Kylie in streetka: Ne morete ju spraviti iz glave

Kaj imata skupnega fordov streetka, eden letošnjih poletnih hitov med malimi roadsterji, in avstralska pop zvezda Kylie Minogue?

31. 7. 2003

Ko je v Slovenijo prišla pošiljka (edinih) treh streetkajev, se je naš sodelavec Domen domislil, da bi vam ta simpatični in na pogled tudi malce eksotični dvosed predstavili skupaj s Kylie, svetovno glasbeno zvezdnico in ‘trendseterko’, ki so jo pri Fordu lani izbrali za promocijo njihovega malega mestnega lepotca.

Zakaj prav Kylie?

Ker ženske ‘ne nasedajo’ dolgim nogam.

Pri omenjenem avtomobilskem proizvajalcu so povezali glavne lastnosti obeh: majhnost, stil in lepoto! Prvič so predstavili avtomobil septembra lani na pariškem avtomobilskem salonu. Prvi novinarski dan, ura je 8.30 zjutraj. V zadnjih nekaj letih se na nobeni fordovi konferenci ni zbralo toliko ljudi (in tako zgodaj), kot ravno na predstavitvi streetkaja.

Nekaj sto medijskih firbcev se je trlo ob malem kabrioletu, medtem ko se je Kylie podpisovala na pokrov streetkaja, ki je nato šel v dobrodelne namene. Ford je bil lani eden od pokroviteljev njene vroče evropske turneje, imenovane ‘Fever’. Avtomobil so tako povezali s popularno glasbo, z modo, saj Kylie takoj za Madonno postavlja modne smernice, ter s potencialno skupino kupcev – mladih, uspešnih parov ali posameznikov, ki si še lahko privoščijo odšteti toliko denarja, da jih vidijo v njem.

Predstavitev enega avtomobila terja celo znanost. Velikokrat avtomobilski giganti ob predstavitvi novega avtomobila za promocijo uporabijo znane in slavne osebnosti. Vendar je odločilna izbira, saj se je izkazalo, da so potencialni kupci še kako občutljivi na to, kdo jim produkt predstavlja. Seveda so se tudi pri Fordu lotili predhodnih raziskav in rezultati so pokazali, da so Kylie sprejeli tako moški (Ali se čudite?!) kot tudi ženske.

Čeprav streetka ni le avtomobil za ženske, pa je njihovo mnenje velikokrat pri nakupu odločilno. Kylie ni ‘famme fatal’, je pa simpatična in izžareva pozitivno energijo. Zakaj je to tako pomembno? Spomnite se Claudie Schiffer, znane manekenke, ki je promoviral citroënovo xsaro. Dober avto, a ko so ženske v reklami zagledale njene dolge noge, so začutile konkurenco, in to naj bi jih odvrnilo od nakupa.

Fordu se je poteza z avstralsko pop ikono očitno izplačala, saj so prvih tisoč streetkajev v Veliki Britaniji spomladi letos prodali v pičlih treh tednih, ukinili so celo čakalne liste, Ford pa ne pomni, kdaj je bilo nazadnje toliko povpraševanja po katerem od njihovih novih avtomobilov.

Cosmo preverja: In kdaj se boste (če niste slučajno izkoristile slovenske predstavitve streetkaja po Sloveniji ob Fordovi stoti obletnici nastanka) z lepotcem lahko vozile pri nas? Najverjetneje bodo k nam prišle prve pošiljke novembra (v Nemčiji je treba za avto odšteti od 18.000 evrov dalje). Če se boste popolnoma ‘zakurile’ za avto, ne obupajte. Tudi moški ta trenutek pri nas čakajo na novi Volvov terenec pol leta!

Kaj odlikuje ford streetka

Prvo pravilo je, da se s tem avtomobilom ne moreš skrivati.

Zato smo se, kot se za Cosmo spodobi, šli tudi majhno igrico. Kdo bo požel več pogledov – naša Kylie ali pa srebrni dvosed, ki je z rdečim usnjem in s svojo privlačno lupinico kar vabil, da se odpeljemo na izlet? Da bi bila naša akcija čim boljši približek realnosti, smo poiskali tudi slovensko Kylie (berite Uršo). Seveda se sliši še kako mačistično. Ženska in avtomobil, dobitna kombinacija za močnejši spol. A nikar ne nasedajte, ženske.

Zadnjič sem skozi priprta vrata naše redakcije prisluškovala zanimivemu pogovoru. Ena od sodelavk je postavila čisto konkretno vprašanje Urošu, našemu uredniku fotografije. Glasilo se je: “Kaj imate moški najraje?” Še preden je odprl usta, so druge sodelavke v en glas suvereno odgovorile, da je to seks. Uroš pa se je odločno uprl in dejal, da so to avtomobili. So način življenja, največkrat pa so to sanje … Podobno kot se nam dogaja, ko nam pogled pritegne oblekica v izložbi in nam govori, da jo moramo imeti.

Ponavadi nas oboje, tako moške kot ženske, naslednji hip prizemlji cena. Ta pri malem streetkaju ni zanemarljiva. Res pa je, da smo zdaj tudi ženske postale zelo zahtevne pri nakupu avtomobila, že dolgo več ne odloča le omenjena cena in gola uporabnost. Dovolile smo si uživati v tehniki (servo volan, klimatska naprava, centralno zaklepanje), hkrati pa je vožnja lahko tudi nadvse prijetna oblika meditacije. Višek ugodja je z avtom ‘zgoraj brez’ in z vetrom v laseh. Zato je zdaj čas, da hitro skočite z nami v streetka in da se skupaj zapeljemo malce naokrog.

Cosmo preverja: Neverjetno, kakšen šov smo z našim fotografiranjem povzročili v petek popoldan sredi Ljubljane. Ljudje, mladi, stari, so se ustavljali, nas spraševali, kaj počnemo, kateri avto vozimo. Uroš je komaj lahko fotografiral, pravzaprav sploh nismo vedeli, koga naključni mimoidoči bolj občudujejo: streetka ali našo Kylie.

Veseli smo bili, da so nas ljudje pozitivno sprejeli, da jim je bilo všeč, kar smo delali, pomagali so nam pri prestavljanju avtomobila mimo cvetličnih lončkov in stolov. Druga taka izkušnja, ki jo je čudovito doživeti, pa je, da se s tem avtomobilom odpeljete na kavo v Trst. Tam vas italijanski temperament pripravi do tega, da vas začne ščemeti v drobovju, roke na volanu so potne, ko parkirate na obrežju, so usta suha. A le za kratek čas, saj vas zgovorni mladeniči takoj povabijo na pijačo.

Za hip vam dajo občutek, da enako občudujejo vas in avto. Še nasvet za vožnjo s kabrioletom sredi poletja (največji užitek je ta avto voziti spomladi ali jeseni): zaščita proti žgočemu soncu (prižgite klimo, vseeno pa si prej še preberite julijski Cosmo z napotki!), ker se boste drugače scvrle. Aja, ali pa ‘pokukajte ven’ šele v večernih urah. Da boste uživale na kvadrat, vam raje ne razlagamo …

Kaj je bilo najtežje narediti

Avtu odrezati streho?! Nič lažjega, si mislite. Nak, to je bil najtrši izziv.

Streetka je nižji (prav tako tudi sedeži), malce širši od originalnega klasičnega forda ka, ki ga vse poznate in je bil osnova za izdelavo. Snovalci niso hoteli narediti športnega roadsterja, temveč avtomobil, ki si ga še lahko privoščimo in vzdržujemo. Seveda pa mora imeti odlične vozne lastnosti.

Prvič v zgodovini se je Ford povezal s Pininfarino, italijansko legendo med svetovnimi oblikovalci in tudi izdelovalci avtomobilov. Največ dela so imeli s streho, saj mora avto ohraniti dobre vozne lastnosti tudi ‘brez’, nam pa je pomembno, da streho čim lažje odpremo in pospravimo.

Cosmo preverja: Tudi tu so naredili sistem, ki nam omogoča, da brez večjih težav delo opravimo same, lahko pa prosite za pomoč tudi kakšnega simpatičnega moškega, in mu na dolgo in široko razložite, kje sta vzvoda in električni gumb. Še nekaj navdušuje. Avto ima svoj prostor, v katerega pospravimo platneno streho, tako da je prtljažnik (za roadsterja) zelo velik. Notri spravite svoj, malce večji, in tudi njegov kovček. Tudi če si bosta streetka kupila skupaj, pa bo to najbrž edini avtomobil, pri katerem vam bo z veseljem vedno prepustil volan.

Stvari, o katerih sanja Kylie:

35-letna avstralska zvezda razmišlja o družini s čudovitim igralcem Olivierjem Martinezom, svoji počitniški hišici in …

  • Rada bi tekoče govorila francosko in italijansko. Oba jezika sta zelo lepa. Neverjetno, kako te lahko že nekaj besed poveže s človekom.

  • Zapela bi avstralsko himno na zelo pomembni prireditvi. Na nastopih se zgodi, da dvakrat zapojem refren. Pri himni pa bi dala vse od sebe.

  • Povedala bi igralcu Paulu Newmanu, da mi je neznansko všeč in da bi ga rada spoznala. Trenutno občudujem tudi igralca Benicia del Tora in Phillipa Seymourja Hoffmana.

  • Pridobila bi čim več izkušenj v življenju in se iz njih kaj naučila. Zanimajo me tudi čisto zemeljske stvari – rada bi se naučila kuhati.

  • Imela bi svoj parfum. Všeč so mi bele rože, iz katerih pa je težko iztisniti vonj. Želim si, da bi nekoč poimenovali rožo po meni.

  • Rada bi nastopila v dobrem filmu. Vem, da se bo nekega dne to tudi zgodilo. Igrala sem že v gledališki igri v Londonu, in komedija me je čisto prevzela.

  • Napisala pesem, ki me bo preživela. Ne le dobro pesem, ampak genialno, tako, ki jo bodo ljudje prepevali še desetletja.

Lidija Petek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri