Ko oskarjevsko monotonijo prekine škandal

V duhu nedavne podelitve oskarjev, na kateri je za največ govoric poskrbela Jennifer Lawrence, zmagovalka v kategoriji najboljše glavne igralke, ki je padla na stopnicah, smo se ozrli v dolgo zgodovino podelitve nagrad Akademije in ugotovili, da se je dogajalo že marsikaj.

9. 3. 2013

Pa se spomnimo nekaj najbolj znanih škandalov, ki so razbili monotonijo glamurja in zategnjenosti.

Marlon Brando in pravice Indijancev

Večni upornik Marlon Brando je leta 1973 upravičeno osvojil oskarja za vlogo v Botru, a mu ni padlo niti na kraj pameti, da bi prišel na ceremonijo in sodeloval v cirkusu.

Namesto njega je na podelitev prišla njegova odposlanka Sacheen Littlefeather, ki je – oblečena kot Indijanka iz kavbojskih filmov – imela kratek govor, v katerem je pojasnila, da Brando noče sprejeti nagrade zaradi grdega odnosa do ameriških staroselcev v filmih.

Pozneje se je izkazalo, da je Sacheen pravzaprav Mehičanka, ki igra v filmih B-produkcije, in da je njeno pravo ime Marie Cruz. Pozornost je odlično izkoristila in se že sedem mesecev pozneje razgalila za Playboy.

David Niven in gol moški Oh, ta nora sedemdeseta – med številnimi bizarnimi trendi posthipijevske generacije v ZDA se je znašel tudi 'streaking', gol tek po ulicah, fakultetah in športnih stadionih. Ta je postal hit do te mere, da je Ray Stevens celo posnel singel z naslovom The Streak. Streaking je leta 1974 prišel tudi do oskarjev – britanski igralec David Niven je ravno napovedoval Elizabeth Taylor, ki se je pripravljala na podelitev nagrade za najboljši film, ko ga je zmotil povsem gol moški. Nagec se je kar naenkrat pojavil na odru in začel teči z znakom za mir v rokah. Niven pa se ni prav nič vznemiril. Namesto tega je ostal hladen in humorno komentiral pomanjkanje impresivne dolžine med nogami dotičnega možakarja.

Rob Lowe in Sneguljčica

Konec osemdesetih je ves Hollywood govoril o domačem porniču Roba Lowa, igralskega zvezdnika osemdesetih, čigar mladostniška slava je takrat počasi že ugašala.

Takrat fenomen zvezdniških seksualnih posnetkov še ni bil 'normalna stvar', kot je danes.

Vznemirljivo odkritje pa je dodatno začinilo še to, da je šlo za seks v troje.

Igralec je namreč seksal z dvema dekletoma in ena od njiju je bila stara komaj 16 let. Leta 1989 so producenti podelitve oskarjev menili, da bi bilo genialno, če bi povabili igralko, ki bo oblečena v Sneguljčico slavne goste vabila na oder in z njimi prepevala.

Love je z gospodično zapel pesem Proud Mary, Disney pa je medtem že pripravljal tožbo zaradi nedovoljene uporabe njihovega kostuma.

Trey Parker in Matt Stone

Ko smo že pri kostumih – Trey Parker in Matt Stone sta šla morda celo najdlje ...

Dežurna provokatorja in avtorja South Parka sta bila na podelitev oskarjev povabljena zahvaljujoč svojemu dolgometražnemu animiranemu komičnemu filmu South Park: Bigger, Longer & Uncut, ki je bil nominiran v kategoriji najboljše pesmi.

Namesto da bi si nadela smoking, sta se odločila za izzivalno obleko z globokim dekoltejem, kakršno sta nosili Gwyneth Paltrow in Jennifer Lopez na predhodnih podelitvah leta 1999 in 2000. Takšna sta se sprehodila po rdeči preprogi in sedela tudi na podelitvi, pred kratkim pa sta razkrila, da sta bila takrat 'zadeta', saj sta bila pod vplivom tripov.

Beyoncé in bradavica

Zdelo se je, da je muzikal mrtev, dokler ga ni nepričakovana uspešnica Mamma Mia vrnila med najbolj dobičkonosne žanre. Ta fenomen je bilo seveda treba obeležiti s prikladno koreografijo na oskarjih, odgovornost za to pa sta prevzela igralec Hugh Jackman in pevka Beyoncé Knowles.

Med petjem in plesom sta bila v takšnem zanosu, da je Jackman svojo soplesalko nagnil bolj, kot je bilo načrtovano, zato ji je pred kamerami na dan pokukala bradavička. Na srečo je ves svet to že doživel na super bowlu, ko se je enako zgodilo Janet Jackson, zato se iz tega ni razvil posebej velik škandal.

Michael Moore proti Georgeu Bushu

Uspeh dokumentarnega filma Bovling za Columbine režiserja Michaela Moora je dokumentarce spremenil v novo poslastico za velika platna in jih v svet izstrelil kot najnovejše kinematografske uspešnice. Podelitev oskarja temu provokativnemu filmu, ki govori o nadzoru nad orožjem v ZDA, pa je bila revolucionarna v več pogledih, saj je med drugim pomenila tudi priložnost, da Moore osebno obračuna z ameriškim predsednikom, osovraženim Georgeem Bushem.

Režiser mu je v živo, pred milijonskim občinstvom, dejal, da ga je lahko sram, vojno v Iraku pa je označil za spopad, ki so ga izzvale laži. S prvim komentarjem si je prislužil aplavz, drugi mu je prinesel žvižge, šele čez nekaj let pa se je izkazalo, kako zelo prav je imel.

Roman Polanski in Pianist

Razvpiti režiser je že več desetletij na begu pred ameriško policijo. Po tem, ko je v svoji vili posilil najstnico, jo je popihal v Francijo, kjer je dobil najbolj častne nagrade in status nedotakljivega umetnika, še naprej pa je tudi snemal filme. S filmom Pianist pa je leta 2003 triumfiral še na oskarjih. Zaradi nevarnosti, da bi ga aretirali, takoj ko bi stopil na ameriška tla, ni mogel osebno prevzeti nagrade za najboljšega režiserja.

Občinstvo v dvorani, neobremenjeno s preteklostjo velikega režiserja, pa mu je ob razglasitvi zmagovalca kljub temu namenilo stoječe ovacije.

Adrien Brody in Halle Berry

Omenjeni film Pianist je oskarja prinesel tudi Adrienu Brodyju, in sicer za najboljšo moško glavno vlogo. Igralec je bil ves iz sebe od vzhičenja in ko mu je Halle Berry izročila prestižni zlati kipec, jo je poljubil naravnost na usta, čeprav je vse do tistega večera sploh ni osebno poznal. Na srečo se je le nasmejala ... in ni vložila tožbe za spolno nadlegovanje.

Zbrali in popisali v uredništvu revija Lea