Kylie Minogue se poslavlja od petja

Avstralska pevka Kylie Minogue je lani praznovala 25 let svoje bogate kariere, zdaj pa se je odločila, da bo zapustila glasbene vode. V celoti se bo namreč posvetila igralstvu, s katerim se je pravzaprav proslavila, saj si močno želi, da bi jo ljudje jemali resno tudi kot igralko.

23. 2. 2013

Kylie Ann Minogue se je kot najstarejši otrok nekdanje valižanske manekenke in plesalke Carol Ann Jones in računovodje irskih korenin Ronalda Charlesa Minoguea rodila 28. maja 1968 v avstralskem Melbournu.

Otroci družine Minogue so očitno podedovali umetniške gene po mamini strani, saj je njen brat Brendan snemalec, najmlajša sestra Dannii pa je prav tako pevka. Deklici sta zelo zgodaj zaplavali v svet šovbiznisa, svojo nadarjenost pa sta kazali že na domačih prireditvah.

"Ko sem bila stara osem let, sem družbo povabila v svojo sobo, potem pa smo se oblekli v cunje za žuriranje in vrteli glasbo skupine Abba. Namesto mikrofonov smo uporabljali metle in posnemali skupino," pravi Kylie, ki je bila takrat navdušena nad Olivio Newton-John, največjo avstralsko pop zvezdnico osemdesetih.

Obe sestri Minogue sta kariero začeli na avstralski televiziji.

Kylie se je pri 11 letih pojavila v žajfnicah Skyways, The Sullivans in The Henderson Kids, a takrat je še nihče ni zares opazil. Dannii pa je postala stalna izvajalka v tedenskem glasbenem programu Young Talent Time, v katerem je imela Kylie leta 1983 prvi pevski nastop. Na začetku se je zdelo, da bo Dannii največja zvezda v družini, Kylie je bila namreč v njeni senci, potem pa se je vse skupaj obrnilo v drugo smer in svetovna slava je vendarle pripadla Kylie. Njun odnos pa se s tem ni spremenil. Še vedno sta si blizu, a Kylie priznava, da ni lahko, če z družinskimi člani 'tekmuješ' v istem poslu:

"Včasih sem se počutila krivo, čeprav za to ni bilo razloga. Pogovarjali sva se o tem in vse je v redu. Od nekdaj sem vedela, da bo prišel njen čas. Navijam zanjo."

Svoje otroštvo opisuje kot nebeško. Čeprav ni imela vedno življenjskega stila, kakršnega si lahko privošči zdaj, je kot predstavnica združenja National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) videla, kakšno je otroštvo malčkov, ki niso srečni, kot je bila ona, zato pogosto poudarja, da je hvaležna, ker je imela tako lepo otroštvo:

"Moja družina ni bila bogata in ni imela pomembnega družbenega statusa. Oče je imel dve službi ... Da, prihajam iz skromnega okolja, a delovna etika nam je prinesla to, kar potrebujemo kot družina. Nikoli nismo občutili, da nam kaj manjka."

Ko sta Kylie in Dannii kot deklici nastopali na televiziji, ju je mama vozila naokoli, jima nosila stvari, skratka, skupaj z možem je odigrala ključno vlogo pri njunem uspehu. Mama ji je dolgo izdelovala celo kostume za nastope. Pravzaprav je to počela, dokler Kylie ni postala veliko ime svetovne glasbene industrije in ni začela sodelovati z največjimi modnimi oblikovalci na svetu, na primer z Dolce&Gabbano in Jeanom Paulom Gaultierjem.

"Presrečna sem, da sem imela očeta in mamo za vzornika. Moja mama je bila resnično vključena v najini življenji, oče pa je delal kot nor, da nas je vzdrževal. Mislim, da sem zato dovolj realna glede tega, kdo smo in kaj delamo, ter glede uspeha, ki smo ga dosegli. Nič nam ni bilo podarjeno," Kylie večkrat poudari, da na začetku niso imeli ničesar in da je bil največji dogodek v družini, ko so nabavili grelnik.

Veliko prelomnico v karieri in zasebnem življenju je doživela leta 1986, ko je dobila vlogo Charlene Mitchell v seriji Neighbours (Sosedje).

Serija je postala uspešnica, Jasonu Donovanu, ki je igral njenega partnerja Scotta Robinsona, pa je ista vloga pripadla tudi v resničnem življenju, saj je postal njen fant. Charlene in Scott sta po vsej Avstraliji sprožila pravo histerijo, vrhunec pa se je zgodil, ko so nekateri člani britanske kraljeve družine povedali, da so veliki oboževalci serije. Epizodo, v kateri se Charlene in Scott poročita, si je ogledalo kar 20 milijonov Britancev!

"To je bilo neverjetno. Kamorkoli smo šli, je bila velika gneča," se spominja Kylie. Ko je z ekipo iz serije leta 1987 nastopila na dobrodelni prireditvi v Melbournu, je odpela hit Little Eve z naslovom The Loco-Motion.

Navdušenje nad njenim nastopom je bilo tako veliko, da je podpisala pogodbo z založbo Mushroom Records in izdala singel, ki je postal najbolje prodajani singel tistega desetletja v Avstraliji. Ko je postalo jasno, da zanjo ni meja, se je s svojim menedžerjem Terryjem Blameyjem odpravila v London na sestanek v največjo svetovno 'tovarno' pop zvezdnikov, k producentsko-glasbeni ekipi Stock, Aitken & Waterman. Zanimivo pa je, da sploh nikoli ni načrtovala glasbene kariere:

"Pravzaprav sem si želela le delo. Takrat nisem bila lačna uspeha. Ko sem nastopila s kolegi iz serije in je nekdo rekel, da je bilo odlično in da bi morala to posneti, pa so se mi v očeh pojavile zvezde."

Posel pa skoraj ne bi bil sklenjen, ker je producentska ekipa pozabila na sestanek.

"Bilo je približno takole: 'O, bog, tu je tista ... Kako ji je že ime? Tista punca iz Avstralije. Hitro! Napišite pesem!' Potrebovali so 10 minut," se spominja enega od ključnih trenutkov v karieri. Pesem se je imenovala I Should Be So Lucky, postala je hit velikih razsežnosti in njena prva številka ena na britanskih lestvicah. V naslednjih dveh letih se je še 13 njenih stvaritev znašlo med top desetimi pesmimi v Veliki Britaniji. Prvi album s preprostim naslovom Kylie je izdala leta 1988, konec istega leta je zapustila serijo Neighbours in se povsem posvetila glasbeni karieri.

Z Donovanom je posnela uspešnico Especially for You, ki so jo poslušalci oboževali, kritiki pa niso bili najbolj prizanesljivi do nje.

Razglasili so jo za 'mojstrsko slabo' in poudarili, da je poslušanje tega dolgčasa znosno samo zato, ker je Kylie tako ljubka. Kljub ne ravno spodbudnim besedam kritikov pa se ni predala. Do danes je izdala 11 studijskih albumov, ki so se prodali v 68 milijonih izvodih, osvojila številne prestižne glasbene nagrade, kot so ARIA, Brit Awards in gremmyji, morda največji uspeh v njeni karieri pa je bila pesem Can't Get You Out of My Head z albuma Fever, ki ga je izdala leta 2001, saj je bila številka ena v kar 40 državah. Leta 2005 je šla na svojo največjo turnejo, ki jo je poimenovala Showgirl: The Greatest Hits Tour in ki jo je morala naglo prekiniti, ker so ji diagnosticirali raka na prsih.

Med zdravljenjem, ki je potekalo pod povečevalnim steklom javnosti, sta bila oče in mama ves čas ob njej in ji pomagala, da je zbrala dovolj moči za bitko s to zahrbtno boleznijo. Kylie se je s smrtno nevarno boleznijo spopadala kot vse navadne smrtnice, ki bolehajo za rakom, a njena svetovna priljubljenost je vendarle poskrbela za nekaj pozitivnega, kar so strokovnjaki poimenovali 'učinek Kylie'. Ženske, še zlasti njene rojakinje, so se namreč kar nenadoma začele bolj zavedati nevarnosti te bolezni. Ko so uradno objavili razlog za prekinitev turneje, torej natančno zdravniško diagnozo, se je v naslednjih dveh tednih za kar 40 odstotkov povečalo število prijav za mamografijo. Poleg tega so njeni oboževalci začeli namenjati prispevke za raziskave in zdravljenje raka na prsih ter kupovati rožnate pentlje. Kylie so nekaj dni po uradni objavi operirali v Avstraliji, potem pa je odšla na šestmesečno kemoterapijo v Francijo.

Prvič po operaciji se je v javnosti pojavila, ko je v otroški bolnišnici v Melbournu obiskala otroke, obolele za rakom.

Izčrpana od kemoterapij si je privoščila krajši premor, potem pa je vsem skupaj pokazala, da se ne namerava kar tako predati slabi volji ali morda celo depresiji. Operacijo je prestala 21. maja 2005, že decembra istega leta pa je izšel njen singel Over the Rainbow, predelava zimzelene uspešnice iz legendarnega filma Čarovnik iz Oza.

V začetku leta 2006 je bila uradno objavljena vesela novica, da je bilo zdravljenje uspešno, da pa kljub temu nadaljujejo kemoterapijo. Kylie pa ni mirovala niti med okrevanjem. Napisala je knjigo za otroke The Showgirl Princess, novembra 2006 pa je predstavila še svoj parfum Darling. Samozavest se ji je počasi vračala, najtežje obdobje je bilo za njo. Spomini na te trenutke pa pri njej še vedno sprožijo poplavo čustev - leta 2011 je celo v solzah prekinila intervju in zapustila studio, ko so prikazali posnetek njenega obiska oddelka za otroško onkologijo.

"Vsak, ki je prebolel raka ali katerokoli drugo bolezen, ki vključuje operacijo in terapijo, ve, da imaš po tem stalni opomnik, da ni nič več tako, kot je bilo nekoč," pravi Kylie in dodaja, da so brazgotine ostale, pa ne samo tiste na telesu. Medtem ko se je borila proti bolezni, pa se je spopadala s še eno neprijetnostjo. Razpadlo je namreč njeno razmerje s francoskim igralcem Olivierjem Martinezom, sedanjim zaročencem oskarjevke Halle Berry. Mediji so se takrat ostro spravili na Martineza, ker jo je zapustil v tako težkem obdobju, Kylie pa ga je branila in jih prosila, naj ga pustijo pri miru.

Sicer pa je Kylie za medije zanimiva že od samega začetka kariere, pa ne samo zaradi pesmi in spektakularnih koncertov, ampak tudi zaradi burnega ljubezenskega življenja. Tudi sama priznava, da njene ljubezni niso ravno podobne pravljičnim, a razpadlih razmerij nikoli ni doživljala kot neuspeh:

"Sem serijsko monogamna. Včasih padem. Včasih je to dobro, včasih ni."

Že omenjeno razmerje z Jasonom Donovanom, ki ga je ljubila na začetku kariere, se je končalo, ko je spoznala Michaela Hutchencea, pevca skupine Inxs. Donovan je bil takrat povsem na tleh, saj je Kylie Michaela spoznala na koncertu njegove skupine, ki se ga je udeležila prav z Donovanom! Ta se ni izkazal kot pravi gospod oziroma kavalir, ko je lani - verjetno zaradi maščevanja - v nekem intervjuju razkril sočne podrobnosti iz njune zveze, začenši z mestom, na katerem sta se prvič ljubila. Zgodilo se je v sobi hotela Travelodge, po njegovih besedah pa je pobudo prevzela Kylie. Težave so se pojavile, ko se je njena kariera začela strmo vzpenjati, saj je Jason zaradi njenega uspeha postal ljubosumen. Po usodnem koncertu je Kylie razmerje končala kar po telefonu, ko je bila na Japonskem, Jason pa v New Yorku. Razmerje 'žepne Venere', kot pravijo tej le 157 centimetrov visoki princesi popa, in težavnega Hutchencea je bilo burno, zato so ga podrobno spremljali tudi mediji. Tudi Michael je na lastni koži občutil moč njene priljubljenosti. Kjerkoli sta se pojavila, je bila namreč v središču pozornosti.

"Kylie se je navadila na to, je prava profesionalka. Zame pa je to težko. Kar nenadoma so se ljudje z mano pogovarjali samo zato, da bi lahko navezali stik z njo," je po koncu razmerja dejal žal že pokojni Hutchence in dodal, da je takrat dojel, kako so se počutile druge ženske z njim. Pozneje je bila Kylie v zvezah s številnimi slavnimi moškimi, med drugim so jo ljubili glasbenika Lenny Kravitz in Robbie Williams, Tim Jefferies, lastnik londonske galerije Hamiltons, francoski fotograf Stéphane Sednaoui, model James Gooding, igralca Olivier Martinez in Rupert Penry-Jones, akcijski zvezdnik Jean-Claude Van Damme pa je razkril, da sta imela afero med snemanjem filma Ulični bojevnik.

Toda nobeno izmed teh razmerij je ni pripeljalo do oltarja in zvezdnica je že od nekdaj prepričana, da je zamudila priložnost za poroko, ker se ni poročila v zgodnjih dvajsetih. Pravi, da jo to muči, kadar razmišlja o globini odnosa, ki jo imajo njeni starši:

"Še vedno sta zaljubljena, držita se za roke ... Zame sta najboljši primer. Misel na to, da tega nikoli ne bom imela, me malo boli. Poročila sta se, ko sta bila stara 22 let. Obstajajo ljudje, ki verjamejo, da lepa ljubezenska zgodba traja vse življenje. Govorim si, da bo trajalo, dokler pač bo, zato sem na koncu manj razočarana."

Tudi o materinstvu je intenzivno razmišljala, a leta so minevala in posvečenost karieri je terjala svoje. Možnosti, da bi postala mama, še ni povsem odmislila, a se zaveda, da se ji ta želja morda nikoli ne bo uresničila, zato ima rezervni načrt.

"Če nikoli ne bom imela otrok, bom to ljubezen lahko namenila vsaj nečakom. Vendarle si delimo del istega DNK," pravi ponosna teta, ki preprosto obožuje svoje nečake. Ko gre za ljubezen, pa že dolgo nima razloga za skrb. Po koncu ljubezenske zgodbe z Martinezom je namreč spoznala španskega modela Andrésa Velencosa, s katerim je še danes v srečni zvezi. Od lepotca je starejša deset let, a nihče od njiju ne občuti starostne razlike, ki vlada med njima.

"To sploh ne obstaja, razen če rečem kaj v slogu: 'Se spominjaš tiste pesmi iz leta 1993?' In on odgovori: 'Ne.' Takrat pomislim, da je to zato, ker je iz Španije, ali pa zato, ker je bil takrat še srednješolec. V primerjavi z mojimi nekdanjimi fanti je zelo umirjen in razumen. Dobro je, da imam nekoga, ki je umirjen in dosleden. To je sijajno," pravi pevka, ki domneva, da se skrivnost uspeha njunega razmerja skriva v tem, da je postala modrejša, strpnejša in manj zahtevna.

Glede na to, da je v svet šovbiznisa vstopila kot igralka in si šele potem ustvarila neverjetno glasbeno kariero, pa ima v profesionalnem smislu še eno veliko željo:

"Ljudje me doživljajo kot pevko. Če bi me kdo jemal resno kot igralko, bi bilo to uresničenje mojih sanj."

Resnici na ljubo pa njene dosedanje stvaritve na velikem platnu niso tako prepričljive kot njena glasba. Prvo vlogo je leta 1989 odigrala v romantični drami The Delinquents, ki je bila sicer zelo uspešna, pojavila se je tudi v mali vlogi v muzikalu Moulin Rouge!, lani je v Cannesu predstavila fantazijsko dramo Holy Motors, v kateri ima glavno vlogo, odigrala pa je tudi manjšo vlogo v neodvisnem filmu Jack and Diane, ki so ga premierno prikazali na filmskem festivalu Tribeca. In kakšen uspeh so dosegle omenjene filmske stvaritve? Dovolj je reči, da kritike še zdaleč niso bile laskave. Toda to je očitno ni ustavilo, saj smo januarja izvedeli, da se poslavlja od glasbene industrije, ker bi se rada povsem osredotočila na igralsko kariero. Da misli še kako resno, dokazuje tudi to, da je pretrgala sodelovanje s svojim dolgoletnim menedžerjem, že omenjenim Terryjem Blameyjem. Njun poslovni odnos je bil končan na silvestrovo, po koncu njene turneje Anti Tour, s katero je proslavila 25 let glasbene kariere. Čeprav ta novica pomeni konec enega izmed najdaljših in najuspešnejših poslovnih sodelovanj v zgodovini popa, Blamey pravi, da se Avstralka še ne bo povsem 'upokojila' kot pevka.

"Kylie se je odločila, da se malo oddalji od pritiska, pod katerim je njena glasbena kariera, in posveti čas sebi in igralstvu," je v elektronski pošti, ki jo je poslal poslovnim sodelavcem in prijateljem, napisal Blamey.

"To ne pomeni, da se umika iz glasbe, ampak gre le na neko vrsto dopusta. Po čudovitih 25 letih, ki sva jih skupaj preživela v tem poslu, sva se prijateljsko razšla in drug drugemu zaželela vse najboljše v nadaljnjem življenju," je še dodal.

Ko so Kylie nekoč postavili vprašanje, kaj šteje za največji uspeh v svojem življenju, je odgovorila:

"To je težko vprašanje. To, da sem še vedno tukaj! Poanta mojega posla je v tem, da zabavam druge in da je ob tem vse skupaj videti preprosto. Mislim, da je del, ki ga vi pogosto ne vidite, tisti, ki me dela ponosno. Ves posel za sceno, strahovi in negotovosti, ki jih moram prebroditi, da bi se izboljšala kot oseba in izvajalka, vsi ti ljudje, ki verjamejo vame in me podpirajo ... Lahko bi naštevala v nedogled. Svoje mišljenje o uspehu še raziskujem in še veliko je stvari, ki jih želim doseči v prihodnosti, tako profesionalno kot zasebno," je Kylie izjavila pred približno osmimi leti, a ne gre dvomiti o tem, da bi se še danes strinjala z vsako svojo besedo. Kylie pa ima tudi že izdelan načrt, kaj bo počela, ko bo uresničila vse, kar bi še rada uresničila, in ko bo čas za 'upokojitev'. Takrat bo s svojo sestro Dannii odprla barček v nekem avstralskem mestecu:

"Imenoval se bo po meni, Kylie, šlo pa bo za majhen bar, v katerem se bodo zbirali turisti in pripovedovali svoje zgodbe, jaz jim bom kuhala in postregla z najslabšim kapučinom, ki so ga kdaj poskusili."

Torej, če Kylie dalj časa ne bomo videli na sceni, ni razloga, da bi se spraševali, kje je in kaj počne. Vemo namreč, da bo delala kot natakarica in nadvse uživala.

Napisal Tim Jeras, fotografije Getty Images, Profimedia, William Baker/Dallas

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri