Leonardo Di Caprio je odraščal med prostitutkami in narkomani

Leonardo Di Caprio se je rodil v zelo nevarni četrti, ki je bila zbirališče preprodajalcev mamil, narkomanov in prostitutk, a se je igralcu, ki je pred kratkim dopolnil 37 let, z močjo voljo in dobro vzgojo uspelo izstreliti v zvezdniško orbito.

27. 11. 2011

Srca najstnic po vsem svetu je 183 centimetrov visoki svetlolasi lepotec osvojil pred 14 leti, ko je brezkompromisno in predvsem zelo kavalirsko prepustil rešilni ‘splav’ svoji srčni izbranki in potonil v globine hladnega oceana, da bi njegova ljubljena oseba rešila sebe in diamant v obliki srca, ki ga je nevede ves čas nosila v žepu svojega plašča.

Da, on je Leonardo DiCaprio, junak spektakla Titanik, ki je v filmskem svetu porušil številne rekorde.

Življenje na vogalu Hollywooda

In kako se je vse skupaj pravzaprav začelo? Med študijem v Los Angelesu sta se zaljubila George DiCaprio in Irmelin Indenbirken. Ona je bila pravna asistentka, on pa legenda underground scene, ki se je ukvarjal z umetnostjo, še posebej stripovsko, zato so njun dom neredko obiskovali veliki ameriški pisatelji in poeti, kot so Allen Ginsberg, Timothy Leary, Charles Bukowski …

Zakon Nemke, ki se je v ZDA priselila v petdesetih letih, in umetnika ameriško-italijanskega porekla ni trajal dolgo, a oba se strinjata, da je bil zanju najsrečnejši dan 11. november 1974, ko je luč sveta v Los Angelesu ugledal njun sin edinec Leonardo Wilhelm DiCaprio.

Čeprav nista bila več skupaj in je George že našel ljubezensko srečo z drugo soprogo Peggy Ann, ki je v zakon pripeljala svojega sina Adama Farrarja, je bila ljubezen do sina močnejša od vseh nesoglasij, zato ni čudno, da je Leo neštetokrat povedal, da so prav njegova starša in babica Helene njegova največja opora in eden od razlogov za to, da je kljub velikanski slavi ostal normalna oseba. Za to, da ni podlegel negativnemu vplivu, ki se skriva v bleščečem in glamuroznem Hollywoodu, pa ni bila zaslužna le ljubezen staršev, ki sta ga ves čas podpirala in po pouku vozila na avdicije.

“Z mamo sva živela na vogalu Hollywooda in Zahodne ulice, ki je znano zbirališče preprodajalcev mamil in prostitutk. Videl sem ljudi, ki so seksali kar sredi ulice, velikokrat so me pretepli … Vse to je bilo zelo zastrašujoče. Od malega sem gledal propadanje svoje četrti, odvisnike od heroina, ki so se vlačili po ulicah, in vse to me je prisililo k temu, da dvakrat premislim, preden se zapletem v pekel mamil. Ko začneš enkrat eksperimentirati s tem, ni več vrnitve, nimaš več svojega ‘jaz’, kar je nekaj, česar ne bi nikoli dopustil. V takšnem okolju nisem imel veliko prijateljev. Bili smo samo jaz in moja starša, a prav zaradi tega četrt ni imela usodnega vpliva name,” je nekoč izjavil danes 37-letni igralec, ki že od nekdaj poudarja pozitivno vlogo svojega očeta.

Čeprav ni živel z njim in čeprav je bila alimentacija, ki jo je oče plačeval ­zanj, izredno skromna in neredna, je Lea, kot ga kličejo prijatelji in sorodniki, pogosto vodil na umetniške razstave in konvencije ljubiteljev stripov.

Mama pa je počela vse, kar je bilo v njeni moči, da mu je zagotovila kakovostno izobrazbo.

Od malih nog zaljubljen v igralstvo

Leonardo Di Caprio, ki je ime dobil po Leonardu da Vinciju, ker se je med nosečnostjo prav pod njegovo sliko prvič premaknil v trebuhu, pa je bil kljub vplivu svojih staršev že od malih nog zaljubljen v igralstvo.

Tako zelo, da je bil svoje sanje pripravljen uresničiti na kakršenkoli način. Na zaslonih se je pojavil že pri petih letih, in sicer v otroški televizijski seriji Romper Room, a je zaradi razgrajanja dobil odpoved.

Ko je bil star 11 let, ga je oče odpeljal k agentu za mlade igralce, ki mu je povsem odkrito povedal, da s svojim imenom ne bo nikoli uspel, in mu svetoval, da bi ga bilo pametno spremeniti v Lenny Williams, ker to zveni bolj ‘ameriško’. Leonardo je njegov predlog gladko zavrnil in si s tem za dve leti zaprl vrata v svet zabave. V tem času pa ni bil brez dela - v šoli se je pogosto pretepal, saj so ga vrstniki zbadali, ker je začel hitro rasti šele pri 15 letih, do takrat pa je bil naporen in glasen mulec, ki je bil pripravljen storiti vse za minuto ali dve pozornosti.

Po nekaj reklamah in televizijskih serijah je bil te pozornosti tudi deležen, in sicer zahvaljujoč vlogi v filmu Fantovo življenje, v katerem je njegovega očima igral veliki Robert DeNiro, ki ga Leonardo še danes občuduje in ga pogosto navaja kot svojega vzornika in najboljšega igralca na svetu, v legendarni Meryl Streep pa vidi boginjo celuloidnega traku. Prav ta vloga mu je odprla vrata do filma Kaj žre Gilberta Grapa, v katerem ob Johnnyju Deppu igra duševno zaostalega najstnika. Navdušil je tudi v filmu Košarkarjev dnevnik, v katerem je odlično odigral heroinskega odvisnika. Kritiki so prepoznali njegov talent, Akademija pa ga je nagradila s prvo nominacijo za oskarja, medtem ko si je drugo in tretjo prislužil s filmoma Krvavi diamant in Letalec.

Prestižnega zlatega kipca sicer ni osvojil, je pa zato uresničil tisto, kar si je vedno želel - uveljavil se je kot igralec v indie filmih, ravno tako kot njegov idol in hkrati konkurent River Phoenix.

“Ko sem bil star 18 let, je bil River moj heroj in od nekdaj sem ga želel spoznati. Na zabavi za noč čarovnic je šel mimo mene. Bil je več kot bled, bil je preprosto bel. Preden sem dobil priložnost, da bi se predstavil, je odšel. Šel je v bar Viper Room, kjer je umrl. To je bila zame lekcija, da se izogibam kaosu mamil in padcu, ki vedno sledi. Na žalost sta moja največja svetlolasa tekmeca z začetka kariere ­mrtva - prvi je vzel prevelik odmerek, drugi (igralec Jonathan Brandis, ki je leta 2003 umrl pri 27 letih, op. a.) pa se je obesil … O meni preprosto ne obstajajo zgodbe, da se v solzah davim v lastnih izbljuvkih v nekem poceni hollywoodskem hotelu,” pravi Leonardo, ki pa se mu vendarle ni uspelo upreti nočnim zabavam v znamenju potokov piva, raznih žganih pijač in žensk, s katerimi se je zabaval. Teh se je moral dobesedno otepati leta 1997, ko se je zahvaljujoč filmoma z ljubezensko tematiko, dramama Romeo in Julija in Titanik, uradno začela ‘leomanija’.

Čeprav je Titanik osvojil kar 11 oskarjev, se lomilec ženskih src na podelitvi nagrad ni pojavil. Je pa zato dan pred svečano ceremonijo režiserju Jamesu Cameronu pustil sporočilo:

“Človek, to preprosto ni moj stil …”

To sporočilo je močno razjezilo slavnega režiserja, ki je medijem pozneje povedal, da se Leonardo na podelitvi ni pojavil, ker je razvajen pobalin.

Te besede niso niti najmanj prizadele igralca, ki je spoznal, da lahko slavo in denar, ki ga seveda ni malo, saj za en film zasluži vsaj 20 milijonov dolarjev, izkoristi veliko pametneje.

Serijsko menjaval dekleta

Dame, ki naj bi mu grele posteljo, so se začele v tabloidih izmenjevati kot po tekočem traku, on pa je takrat izjavil samo to, da nikoli ne bi bil v zvezi z igralko, saj bi ga v tem primeru spremljalo dvakrat več ljudi oziroma paparacev.

Rad imam punce, ki so inteligentne, duhovite, lepe in imajo dobro osebnost,” je izjavil nekoč. In pod takšen opis resnici na ljubo sodijo tudi številne igralke: Juliette Lewis, Demi Moore, s katero naj bi se videval, ko je bila še poročena z Bruceom Willisom, Carmen Electra, Cameron Diaz, Bijou Phillips, Alicia Silverstone, Lindsay Lohan, Natasha Henstridge …

Čeprav je v svoji ljubezenski zbirki zbral ogromno število lepih igralk, ga že od nekdaj bolj zanimajo modeli in manekenke, med katerimi izstopajo Naomi Campbell, Kate Moss, Vanessa Hayden, Kristen Zang, s katero je s prekinitvami hodil dve leti, zapustil pa jo je zaradi bogate hotelske dedinje Paris Hilton, Emma Miller in Eva Herzigova, ki je priznala, da je bil prav on razlog za njeno ločitev. V tem morju lepote sta najdlje zdržali dve manekenki, Brazilka Gisele Bündchen in Izraelka Bar Refaeli. Z Gisele, s katero sta sicer večkrat prekinila in ponovno začela razmerje, se je videval od leta 2001 do 2005. Večkrat so ju razglasili za najlepši par na svetu, pogosto so ju videvali, ko sta na plažah sprehajala pse, on ji je kupil zaročni prstan, ona je načrtovala poroko, govorilo se je o dojenčku, mama Irmelin je bila presrečna … Skratka, idila je bila popolna beseda za opis njunega razmerja, potem pa so medije preplavile novice, da je brazilski lepotici prekipelo. Menda je imela vrh glave tega, da je Leonardo pogosto hodil ven s prijatelji, predvsem z igralcema Tobyjem Maguirejem in Lukasom Haasom, se opijal in se pogosto odlično zabaval v družbi neznanih dam. Po trditvah najbližjih prijateljev mu je Gisele s tem, ko mu je dala košarico, zlomila srce. Za to, da je ‘prišel k sebi’, naj bi potreboval več mesecev, pri okrevanju pa mu je pomagala britanska igralka Sienna Miller. Čeprav Leo in Sienna nikoli nista uradno potrdila zveze, viri, ki so jima blizu, navajajo, da sta bila več mesecev neločljiva in zaljubljena do ušes. Neločljiva in zaljubljena do ušes naj bi bila tudi z Blake Lively, zvezdnico serije Opravljivka, ki jo je spoznal sredi maja, a sta se že oktobra razšla.

Medijev pa niso polnile le njegove spremljevalke, ampak tudi dva precej neprijetna detajla iz njegovega življenja.

Menda je leta 1998 svojim prijateljem, s katerimi se je zabaval vse dneve in noči, naročil, da pretepejo igralca in scenarista Rogerja Wilsona. Slednjega naj bi imel na piki, ker je bil takrat fant igralke Elizabeth Berkley, ki je zavrnila Leovo vztrajno dvorjenje.

Primer je pristal na sodišču, Leo pa je vse navedbe srčno zavračal in prepovedal novinarjem, da ga sprašujejo o tem. Prepovedal pa je tudi vprašanja, povezana z incidentom, ko so našli fotografije, na katerih objema brazilski prostitutki. Eden od zvodnikov je takrat priznal, da je DiCapria spoznal po pariški premieri Titanika, z njim spil nekaj kozarčkov, potem pa sta se v družbi ‘prijateljic noči’ odpravila v igralčev apartma. Čeprav je precej jasno, kaj se je dogajalo potem, je predstavnik francoske policije izjavil, da Leonardo ni imel pojma, za katere ženske gre, in da za seks zagotovo ni plačal niti centa. Obtožb ni bilo in igralec je nadaljeval svoje življenje. Med drugim je kupil otok blizu obale Belizeja, da bi na njem zgradil luksuzno ekološko počitniško naselje.

Čeprav ima v lasti zasebni otok in velikanske hiše po vsem planetu, pa se zdi, da ga zapravljanje denarja ne veseli preveč. Vedno potuje s komercialnimi leti, najpogosteje nima telesnih stražarjev, ni ga mogoče pogosto videti na luksuznih večerjah, v lasti ima samo en avto, seveda ekološko toyoto prius …

V njegovem življenju pa ni že od nekdaj vse tako preprosto in ‘čisto’.

Sprememba po tridesetem letu

Pogled na življenje in svet okoli sebe je korenito spremenil šele okoli leta 2006, torej v času, ko je že zaplaval v trideseta.

Iz strastnega kadilca, ki je sem ter tja rad pogledal (pre)globoko v kozarec, se je prelevil v gorečega zagovornika zdravega življenja, ki je zatrjeval, da so mu naravni sokovi in voda najljubše pijače. Predvsem pa se je začel z vsemi razpoložljivimi sredstvi, torej z denarjem, slavo in ugledom, bojevati za zaščito okolja, z donacijami pa vestno pomagati raznim hvale vrednim organizacijam.

“Ko sem bil star 23 let, sem prek nekih prijateljev spoznal Ala Gora. Nekega dne me je podpredsednik povabil v Belo hišo, da mi je pojasnil nekaj stvari. Usedla sva se za mizo, na papir je narisal Zemljo in okoli nje krog, ki je predstavljal atmosfero, in zraven še Sonce. Razložil mi je vse o globalnem segrevanju in rekel: Če se želiš v kaj vključiti, je to zelo dobra stvar,” se začetkov svojega ‘zelenega obdobja’ spominja Leo, ki je nekaj let pozneje produciral dokumentarni film Enajsta ura.

Medtem ko lahko o okolišu govori dolge ure, pa ni tako zelo zgovoren, ko beseda nanese na njegovo zasebno življenje. Še več, številni so opazili, da v popolnosti obvlada veščino govora po principu: govori veliko, a ne povej nič pomembnega. V slogu (slovenskih) politikov torej, a politika ga (vsaj zaenkrat) še ne zanima. Morda je za politika tudi preveč delaven, v tistih redkih trenutkih, ko ne snema, pa najraje igra košarko, se potaplja in druži s svojimi prijatelji, s katerimi lahko uganja norčije. Po številnih filmskih likih, v katere se mora vživeti, je druženje namreč najboljši izpušni ventil, da ne ponori. Glede na to, da je nekoč že izjavil, da si želi postati oče, da pa se mu zdi, da bo do tega srečnega dogodka preteklo še kar nekaj let, obstaja upanje, da ga bodo nekoč poleg prijateljev ‘prizemljili’ tudi otroci. Ženska, ki močno upa, da bo dan Leonardove poroke in očetovstva prišel čim prej, je njegova mama Irmelin. Prav ona mu je med njegovim razmerjem z Bar menda rekla, da jo mora zaprositi, da mu ne bi ‘ušla’ kot Gisele. Zadnjo naj bi oboževala in menda se še danes pogosto slišita. Igralec sicer vedno izpolnjuje mamine želje, ni pa upošteval njenega nasveta z ljubezenskega področja, zato mu je na koncu vendarle ‘ušla’ tudi Bar. Zvesto ob njem torej ostaja le mama Irmelin, ki ga pogosto spremlja tudi na rdečih preprogah.

“Lahko mi rečete mamin sinko, a mislim, da je preprosto super, da je vedno ob meni,” še pravi Leonardo.

Tim Jeras napisal za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri