Leonardo DiCaprio: Vse njegove ženske

Leonardo DiCaprio, eden od najbolj razvpitih hollywoodskih lomilcev src, je ljubimkal z najlepšimi ženskami na svetu, med katerimi prevladujejo svetlolaske. Igralec, ki ga nobeni od lepotic ni uspelo zvleči do oltarja, je trenutno v zvezi z nemškim modelom Toni Garrn.

"Lahko se jutri zbudim in se odločim, da se bom poročil!" (foto: Profimedia) Profimedia
16. 2. 2014

Na prste ene roke je mogoče prešteti igralce, ki se lahko pohvalijo, da so v zadnjih dobrih desetih letih posneli toliko izvrstnih filmov, kot jih je Leonardo DiCaprio, ki je novembra lani dopolnil komaj 39 let. Uspešen niz je začel leta 2002 s kriminalno zgodovinsko dramo Tolpe New Yorka in akcijsko kriminalno dramo Ujemi me, če me moreš, nadaljeval z dramo Letalec in trilerjem Dvojna igra, izredno uspešno poslovno obdobje pa končal s predelavo romantične drame Veliki Gatsby in z aktualno biografsko kriminalno komedijo Volk z Wall Streeta.

Gre za filmsko avtobiografijo danes 51-letnega Jordana Belforta, ki je postal multimilijarder, ko je komaj dobro vstopil v tretje desetletje življenja. Zaradi borznega mešetarjenja, zavarovalniških goljufij in pranja denarja so ga obsodili na štiriletno zaporno kazen, a je za rešetkami preživel 'le' 22 mesecev. Jordan je v svoji knjigi, po kateri so posneli film, natančno opisal vse razvade, ki se jim je predajal v najbolj divjem obdobju mladosti. Užival je v gromozanskih količinah mamil, alkohola in seksa, DiCaprio, ki ga je fenomenalno upodobil na velikem platnu, pa mu je na neki način tudi pomagal. S prihodki od filma se bo Jordan namreč vsaj delno znebil dolgov, ki si jih je nakopal s svojimi goljufijami. Najpomembneje pa je seveda to, da se je 'volk z Wall Streeta' ozdravil odvisnosti od mamil. Še več, postal je ugleden ekonomski komentator in motivacijski govornik.

DiCaprio pa je s filmom 'pomagal' tudi sebi, saj se je v vlogi, ki mu je očitno pisana na kožo, tako dobro znašel, da je nominiran za oskarja v kategoriji najboljšega glavnega igralca.

Podobno kot Belfort, je tudi DiCaprio že pri 19 letih postal svetovno znan in dobil prvi zavidanja vreden honorar, a v nasprotju s svojim filmskim alter egom je kariero začel graditi že kot majhen deček.

Neukrotljiv značaj

Rodil se je 11. novembra 1974 v Los Angelesu kot Leonardo Wilhelm DiCaprio, edinec Nemke Irmelin Indenbirken in Američana nemških in italijanskih korenin Georgea DiCapria. Ime je dobil v trenutku, ko je Irmelin v muzeju stala pred sliko Leonarda da Vincija in v trebuhu prvič začutila njegovo brco. Ko je bil star komaj leto dni, sta se njegova starša ločila. Vzgajala ga je sicer mama, a je ostal v zelo tesnih odnosih z očetom, ki si je kruh služil z risanjem stripov. Ker sta oba starša spodbujala njegovo kreativnost, je že pri desetih letih natančno vedel, kaj želi postati.

Do takrat je že posnel pravi niz reklam za najrazličnejše izdelke, namenjene otrokom, pri petih letih pa je zaigral v televizijskem šovu Romper Room. Zaradi neukrotljivega značaja je kmalu izgubil vlogo v tem šovu, pomanjkanje koncentracije mu je povzročalo preglavice tudi pri izpolnjevanju šolskih obveznosti, nadarjenost za igralstvo pa se je kazala tako, da je večino časa zabaval sošolce. V najstniških letih je igral v televizijskih serijah The New Lassie, The Outsiders, Roseanne in Parenthood, dobil pa je tudi vlogo v izredno priljubljeni žajfnici Santa Barbara. Zanimivo pa je, da takrat v suhljatem najstniku še nihče ni prepoznal bodočega filmskega zvezdnika. Agenti so ga vztrajno zavračali in za svoje zavrnitve navajali najrazličnejše razloge.

Nekateri so menili, da za uspeh nima primernega imena in da bi se moral preimenovati v Lenny Williams, česar na srečo ni hotel storiti, drugi so bili prepričani, da ima slabo pričesko. Kljub temu je vztrajal in pri 18 letih dobil prvo resnejšo filmsko vlogo. Igral je Tobiasa Wolffa v biografski drami Fantovo življenje, kmalu zatem pa je sledil prvi velik uspeh. V drami Kaj žre Gilberta Grapea? je leta 1993 ob Johnnyju Deppu zaigral njegovega mlajšega, duševno zaostalega brata, si prislužil nominacijo za oskarja v kategoriji najboljšega igralca v stranski vlogi in dokazal, da je izjemno nadarjen igralec. Že dve leti pozneje je za glavno vlogo v biografski kriminalni drami Košarkarjev dnevnik, v kateri je upodobil odvisnika od heroina, zaslužil svoj prvi milijon dolarjev.

Tarča številnih lepotic

Zahvaljujoč slavi in bogastvu je v trenutku postal tarča številnih lepotic, med katerimi je bilo največ tistih, ki oglašujejo najbolj znano znamko ženskega spodnjega perila na svetu, Victoria's Secret. Leo jih je v svojem bogatem ljubezenskem življenju v posteljo zvlekel toliko, da bi upravičeno lahko posumili, da je ob vseh teh angelčkih tudi on del propagandne mašinerije Victoria's Secreta. Očitno pa je igralec daleč od kakšnega zapriseženega romantika, kar dokazuje njegova izjava: "Verjeti v ljubezen, biti pripravljen zaradi nje pustiti vse in tvegati svoje življenje, je skrajno tragično." Ob takšnem stališču niti ne preseneča, da se niti z eno od vseh teh silnih angelčkov ni sprehodil do oltarja. V glavnem, prva fotografija, na kateri golobradi Leonardo kadi cigaro, manekenka Kate Moss, prva slavna lepotica, ki je podlegla njegovim čarom, pa ga objema, je bila objavljena šele pred dvema letoma, čeprav je nastala že davnega leta 1994.

In vse od tedaj se ob svetlolasem igralcu kot po tekočem traku menjavajo izključno lepotice, zato ni čudno, da so nekoč na nekem portalu opravili celo anketo, v kateri so bralce spraševali, katero njegovo nekdanje dekle je najlepše. Zmago je takrat odnesla Blake Lively, sledile so ji Bar Refaeli, Gisele Bündchen, Liv Tyler, Carmen Electra, Alicia Silverstone in Claire Danes, na zadnjem mestu pa se je znašla prav omenjena Kate Moss. Pravi seznam Leonardovih 'trofej' je seveda veliko daljši, na njem je več kot 20 svetovno znanih lepotic, čeprav za nekatere med njimi nikoli ni bilo mogoče z gotovostjo trditi, da so mu dejansko grele posteljo.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Danes že nekdanja igralka, manekenka in starleta Bobbie Brown je razkrila, da je s pet let mlajšim igralcem leta 1994, ko je bil star komaj 19 let, pristala v njegovem stanovanju, kjer ji je zapel pesem Waterfalls dekliške zasedbe TLC. "Ljubila sva se, a se nisem mogla vživeti, ker sem stalno razmišljala o tem, kako mlad je. No, name pa je naredil vtis z velikostjo svojega 'orodja'," je razvpito 'groupie' dekle iz devetdesetih let napisalo v avtobiografiji. To je bilo njuno prvo in zadnje srečanje. Maja istega leta so se mediji razpisali o tem, da je Leo v nekem newyorškem hotelu razdevičil supermodel Bridget Hall in da je bila zanjo spolna izkušnja z njim veliko razo- čaranje, kar je tedaj 17-letna Hallova, prva v nizu Victorijinih angelčkov, s katerimi je igralec spal, zanikala.

Ob vseh teh pustolovščinah je dobil glavno vlogo v biografski romantični drami Popolni mrk, zgodbi o ljubezenski zvezi mladega pesnika Arthurja Rimbauda, ki ga je upodobil prav Leo, in že uveljavljenega pesnika Paula Verlaina. Že leto dni po zgodbi o prepovedani ljubezni si je izboril vlogo v filmu o najbolj znani nesrečni ljubezni v zgodovini književnosti, filmski verziji Shakespearove tragedije z naslovom Romeo + Julija. Da bi avstralskega režiserja Baza Luhrmanna prepričal, da je prav on idealni Romeo, je dvakrat poletel v Sydney in z njim preživel nekaj tednov, da bi čim bolje dojel njegov koncept zgodovinske zgodbe, postavljene v sedanjost. Vlogo je naposled dobil, njegova partnerica pa je bila tedaj 16-letna Claire Danes. Ljubezensko romanco s platna sta menda še leto dni negovala tudi v zasebnem življenju, čeprav tega nihče od njiju nikoli ni niti potrdil niti zanikal. Že na premiero filma Romeo + Julija pa je Leo prišel z modelom Kristen Zang. Ta romantična drama resnici na ljubo ni požela kakšnega posebej velikega uspeha, a zvezdniška slava ga je kljub temu čakala že za naslednjim vogalom.

'Leomanija'

Režiser James Cameron je leta 1996 namreč iskal igralca za vlogo Jacka Dawsona v spektaklu Titanik in ga našel v Leonardu. Prav s to romantično dramo je igralec končno prodrl do najširšega kinematografskega in televizijskega občinstva, za njim pa so začele noreti ženske vseh starosti. 'Leomanija' je bila usodna za njegovo razmerje z vrstnico Kristen, s katero se je po številnih začasnih prekinitvah zveze dokončno razšel leta 1997. Razmerje torej ni obstalo, je bil pa zato toliko uspešnejši film Titanik, ki je zaslužil največ v zgodovini filmske industrije - okoli dve milijardi dolarjev! Leonardov bančni račun pa se je kljub temu povečal le za dva in pol milijona ameriških zelencev. 'Le' zato, ker je njegova cena po Titaniku naglo narasla in je že za vlogo v avanturistični romantični drami Obala dobil kar 20 milijonov dolarjev!

V njegovem zasebnem življenju, ko je šlo za ženske, pa se ni spremenilo prav nič, ohranil je iste kriterije. Naslednja na seznamu velikega ženskarja, ki je osvojil tudi britanski model Emmo Miller, je bila šest let starejša Helena Christensen, danski supermodel in seveda tudi Victorijin angelček. A očitno nista bila najbolj posrečena kombinacija, saj sta skupaj zdržala le nekaj mesecev. Kratek čas mu je posteljo grela tudi manekenka Vanessa Haydon, aktualna snaha bogatega poslovneža Donalda Trumpa, leta 1998 pa se je zanj ogrela češka manekenka Eva Herzigová, in to čeprav da je bila takrat še poročena s Ticom Torresom, bobnarjem skupine Bon Jovi. Spoznala sta se na pariški premieri akcijske avanture Mož z železno masko in skupaj preživela mesec dni.

Je sploh treba poudarjati, da je bila tudi Eva Victorijin angelček? Verjetno ne. Hm, po vsem tem ste verjetno dobili občutek, da Leo ljubi samo manekenke, a igralec vztrajno zatrjuje ravno nasprotno: "Raje imam običajna dekleta. Saj veste, študentke, natakarice, prodajalke ... Večina žensk, s katerimi hodim ven, so pravzaprav samo moje dobre prijateljice. Če grem s katero od njih v kino ali na večerjo, to še ne pomeni, da sva v zvezi."

Gisele

Leta 2000, ravno v času, ko je s to izjavo opogumil svoje 'navadne' oboževalke in jim vlil upanje, da tudi kot študentke, natakarice ali prodajalke lahko osvojijo njegovo srce ali pa vsaj smuknejo v njegovo posteljo, je začel nenavadno resno razmerje z damo, ki ni bila niti študentka, niti natakarica, niti prodajalka. Beseda teče o brazilski manekenki Gisele Bündchen, ki je ravno leta 2000 postala ... Kaj mislite? Ja, prav imate, Victorijin angelček! Gisele je bila takrat stara 20, njen princ na be- lem konju pa 26 let. Ker je dobro vedela, s kom ima opravka in kakšen sloves ga spremlja, je bila odločna:

"Oba si gradiva karieri, zato ne moreva biti pogosto skupaj. Toda povedala sem mu, naj bo previden, ker ne bom trpela nezvestobe." Da bi mu pokazala, da misli resno, mu je temperamentna Brazilka že po nekaj mesecih razmerja dala košarico. Ob živce jo je spravilo to, da je sredi romantičnega konca tedna, ki sta ga preživljala v dvoje, 'pobegnil' v Las Vegas, da bi v akciji videl legendarnega boksarja Lennoxa Lewisa. Opravičilo ga je stalo na desetine šopkov rož in telefonskih klicev, s katerimi je poskrbel, da se je lepa Gisele naposled vendarle vrnila v njegov objem. A ljubezenske vode, po katerih sta plula, niso bile mirne. 12. maja 2002 ga je Gisele namreč prevarala s producentom in slovitim zapeljivcem Stevom Bingom, že štiri dni pozneje pa se je Leo s širokim nasmeškom pojavil na košarkarski tekmi.

Bil je presrečen, ker je imel ob sebi znova Gisele. Že dva meseca pozneje sta razmerje spet prekinila in vztrajno zatrjevala, da tokrat za vedno. A saj veste, zarečenega kruha se navadno največ poje, in pobotala sta se leta 2003, ko smo tudi izvedeli, zakaj sta se nazadnje razšla. Gisele preprosto ni več mogla prenašati njegovih razuzdanih zabav in pijančevanj. Za zabave in pijančevanja pa je imel še kako dober razlog. Po nekaj slabših filmih je namreč nanizal vloge v pravih kinematografskih poslasticah. Leta 2002 je s slovitim režiserjem Martinom Scorsesejem posnel Tolpe New Yorka, istega leta pa se je v kinih vrtel film Ujemi me, če me moreš, pod katerega se je kot režiser podpisal Steven Spielberg. Sledila je vloga v Scorsesejevem filmu Letalec, za katero je bil nominiran za oskarja in nagrajen z zlatim globusom. Z istim režiserjem je posnel tudi film Dvojna igra ter s honorarjem in tantiemami postal bogatejši za skoraj 60 milijonov dolarjev!

Vsi ti silni milijoni so mu bili vsaj malo v uteho, ko ga je leta 2005 za vedno zapustila Gisele, ženska, ki ga je vsaj delno ukrotila in ki je do takrat najdlje zdržala z njim. Toda Leo ni žaloval ravno dolgo.

Bar, Blake, Margarita ...

Že novembra istega leta je odpotoval v Las Vegas, kjer se je udeležil zabave skupine U2 in spoznal izraelsko manekenko Bar Refaeli. On je bil takrat star 31 let, ona 20, srečanje pa je bilo za oba usodno. Zdelo se je, da ga je najnovejša lepotica ukrotila in da se bosta poročila. "Ne sprehajam se z njim z roko v roki, ker za to ni razloga. Ne potrebujem poziranja pred kamerami, da bi nekomu dokazala, da sva skupaj. Ne vem, koga bi zanimalo, kako se midva poljubljava," je takrat izjavila Bar, ki jo je imel Leo iskreno rad, kar je dokazal tudi leta 2007, ko se mu je, mimogrede, znova izmuznil oskar, tokrat za vlogo v trilerju Krvavi diamant. Takrat je s svojo srčno izbranko namreč odpotoval v Izrael, kjer sta se oba srečala s predsednikom Šimonom Peresom in obiskala njeno rojstno mesto.

Vse skupaj je bilo videti tako zelo resno, da so ga celo njegovi najtesnejši prijatelji že videli pred matičarjem, junija 2009 pa sta se zvezdnika na veliko presenečenje vendarle razšla. Pozneje sta sicer poskušala še enkrat, a ni šlo in maja 2011 sta se dokončno razšla. Še isti mesec je prišla na vrsto igralka Blake Lively. Z zvezdnico najstniške serije Opravljivka je zdržal pet mesecev, potem pa je nastopil čas za tradicionalno revijo Victoria's Secreta, na kateri je spoznal takrat 22-letno Erin Heatherton. Ja, ja, ja, tudi Erin je Victorijin angelček! Razmerje sta začela decembra, trajalo pa je manj kot leto dni. Razšla sta se oktobra 2012, že decembra istega leta pa je na vrsto prišla takrat 19-letna francoska manekenka in igralka v vzponu Margarita Gauchet. V oči mu je padla na snemanju filma Volk z Wall Streeta, zato je soigralca Jonaha Hilla prosil za njeno telefonsko številko. Takoj jo je poklical in povabil v Avstralijo, natančneje na novoletno zabavo na jahti. Videti sta bila srečna, a očitno nista bila, saj jo je že maja letos nasledila 21-letna Nemka Toni Garrn.

Ne boste verjeli, ampak Toni je Victorijin angelček! Spoznala sta se na filmskem festivalu v Cannesu in vse od takrat sta neločljiva. Leo je novembra lani v družbi Toni, svoje mame in prijateljev proslavil svoj 39. rojstni dan, že slabih deset dni pozneje pa je imel precej dober razlog za bes prav eden od povabljencev. Kdo? Igralec Orlando Bloom. Ko se je komaj razvedelo, da se Orlando ločuje od Mirande Kerr, je Leo slednjo namreč povabil na večerjo. Zdaj pa verjetno res ni treba več omenjati, da je tudi Miranda Victorijin angelček.

Kakorkoli že, razočarani angleški igralec mu je takrat sporočil, naj se zadrži vsaj do ločitve, a fanta sta se kmalu pobotala, saj je Leonardo še vedno v 'stabilnem' razmerju s Toni. Če bosta skupaj zdržala do 2. marca, se utegne zgoditi, da bosta imela zelo dober razlog za veselje. Takrat bo namreč na sporedu 86. podelitev oskarjev in - če gre verjeti ocenam in predvidevanjem strokovnjakov - se bo prestižni zlati kipec prvič v njegovi karieri znašel prav v rokah Leonarda DiCapria.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story