Kirsten Dunst: Zaradi bivšega fanta se je zapila

Nadarjena filmska igralka Kirsten Dunst je že zelo zgodaj postala slavna, saj se je od malih nog ukvarjala z manekenstvom in igralstvom. Če je ena od tvojih prvih filmskih vlog v družbi Toma Cruisea in Brada Pitta, je seveda zelo malo možnosti, da ti gre pozneje slabo v karieri. Trenutno jo v naših kinih lahko gledamo v kriminalni drami Bling Ring.

‘’Ne trudim se biti seksi, toda če si seksi, to preprosto pride na dan. Če nisi, pač nisi.’’ (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2013

Privlačnost igralke Kirsten Dunst, ki jo krasita zelo zanimiv pridih šarma in imidž nekega preteklega časa, morda celo tistega, ki se je v zgodovino filma vpisal kot zlato obdobje Hollywooda, je z leti, torej z življenjskimi in poslovnimi izkušnjami, dobila neki poseben karakter. S svojo prefinjenostjo in čarobnim misticizmom se je zavihtela na igralski piedestal in poskrbela, da njeno ime še dolgo ne bo pozabljeno.

Kirsten Caroline Dunst se je rodila 30. aprila 1982 v Point Pleasantu v ameriški zvezni državi New Jersey. Luč sveta je ugledala kot hčerka Klausa Dunsta, ki je bil dejaven na medicinskem področju, in umetnice in lastnice umetniške galerije Inez Rupprecht. Njen oče je Nemec, rojen v Hamburgu, mama pa je sicer iz New Jerseyja, a se po njenih žilah prav tako pretaka evropska kri, natančneje nemško-švedska.

Ravno zaradi tega je Kirsten, ki ima pet let mlajšega brata Christiana, pred dvema letoma vložila zahtevo za nemški potni list in postala nemška državljanka. Seveda pa je ameriškega obdržala, tako da ima zdaj dvojno državljanstvo. Pred kamerami se je začela pojavljati že zelo zgodaj, saj je že pri treh letih začela snemati televizijske reklame, ki se jih je nabralo kar okoli 70! Torej sploh ni čudno, da je igralski prvenec doživela že pri sedmih letih, ko je zaigrala v antologijskem filmu New York Stories, in to v segmentu, ki ga je režiral sloviti Woody Allen. Čeprav se njeno ime sploh ni pojavilo v odjavni špici, ji je ta film prinesel marsikaj dobrega, med drugim tudi nova poslovna sodelovanja.

Intervju z vampirjem

Po osmih letih življenja v rojstnem mestu in po ločitvi staršev se je z mamo in bratom preselila v Los Angeles. Bila je zelo pridna učenka in dijakinja, zato je brez težav zaključila osnovno in srednjo šolo. Leta 1994 se ji je ponudila neverjetna priložnost, vloga v srhljivki Intervju z vampirjem, v kateri je igrala otroka-vampirja Claudio, nadomestno hčerko likov, ki sta ju tolmačila Brad Pitt in Tom Cruise. Kritike njene igre v tej filmski uspešnici so bile pozitivne. Nastajanje otroka-vampirja je bil eden od  najgrozljivejših aspektov filma, kar priča o neverjetni sposobnosti mlade igralke, ki je kljub rani mladosti zelo uspešno poskrbela za vtis starosti.

S to vlogo si je prislužila prvo nominacijo za zlati globus, osvojila pa je nagradi MTV Movie Award in Saturn v kategoriji mladih igralcev. Dosegla pa je še nekaj, kar so ji verjetno zavidale številne mlade in malo manj mlade dame po vsem svetu. Doživela je svoj prvi filmski poljub, in to s samim bogom lepote Bradom Pittom! Zanimivo pa je, da sama nad tem ni bila niti najmanj navdušena, celo nasprotno, poljub se ji je gabil. Takrat je bila namreč stara komaj 11 let in starejši fantje ji pač niso bili všeč. ''Vsi so mi govorili, da mi zavidajo, meni pa se je to gnusilo. Naslednjih pet let nisem nikogar poljubila,'' je pozneje opisala svojo izkušnjo.

Po tem filmu, ki je bil fantastična odskočna deska v njeni karieri, je v devetdesetih letih s polno paro nadaljevala snemanja. Le leto dni po filmu Intervju z vampirjem se je pojavila v drami Čas deklištva, ki je nastala po istoimenskem romanu ameriške književnice Louise May Alcott. V tem filmu sta ji družbo delali starejši in veliko bolj znani kolegici Susan Sarandon in Winona Ryder. Na slavna imena svojih soigralcev pa se je kmalu navadila, saj je že v naslednjem filmu, komični akcijski avanturi Jumanji, sodelovala z Robinom Williamsom, v črni komediji Pasji dnevi pa sta ji družbo delala Dustin Hoffman in Robert De Niro. Med njene najbolj znane filme iz tistega obdobja pa nedvomno spadata akcijska znanstvena fantastika Mali vojaki in drama Deviški samomori, ki je nastala pod režijsko taktirko Sofie Coppole.

Vloga, ki ji je prinesla svetovno slavo

Ob igralski karieri je Kirsten ves čas pridno gulila klopi srednje šole Notre Dame in leta 2000 maturirala. Po maturi je nadaljevala igralsko kariero, a je v tistem času razkrila, da se težko spopada s (prihajajočo) slavo. Poudarila pa je, da - čeprav življenje pod reflektorji ni ravno najbolj naraven način odraščanja - je pač tako odraščala in da tega nikoli ne bi spremenila. Sledilo je obdobje vlog v komercialnih in malo 'lažjih' filmih hollywoodske, še pogosteje pa neodvisne produkcije. Morda je prav zato širnemu svetu še vedno najbolj znana kot Mary Jane Watson iz filmov Spider-Man. Prav ta vloga je poskrbela, da je njeno ime postalo svetovno znano, zahvaljujoč njej pa je dobila tudi veliko boljši status na področju višine honorarjev.

Spider-Man je seveda prava kinematografska uspešnica, a Kirsten se je pojavljala tudi v manjših in bolj umetniško naravnanih projektih. Mednje nedvomno spadajo drama Nasmeh Mone Lise, ljubezenska znanstvenofantastična drama Večno sonce brezmadežnega uma, romantična drama Elizabethtown in zgodovinska biografska drama Marie Antoinette, v kateri tolmači naslovno vlogo in s katero se je predstavila tudi na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu.

Leta 2010 je v kriminalni drami All Good Things zaigrala ob privlačnem Ryanu Goslingu in bila deležna pozitivnih kritik za svojo vlogo v tem filmu, ki je pošteno napolnil kinematografske blagajne. Toda resnici na ljubo je bilo za Kirsten naslednje leto veliko uspešnejše. Dobila je namreč eno od v umetniškem smislu najbolj angažiranih poslovnih priložnosti, ki jo je izkoristila v svojem slogu, torej na najboljši možen način. Film slovitega danskega režiserja Larsa von Trierja, znanstvenofantastična drama Melanholija, se je izkazal za zadetek v polno, kar med drugim potrjujejo številne pohvale in nagrade, med katerimi je brez dvoma najprestižnejša tista, ki jo je kot najboljša igralka prejela na filmskem festivalu v Cannesu.

Vsekakor je bila to nekakšna prelomnica, ki je omogočila razvoj njene bogate kariere v nekoliko drugače angažirani, v umetniškem smislu resnejši smeri. Takoj po tem remekdelu je sledila še ena žanrsko kakovostna stvaritev, tokrat brazilskega režiserja Walterja Sallesa. Beseda teče o avanturistični drami Na cesti, ki je nastala po predlogi istoimenskega romana Jacka Kerouaca. Prav z zadnjima omenjenima projektoma je Kirsten občinstvu in tudi delodajalcem pokazala, da ogromno talenta, ki ga nosi v sebi, sploh še ni bilo odkritega, in da lahko od nje pričakujemo še marsikaj dobrega.

Sebi in drugim je dokazala, da ni le enolična najstnica, kakršne se je spominjamo iz filmov Spider-Man, ampak da so njene možnosti in zmožnosti veliko večje. In tudi moč njene transformacije je daleč večja od vsega, kar nam je prikazala do zdaj. Seveda pa ne smemo pozabiti še dveh filmov neodvisne oziroma tako imenovane avtorske produkcije, v katerih Kirsten tolmači glavno vlogo. Prvi je romantična drama Ljubezen med svetovoma, ki je nastala pod režijsko taktirko Argentinca Juana Diega Solanasa, drugi pa triler The Two Faces of January iranskega režiserja Hosseina Aminija, v katerem je njen soigralec Viggo Mortensen in ki je trenutno v fazi postprodukcije. V naša kina pa je prav danes prišla kriminalna drama Bling Ring, v kateri Kirsten igra ... samo sebe.

Najbolj stilsko dovršena

Kirsten Dunst je ena od redkih igralk, ki že od začetka kariere dela v istem ritmu. Pri 31 letih se lahko pohvali z več kot 60 posnetimi filmi, kar je res neverjetno, še posebno, če upoštevamo, da še vedno spada v skupino mlajših igralcev. Bogate izkušnje pa se ne odražajo le v njeni igri, ampak tudi v stilu, ki ga neguje že več let. To so ugotovili tudi uredniki številnih modnih revij, ki so jo že večkrat uvrstili na svoje lestvice najlepših in najbolj stilsko dovršenih slavnih osebnosti.

V oko je padla tudi marketinškim strokovnjakom modno-kozmetičnega podjetja Bvlgari, ki so jo angažirali za promocijo nekaterih svojih izdelkov. Ta velika igralka, izreden talent in neprekosljiva šarmerka je pravzaprav že prava ikona, ki zna pozornost vzbuditi tudi s svojo lepoto in stilom. Z elegantnostjo in gracioznostjo, ki ju poseduje, se pač ne more pohvaliti prav vsak. Kirsten nam je vrnila sijaj in glamur starega Hollywooda in nam sporočila, da prave vrednote še vedno niso izumrle. In ona to ve, saj jih že od nekdaj nosi v sebi.

Travmatičen konec razmerja z Borrellom

Vsi ti hvalospevi na njen račun so seveda prišli na ušesa tudi slavnim moškim, ki so osvojili njeno srce. Morda najbolj znan med njimi je igralec Jake Gyllenhaal, s katerim se je zapletla v razmerje, ki je trajalo med letoma 2002 in 2004. Igralca sta se celo zaročila, a njuna ljubezenska zgodba ni trajala do poroke. Zvezdnika sta si delila 1,7 milijona dolarjev vredno hišo na hollywoodskih gričih in nemškega ovčarja Atticusa, ko sta se razšla, pa sta se sporazumno odločila, da je najbolje, da psa obdrži Jake, ki mu je tudi nadel ime po glavnem junaku iz svoje najljubše knjige.

Strani rumenih medijev je polnilo tudi njeno razmerje z glasbenikom Johnnyjem Borrellom, vodjo skupine Razorlight, ki pa se je končalo, ker je bil Johnny za njen okus preveč kaotičen. Roker je to celo potrdil in povedal, da razume njeno odločitev: ''Imava povsem različna življenjska sloga. Konec je. Ona verjame v enakopravnost in meni, da morajo moški sodelovati v gospodinjstvu. Jaz pa sem - odkrito povedano - zelo neurejen. Ni mogla več prenašati smradu po cigaretah, pivu in kebabu v svoji lepi dnevni sobi.''

Po koncu ljubezni z Borrellom je tolažbo našla v objemu filmskega ustvarjalca Jacoba Soboroffa, s katerim je sodelovala pri ustvarjanju svojega dokumentarca, ki govori o sistemu glasovanja v ZDA. Takrat je marsikdo upal, da ji bo morda prav novo razmerje pomagalo, da bo uredila svoje življenje, se postavila na noge in bila spet srečna. Pred tem je nekaj časa namreč preživela v centru za zdravljenje odvisnosti, kmalu po prihodu iz klinike pa se je spet znašla v peklu alkoholizma. Do tega jo je menda privedel prav travmatičen konec razmerja z Borrellom.

Vendar pa tudi v Jacobu ni našla sorodne duše in leta 2010 se je veliko pisalo o tem, da ponovno bije bitko z depresijo, zaradi katere se je zdravila že nekaj let pred tem. Takrat so se sprožila govorice, da je v depresijo zapadla zato, ker ni dobila vloge v novem nadaljevanju filma o Spider-Manu, akcijski pustolovščini Neverjetni Spider-Man. To, da ji niso ponudili vloge v nadaljevanju življenja superjunaka, naj bi jo namreč močno razžalostilo in menda celo pahnilo v depresijo. Ker ni imela težav le z depresijo, ampak se je zdravila tudi zaradi alkoholizma, je bila nastala situacija še toliko resnejša, saj je svojo bolečino blažila s pretiranim pitjem alkohola.

Zaprla se je v svojo hišo in nikogar ni hotela videti blizu, zato so njene prijateljice celo izrazile skrb, da bi se ji lahko zgodilo kaj strašnega. No, na srečo je Kirsten, ki so ji pripisovali tudi bobnarja Fabrizia Morettija, komika Andyja Samberga, igralca Bena Fosterja in igralca Jaka Hoffmana, premostila to hudo življenjsko preizkušnjo, našla pa je tudi ljubezensko srečo, in sicer v objemu igralca Garretta Hedlunda, s katerim si življenje deli še danes. Resnici na ljubo pa je njena lanska izjava dala slutiti, da ni prepričana, da je Garrett moški njenega življenja.

Kirsten namreč še vedno meni, da ima večina moških sindrom Petra Pana in da nočejo biti nikoli dovolj zreli, da bi se ustalili: ''Mislila sem, da bom imela do 30. leta v življenju urejenih več stvari, ampak pravzaprav si v stalnem iskanju partnerja, dokler ne dobiš otroka. Toda mnogo moških ima sindrom Petra Pana. Stari so 35 let, vedejo pa se, kot bi bili stari 25. To je tisto, česar se najbolj bojim - da ne bom našla moškega, s katerim bi lahko imela otroke.'' Dodala je še, da si želi biti z moškim prijateljica, preden postaneta par: ''Težko je najti ravnotežje v zvezi, če ta temelji na kemiji. Odnos je treba graditi postopoma in iz prijateljstva.''

Tim Jeras za revijo Story