Kraljevske poroke: Koliko oči bo uprtih v Kate in Williama?

Letos sicer ni na sporedu nogometnega svetovnega prvenstva, med katerim bi skoraj vsem moškim na zemeljski obli za mesec dni zastal dih, zato pa je konec aprila na sporedu angleška kraljeva poroka, ko za dihanje ne bo imel časa ženski del našega menda segretega planeta.

19. 1. 2011

Trenutek, ko bosta 'da' dahnila hčerka stevardese Kate in princ William, bo zagotovo eden izmed najbolj gledanih dogodkov leta.

A poglejmo, katere kraljeve poroke so v preteklosti še jemale dih.

Princ Charles in Lady Diana Spencer

Zagotovo si prvo mesto med najbolj osupljivimi in romantičnimi porokami zasluži tista med princem Charlesom in Diano Spencer, ki jo je po televiziji po svetu spremljalo kar 750 milijonov gledalcev. Slovesnost je bila 29. julija leta 1981 v Katedrali svetega Petra v Londonu. Modna ikona Diana, takrat stara rosnih 20 let, se je do oltarja sprehodila v obleki Davida in Elizabeth Emanuel.

Kraljica Elizabeta in princ Philip

Današnja kraljica Velike Britanije, takrat 21-letna princesa Elizabeta, se je s princem Grčije in Danske Philipom Mountbattenom poročila pred 2.500 gosti v Westminstrski katedrali. Poroka je bila 20. novembra leta 1947.

Prestolonaslednik princ Pavlos in Marie-Chantal Miller

Ameriška dedinja je bila že na dan poroke videti kot popolna kraljica Grčije in dostojna nevesta princa, 28-letnega Pavlosa, sina grškega kralja Konstantina. Bila je prečudovita v Valentinovi poročni obleki, ki jo je mesec dni šivalo 25 šivilj. Slovesnost je bila v londonski Katedrali svete Sofije, stala pa je več kot milijon ameriških dolarjev in pol.

Princ Rainier III. in Grace Kelly

Pred poroko sta se ameriška igralka in oskarjevka Grace Kelly (26) ter monaški princ Rainer (32) srečala le dvakrat. 19. aprila leta 1956 sta imela v Katedrali svetega Nicholasa v Monaku ekstravagantno poroko. Grace je nosila obleko z valencijsko čipko holuivudske modne oblikovalke Helen Rose.

Prestolonaslednik princ Frederik in Mary Elizabeth Donaldson

Spoznala sta se na sestanku v baru med olimpijskimi igrami v Sydneyju. In tako je Avstralka postala žena danskega prestolonaslednika princa Frederika. Par si je izmenjal zaobljubi in prstana 14. maja 2004 v katedrali v Köbenhavnu.

Kralj Hussein Ibn Talal in Lisa Halaby

Po smrti tretje žene se je kralj Jordanije Hussein (42) zaobljubil lepotici, šolani na univerzi Princeton, 26-letni Lisi. Slovesnosti so trajale kar štiri tedne, poroka pa je bila sklenjena 15. junija 1978.

Prestolonaslednik princ Felipe in Letizia Ortiz

Pet stoletij se v špansko kraljevo palačo ni poročil prav nihče brez modre krvi. No, to je uspelo nekdanji televizijski voditeljici, takrat 31-letni Letizii, saj je osvojila srce princa Felipeja. Poroka je bila 22. maja 2004, spremljalo pa jo je 1.400 povabljenih gostov.

Prestolonaslednica princesa Victoria in Daniel Westling

Lani je bila velika kraljeva poroka na Švedskem. Prestolonaslednica Victoria se je 19. junija 2010 poročila z nekdanjim osebnim trenerjem Danielom Westlingom.

Princ Edward in Sophie Rhys-Jones

Eden izmed najbolj tihih britanskih kraljevih možakov Edward se je 19. junija 1999 poročil z nekdanjo strokovnjakinjo za stike z javnostjo Sophie Rhys-Jones. Na poroki je bilo le 560 gostov, nevesti pa je verižico oblikoval kar njen ženin.

Tekst in foto povzet po reviji Nova