Krvave ceste

Seznam zvezdnikov, ki so umrli v prometnih nesrečah, je iz dneva v dan daljši. Toše Proeski, princesa Diana, Dražen Petrović, James Dean, Jayne Mansfield ...

28. 10. 2007

Minuli teden nas je pretresla vest, da je na Hrvaškem v prometni nesreči ugasnilo življenje 26-letnega makedonskega pevca Tošeta Proeskega, ki je bil tako velik talent, da so mu nekateri pravili kar balkanski Elvis.

Ob tem tragičnem dogodku, o katerem so govorili ljudje iz vseh republik nekdanje skupne domovine, smo se spomnili še na nekatere druge zvezdnike, ki so jim ceste vzele življenja …

Princesa Diana

Leto dni po locitvi od princa Charlesa je tedaj 36-letna princesa Diana spoznala šest let starejšega egipčanskega milijonarja Dodija Al Fayeda in kmalu skupaj z njim umrla v prometni nesreči.

31. avgusta 1997 je telefonska centrala glavne pariške protipožarne brigade prejela 'kodo 18', kar je označevalo hudo prometno nesrečo. Nesreča se je zgodila v predoru Alma v središču Pariza. Pojavile so se špekulacije, da so nesrečo povzročili paparaci, ki so neusmiljeno zasledovali slavni par. V vozilu so našli štiri osebe. Voznik Henry Pole je umrl na kraju nesreče, na sovoznikovem sedežu je sedel telesni stražar Trevor Rees Johnes, ki je utrpel težke poškodbe glave, zato so ga prepeljali v bolnišnico. Na zadnjem sedežu pa sta bila Dodi, ki ni kazal znakov življenja, in nezavestna Diana.

Dodija so zdravniki poskušali reanimirati, a brez uspeha, Diano pa so prepeljali v bolnišnico in štiri ure zatem uradno potrdili njeno smrt. Edini, ki je nesrečo preživel, je bil telesni stražar Trevor.

Dražen Petrović

V hudi prometni nesreči blizu bavarskega mesta Ingolstadt je 7. junija 1993 ugasnilo življenje hrvaškega košarkarskega reprezentanta in enega najboljših košarkarjev na svetu Dražena Petrovića. Tistega usodnega deževnega popoldneva je tovornjak z nemškimi registrskimi tablicami vozil po spolzki avtocesti in se poskušal izogniti naletu na osebni avtomobil, ki je vozil na njegovem voznem pasu. Pri tem je voznik tovornjaka izgubil nadzor nad vozilom, ki je prebilo ogrado na sredini avtoceste in se 'razbohotilo' čez vse tri nasprotne pasove. V tistem trenutku je iz smeri Frankfurta z veliko hitrostjo pripeljal golf in se zaletel v tovornjak.

Dražen je umrl na kraju nesreče, voznica golfa, znana nemška manekenka, in druga sopotnica, turška košarkarica, pa sta bili hudo poškodovani.

Le dan pred tragičnim dogodkom je 28-letni košarkarski Mozart, kot so klicali Dražena, v poljskem Wroclawu dosegel 30 točk na tekmi evropskega prvenstva prav proti Sloveniji.

Lisa Lopes

Članica izredno uspešnega ženskega r'n'b tria TLC je umrla v prometni nesreči v Hondurasu, kjer je preživljala dopust. V avtomobilu je bilo poleg 30-letne zvezdnice še šest potnikov, ki pa so vsi preživeli nesrečo.

"Odraščale smo skupaj in bile smo kot družina. Danes smo izgubile sestro," so v svoji izjavi zapisale preostale članice skupine.

Albert Camus

Francoski pisatelj in filozof je ravno zacel pisati avtobiografijo The First Man o svojem otroštvu v Alžiriji, ko je njegovo življenje 4. januarja 1960 ugasnilo v prometni nesreči, v kateri sta umrla tudi oba njegova otroka.

Avto je vozil Michel Gallimard, sorodnik Albertovega založnika, Albert pa je sedel na sovoznikovem sedežu.

Zanimivo je, da je slavni pisatelj nekoč izjavil, da si ne more predstavljati bolj nesmiselne smrti, kot je smrt v prometni nesreči.

James Dean

Štiriindvajsetletni večni upornik se je usodnega 30. septembra 1955 z mehanikom Rolfom Wütherichom v svojem dirkalnem porscheju 550 spyder vozil proti kalifornijskemu mestu Salinas, kjer se je nameraval udeležiti avtomobilske dirke. Ko sta se približevala vasi Cholame, jima je nasproti pripeljal srednješolec Donald Turnupspeed v fordu in pred njima zavil na stransko cesto, a ni prižgal smernika.

"Mora naju videti! Mora se ustaviti!" so bile zadnje Deanove besede, ko se je poskušal izogniti nesreči, a je ford udaril v levo stran porscheja, izdelanega iz aluminija zaradi doseganja večje hitrosti na dirkah.

Wütherich jo je odnesel z zlomljeno nogo, Dean pa je imel zlomljen vrat in zdrobljeno celo levo stran telesa, tako da mu ni bilo več pomoči. Turnupspeed je dobil le nekaj modric.

Bessie Smith

Leta 1929 je bluzu začela padati priljubljenost, kariera najslavnejše ameriške pevke bluza Bessie Smith, resno načeta zaradi alkoholizma, pa je začela počasi ugašati. Verjetno pa bi Bessie njen 'comeback' kljub temu uspel, in sicer s koncertom, ki ga je v slovitem Carnegie Hallu organiziral slavni producent John Hammond.

Toda pred samim koncertom, 26. septembra 1937, se je pevka hudo poškodovala v prometni nesreči blizu mesta Clarksdale v zvezni državi Mississippi. Prepeljali so jo v bolnišnico, kjer so ji amputirali desno roko in naredili vse, da bi ji rešili življenje, a jim ni uspelo. Stara je bila 43 let.

Jayne Mansfield

28. junija 1967 so se igralka, njen ljubimec Sam Brody, njun voznik Ronnie Harrison ter igralkini otroci Miklos, Zoltan in Mariska usedli v avto buick electra 225 letnik 1966 in se odpeljali proti New Orleansu, kjer je Jayne cakal intervju v jutranji televizijski oddaji.

29. junija ob približno pol treh zjutraj se je njihov avto zaletel v spredaj vozeči priklopnik, ki je upočasnil, ker je pred njim tovornjak škropil strup za komarje. Trk je bil tako silovit, da se je vozilo zarilo pod priklopnik. Vsi trije odrasli, ki so sedeli spredaj, so umrli na kraju nesreče, trije otroci, ki so bili zadaj, pa so jo odnesli z lažjimi poškodbami.

Vir: Lea