Kjara Starič: Ustvarja priložnosti za mlade plesalce

Kjara Starič je baletna plesalka in koreografinja, ki je ustanovila tudi svojo plesno skupino Kjara's Dance Project. Kljub temu da je vmes eno leto poskušala živeti brez plesa, jo je tujina pripeljala nazaj na plesne odre in obudila njeno strast do plesa.

26. 2. 2013

»Pri ustvarjanju prepletam obrušeno tehnično stiliziranost klasičnega baleta in sugestivnost vsakdanjega giba, s čimer dosežem močno pripovednost.«

Kjara's Dance Project v teh dneh pripravlja tretjo celovečerno predstavo z naslovom Razpotja, ki bo na odrih Cankarjevega doma zaživela 1., 2. in 3. marca.

»Vedno sem si v življenju želela biti le plesalka, sem pa to tudi vedno želela početi profesionalno in na visokem nivoju,« pravi Kjara in dodaja, da je njeno kariero najbolj zaznamovalo ravno to, da je bila Slovenija dežela, kjer profesionalnih priložnosti za mlade plesalce ni bilo.

Po končanem šolanju na Srednji baletni šoli v Ljubljani in po odhodu koreografa Freda Lasserja iz Slovenije, ki je bil njen veliki mentor, je Kjara pot nadaljevala kot samostojna umetnica. Pot jo je vodila v Ameriko.

»Veliko časa sem preživela v New Yorku in tam doživela ogromno lepega. Amerika mi je dala vedeti, da človek lahko naredi vse, če to želi in je zato pripravljen garati.«

Spoznala je tudi, da se je treba dokazati s kvaliteto in si zaslužiti pogoje, ki si jih želiš. »Amerika pa te tudi nauči, da je bolje biti del rešitve kot del problema. In da sanjati na veliko ni nekaj negativnega. Spoznala pa sem tudi svojo sorodno dušo. (smeh)«

Dolgo je bila mlada plesalka razpeta med New Yorkom in Slovenijo. Potem pa se je odločila:

»Ker sem bila leta v Sloveniji kot plesalka izgubljena, saj je bilo priložnosti za izpolnjujoče delo zelo malo, sem se odločila, da bom poskusila nekaj spremeniti in vsaj kolikor lahko olajšati situacijo za mlajše generacije.«

V 15 letih učenja je videla, kako veliko perspektivnih plesalcev odneha ali pa se odseli v tujino. Zato je nastal Kjara's Dance Project. Plesno skupino sestavljajo mladi plesalci baleta, njihova koreografinja pa je sama Kjara.

Domen Mavrič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri