Kurt Cobaine - 20 let od smrti ikone grandža

Kurta Cobaina, vodjo legendarne skupine Nirvana, je 8. aprila 1994 v njegovem domu v Lake Washingtonu mrtvega našel električar Gary Smith, ki je prišel, da bi v hiši namestil varnostni sistem. Ko je opazil truplo, je takoj poklical reševalce in policiste ...

Ob truplu 27-letnika so našli poslovilno pismo. (foto: Profimedia) Profimedia
9. 4. 2014

Obdukcija je pokazala, da je bila v pevčevem telesu velika količina heroina in tablet, pristojni pa so domnevali, da se je ubil 5. aprila 1994, kar je tudi uradni datum njegove smrti. Ob truplu 27-letnika so našli poslovilno pismo, ki ga je njegova soproga Courtney Love prebrala na pogrebu.

Prvi poskus samomora v Rimu

Že leta 1993 so policisti zaradi obvestil, da ima Kurt pištolo, in zaradi pogostih prepirov med njim in Courtney večkrat obiskali njuno domovanje. V času, ko je zvezdnikov zasebno življenje čedalje bolj propadalo, se je njegova kariera vzpenjala. Skupina je namreč izdala hvaljeni album In Utero, zadnji album, ki ga je Kurt posnel. Kljub uspehu se je pevec čedalje bolj oddaljeval od preostalih članov benda, ki je takrat nastopil v New Yorku, kjer je posnel akustični, unplugged album, in se podal na evropsko turnejo.

Pot jih je marca 1994 popeljala tudi v Rim, kjer se je Kurtu pridružila tri leta starejša soproga, s katero se je čedalje pogosteje prepiral zaradi svoje odvisnosti. Prav v večnem mestu, natančneje v hotelski sobi, se je zvezdnik 4. marca 1994 poskušal prvič ubiti, in sicer s prevelikim odmerkom pomirjeval, ki jih je poplak­nil s šampanjcem. Courtney ga je še pravočasno našla in poskrbela, da so ga po hitrem postopku prepeljali v bolnišnico, kjer je bil ves dan brez zavesti. Da je šlo za poskus samomora, je dokazovalo poslovilno pismo.

Pobegnil z zdravljenja

Naslednji incident je sledil natančno 14 dni pozneje. Ko sta se zakonca vrnila v Ameriko, je Courtney namreč ponovno poklicala policijo, ker se je bala, da bo njen soprog naredil samomor. Možem postave je povedala, da se je s pištolo in tabletami zaklenil v sobo. Po intervenciji so policisti ugotovili, da Kurt ni imel samomorilnih misli, ampak se je preprosto skrival pred svojo soprogo in ji ni hotel odpreti vrat. Teden dni pozneje ga je Courtney nameravala nagovoriti, naj gre na zdravljenje odvisnosti, in 30. marca je dejansko odšel v losangeleško kliniko. A tam ni ostal dolgo, že naslednjo noč je namreč pobegnil ... in živel le še teden dni.

Po njegovi smrti so se začele pojavljati številne teorije zarote. Med drugim se je govorilo, da v resnici ni šlo za samomor, ampak za umor, njegovi oboževalci so Courtney celo obtoževali, da je imela prste vmes. Skupina Nirvana je po njegovi smrti razpadla. Courtney in basist Krist Novoselic sta še dolga leta bila sodno bitko za avtorske pravice pesmi Nirvane, kitarist Dave Grohl je ustanovil skupino Foo Fighters, ki spada med najpopularnejše na svetu, Kurt Cobain, ki je postal ikona grandž glasbe, pa še danes, 20 let po smrti, s svojo glasbo navdihuje oboževalce po vsem svetu.