Kim Novak: Kot otrok ni dobila dovolj ljubezni

Igralka Kim Novak je potrebovala dolgo časa, da je premagala komplekse in strahove, da ne bo sprejeta, dolgo pa je iskala tudi svojo sorodno dušo, ki jo je po številnih ljubezenskih aferah našla v veterinarju, dr. Robertu Malloyu.

Letos je bila častna gostja slovitega filmskega festivala v Cannesu, kjer je naravnost blestela.  (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2013

Hollywoodska lepotica, ena od Hitchcockovih blondink in častna gostja letošnjega filmskega festivala v Cannesu, je z zanimivo življenjsko zgodbo in stališči od nekdaj burila duhove javnosti. Še danes, pri 80 letih, je prelepa in se ne zmeni za zlobne komentarje, da se lahko za lepoto zahvali plastični kirurgiji, s katero naj bi povsem spremenila zunanji videz.

Zadnji film je posnela pred 22 leti in vse od takrat uživa daleč stran od oči javnosti, na ranču, na katerem ji družbo dela soprog, dr. Robert Malloy, po poklicu veterinar. Z njim redi živali in slika, po svoji volji je filmsko platno zamenjala za slikarsko.

"Rada sem imela igralstvo, a ne zaradi denarja ali slave. To je bilo boleče iskanje smisla," pravi Kim. Kombinacija hladnosti in čutnosti, s katero je zapeljevala na velikih platnih, ji je prinesla status simbola seksa petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja. Je ena izmed zadnjih velikih zvezd, ki so jo ustvarili hollywoodski studii, v njenem primeru Columbia Pictures. Borila se je proti imidžu, ki ga je imela v javnosti, pri čemer je poskušala uiti iz kalupa neinteligentne in glamurozne blondinke. Bitka se je končala predčasno, a številne kolegice jo prav zaradi tega spoštujejo. Med njimi je tudi njena dolgoletna prijateljica Debbie Reynolds, ki ji je čestitala za beg iz hollywoodske mašinerije.

Temna stran otroštva

Kim Novak se je kot Marilyn Pauline Novak rodila 13. februarja 1933 v Chicagu v ameriški zvezni državi Illinois. Luč sveta je ugledala kot drugi otrok Josepha Novaka in Blanche Kral. Njena starša sta bila učitelja, a se je oče pozneje zaposlil kot dispečer na železnici. Novakova sta v Ameriko prišla iz takratne Čehoslovaške in se nastanila v Scappoosu v zvezni državi Oregon.

"Bila sta prišleka in živela sta v kolibah. Imela sta majhno dvorano za ples in trgovino s sladkarijami. Moj dedek je bil drvar," razlaga Kim, ki ima še vedno veliko sorodnikov v Portlandu. Vsako leto ga obiskuje zaradi družinskih 'zborovanj'. Še zlasti rada se druži s sestro Arlene, bratranci in sestričnami. Kim in Arlene sta že kot majhni deklici oboževali živali in ta ljubezen še vedno traja.

"Na oknu sva imeli obešeno sporočilo, da sprejemava vse potepuške živali. Obe sva si želeli postati veterinarki. Oče naju je spodbujal in naju veliko naučil o živalih, še posebno o insektih. Pomagal nama je reševati ptice," se spominja lepe strani svojega odraščanja. Na žalost ima njeno otroštvo tudi grdo stran, ki je pustila neizbrisne posledice na njeni psihi. Oče Joseph je namreč bolehal za depresijo, zato je v družini pogosto prihajalo do sporov, a Kim je pozneje povedala, da ji je to olajšalo življenje in delo v filmskem svetu.

Ko je poskušala napisati avtobiografijo in podoživeti svoja mlada leta, ji ni bilo lahko, čeprav je to na koncu dojela kot proces celjenja starih ran: "Bilo je težko, a sprijaznila sem se s tem, da smo moja starša in jaz, glede na okoliščine, naredili najbolje, kar smo lahko. Sprejela sem dejstvo, da kot otrok nisem dobila dovolj ljubezni." In res, njen oče je šele na smrtni postelji, ko sta s sestro stali ob njem, prvič rekel: "Rad vaju imam."

V osnovni in srednji šoli se Kim nikakor ni razumela z učitelji, saj, kot priznava, ji ni bilo všeč, da so ji govorili, kaj mora početi. Ista težava jo je mučila tudi med odraščanjem, pozneje pa še v službi. "Ko se znajdem v težavah, je to povezano z mojo potrebo po tem, da bi bila sprejeta. Včasih, če nekdo razmišlja drugače od mene, pomislim, da me ne sprejema, in takrat sem pod stresom. Potrebujem nekaj časa, da se navadim in dojamem, da sem le nekdo, ki ima drugačen pristop," pojasnjuje.

Dolgoletna bitka z bipolarno motnjo

V ozadju takšnih odzivov se skriva tudi dejstvo, da ima bipolarno motnjo, dolgoletno bitko s to boleznijo pa je razkrila šele lani, in sicer na filmskem festivalu TCM Classic. "Boleham za bipolarno motnjo, ki so mi jo diagnosticirali precej pozno, a na srečo zdaj za to obstajajo zdravila. Pogosteje preživljam depresivno kot manično stran te bolezni," je povedala in dodala, da ji med zdravljenjem najbolj pomaga slikanje, ki jo izpolnjuje.

Svojih številnih del ne prodaja, razglasila pa je, da bo nekega dne organizirala prodajno razstavo, katere izkupiček bo namenjen ustanovam, v katerih zdravijo duševno bolne. Poleg tega je imela igralka še veliko drugih zdravstvenih težav. Nekajkrat je padla s konja in se resno poškodovala, pred tremi leti pa so ji diagnosticirali raka na prsih, ki ga je na srečo premagala. Za pravi šok pa je poskrbela aprila lani, ko je na slovitem hollywoodskem pločniku slavnih pustila odtisa noge in roke. Takrat je vse prisotne namreč negativno presenetila s svojim videzom - nekdanja lepotica svetovnega slovesa je postala žrtev plastične kirurgije. Prav zaradi tega so se številni spomnili časa, ko je v hollywoodski svet prišla kot srednješolka, ki je - čeprav je dobila štipendijo za School of the Art Institute of Chicago - delala kot model in vse navduševala s svojo lepoto.

Prvič v akcijski avanturistični drami leta 1953

"Že od nekdaj je bil moj cilj, da postanem umetnica, poziranje je bilo le nekaj, s čimer sem se še dodatno ukvarjala. Obiskovala sem Wright Junior College, poleti pa sem sprejela posel modela za hladilnike Thor in pela," pravi Kim, ki jo je ta posel popeljal na turnejo, ki se je končala v San Franciscu. Čeprav obisk filmske meke ni bil njena ideja, se nikakor ni mogla upreti Los Angelesu, ki je bil tako blizu: "Z nekim dekletom sem odšla v Los Angeles. Ona si je to resnično želela storiti, nameravali sva ostati mesec dni in se vrniti domov." Toda zgodilo se je nekaj povsem nepričakovanega.

Na neki zabavi ji je asistent producenta iz filmskega studia Columbia Pictures ponudil možnost, da jo seznani z agentom in lovcem na talente. In tako se je leta 1953 prvič pojavila v akcijski avanturistični drami The Veils of Bagdad, samo leto dni pozneje pa še v muzikalu The French Line, v katerem je zaigrala ob Jane Russell. Čeprav v tem filmu ni imela besedila, sta njena postava in hladna lepota padli v oči Maxwellu Arnowu, šefu oddelka za talente, ki je direktorja omenjenega studia Harryja Cohna opozoril nanjo.

Opravila je nekaj poskusnih snemanj in podpisala pogodbo za šest mesecev. Čeprav je bila še zelo mlada, je takoj ugotovila, za kakšen posel gre: "Predstavnik oddelka za odnose z javnostmi mi je takoj rekel: 'Ti si kos mesa, in to je vse.' Sicer ni bilo lepo, a to sem morala sprejeti. Ko sem opravila prvo snemanje, je režiser vsem pojasnil, naj me ne poslušajo, naj me samo gledajo." Na zahtevo studia si je ime spremenila v Kim Novak. To je bila kompromisna rešitev, do katere so prišli po številnih težavah. Cohn je v njej videl zamenjavo za Marilyn Monroe, katere kariera je zaradi zdravstvenih in zasebnih težav bledela.

Glede na to, da ji je bilo ime Marilyn, je bila zadovoljna, sprememba priimka pa ji ni bila všeč. Kim se je zaradi tega prvič znašla v pisarni velikega šefa, čigar ideja je bila, da bi ji bilo ime Kit Marlowe, kar pa je odločno zavrnila: "Rekla sem mu, da ne bom spremenila priimka, on pa mi je odvrnil, da nihče ne bo prišel gledat dekleta s poljskim priimkom. Odgovorila sem mu, da sem Čehinja in da je to - ne glede na to, ali sem Poljakinja ali Čehinja - moj priimek." In tako je dobila prvo bitko - ime si je spremenila v Kim, priimek pa je ostal. Privolila je, da shujša in začne obiskovati igralski tečaj na svoje stroške.

Ni hotela postati zvezda, ki bi jo izoblikoval Hollywood, in proti temu se je tudi bojevala.

"Ni me ustvaril Harry Cohn, a imam občutek, da tega nisem storila niti jaz sama, ampak oba po malem. Vedno mi je bilo težko pri srcu, ko sem slišala koga reči 'ta proizvedena zvezda'. Ko bi le vedeli, kako sem se trudila, da to ne bi bila," pojasnjuje lepotica, ki ji je studio še kako pomagal, da je za 15 tisoč dolarjev odkupila svoje razgaljene fotografije. Te so menda nastale, ko je bila stara 16 let, v prodaji pa so se znašle, ko je bila že priljubljena. To je bilo zanjo burno leto, a uspelo ji je prebroditi težke trenutke, poleg tega pa je kmalu dočakala stransko vlogo v filmu Pushover, v katerem sta ji družbo delala Fred MacMurray in Philip Carey.

Čeprav ta kriminalna drama ni dosegla ravno velikega uspeha, so bili odzivi na njeno igro pozitivni. Kim si je močno želela, da bi dobila tudi podporo svojih staršev, a njenemu očetu ni bilo všeč, kar je počela. "Bil je razburjen. Ni mogel dojeti, zakaj sem posnela takšen film, jaz pa sem si tako zelo želela njegove odobritve," se spominja svojega takratnega razočaranja. V romantični komediji Phffft! je ob Judy Holliday in Jacku Lemmonu dočarala lik fatalne ženske, potem pa je v kriminalni drami 5 Against the House dobila prvo glavno vlogo.

Status prave zvezde, katere ime polni kinematografe, pa je dobila po vlogi v romantični drami Piknik, v kateri je leta 1955 igrala ob Williamu Holdnu in za katero je osvojila zlati globus za najbolj obetavno novo igralko leta, nominirana pa je bila tudi za BAFTO v kategoriji najboljše mlade stranske igralke. Vloga lepotice, ki si želi, da bi jo imeli radi zaradi njenega značaja, in ne zaradi lepote, je povsem ustrezala Kim. Scena, v kateri s Holdnom čutno plešeta, kot bi bila sama na tem svetu, je pustila neverjetno močan pečat: "Spominjam se turneje po Evropi in festivala v Cannesu. Nisem znala njihovega jezika in oni niso znali mojega. Toda ljudje na ulici so me ogovarjali in vsi so dobro vedeli, kaj si mislijo o tem plesu v filmu Piknik."

Zanimivo je, da je pred snemanjem scene v tem filmu, v kateri joče, režiserja Joshuo Logana prosila, naj jo močno uščipne, ker preprosto ni mogla jokati, če je ni nič bolelo. Takrat je poslušala nasvet svojega učitelja igre, ki ji je rekel: "Ni ti treba igrati. Igralci poskušajo biti čim bolj realni." Svojo nadarjenost za dramske vloge je še enkrat potrdila v drami Mož z zlato roko, v kateri je bil njen soigralec sloviti Frank Sinatra. Čeprav ji kritiki v glavnem niso bili naklonjeni, jo je imelo občinstvo rado. V petdesetih letih se je redno uvrščala med prvih deset najpopularnejših hollywoodskih zvezdnic. Ker odgovorni pri filmskem studiu Columbia Pictures v njej niso videli igralke, ampak zvezdo, so ji dodeljevali lažje vloge in jo poskušali 'podtakniti' kot zamenjavo za seksi Rito Hayworth, ki je takrat že prihajala v zrela leta.

Burna ljubezenska leta

Redno se je pojavljala tudi na straneh tabloidov, saj so jo mediji povezovali z različnimi igralci. Včasih so pisali o nečem, kar se je resnično zgodilo, drugič pa je šlo le za nepreverjene trače in domnevne zveze z izmišljenimi moškimi, ki so jih v medije poslali šefi njenega filmskega studia.

Na seznamu moških, s katerimi so jo povezovali, so se znašli Frank Sinatra, Cary Grant in Sammy Davis mlajši, kar je bil v tistem času škandal, saj je bil Sammy Afroameričan. Med njenimi snubci, ki jih ni bilo malo, je bil tudi Ramfis Trujillo, sin dominikanskega diktatorja Rafaela Trujilla. Ko ji je podaril dragocen športni avto, je to izzvalo celo razpravo v kongresu. Lahko bi rekli, da je leta 1954 začela doživljati svoja burna ljubezenska leta, ki so trajala do leta 1976, ko se je drugič in zadnjič sprehodila do oltarja.

Kim je leta 1954 na podelitev oskarjev prišla z mladim igralcem Kerwinom Matthewsom, kar je sprožilo govorice o njunem razmerju. Naslednje leto je na teniškem turnirju spoznala magnata Maca Krima, s katerim se je po hitrem postopku zapletla v razmerje, ki je trajalo šest let. Vsi so pričakovali hitro poroko, a po njenih treh kinematografskih uspešnicah in statusu top zvezde je njun ljubezenski ogenj začel počasi ugašati. Med snemanjem filma Piknik se je zbližala z mladim igralcem Nickom Adamsom, ko se je s tem filmom podala na evropsko promocijsko turnejo, pa je v Cannesu spoznala princa Alyja Khana, plejboja in nekdanjega soproga Rite Hayworth, ki se ni mogel upreti njenemu šarmu in si je takoj zaželel, da bi postala njegova soproga.

Ker je življenje živela s polnimi pljuči, je njegovo ponudbo zavrnila, saj ji niti na kraj pameti ni padlo, da bi se resno vezala. Kmalu zatem je v Rimu spoznala grofa Maria Bandinija, čednega in galantnega lastnika tovarne za konzerviranje paradižnika, ki ji je spodnesel tla pod nogami in jo odpeljal v Benetke. Po njenem srečanju z igralcem Johnom Irelandom pa so vsi drugi moški v njenem življenju utonili v pozabo. Če bi se John ločil od takratne soproge Joanne Dru, bi se bila Kim z njim pripravljena tudi poročiti, a se to ni zgodilo. Pozneje se je v njenem življenju zvrstilo še nekaj moških, leta 1964 pa je med snemanjem romantične komedije The Amorous Adventures of Moll Flanders spoznala igralca Richarda Johnsona, s katerim se je poročila leta 1965, a je njuna zakonska zgodba trajala le dobro leto dni.

V letih 1973 in 1974 je bila v razmerju z igralcem Michaelom Brandonom, z igralcem in režiserjem Richardom Quinejem pa je bila celo zaročena, a se nista poročila. Na nov zakon je bila pripravljena leta 1976, ko je na ceremoniji v svojem domovanju v kalifornijskem Big Suru večno zvestobo prisegla sedem let mlajšemu dr. Robertu Malloyu, veterinarju, ki ga je spoznala, ko je zdravil njenega konja. Še vedno sta srečno poročena, vežeta pa ju predvsem medsebojna strast in neizmerna ljubezen do živali. Živita na farmi v Eagle Pointu v zvezni državi Oregon, kjer sta obkrožena s prekrasno naravo in številnimi živalmi.

Robert ima iz predhodnega zakona dve hčerki, s katerima se Kim, ki nima otrok, odlično razume. "Ta vrata se mi niso nikoli odprla, a moj soprog ima dva otroka, ki sta zame kot moja biološka otroka. Lisa in Becca sta moji hčerki, in to je čudovito. Ni mi bilo treba preživljati faze plenic," v šali pravi Kim, katere kariero je leta 1958 zmagoslavno zaznamovala vloga v slovitem filmu Alfreda Hitchcocka, misterioznem romantičnem trilerju Vrtoglavica. V anketi strokovne revije Sight & Sound so kritiki prav temu filmi namenili največ glasov, ko so izbirali najboljši film vseh časov. Torej, še en kompliment več za Kim ...

Tim Jeras za revijo Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri