Lindsay Lohan: Od otroške zvezde do kraljice škandalov

Vse se je začelo kot v najlepših sanjah, bila je zaželena in iskana mlada igralka ter perspektivna pevka, potem pa je Lindsay Lohan ubrala povsem zgrešeno življenjsko pot in vse je šlo le še strmo navzdol.

23. 1. 2011

Ko se je pri komaj 11 letih pojavila v holivudski uspešnici Past za starše, v kateri je utelesila dvojčici, ločeni po rojstvu, se je zdelo, da je pred mlado Lindsay Lohan zares bleščeča kariera. Težko je bilo verjeti, da bo igralka, ki smo jo v kinih nazadnje lahko gledali v filmu Mačeta, zaradi razuzdanega življenjskega sloga postala stalna gostja na straneh črne kronike in rumenega tiska.

Zvezda že kot otrok

Lindsay Dee Lohan se je kot najstarejši otrok v družini borznega posrednika Michaela in Dine, svetovalke v podjetju z Wall Streeta, nekdanje plesalke in članice slavne plesne skupine The Rockettes, ki je redno polnila newyorški Radio City Hall, rodila 2. julija 1986 v New Yorku.

V soju reflektorjev se je znašla že v najzgodnejšem otroštvu, saj je že pri treh letih pozirala za svetovno znani modni reviji Vogue in Elle, pojavila pa se je tudi v nekaj televizijskih reklamah. Vse se je začelo, ko je mama svojo ljubko hčerkico odpeljala na avdicijo v modno agencijo Ford Modelling,

Lindsay pa je z rdečimi kodri in obrazkom, polnim pegic, tako očarala menedžerje, da so ji preprosto morali ponuditi delo.

"Včasih sem sovražila svoje pegice, danes pa jih imam rada. Mama pravi, da so to angelski poljubi," je povedala Lindsay, ki je že pri 10 letih dobila vlogo v ameriški žajfnici Another World, v kateri sta prve igralske korake naredila tudi Brad Pitt in Morgan Freeman.

Prelomnica

Prelomnica v njeni karieri je bil prej omenjeni film Past za starše, ki je vse do danes ostal njen najuspešnejši in najbolj znan igralski angažma.

To je bil resnično velik uspeh za mlado Newyorčanko, še posebej ob upoštevanju tega, da je bila izbrana med več sto deklicami, ki so se udeležile avdicij v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji. Zanimivo je, da so se producenti na koncu odločali med njo in danes zelo slavno ter uveljavljeno igralko Scarlett Johansson. V filmu se je poleg tragično preminule Natashe Richardson pojavil tudi Lindsayjin mlajši brat Michael. Poleg Lindsay in Michaela pa imata tudi preostala člana družine Lohan, Alian in Dakota, igralski talent. No, vendarle pa je največji uspeh požela njihova najstarejša sestra, ki si je dokončni vstop v svet slavnih, lepih in bogatih zagotovila leta 2004, ko je kot najmlajša voditeljica v zgodovini MTV-ja vodila podelitev nagrad te priljubljene glasbene televizije.

Kmalu so se začele vrstiti vloge v filmih Odštekani petek, v katerem je igrala z Jamie Lee Curtis, Confessions of a Teenage Drama Queen, Zlobna dekleta, Herbie: S polnim gasom, Sreča pa taka, Georgijina pravila in Vem, kdo me je ubil.

Uspela tudi kot pevka

Paralelno s filmsko pa je gradila tudi pevsko kariero. Izdala je tri albume, njen debitantski album z naslovom Speak, ki je izšel decembra 2004, pa se je uvrstil celo na četrto mesto Billboardove lestvice.

"Počutim se blagoslovljeno, da sem imela tako zgodaj priložnost vstopiti v svet šovbiznisa. Začela sem mlada in upam, da se bom z igralstvom ukvarjala do smrti. Zdaj sem že velika punca in precej žilava, z igranjem mečem iz sebe vse frustracije, a nočem biti slab vzor zaradi izmišljenih škandalov," je nekoč izjavila Lindsay, ki po nekaterih ocenah za en film zasluži kar 10 milijonov dolarjev.

Na žalost pa je - kot mnogo drugim otroškim zvezdnikom - tudi 165 centimetrov visoki Lindsay, ki je znana tudi po vzdevkih Linds, La Lohan, LL in LiLo, slava udarila v glavo.

Ker se ni znala spopadati z nenadno popularnostjo, je tolažbo našla v menjavanju partnerjev, alkoholu in mamilih, ki so jo na koncu spravili za rešetke. Nekoč perspektivna igralka se je iz dobre vile čez noč prelevila v zlobni lik iz pravljice, razuzdano obnašanje je postalo zanimivo za medije, paparaci pa so ji začeli slediti na vsakem koraku.

Da nekaj ni v redu z njo in da bi stvari utegnile iti po zlu, se je prvič pokazalo leta 2004 na snemanju filma Georgijina pravila.

Začetek konca ...

Zaradi celonočnih popivanj je bila povsem izčrpana, zato so morali producenti pogosto odpovedovati snemanja. Na nagovor odvetnice je šla v losangeleško kliniko za zdravljenje odvisnosti, saj je prav vse, kar se je v tistih dneh dogajalo z mlado igralko, vodilo proti tragičnemu koncu. In res je bil to začetek konca …

Čeprav je v kliniki preživela mesec dni in je trdila, da je ozdravljena, je kmalu nadaljevala po svoje.

Leta 2007 je zaradi vožnje pod vplivom alkohola in povzročitve prometne nesreče preživela 84 ur v priporu, sodnik pa jo je celo prisilil, da je obiskala mrtvašnico in se spopadla s posledicami neodgovorne vožnje. Vse to pa zanjo ni bil dovolj velik opomin, saj je že naslednjo noč uživala mamila in se podala na izlet po nočnih klubih. Simptomi hude odvisnosti so bili seveda še kako vidni na njej. V tistem obdobju se je na internetu pojavil posnetek njenega uživanja kokaina, londonski tabloid News of the World pa je objavil fotografije, na katerih Lindsay prav tako uživa kokain in ga potiska v nosnico prijateljice.

Mediji so z največjim užitkom v javnost posredovali vsak njen škandal, zato je bilo njeno življenje razsuto po straneh svetovnih tabloidov.

Bizarnosti so se vrstile druga za drugo … Poleg tega da se je za neko francosko modno revijo fotografirala v pozi razpetega Jezusa, je ameriškega predsednika Baracka Obamo označila za prvega obarvanega predsednika, v Rimu je paparaca, ki ji je sledil, polila z red bullom, veliko prahu pa je dvigovalo tudi njeno ljubezensko življenje.

Hvalila se je, da je spala z igralci Joaquinom Phoenixom, Jaredom Letom, Bruceom Willisom in Beniciom del Torom ter pevcem Jamesom Bluntom, po njenih besedah pa je z letalom prek Atlantika letela le zato, da bi se lahko ljubila z igralcem Judom Lawom.

Lezbično razmerje

Javnost je presenetila, ko se je podala v ljubezensko zvezo z devet let starejšo didžejko Samantho Ronson. Ko sta bili skupaj, ni niti za sekundo snela diamantnega prstana, vrednega 22 tisoč dolarjev, ki ji ga je podarila njena najdražja. Da bi vsem pokazali, kako zelo se imata radi, sta si dali zaljubljenki na levo roko vtetovirati identična majhna črna srčka.

"Samantha je zares prečudovita oseba in ima velik vpliv name. Do konca leta bo postala moja soproga," je leta 2008 izjavila Lindsay, a do poroke nikoli ni prišlo, saj sta punci grdo prekinili razmerje. Po burnem prepiru so varnostniki grobo vrgli Lindsay z neke zabave, na kateri je Samantha vrtela glasbo, naslednji dan pa je didžejka zamenjala ključavnico na vhodnih vratih hiše na Beverly Hillsu, v kateri sta skupaj živeli.

"Preživljam pekel. Prizadeta sem in vsa ta situacija je bolna," je takrat rekla Lindsay, ki je bila v težkem psihičnem stanju, nekajkrat je grozila celo s samomorom.

Veliko se je pisalo tudi o fizičnem zdravju in napetih odnosih v družini. Ko se je v javnosti pojavila v zastrašujoče shujšani verziji, je bilo očitno, da je znova pokleknila pod pritiski, družinski odnosi pa so postajali čedalje hujši po tem, ko je končno priznala, da boleha za bulimijo. Z očetom, ki se je medtem ločil od mame, je imela že od nekdaj težaven odnos. Zanimivo pa je, da Michaelu - tako kot njegovi hčerki - bivanje za rešetkami ni ravno tuje. Poleg povzročitve hudih prometnih nesreč in fizičnih napadov je oče Lohan v mladosti zakrivil tudi številne finančne prevare, zaradi agresivnega vedenja pa je njegova soproga kar devetkrat zahtevala sodno prepoved približevanja.

Čeprav bi se morala Lindsay redno pojavljati na sodišču, se je tem rutinskim javljanjem vešče izogibala, zadnji v nizu incidentov pa se je zgodil med MTV-jevo zabavo po podelitvi filmskih nagrad, ko se je oglasila napravica za merjenje alkohola v krvi, privezana na njeno nogo. Dežurni sodnik ni imel več razumevanja zanjo, še posebej zato ne, ker se že devetič ni udeležila izobraževalnega tečaja o škodljivosti alkohola.

Jezna in osramočena

Osramočena Lindsay s solznimi očmi in z napisom Fuck U (je…e se) na nohtih je bil prizor, ki je lanskega julija v trenutku obšel svet. Zaradi kršenja pogojne kazni je bila obsojena na 90 dni zapora, med sodnim postopkom pa je v solzah ogovorila sodnico. Rekla ji je, da zaradi natrpanega delovnega urnika sploh ni dojemala, da se ne drži odredb pogojne kazni.

"To sem jemala resno, nisem pričakovala posebnega tretmaja. Vem, da to ni šala, to je moje življenje in moj posel, nekaj, za kar se zavzemam vse življenje. Trudila sem se dati vse od sebe, a vse skupaj se že predolgo vleče. Nočem, da mislite, da ne spoštujem vas ali vaše odredbe. Menila sem, da počnem vse, kar moram, in to mislim z vsem svojim srcem," je izjavila objokana zvezdnica, ki pa je v zaporu preživela vsega 13 dni, saj so ameriški zapori prenatrpani, njen prekršek pa je bil označen kot lažji.

Ko je prišla iz zapora, je morala obiskati še kliniko za zdravljenje odvisnosti od mamil in alkohola, da bi se nekoliko umirila in se poskušala vrniti v normalno življenje. Da je življenje nekdanje velike otroške zvezdnice še kako ogroženo, pa je dal slutiti tudi njen oče, ki je izjavil, da njegova hčerka ne bo živela več kot leto dni, če bo nadaljevala po starem.

"Potrebuje daljšo rehabilitacijo. Bojim se tistega najhujšega. Poglejte samo Elvisa, Anno Nicole Smith in Heathe Ledgerja, ki je bil njen dober prijatelj. Tisto najhujše se lahko zgodi čez eno leto, mesec, teden .. Kdo bi vedel?! Prepolna je tablet, ki se ne smejo mešati z alkoholom, kar pa je redno počela," je povedal zaskrbljeni oče, ki se poskuša približati slavni hčerki.

Lindsay pa si kljub vsemu prizadeva, da bi iz neprijetne situacije prišla bolj zrela in modra, polna optimizma in upanja v boljšo prihodnost. Rešitev je našla v poslu, torej v tistem, kar že od nekdaj rada počne - v igralstvu. Pravijo, da se učimo na napakah … Kdo ve, morda se bo nekoč tudi Lindsay le sladko nasmejala, ko se bo spomnila turbulentne mladosti, v kateri se je dotaknila dna, saj je pred njo - če seveda ne bo počela neumnosti - brez dvoma bleščeča prihodnost. Le ona je tista, ki se mora potruditi in poskrbeti, da bo njeno življenje v prihodnje lepše.

Tim Jeras za revijo Story