatelji, ki govori o šestih prijateljih, ki živijo v New Yorku.

Vlogo je dobila, serija je postajala čedalje bolj priljubljena in igralci so na koncu dobivali tudi po več milijonov dolarjev honorarja za eno samo epizodo. Lisa je igrala Phoebe Buffay in danes poudarja, da jo je ta vloga spremenila tudi zasebno.

"Osvobodila sem se, zablestela. Najbolj mi je v spominu ostalo naše prvo snemanje. Takoj ko smo prišli iz studia, je bilo okoli nas ogromno fotografov. Vreščali so, bili so nestrpni in željni naše pozornosti. Vse to je bilo tudi rahlo žaljivo. Toda čudovito je bilo, da smo se videvali vsak dan in se pogovarjali o tem, kaj se nam dogaja. To je bilo skoraj terapevtsko," se spominja Lisa, njeni kolegi iz serije pa so radi poudarjali, da je bila prav ona najbolj umirjena med njimi.

"Verjetno je edina med nami čvrsto stala na realnih tleh, jaz pa sem se, kot je že znano, najtežje spopadal z vsem tem," je na primer povedal njen kolega Matthew Perry, ki je igral Chandlerja Binga.

Ko je bila serija na vrhuncu gledanosti, priljubljena šesterica ni mogla iti niti do trgovine po mleko, ne da bi jo spremljala horda paparacev. Medtem ko je javnost z Jennifer Aniston in Courteney Cox preživljala vsak njun ljubezenski brodolom in vedela za vsak njun pridobljen ali izgubljen kilogram, pa je Lisa - čeprav je bila eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov v Ameriki - cenila in tudi ohranjala svojo zasebnost:

"Za revijo People sem nekoč izjavila, da sem upala, da bom devica, ko se bom poročila. Potem pa se je Jay Leno pošalil na ta račun, tako da so lahko številni menili, da sem bila devica do 31. leta."

Pri teh letih, natančneje 27. maja 1995, se je namreč sprehodila do oltarja s svojim dolgoletnim fantom, francoskim podjetnikom Michelom Sternom, in tako postala prva med 'prijateljicami', ki je dahnila usodni da.

"On je največja ljubezen mojega življenja. Najbolj romantičen trenutek v najinem zakonu se je zgodil pred kratkim, ko je izjavil: Že nekaj časa ti nisem povedal, da te ljubim. Jaz sem samo odmahnila z roko, on pa je dodal: Poglej me, to je pomembno. Ljubim te in mislim, da si danes lepša kot kdaj prej," je povedala zvezdnica, ki je kot Phoebe v seriji Prijatelji delovala toplo, srčno in neredko nekako simpatično neumno. Ljudje, ki je ne poznajo, so na podlagi te vloge predvidevali tudi, da je romantična, kar pa je ves čas zanikala. Trdila je, da ji soprog najpogosteje zameri prav to, da ni najbolj razpoložena za romantične trenutke. Sicer pa slovi kot velika deloholičarka, kar je med drugim dokazala tudi s tem, da je med nosečnostjo ves čas hodila na snemanje in delala povsem normalno kot vsi drugi. Njen sin Julian Murray je luč sveta ugledal 7. maja 1998. Ko se je končalo snemanje zadnje sezone serije Prijatelji, pa je morala izbrati smer za nadaljevanje svoje igralske kariere.

"V tistem obdobju sem bila najbolj žalostna v svoji karieri, ker moraš biti za igranje v romantičnih komedijah videti ljubko, jaz pa nisem takšna," se z grenkobo spominja Lisa. Na srečo pa se je kmalu izkazalo, da jo vendarle najbolj privlači prav igranje v komedijah.

"Življenje je lahko resnično grozno, jaz pa se rada delam norca iz te njegove negativne strani. Čeprav niso vsi ljudje pošasti, potencialno pravzaprav so. Mislim, da prav ta ekstremna percepcija postavlja temelje, na katerih nastaja ljudska komedija," meni Lisa, ki je ustanovila producentsko hišo, da je lahko delala lastne projekte. Med drugim je njeno podjetje 'zakrivilo' filma Wonderland in Analiza pa taka, ustvarja pa tudi NBC-jev šov Who Do You Think You Are?

Lisa, ki ima beloruske prednike, je znana tudi po tem, da pogosto omenja svoje versko prepričanje. Čeprav njena judovska družina nikoli ni zahajala v sinagogo, se je odločila, da bo sprejela judovsko vero.

"Preprosto sem čutila, da moram biti vključena v to skupnost. Sem judinja - in to je zame pomembno," razlaga svetlolasa dama, ki v skladu z judovskimi načeli vzgaja tudi svojega sina, na katerega je močno navezana. Da bi lahko z njim preživela čim več časa, je pogosto tudi zavrnila kakšno vlogo, ki so ji jo ponudili režiserji.

"Ljudje me ves čas sprašujejo, ali bom imela še kakšnega otroka: Imeli boste samo enega? Res? Jaz pa jim odgovarjam: Da, to je to! Potem ko se je rodil Julian, sem imela ogromno dela. Snemala sem Prijatelje in filme. Kako naj imam sredi vsega tega še enega otroka? S soprogom sva razmišljala o tem, da bi bilo najinemu sinu morda všeč, če bi imel še koga ob sebi, a to se preprosto ni zgodilo. Res pa je, da niti nisva pretirano poskušala. Nisva šla ravno na posvetovanje s strokovnjaki," je iskrena.

V nasprotju s številnimi nekdanjimi kolegi iz serije Prijatelji pa Lisa nikoli ni bila 'material' za tabloide.

Držala se je daleč stran od afer, kot razlog za to, da je ni v medijih, pa je navajala, da preprosto meni, da je dolgočasna. Zdi se ji, da je medijski mašineriji nezanimiva zato, ker je že 18 let v zakonu z istim človekom. Kljub vsemu pa je medijem včasih uspelo najti tudi kaj zanimivega, povezanega z njo. Poleg zgodbe o tem, da je bila do 31. leta devica, so izbrskali tudi sočno informacijo, da se je podvrgla plastični operaciji, kar je pravzaprav razkrila sama. Je pa res, da je skrivnost o tem, da si je dala operirati nos, kar 23 let ohranjala zase.

"Imela sem orlovski nos, ki je zdaj občutno manjši. Operirati sem ga dala pri 16 letih, a niti zdaj nisem prepričana, da mi je všeč, kako se je vse skupaj izšlo. Mislim, da je plastična kirurgija videti čudno, prav plastično," je pojasnila 'prijateljica', ki bo očitno do konca življenja prepoznavna le kot Phoebe. V intervjujih, ki jih daje, se namreč težko izogne temu liku. Čeprav so vse izdelke z logotipom serije že zdavnaj umaknili iz prodaje, čeprav se je obsedenost s Prijatelji končala že pred nekaj leti, čeprav so zgodbe o njihovih astronomsko visokih honorarjih že daljna preteklost, še danes v večini držav redno predvajajo stare epizode te serije. Očitno gre že kar za veliko klasiko, ki je še vedno dobro sprejeta med gledalci. Tudi Lisa o njej govori le pozitivno:

"To je bila najboljša izkušnja, kar sem jo doživela. Neobičajno dobra. Vsi smo se super razumeli. Producenti so bili odlični. Zares čudovito je bilo, da sem imela priložnost sodelovati pri tem projektu. Resnično sem imela srečo."

Čeprav se v zadnjem času čedalje pogosteje omenja možnost, da bi se originalna igralska zasedba iz serije Prijatelji spet zbrala, Lisa ob tem le odmahne z roko in odkima. Poudarja pa, da bi se rada vrnila na televizijo.

"Mislim, da bom počakala s tem. Gledalci v meni še vedno vidijo Phoebe in izredno težko bi jim preusmerila misli s tega. Kljub vsemu pa me to ne frustrira, ampak mislim, da je pošteno. Sprejemam dejstvo, da bom za ljudi še nekaj časa Phoebe. Številni me še zdaj tako pokličejo, ko me srečajo na ulici. Prijatelji se še danes predvajajo na ameriški televiziji. Jaz pa vendarle poskušam ignorirati popularnost, ki jo imam. Navadno si v glavi ustvarim imaginarne meje okoli sebe, ki me ščitijo. In ne gledam onkraj njih. Ne morem drugače, ker sem že od nekdaj taka. Sicer ne poznam vseh teh ljudi, ki me ogovarjajo, a to ne pomeni, da se do oboževalcev ne vedem lepo. Mislim, da znam biti zares dobra do ljudi," pravi igralka, ki se tudi na drugih področjih, predvsem pri izbiri filmskih vlog, trudi, da se čim bolj izogne značajskim potezam, ki spominjajo na lik Phoebe. In ta trud je seveda povsem razumljiv.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri