Kraljica Elizabeta II. na blackberryju in iPodih

Britanska kraljica Elizabeta II. je že dolgih 60 let na prestolu. Natančneje: zgodilo se je 6. februarja leta 1952, ko je kot 25-letno dekle po smrti svojega očeta prevzela žezlo.

15. 2. 2012

In od takrat do danes je enako predana svojemu poslanstvu, zato je tudi tako zelo priljubljena. Poleg tega se zdi, da prestola še ne bo tako kmalu prepustila svojemu najstarejšemu sinu, princu Charlesu.

Elizabeta se je leta 1974 poročila z grškim princem Philipom, s katerim imata štiri otroke, danes pa tudi že osem vnukov. Ko je umrl njen oče, je bila ravno na dopustu v Keniji. Z možem sta se nemudoma vrnila domov in njeno življenje se je spremenilo. Takoj ko so jo okronali, je z vso odgovornostjo sprejela nalogo, z največjim občutkom dolžnosti, ki ga vse do danes ni izgubila.

V 86 letih je bila priča veliko prelomnim dogodkom, ki so pisali zgodovino. Menjavi predsednikov vlad, padcu Berlinskega zidu, oblikovanju Evropske unije in še bi lahko naštevali.

Na prvi pogled sicer deluje kot stara gospa, ki se drži tradicije, a je vse kaj drugega kot to. Seznanjena je z najnovejšimi trendi, tako da lahko sodeluje pri vsakem pogovoru. Veliko zaslugo za to imajo tudi njeni vnuki in seveda njena vedoželjnost. Poleg tega se zaveda, da njen položaj od nje zahteva vsestransko razgledanost. Ima svoj blackberry in več prenosnikov iPod, svetovalci pa ji pomagajo, da je prisotna tako na Facebooku kot na Twitterju.

Med nedavnim govorom, ki ga je imela, je leto 1992 označila za grozno. Takrat sta se ločila Charles in Diana, pa še del gradu Windsor je poškodoval požar. No, potem je bila tu Dianina smrt in očitki javnosti, da se je na tragedijo celoten dvor odzval zelo medlo.

In prišlo je leto 2005, ko se je Charles poročil z dolgoletno ljubeznijo Camillo. Zdrahe je nekoliko omilil šele princ William, ko se je poročil s svojo Catherine. Trenutno sta najbolj priljubljen par na Otoku in vsi bi si želeli, da kraljica nekoč odstopi prestol Williamu, in ne njegovemu očetu Charlesu, ki je prvi v vrsti, da zasede prestol.

Kraljici zvesto ob strani stoji princ Philip, ki ji je vseskozi v veliko oporo. To je izjavil tudi princ Harry, ki pravi, da je njegov dedek vedno skala v razmerju. Čeprav vedno nekoliko v ozadju, je Philip pomembna osebnost in doma, za štirimi stenami dvorca, naj bi bil on tisti, ki nosi hlače, pa četudi se v javnosti zdi drugače.

Kdo na dvoru dela za kraljico?

In kdo sploh dela za kraljico?

Več kot 1.200 tajnic, lakajev, garderoberk, sobaric, voznikov, vrtnarjev, kuharjev, natakarjev, ‘gardedam’, majordomov …

Če bi vprašali glavnega kuharja, bi rekel, da je delati za kraljico res naporno. Zlasti ker ima zelo prefinjen okus. Predvsem za jedi. Nekateri so na delo v Buckinghamski palači izjemno ponosni in ga opravljajo zelo vestno, drugi pa čez čas izkoristijo zaupanje kraljeve družine in svoje spomine drago prodajo – bodisi rumenemu tisku ali pa izdajo knjigo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri