Lauren in Humphrey sta dokaz, da leta v ljubezni niso pomembna

Humphrey Bogart je leta 1944 v Hollywoodu snemal film Imeti in ne imeti, ko je spoznal mlado in še neznano soigralko Lauren Bacall. Ta mu je s svojo lepoto v trenutku vzela dih in močno zaznamovala njegovo življenje.

Njuno ljubezensko zgodbo je končal rak. (foto: revija Lea) revija Lea
13. 11. 2014

Takrat je bil Humphrey Bogart star 45 let in je slovel kot velik hollywoodski zvezdnik, komaj 19-letna Lauren Bacall pa je šele začenjala svojo igralsko kariero. Vloga v avanturistični romantični komediji Imeti in ne imeti je bila njena prva, dobila pa jo je povsem po naključju.

Zaradi velike starostne razlike ji je Humphrey nadel vzdevek Baby, Lauren pa je njega pozneje začela klicati Bogie.

Seveda je bilo mladi igralki všeč, da ji je takšen zvezdnik namenjal toliko pozornosti. Ker je bila mlada in neizkušena, je Humphrey postal njen mentor. Šalil se je z njo in jo opogumljal, saj je imela na začetku pred kamerami tolikšno tremo, da se kar ni nehala tresti.

V tistem obdobju je bil Humphrey poročen s svojo tretjo soprogo Mayo Methot, igralko in agresivno alkoholičarko, s katero se je stalno prepiral. Menda ga je v vinjenem stanju celo pretepala, a ji je bil kljub temu neverjetno predan, kar je dokazal celo v času, ko je začel diskretno afero z Lauren.

Takrat je svoji novi simpatiji namreč pojasnil, da mora dati Mayo še eno priložnost in poskušati rešiti svoj zakon. To mu ni uspelo in leta 1945 sta se ločila.

V obdobju, ko je bil še poročen, pa je z Bacallovo na skrivaj gradil strasten odnos. Njuni zmenki so bili kratki in diskretni, pisma pa ljubezenska in dolga.

"Niti sama ne vem, kako se je to zgodilo. Bilo je skoraj neopazno," je Lauren opisala, kako se je zaljubila v 25 let starejšega kolega. Zgodilo se je tri tedne po začetku snemanja omenjenega filma, ko je sedela za svojo mizo v garderobi, Humphrey pa je vstopil in jo pozdravil: "Stal je za mano, šalila sva se kot običajno, potem pa se je kar nenadoma sklonil, me prijel pod brado in poljubil."

Živčna na poroki

Z lepotico, ki ga je očarala na prvi pogled, se je Humphrey oženil 21. maja 1945. Nevesta je bila tudi na poroki tako živčna, da se je vsa tresla:

"Kolena so mi tako klecala, da sem mislila, da bom padla po stopnicah. Bogie se je zdel tako ranljiv in bil je izredno lep."

Kljub starostni razliki sta imela skladen odnos. Lauren je imela sicer rada nočno življenje, Humphrey pa je čas raje preživljal doma ali na svoji jahti, ki je njegova soproga ni marala, ker ji je bilo na morju vedno slabo, a te razlike jima niso delale nobenih težav.

"On je bil ljubezen njenega življenja, ona njegovega, kar je lahko videl vsak tudi na filmskem traku," je nekoč izjavil njun sin, ki se je rodil januarja 1949 in ki sta mu dala ime Stephen. Avgusta 1952 je družinico obogatila še hčerkica Leslie.

Živeli so daleč od oči javnosti, v elitni losangeleški soseski Holmby Hills, in sicer v vili, izdelani iz belih opek. Lauren je uživala tudi v vlogi gospodinje, rada je kuhala, pospravljala in zabavala slavne goste, kar je bilo njenemu soprogu seveda zelo všeč:

"Je moja soproga, tako da ostaja doma in skrbi zame. Morda se v tem vidi razlika med damami in drugimi ženskami v tem mestu."

Po njegovi smrti se je še enkrat poročila

Na žalost je Lauren svojo skrbnost lahko še posebej dokazala leta 1956, ko so njenemu dragemu, sicer verižnemu kadilcu, ki je veliko pil, diagnosticirali raka na požiralniku.

Po dolgotrajni operaciji, s katero so mu odstranili požiralnik, se je domov vrnil slaboten in v invalidskem vozičku. Njegova Baby je bila ves čas ob njem in ga ljubeče negovala, a na žalost mu ni mogla pomagati.

"Dihala sem, a v meni ni bilo življenja. Nisem mogla misliti na prihodnost. Mislila sem lahko le na moškega, ki sem ga izgubila, na človeka, ki mi je dal vse, ki me je naučil vse o ljudeh in življenju in s katerim sem našla svoj način življenja," je Lauren opisala, kako se je počutila, ko je Humphrey, ki je na koncu tehtal le še 36 kilogramov, 14. januarja 1957 umrl.

Po smrti ljubezni svojega življenja je bila v kratkem razmerju s pevcem in igralcem Frankom Sinatro, med letoma 1961 in 1969 pa je bila poročena z igralcem Jasonom Robardsom, s katerim je dobila sina Sama, a ga je zapustila zaradi njegove odvisnosti od alkohola.

Lauren je za posledicami kapi umrla 12. avgusta letos. Stara je bila 89 let.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri