Kim Begovič ob boku Sherly Crow

Čedalje več mladih upov uspeva na glasbenih odrih, med njimi pa je tudi 13-letna Mariborčanka Kim Begovič, ki strmo napada vrh svetovne glasbene scene. Mlada pevka je namreč pred kratkim zmagala na ameriški Artist Pro Listi in se postavila ob bok Sherly Crow.

Kim Begovič (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
21. 11. 2013

Kim je glasbeno pot začela pri rosnih sedmih letih, ko jo je na dobrodelni prireditvi slišal peti Mitja Merosl.

"Povabil me je kot gostjo v eno izmed oddaj na slovenski televiziji. Tam sem se predstavila s pesmijo Cvet z juga pevke Alenke Gotar. Kmalu za tem sem z njo v duetu zapela pesem Night Wish iz muzikala Fantom iz opere. Bil je velik nastop v veliki dvorani mariborskega SNG. Tam sem se tudi prvič srečala s tremo, saj sem zapela pred veliko množico ljudi, med katerimi je bil tudi takratni predsednik države. Stati na tako velikem odru in zapeti v živo je bilo zame čudovito doživetje. Takrat sem se počasi začela zavedati, da postaja glasba moje življenje," doda Kim.

Mladi pevki so se takrat odprla številna vrata in vabili so jo na različne nastope in v televizijske oddaje. "Nastopala sem v različnih šovih pri nas in tudi na hrvaški televiziji HRT 1 v oddaji Lijepom našom. Leta 2011 sem se udeležila tudi državnega tekmovanja, kjer sem se predstavila s pesmijo Hurt Christine Aguilere. Prejela pa sem tudi četrto mesto na mednarodnem festivalu Fens. No, lani pa sem bila sprejeta na Britain's Got Talent in bilo je zelo zanimivo. Ta šov sem pred tem spremljala le po televiziji, nato pa bila sama sprejeta," pove. "Zanimivo je bilo videti in spoznati organizacijo tako velikega šova. Ljudje so zelo prijazni in dobronamerni. Pomagajo ti, da lažje opraviš nastop. Tudi slovenski šovi so mi všeč in rada spremljam vse, kar je povezano z glasbo. Zdi se mi, da je tudi to dobro izhodišče za kakšno novo izkušnjo."

Kim s svojim izrazitim glasom že žanje različne uspehe. Še posebej je zanimivo, da si je s svojimi rosnimi leti nabrala že toliko različnih izkušenj. "Svoj glas trenutno šolam pri pedagoginji Nataši Nahtigal, ki je šolala tudi Majo Keuc. Zelo sem ji hvaležna za znanje in podporo, ki mi jo daje." Marsikdo, ki je slišal glas mlade Kim, jo že nekako primerjajo tudi z Majo. "Maja Keuc je vsekakor ena izmed mojih vzornic. In če bi kdo moj glas primerjal z njenim, bi mi bilo to v veliko čast. Mislim, da me čaka še veliko dela, da bom imela toliko znanja, kot ga ima Maja." Kim pa je glasbeno znanje nabirala tudi pri Gregorju Enriquezu, ki je vokalno delal tudi s Celine Dion. "Najbolj pa sem bila navdušena, ko sem delala z Joshuom Alumo, ki je glavni pev­ski pedagog na The voice of UK. Delo z njim je bilo resnično nekaj posebnega. Pokazal mi je različne tehnike, ki jih prej še nisem poznala. Oba z Natašo dajeta velik poudarek zdravemu petju, saj je za pevca zelo pomembno, da ohrani glasilke v dobrem stanju."

Zelo zgodaj je občutila zavist

Seveda pa je tako mlada pevka hitro izkusila tudi že določeno zavist, zaradi katere je potočila solze. "Moje sošolke in sošolci so ponosni name in me podpirajo. Drugače je bilo pri nekaterih prijateljicah. Zavist sem občutila že zelo zgodaj. Nekatere stvari so me prizadele in včasih sem zaradi tega tudi jokala. A postajam močnejša in hudobni jeziki me več ne prizadenejo. Zavedam se, da je to del posla, da je to del poti, ki jo vsak uspešni pevec prehodi." Kim pa trenutno ustvarja nove pesmi in sodelovanje, ki je že obrodilo sadove, je s prav tako mladim pevcem Žigom Avbrehtom.

"Žiga je finalist šova Slovenija ima talent. Spoznala sva se letos poleti na morju, ko je imel koncert. Takrat sem ga tudi prvič slišala peti v živo. Je resnično super talent v pravem pomenu besede. Melodijo sliši le enkrat in jo že odlično odigra na kitaro. Tudi sama igram kitaro in vem, kako težko je to. Ko sem slišala njegove pesmi, sem takoj pomislila, da bi najina glasova odlično zvenela v duetu. Žiga ima v glasu nekaj roka, jaz soula, in za pesmi, ki jih ustvarjava, je to odlična kombinacija. Takrat, ko sva se spoznala, je bila takoj glavna tema najinega pogovora pesem, ki sva jo zdaj tudi posnela. Naslov je Just Wait For a Minute in jo lahko slišiš na YouTubu.

Je najina prva pesem in zagotovo ne zadnja. Napisala sta jo Petra Pečovnik in Sebastijan Novak. Je nežna balada, ki te ne pusti ravnodušnega. S Petro sodelujem že približno pet let in zame je napisala že dve pesmi. Tisto z naslovom Do neba sem predstavila na mednarodnem festivalu Fens. Veseli me, da je v Sloveniji čedalje več posluha za takšno glasbo in da so ljudje željni novih stvari.

Resnično upam in si želim, da bi Slovenci podprli svoje pevce in umetnike. Tudi na radiih se počasi rušijo meje in je več prostora tudi za slovensko glasbo, ne samo tujo. Res pa je, da se mora veliko slovenskih pevcev prilagajati trendom, ki jih krojijo radijske postaje in poslušalci. Ostajam zvesta svojemu stilu, ki ga dopolnjujem, saj se skozi njega izražam. To je moj način, da povem, kaj občutim," doda Kim. "Seveda pa me nese tudi v tujino. Mislim, da si vsak pevec želi slišati svojo pesem na svetovnih lestvicah. Če bi se to zgodilo, bi se uresničila velika želja. Želim si tudi, da bi lahko študirala glasbo v tujini in da bi bili nekoč vsi, ki me zdaj podpirajo, ponosni name."

Pred kratkim je Kim požela zavidljiv uspeh, saj je postala zmagovalka ameriške Artist Pro Liste Spotlight Challenge. "Platinum Spotlight Winner mi zelo veliko pomeni in sploh ne dojemam, da se je to zares zgodilo. Zame je to velika priložnost v pevski karieri. Moj cover je na ozadju platinaste plošče in stoji ob boku coverja Sherly Crow, zaradi česar sem res vesela."

MIMA za revijo Story