Keira Knightley: Nerada govori o ljubezni

Britanska igralka Keira Knightley, ki je prvi film posnela že pri devetih letih, se lahko pohvali z uspešno kariero in idiličnim ljubezenskim življenjem. Lani je večno zvestobo obljubila glasbeniku Jamesu Rightonu, v katerem je našla tisto, kar je zaman iskala v vseh moških pred njim.

"Zabav ne maram pretirano. Nisem ravno 
družabno bitje." (foto: Profimedia, Getty Images) Profimedia, Getty Images
8. 8. 2014

Keira Christina Knightley se je 26. marca 1985 v londonski četrti Teddington rodila pravi umetniški družini. Njen oče Will Knightley je igralec, dokler se ni začela ukvarjati z dramaturgijo in pisanjem scenarijev, pa je bila igralka tudi njena mama Sharman Macdonald. Keiri je bilo torej že ob rojstvu usojeno, da postane igralka. Will in Sharman pa sta bila precej stroga starša, ki hčerki nista popuščala, kar je med drugim pomenilo, da se je tudi z igralstvom lahko ukvarjala samo, če to ni slabo vplivalo na izpolnjevanje šolskih obveznosti.

Zaradi težav z disleksijo se je morala še toliko bolj potruditi, da je uresničila cilje, ki si jih je zastavila. "Imam prečudovito družino, oni so moje zatočišče, iz katerega črpam inspiracijo in kreativnost. Če ne bi bilo njih, nikoli ne bi bila igralka," je nekoč pojasnila Keira, ki je odraščala v družbi starejšega brata Caleba. Glede na to, da je bila njena nagnjenost k sedmi umetnosti genetsko pogojena, ni čudno, da je prvi film, romantično dramo A Village Affair, posnela že pri devetih letih.

Največja produkcija, v kateri je zaigrala na začetku svoje kariere, pa je nedvomno megauspešnica Vojna zvezd: Epizoda I - Grozeča prikazen. V tem znanstvenofantastičnem spektaklu je odigrala vlogo Sabé. Opazna vloga v trilerju Luknja ji je zagotovila mesto v igralski zasedbi etnične komedije Zadeni kot Beckham, s katero si je tlakovala pot proti vrhu. Svetovni mediji jo že dolga leta uvrščajo med najbolj glamurozne in zaželene igralke, naziv, ki ji še posebej laska, pa ji je namenilo združenje slepih, ki jo je razglasilo za lastnico enega od najbolj seksi glasov na svetu.

Resnici na ljubo pa se tabloidi pogosto ukvarjajo tudi z njenim neformalnim oblačenjem in deškim videzom, ki je v marsikaterem pogledu začrtal njeno igralsko pot. Ni namreč dobivala le vlog mladih in samostojnih deklet, ampak se je pojavljala tudi v akcijskih filmih. Prav zahvaljujoč deškemu videzu je dobila tudi vlogo v uspešnicah Pirati s Karibov. V prvem delu je bila le statistka v akcijskih scenah, pozneje pa se je prebila celo do glavne junakinje.

"Nikoli nisem pomislila: 'O, to mi je pa res dobro uspelo!' V igralskem poslu nikoli ne moreš odigrati vloge, ki bo všeč prav vsem, in če si - tako kot jaz - v šoli vedno želel imeti najboljše ocene, je to, kot bi ti pred nosom mahali z nečim, česar nikoli ne boš dobil. Zato mislim, da bom ponosna nase, ko bom nehala vztrajati pri najboljši oceni in ko bom dojela, da je ta pravzaprav nedosegljiva," je pojasnila samokritična Keira, ki je v akcijskem filmu Kralj Arthur kot Guinevere vodila pleme bojevnikov ter dokazala, da se odlično znajde z lokom in puščico, v biografski akcijski kriminalki Lovka na glave pa je odigrala glavno vlogo Domino Harvey.

Ker se je želela dokazati tudi v resnejših projektih, pa je morala režiserje čedalje pogosteje nagovarjati, da ji namenijo kakšno zahtevnejšo vlogo. In tako je Johna Mayburyja prepričala, da ji je v psihološkem trilerju Umiranje dal vlogo depresivne ameriške alkoholičarke. Režiser Joe Wright je sprva menil, da je preveč glamurozna za vlogo Elizabeth Bennet v romantičnem filmu Prevzetnost in pristranost, a si je premislil, ko jo je videl v živo. Prav vloga v tej predelavi istoimenskega klasičnega romana Jane Austen ji je prinesla svetovno slavo, s katero pa se je dolgo časa s težavo spopadala:

"Dobesedno nisem imela življenja zunaj igralstva, jaz pa sem si želela le to, da bi se vsaj enkrat izključila iz vsega, da me ne bi fotografirali in zasledovali. Enkrat sem šla na glasbeni festival v Glastonbury in ves čas sem bila obkrožena z gomilo fotografskih objektivov, tako da sem šla v prikolico in nisem mogla priti ven."

Ljubezenski brodolomi

Kot mlada in obetavna igralka si je sicer želela uspeti in priti do vrha, a s posledicami slave se včasih dejansko ni bilo lahko spopadati. Ne nazadnje so dokaz za to tudi ljubezenski brodolomi, ki so se vrstili, dokler ni spoznala sedanjega soproga, ki jo - kot zatrjujejo njeni najbližji - nosi po rokah. Ker je prav v njem našla natančno tisto, kar je iskala v vseh moških pred njim, je srečna in z občutkom varnosti zaplavala v zakonske vode.

Devetindvajsetletnica v aktualni glasbeni komični drami Begin Again, ki je v Ameriki pred kratkim doživela premiero, igra Gretto. Gre za romantično zgodbo, v kateri glasba spaja ljudi, in zdi se, kot bi bil scenarij filma napisan na podlagi določenih delov resničnega življenja priljubljene angleške igralke. "To je čuden par. Nista ravno človeka, ki bi iskala drug drugega, a zgodilo se je, da sta bila v tistem neobičajnem trenutku v svojih življenjih ravno tisto, kar je drugi potreboval," je o filmskih junakih povedala Keira, ki je zelo podobno, spontano in nenadno, začela svojo ljubezensko zgodbo z današnjim soprogom.

V začetku leta 2011 se je prepustila skrivnemu razmerju s 30-letnim Jamesom Rightonom, klaviaturistom skupine Klaxons. Na videz povsem drugačna človeka je združila skupna prijateljica, televizijska voditeljica Alexa Chung. Keira je takrat v trenutku končala petletno razmerje z Rupertom Friendom, zlobni jeziki pa celo trdijo, da je nekaj časa sedela na dveh stolčkih hkrati, saj naj bi bila hkrati v razmerju z Rupertom in Jamesom. Morda sta Keira in James ravno zato romanco skrivala pred mediji, pri čemer sta šla celo tako daleč, da sta se na različnih zabavah in rdečih preprogah pojavljala ločeno. Po nekaj mesecih skrivanja sta se kar naenkrat povsem spontano sprehodila po Londonu in se strastno poljubila, kar seveda ni ušlo paparacem.

Po hitrem postopku, že leta 2011, sta naznanila, da sta se zaročila. Igralka, ki podrobnosti iz zasebnega življenja nikoli ni rada razkrivala medijem, je tudi poroko skrivala pred javnostjo. Samo najbližjim prijateljem je naznanila, da bo na poroki nosila kavbojke in navadno belo majico, ker ji je to najbolj všeč. No, pozneje si je očitno premislila, saj se je do oltarja sprehodila v kratki bež obleki znamke Chanel, ki jo je kombinirala z balerinkami iste barve. Usodni da je dahnila maja lani, in sicer v slikovitem mestecu Mazan na jugu Francije. Poročno slovesnost, ki so se je udeležili le nevestina mama in ženinovi kolegi iz skupine, je vodila županja Mazana. Po preprosti poroki pa sta si novopečena zakonca vendarle dala duška in na bližnjem posestvu igralkine mame organizirala zabavo za 200 prijateljev. Med povabljenci sta bila med drugim tudi igralka Sienna Miller in kontroverzni modni oblikovalec Karl Lagerfeld.

"Pomembna nama je samo ljubezen, nič več in nič manj," je Keira po poroki odgovorila novinarju, ki jo je spraševal o njenem najpomembnejšem dnevu v življenju. James ji je takoj po poroki pripravil prav posebno presenečenje - podaril ji je oljko, vredno nekaj tisoč evrov, in dal na steblo vrezati začetnici njunih imen v srcu. Igralka je bila po besedah njenih prijateljev ganjena do solz. Zanimivo je, da o ljubezni nikoli ni govorila zunaj konteksta vlog, ki jih je igrala. Je pa nekako vendarle razkrila nekaj stvari tudi o sebi, ko je odgovarjala na vprašanja o vlogi Ane Karenine v istoimenski zgodovinski drami:

"Morda je Karenina skrajnost, s katero se želi prikazati, strastna in fatalna ženska, a menim, da se lahko poistovetim z vsako njeno značilnostjo. Doživljam občutke, kakršne je doživljala ona. Vsaka ženska pozna trenutke čustvene krize, ko se zamisli in vpraša: 'O, moj bog, sem nora?' Toda ko prebereš to knjigo, se umiriš in dojameš, da je vse to človeško, da ti čustva potrjujejo, da si živ, da smo čustvena bitja."

Zvezdnika sta pred slabimi tremi meseci proslavila prvo obletnico poroke in šušlja se, da bi rada v zakonski sreči še nekaj časa uživala brez otrok. "Ljudje stalno trdijo, da sem noseča, a to ni res, sploh še nisem pripravljena na to. Nekega dne bom prav gotovo hotela postati mama, a zdaj je še prezgodaj," pravi. Čeprav bo Keira drugo leto vstopila v četrto desetletje življenja, James pa bo avgusta dopolnil 31 let, ju njuni prijatelji pogosto zbadajo, da se vedeta kot zaljubljena najstnika. Njenim kolegom so dobro znani tudi Jamesovi celodnevni obiski na prizoriščih snemanj Keirinih filmov. Seveda pa tudi Keira z veseljem spremlja svojega soproga na njegovih koncertih. In tako je prejšnji mesec obiskala našo soseščino, otok Hvar, kjer je James s svojim bendom koncertiral na festivalu FOR. Seveda je na koncert prišla v strogi tajnosti, le redki so prepoznali zvezdnico filmov Pirati s Karibov, zato je na najbolj sončnem otoku na Hrvaškem lahko uživala v popolni anonimnosti.

"Menim, da ljubezen vključuje romantiko, a ni sestavljena samo iz nje. Romantika je prisotna tako v privlačnosti na prvi pogled kot tudi v ljubezni," je izjavila, ko je poskušala opisati prvo leto zakona, in dodala, da se je v njenem primeru zakon izkazal za povsem drugačnega od tistega, ki ga opisuje večina ljudi. Morda tudi zato, ker se norčava, otročja in razigrana zakonca nista odrekla svojemu življenjskemu slogu, da bi zadovoljila hollywoodske standarde. Keira je prav pred kratkim razkrila, da s soprogom ne zapravljata vrtoglavih vsot, da bi si - kot številne druge zvezde - privoščila hedonistične užitke: "Mislim, da te preveliko zapravljanje ločuje od normalnih ljudi, s katerimi se ne moreš več družiti, ker ne živijo enakega življenja kot ti. Zato sem si določila, da lahko zapravim največ 50 tisoč dolarjev na mesec, nekatere od najboljših trenutkov v življenju pa sem doživela prav na niti najmanj luksuznih krajih."

Ker je v svet Hollywooda vstopila že kot zelo mlado dekle, je bilo njeno ljubezensko življenje ves čas v središču medijskega zanimanja. Med letoma 2001 in 2003 je ljubila osem let starejšega irskega igralca Dela Synnotta. Razmerje s severnoirskim igralcem, modelom in glasbenikom Jamiejem Dornanom, zvezdnikom romantične drame Petdeset odtenkov sive, je razpadlo avgusta 2005 in šele po razpadu dvignilo ogromno prahu.

"Vidim, kako tvoji glamurozni prijatelji poskušajo ukrasti tvojo nedolžnost. Kadar si obkrožena z njimi, si tako šibka,"

ji je tri leta starejši Jamie javno sporočil po koncu njune dveletne ljubezenske zgodbe. Zvezdnika nikoli nista razkrila, zakaj sta se razšla, je bilo pa zato vidno, da predvsem Jamie močno trpi zaradi razpada razmerja. Keira se je že istega leta zapletla v razmerje s štiri leta starejšim kolegom Rupertom Friendom. Spoznala sta se na snemanju filma Prevzetnost in pristranost in ljubezen se je po pričevanju članov filmske ekipe razplamtela že prvi snemalni dan. V petih letih, ki sta jih preživela skupaj, se je pogosto govorilo o nosečnosti in zaroki, a sta oba vpletena te govorice preprosto ignorirala, nikoli jih nista niti potrdila niti zanikala. Tudi ta ljubezenska zgodba pa je doživela žalosten konec. Težava naj bi bila v tem, da je bila Keira v tistem času ena od najbolj iskanih britanskih igralk, manj uspešni Rupert pa je težko prenašal njeno slavo.

Njun skupni prijatelj je pojasnil, da igralec, scenarist in režiser nikakor ni mogel prenesti tega, da so mu ves čas sledili paparaci in ga fotografirali, a je zavoljo Keire to vseeno precej dolgo prenašal. Do začetka konca njunega razmerja je menda prišlo na skupnem dopustu na Islandiji, ko igralka ni hotela nositi antičnega prstana, ki ji ga je za dan zaljubljencev podaril njen dragi. S tem ji je želel simbolično izkazati svojo ljubezen, Keira pa je vse skupaj dojela kot snubitev in zaroko, zato sta se zapletla v srdit prepir. Govorilo se je tudi, da je Rupert hrepenel po poroki in družinskem življenju, Keira pa je sanjala predvsem o velikih vlogah, ki se jim ni želela odreči na račun tega, da bi postala njegova soproga. Težava je bila tudi v tem, da je Rupert postajal čedalje bolj ljubosumen.

"Mislim, da je ljubosumje edino čustvo, ki negativno vpliva na ljubezen. Ne rečem, da nikoli nisem bila ljubosumna. Seveda sem bila. Ljubosumje je težko nadzorovati. Toda če neki odnos od začetka temelji na ljubosumju, nima nobene možnosti za obstanek," je pojasnjevala po koncu ljubezenske zgodbe. V enem zadnjih intervjujev pa je igralka, pred katero je nedvomno še pravi niz bleščečih vlog, izjavila: "Moja starša sta skupaj 40 let. Sicer se tudi prepirata, a se imata rada. To ni tista zaljubljenost kot v prvih treh mesecih, prvih dveh letih, a mislim ali pa vsaj upam, da razmerja z leti postajajo čedalje zanimivejša. Upam, da bo takšen tudi moj zakon z Jamesom."

Napisal: Tim Jeras za revijo Story