Kristen Stewart: Vampirka, ki ne govori o ljubezni

Lepa ‘vampirka’ Kristen Stewart, junakinja akcijske fantazijske drame Somrak saga: Jutranja zarja – 1. del, ki trenutno igra v naših kinih, govori o sebi, otroštvu in slavi, precej manj zgovorna pa je, ko beseda nanese na njen ljubezenski odnos z Robertom Pattinsonom, soigralcem iz omenjenega filma.

16. 12. 2011

Kristen Stewart ali po domače KStew, ki s temačnim in raskavim glasom deluje kot modra ženska, ujeta v telesu smrkljice, je prepričana, da ni lahko živeti v njeni koži.

Njeno utelešenje Belle Swan, ki jo je občinstvo vzljubilo zahvaljujoč filmom Somrak, jo je izstrelilo v zvezdniško orbito in ji prineslo naslov novega ‘it dekleta’ 21. stoletja, a hkrati jo je spravilo tudi pod velikanski pritisk.

“To je lik, ki se je vrezal v podzavest številnih ljudi. Celo v moji glavi je večkrat kot prej, saj se vse skupaj bliža koncu, poleg tega pa smo prehodili dolgo pot. Želim si le to, da bi bili oboževalci knjige srečni. Za druge mi niti ni mar,” je odkrita igralka, ki je pravzaprav večino najstniških let preživela pod povečevalnim steklom javnosti.

Prvo nadaljevanje kultne sage je posnela, ko je bila stara komaj 17 let.

Film, ki so ga predvajali kinematografi, je čez noč postal prava senzacija. Franšiza je dosegla zaslužek, večji od 1,75 milijarde dolarjev, in obnorela najstnike po vsem svetu. Njena romanca s soigralcem Robertom Pattinsonom pa je seveda še povečala zanimanje javnosti. Po vsem tem torej sploh ne čudi, da se je morala bojevati s hudim medijskim pritiskom. Komunikacija s predstavniki sedme sile je zanjo precej zoprna zadeva, zato so jo novinarji pogosto preklinjali. Govorili so, da v odnosu do njih zaseda preveč obramben položaj in da je zelo zaprta.

“Zelo sem sramežljiva in ljudje mislijo, da sem kot rastlina. Pogosto jih slišim, ko govorijo: Ne bi smela biti slavna, ker se ne zna soočati s tem. Je domišljava in se noče z nikomer pogovarjati, a če se počuti bedno, potem sploh ne bi smela več snemati filmov … Želim se ukvarjati z igralstvom, a preprosto se ne počutim prijetno, ko govorim o sebi,” razlaga in dodaja:

“Ko sem posnela prvi film iz sage Somrak, so mi govorili, da moram ‘dati skozi’ medijski trening. Odvrnila sem jim: Pa kaj še?! Mislite, da boste s tem izbrisali vse moje male negotovosti in jih vrgli skozi okno? Opravila bom vaš tečaj, a to ne bo pomagalo.”

Njena kariera se ni razvila čez noč

Resnici na ljubo je Kristen največ zaslužila prav s snemanjem filmov Somrak v družbi postavnih kolegov Roberta Pattinsona in Taylorja Lautnerja, a njena kariera se ni razvila kar tako, čez noč.

Ko gre za igralstvo, ima mlada rjavolaska namreč kar precej izkušenj že iz zgodnje mladosti, saj je pred Somrakom posnela kar 20 filmov.

Njeno nadarjenost so opazili že v osnovni šoli, med neko šolsko predstavo, po kateri je skoraj takoj zaigrala v hollywoodskih uspešnicah, v katerih je delala družbo zvezdam s hollywoodskega A-seznama. Leta 2001 se je kot hčerka Jodie Foster pojavila v psihološkem trilerju Soba za paniko in prav Jodie je njena vzornica, s katero se še vedno občasno sliši po telefonu:

“Rada bi bila kot Jodie. Kljub uspehu ni nobena diva, vedno in povsod poprime za delo, vse ljudi obravnava enako in sploh ne govori o svojem zasebnem življenju. Zakaj bi se moral človek bahati s tem, na katere odlične zabave je povabljen? Le zato, ker lahko snemam filme, same sebe ne vidim kot zvezdnice. S statusom, ki ga lahko nekoč dosežem, bi rada naredila nekaj smiselnega.”

Leta 2004 je v filmu Speak uspešno utelesila 13-letno dekle, ki po spolni zlorabi preprosto neha govoriti.

“Takrat mi je bilo vse to zabavno,” pravi in dodaja, da je srečna, da se je vsa ta zgodba začela, preden so jo doletele najstniške negotovosti:

“Če ne bi začela igrati pri devetih letih, mislim, da ne bi bilo nič iz tega. Prav gotovo bi bila zadnja oseba, ki bi vstala in rekla: Rada bi igrala v seriji.”

Leta 2007 je v kina prišlo še eno njeno delo, pustolovski film V divjini, ki je nastal pod režisersko taktirko Seana Penna. V komični drami Adventureland smo jo gledali predlani, lani pa je z vlogo v The Runaways, biografskem filmu o ženskem rokovskem bendu iz sedemdesetih let, le še potrdila svoj status velikega hollywoodskega talenta.

“Film The Runaways je odprl vrata rokovskim ženskam. Številne pravijo, da so se prav zaradi žensk iz tega filma odločile, da bodo imele skupino. V Joanini koži sem se počutila prijetno. To je kot ščit. Uporniki ga nosijo zato, da bi se zaščitili, zato, ker so izobčenci, in zato, da se za nekaj borijo. To je čudno … Ko sem dajala intervjuje, povezane z izidom drugega dela Somraka, sem snemala The Runaways in se počutila živčno, tako kot vedno, kadar komuniciram z mediji, zato sem uporabljala Joanin obrambni mehanizem,” razlaga zadržana zvezdnica in poudarja, da je že od nekdaj drugačna in da je imel vedno težave s tem, da je samosvoja.

Zasluge gredo njeni neverjetni družini

Kristen Jaymes Stewart se je rodila 9. aprila 1990 v Los Angelesu v ameriški zvezni državi Kalifornija, kjer je tudi odraščala.

Njen oče John Stewart je televizijski producent, mama Jules Mann-Stewart pa scenaristka avstralskega porekla. Lani je izjavila, da se le svoji ‘neverjetni družini’ lahko zahvali, da ni končala kot njena kolegica Lindsay Lohan. Prav mama in oče sta ji bila namreč v veliko oporo med njenim ekspresnim vzponom, zato se ni sesula pod bremenom slave:

“Moja družina je neverjetna. Imela sem popolno podporo. Škoda je ljudi, kot je Lindsay Lohan, a ni njena krivda, da je končala, tako kot je, saj je pametna, zelo pametna.”

Glede na to, da sta oba starša dejavna v šovbiznisu, ni prav nič čudnega, da je njuna hčerka začela igrati že kot devetletna deklica, ko je posnela reklamni spot za Porsche. Prvo vlogo je dobila v televizijskem filmu The Thirteenth Year, in kot pravi, je v tem času bolj spominjala na dečka kot na deklico. Tudi vedla se je precej fantovsko. Morda se razlog za to skriva tudi v tem, da je odraščala ob bratih, starejšemu Cameronu in posvojencih Dani ter Taylorju.

“Odraščala sem z dvema bratoma, nikoli nisem bila tipična deklica. Raje sem s fanti igrala bejzbol ali tolkla po bobnih, kot da bi z dekleti vadila ličenje,” pravi in doda:

“Nisem hodila naokoli in govorila, da snemam filme, a nekdo je videl neki stari film, ki sem ga posnela, The Safety of Objects, in ugotovil, da je mali deček iz tega filma odrasel v deklico - mene. Potem so takoj začeli govoriti, da sem psica, čeprav se večina teh otrok nikoli ni niti pogovarjala z mano,” se spominja Kristen, ki je šolo že pri 13 letih obesila na klin, ker se ni mogla hkrati kakovostno posvečati tako profesionalnemu življenju kot izobraževanju.

“Bila sem srečna, ker sem zapustila šolo. Zamudila sem veliko predavanj, zato so me  profesorji številnih predmetov ‘vrgli’,” priznava igralka, ki pa poudarja, da se ne počuti niti najmanj prikrajšano zaradi tega, ker je bilo - tudi zaradi šolanja v dopisni šoli - njeno otroštvo drugačno od tistega, ki so ga imeli njeni vrstniki.

“Nisem se čutila povezano z otroki svojih let. Zlobni so in nočejo ti ponuditi priložnosti. Ko se enkrat posloviš od šole, ugotoviš, da je to tako in tako manjši del tvojega življenja. In če sem povsem iskrena, sem začutila, da sem bila že pri petih letih odrasla oseba. Spominjam se, da so me vsi spraševali, ali se počutim kaj bolj zrelo, ko sem dopolnila 18 let, a počutila sem se tako kot vedno. Poskušala sem držati ravnotežje med poslom in šolo, poleg tega pa sem pomagala mami. Vedno sem imela veliko obveznosti,” pravi ‘vampirka’, ki je bila v šoli izobčenka:

“Nikoli nisem sodila med tiste, ki so hoteli biti prijatelji z vsemi.”

Mama je bila navdušena nad vampirji

Sicer pa si je Kristen še vedno izrazito blizu s svojimi starši, še posebej z mamo, ki je študirala zgodovino in je navdušena nad vampirji. Napisala je celo scenarij o razvpitem Vladu Tepešu.

Bila je zelo vzhičena, ko sem dobila angažma v Somraku. Pravzaprav je bila vsa družina neverjetno vzhičena. Pred tem pa so mi govorili:

“Zakaj snemaš vse te filme, ki so dobri za filmski festival Sundance, a jih tako in tako ne bo nihče gledal?” razlaga rahlo plaha Kristen, ki ji povsem zmanjka besed, ko jo kdo povpraša po njeni romanci s soigralcem Robertom Pattinsonom.

“Preprosto ne želim govoriti o tem. Toda to s paparaci je res čudno. Nisva pri vrhu njihove lestvice prioritet, a Robu je zagotovo težje. Mene to sploh ne skrbi. To je preprosto tako. Sebična sem. Lastim si svoje. In želim, da to, kar je samo moje, tudi ostane samo moje. Zna biti zelo zabavno igrati to igro, a hkrati zna biti tudi zelo spolzko. Vedno pravim, da ne bom izdala ničesar svojega, ker to nima smisla in mi preprosto ne koristi. Prepričana sem, da bodo - ko se bom poročila in rodila otroka - vsi hoteli izvedeti ime mojega dojenčka, jaz pa ga več let ne bom izdala. Želim, da je tako. Prav gotovo bo ime prišlo v javnost, a jaz ne bom ničesar rekla in bom vztrajala pri tem. Sicer sem nagnjena k temu, da vse izblebetam, a sem se naučila, da tega ne smeš početi. Vsaj ne takrat, ko se zavedaš, da te posluša ves svet. Morda tudi zato deluje, kot da mi sploh ni prijetno med intervjuji. Toda vesela sem, da nisem ena tistih igralk, ki so se vsem pripravljene odpreti,” svoje vedenje ‘zagovarja’ Kristen, ki pravi, da preprosto ne more imeti več normalnega življenja.

“Moji prijatelji so recimo v restavraciji in hočejo, da pridem tudi jaz, da bi se malo družili. Rečem jim, ali ne bi šli morda raje h komu domov? To bi bilo zabavneje, naj vsi pridejo k meni. Čudno je, da nikoli nisi samo običajno dekle. Vsi me poznajo in preprosto ne morem biti neka nova oseba," še pojasni.

V Pattinsona se je zaljubila na prvi pogled

Ko beseda nanese na njenega srčnega izbranca, torej spretno spremeni temo pogovora, na srečo pa je nekoliko bolj zgovorna Catherine Hardwicke, režiserska prvega filma Somrak, ki je povedala, da se je igralka v Roberta Pattinsona zaljubila isto sekundo, ko ga je prvič zagledala:

“Imam posnetke njunega prvega srečanja. Bilo je za mizo v moji kuhinji. Kristen je bila očarana, takoj je vedela, da je Rob tisti pravi, in morala ga je zapeljati. To je bila kemija ali ljubezen na prvi pogled, kakor pač hočete.”

Čeprav se je njeno življenje, odkar je postala svetovno znana igralka, drastično spremenilo, pa ima še vedno isti krog prijateljev in se oklepa svojih starih konjičkov. Zelo rada igra kitaro in - kot njena mama - piše prozo, kot pojasnjuje. V prostem času pa z veseljem tudi bere. Na njenih policah so knjige Columbine avtorja Dava Cullena, Under the Banner of Heaven avtorja Jona Krakauerja in roman Ana Karenina, ki je seveda nastal izpod peresa ruskega pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja, njena najljubša filma pa sta Blazna ženska z Geno Rowlands v glavni vlogi in Življenje v rožnatem z Marion Cottilard. Obožuje pa tudi svojega mačka Maxa:

“On je nor. Kadar poskušam potovati z njim, se obnaša kot vražiček. Vsakič, ko kam odhajam na snemanje, ga rada vzamem s seboj.”

Njen najnovejši konjiček je kuhanje, ki se mu je v zadnjem času resneje posvetila zato, ker živi precej izolirano. Celo prijatelji jo zbadajo, ker zelo resno spremlja oddaje na televizijskem programu Food Network, da je resnično velika oboževalka kulinaričnih televizijskih oddaj, pa je razkril tudi njen fant oziroma - kot zatrjujejo nekateri viri - zaročenec Robert Pattinson, ki je povedal, da je že med snemanjem prvega Somraka premore izkoriščala izključno za to, da je v svoji prikolici gledala oddaje o kuhanju. Ne uživa pa samo v kuhanju, ampak tudi v igranju golfa, ker ima ta šport prednost v tem, da vključuje zasebna članstva in majhno število ljudi. Pravzaprav Kristen deluje kot običajna in zanimiva mlada ženska. No, po drugi strani pa niti ni tako zelo običajna. Če zagleda najstnico, se namreč skloni in skrije:

“Ni načina, s katerim bi lahko to razumno pojasnila. Preprosto ne morem iti v trgovske centre. Moti me, da pogosto ne morem normalno hoditi po ulici. Moti pa me tudi to, da nikoli več ne bom samo ‘neka punca’. Preprosto neka punca na nekem običajnem mestu - to je zame preteklost.”

Z napredovanjem njene kariere bo ta situacija seveda postajala čedalje hujša.

Njeni aktualni projekti so filmska predelava uspešnega romana Jacka Kerouaca On The Road, nekoliko sodobnejša verzija Sneguljčice z naslovom Snow White & the Huntsman in Somrak saga: Jutranja zarja - 2. del, ki se je njeni oboževalci verjetno najbolj veselijo.

Za Story napisal Tim Jeras

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri