Klemen Sodržnik: Od umetnostnega drsanja do hokeja

Hokejist HK Playboy Slavija Klemen Sodržnik je na ledeno ploskev prvič stopil že pri štirih letih, med profesionalce pa se je vpisal pri 17 letih, danes pa nad športom navdušuje svojega sina.

28. 4. 2013

25-letnega branilca je nad hokejem navdušil njegov oče, in čeprav je drsalke obul že pri rosnih štirih letih, se je te veščine naučil s pomočjo umetnostnega drsanja. Tako sta skupaj z očetom obiskovala večne derbije med Jesenicami in Olimpijo, za katero je hokejsko palico prvič zavrtel pri petih letih.

"Po eni izmed tekem sem dobil na noge drsalke, pred seboj sem imel stolček in od takrat naprej sem še kar na ledu," pove Ljubljančan, ki se je od samega začetka zgledoval po slovenski hokejski legendi Igorju Beribaku, pozneje, ko je začel gledati še druge hokejske lige, pa mu je bil najbolj všeč kanadski hokejist Scott Niedermayer.

Čeprav je bil hokej zanj na prvem mestu, skoraj ni športa, v katerem se ne bi preizkusil.

"Vprašajte me raje, česa nisem igral. (smeh) Naša družina je zelo športna in smo igrali vse športe, ki jih je bilo možno. Najpogosteje pa tiste z žogo. Da bi prav treniral še kakšen šport, se ne spomnim, v osnovni šoli sem nekaj časa poskušal igrati tenis, vendar se ni izšlo."

Velika želja, da prestopi med profesionalne hokejiste, se mu je uresničila leta 2005, ko je začel občasno trenirati s člani Olimpije, že naslednje leto pa je z zmajskim klubom podpisal pogodbo.

Po izkušnje v Ameriko

Klemen še ni dopolnil 20 let, ko se je odpravil čez lužo, kjer se je preizkusil v tamkajšnji mladinski ligi.

"To je bila zelo velika izkušnja, tako v zasebnem življenju kot na ledu. Vedeti moraš, da je to drugi svet. Hokej se tam zelo razlikuje od našega, kajti ameriška igrišča so manjša od evropskih in igra je bila zelo hitra. Precej je bilo kontakta (igre na telo). In sem se na začetku malo lovil z igro, ker nisem bil navajen, da je vedno nekdo pri tebi in te poskuša zbiti."

Da se je vrnil v Slovenijo, si šteje kot manjšo življenjsko napako, saj je bil tam zelo uspešen in je prišel tudi na listo skavtov za nabor v najmočnejši hokejski ligi NHL. Danes svoj talent izkazuje na ledeni ploskvi v Zalogu za HK Playboy Slavijo, s katerimi žanje uspehe v mednarodni ligi INL.

"Naša največja prednost je to, da smo vsi v garderobi prijatelji. Glede na to, da smo amaterska ekipa, da hodimo na treninge in na tekme zaradi tega, ker imamo radi hokej, in je v garderobi res dobra atmosfera."

Prosti čas namenja sinu

Čeprav v Sloveniji uspešno igra, pa njegovi cilji segajo veliko višje, saj bi si nekoč rad ugled ustvaril tudi na tujih igriščih. "Po pravici povedano, bi rad igral kjerkoli v Evropi, kjer imajo dobre lige. Najbolj pri srcu pa mi je nemška liga DEL."

Za zdaj večjih težav s poškodbami še ni imel, seveda pa se je kot večina hokejistov že soočil s šivi na obrazu in vratu, strganim sklepom palca na levi roki, izpahom rame in še kaj bi se našlo. Svoj prosti čas najraje posveča družini, še posebej svojemu sinu, ki je hokej vzljubil, še preden je na torti upihnil prvo svečko.

Anja Kontrec za revijo Nova