Keanu Reeves - princ, ki v sebi združuje nedolžnost in jezo

Keanu Reeves je eden od najlepših in najuspešnejših hollywoodskih igralcev, v zasebnem življenju pa mu je sreča žal obrnila hrbet. Imel je precej žalostno otroštvo, nikoli ni končal srednje šole, že zelo zgodaj je izgubil najboljšega prijatelja, nato pa je še njegova srčna izbranka, ki mu je povila mrtvo hčerko, umrla v prometni nesreči.

6. 9. 2014

Igralec Keanu Reeves, ki je te dni dopolnil okroglih 50 let, je nedvomno najbolj prepoznaven po glavni vlogi v planetarno popularni znanstvenofantastični seriji filmov Matrica. Za svojo neobičajno lepoto se lahko zahvali temu, da ima havajske, kitajske, irske, portugalske in angleške gene, lepo postavo pa je dobil že v mladosti, ko je treniral hokej. Takrat se je ukvarjal tudi z glasbo in igral bas kitaro v rokovskih bendih Dogstar in Becky. Med drugim je ljubil hollywoodski lepotici Sandro Bullock in Charlize Theron, njegovo zasebno življenje pa so zaznamovale tragedije, zaradi katerih je dobil sloves depresivnega fanta.

Srčna izbranka, ki mu je povila mrtvega otroka, je pozneje umrla v prometni nesreči, kar ga je prisililo v to, da se je za nekaj časa umaknil iz javnega življenja. Nazadnje smo ga v kinih lahko gledali v začetku letošnjega leta, ko se je v akcijski pustolovščini 47. ronin pojavil v vlogi samuraja.

Njegov oče Samuel Nowlin Reeves mlajši, ki je kot geolog delal v Libanonu, je bil nemirnega duha. Ko bi moral nekoč s Havajev poleteti v Ameriko, so ga na letališču aretirali zaradi posedovanja in prodaje heroina. Med prestajanjem zaporne kazni pa je napisal študijo, za katero je pozneje dobil priznanje za splošni razvoj izobraževanja. Keanujevo mamo, kostumografinjo angleškega porekla Patricio Bond Taylor, je spoznal, ko je sodelovala z nekaterimi tekstilnimi tovarnami v Bejrutu. Drugega septembra 1964 sta Samuel in Patricia v Bejrutu dobila sina, ki sta mu nadela ime Keanu Charles Reeves. Ime Keanu v havajskem jeziku simbolizira veter, ki prihaja s planin, natančneje hladni planinski vetrič. Zvezdnik trdi, da je po mami nedvomno podedoval angleške manire in kulturo, zaobšel pa ga ni niti kitajski vpliv: "Glede na to, da sem imel v družini kitajske prednike, sem odraščal obkrožen z njihovim pohištvom in značilno vzhodnjaško kuhinjo."

Keanu ni odraščal v stabilni družini, saj ga je oče zapustil, ko je bil star komaj tri leta. Danes priznava, da je z očetom prekinil vse stike, v zadnjih nekaj letih se ne pogovarjata niti po telefonu. Potem ko je oče odšel, so njegovo življenje zaznamovale številne selitve, vzgajala pa sta ga predvsem babica in dedek.

Z mamo je iz Bejruta najprej odšel v Sydney, kmalu zatem pa v New York, kjer je Patricia spoznala hollywoodskega in broadwayskega režiserja Paula Arona. Novonastala družinica se je preselila v Toronto, kjer je otroštvo preživljal v znamenju druženja z mlajšo sestro Kim, njegova mama pa je medtem menjavala moške. Od Paula se je ločila leta 1971 in kmalu zatem spoznala rokovskega promotorja Roberta Millerja. Keanu je oboževal njegovo družbo, saj se je že od malih nog zanimal za glasbo. Patricia in Robert sta se leta 1976 poročila, štiri leta pozneje pa ločila. Toda Keanu je dobil še tretjega očima, saj se je njegova mama sprehodila do oltarja s frizerjem Jackom Bondom. Tudi ta zakon se je leta 1994 končal z ločitvijo. Glede na to, da je tako pogosto menjaval prebivališča, se je bil seveda prisiljen šolati v več različnih šolah. Selitve pa niso bile edini razlog za njegove pogoste šolske 'transferje'. Med poukom je bil namreč zelo nemiren, poleg tega pa je imel disleksijo, zato so ga iz neke šole celo izključili. "Med poukom sem bil bučen in nemiren. Nisem spadal v skupino vzornih otrok," priznava. Je pa zato svojo nadarjenost pokazal na športnem področju. V hokeju je bil znatno uspešnejši kot v učenju. Čeprav je bil odličen drsalec, pa se je najbolje izkazal v vlogi vratarja. Njegovi tedanji trenerji so govorili, da ima izredno velik potencial, a žal je vmes posegla usoda. Poškodba kolena je bila kriva, da nikoli ni uresničil svojih sanj o tem, da bi branil barve kanadske reprezentance. Bila je namreč tako huda, da se je moral nehati profesionalno ukvarjati s športom.

Čeprav se je navduševal predvsem nad športom, je v stik z igralskim poklicem prišel že pri devetih letih. Najprej je odigral nekaj vlog v gledališču, pri 15 letih pa se je pojavil v vlogi Mercutia v kultni predstavi Romeo in Julija. Do sredine osemdesetih let je Keanu, ki je srednjo šolo obesil na klin in nikoli ni maturiral, nastopil v nekaj reklamah, med drugim tudi za kokakolo, delo v gledališču pa je ostajalo njegov najvišji domet, ko je šlo za igralske angažmaje. Toda mladenič se ni predal, med plejado obetavnih igralcev se je še naprej bojeval za svoje mesto pod soncem, prvo opaznejšo filmsko vlogo pa je dobil leta 1986 v športni romantični drami Youngblood. Po tem uspehu se je kmalu preselil v Los Angeles.

Keanu ReevesBrez prihrankov in kakšnih posebej velikih načrtov se je s svojim starodobnikom znamke Volvo vozil po losangeleških cestah, ne da bi slutil, da bo nekega dne eden od najbolj zaželenih moških v mestu angelov. Na poti do uspeha mu je pomagal tudi njegov prvi očim Paul, ki je nekega svojega tesnega prijatelja, zaposlenega v filmski industriji, nagovoril, da prevzame vlogo Keanujevega menedžerja. Kmalu je postal prepoznaven po vlogah najstnikov, a javnost ga ni doživljala kot umetnika, ki je sposoben priti dlje od vlog razuzdanih ali nespretnih fantov, ki jim divjanje hormonov odreja vedenje. V devetdesetih letih pa je vendarle počasi začel zapuščati okvire najstniških vlog. Za manjšo prelomnico v njegovi karieri je leta 1991 poskrbel akcijski kriminalni triler Peklenski val, že leto dni pozneje pa je prejel nagrado MTV-ja za najbolj zaželenega moškega. Takrat je postajal čedalje bolj iskan in hvaljen, tako med režiserji kot med pripadnicami nežnejšega spola. Kljub velikemu navdušenju žensk pa o njegovih ljubezenskih aferah iz obdobja, ko se je njegova kariera začela vzpenjati, ni veliko znanega. Znano pa je, da ni maral nočnega življenja in da dlje od občasnega kajenja marihuane na področju mamil ni šel. Po njegovih besedah je uživanje opojnih sredstev ohranil na minimalni ravni in ni dopustil, da bi zapadel v pekel mamil. Njegov kolega in najboljši prijatelj River Phoenix je leta 1993 namreč umrl prav zaradi prevelikega odmerka mamil, kar je bil za Keanuja prelomni trenutek - odločil se je, da se bo odločno postavil na stran tistih, ki nasprotujejo kakršnimkoli stikom z mamili. Pa ne le to, njegovi prijatelji trdijo, da je večino med njimi prepričal, da so opustili jemanje mamil, ali pa se vsaj trudil, da bi jih prepričal.

"Zavedam se tega, da sem blagoslovljen ... Nočem izgubljati časa z jemanjem mamil. Ne pride mi na misel, da bi se tako ubijal. Neskončno mi je žal, da mojega prijatelja Riverja zdaj ni ob meni," je nekoč izjavil zvezdnik.

Pravo prelomnico v njegovem umetniškem opusu je vsekakor prineslo leto 1994, ko je dobil glavno vlogo v slovitem akcijskem trilerju Hitrost. Do tedaj namreč ni nikoli odigral glavne vloge, poleg tega pa je bil bolj ali manj znan kot igralec, primeren za komedije ali neodvisne drame. Proračun za ta film, v katerem je zaigral ob Sandri Bullock, je bil ogromen, a velik vložek se je filmarjem poplačal, saj so ustvarili svetovno uspešnico. Hkrati sta Keanu in Sandra postala najbolj dobičkonosna igralca v Hollywoodu. Tamkajšnji mediji so takrat celo trdili, da je njun odnos prestopil prijateljske okvire. Govorice o njuni romanci so se nazadnje pojavile ob koncu leta 2011, ko so bile intenzivnejše kot kdaj prej. Po losangeleških kuloarjih je krožila informacija, da sta po 17 letih prijateljstva začela ljubezensko razmerje.

"Vsi tisti, ki niso vedeli, da sta v razmerju, so se o tem lahko prepričali minuli mesec, ko sta bila skupaj na večerji. Super se imata in večino časa se posvečata drug drugemu," je domnevno dobro obveščeni vir povedal novembra 2011. Kakorkoli že, zanimivo je, da je Keanu pozneje zavrnil ponudbo, da bi zaigral v nadaljevanju filma Hitrost, in se vrnil na deske, ki pomenijo življenje. V gledališki svet je prišel na velika vrata, z vlogo Hamleta, in bil deležen izvrstnih kritik. Strokovnjaki so se strinjali, da je vlogo tako dobro tolmačil zato, ker je pravzaprav tudi v resnici Hamlet - graciozni princ, ki v sebi združuje nedolžnost in jezo. Kmalu zatem je svojo filmsko kariero osvežil z vlogami v visokoproračunskih filmih, kot so romantična drama Sprehod v oblakih, akcijska znanstvenofantastična drama Verižna reakcija in triler Hudičev odvetnik. Slednji film je še posebej pomemben zato, ker je na snemanju spoznal soigralko Charlize Theron, s katero je nekaj let pozneje pristal v postelji, njuna romanca pa je seveda sprožila veliko zanimanje javnosti. Paparaci so ju večkrat zasačili med poljubljanjem in govorilo se je, da načrtujeta skupno življenje v Londonu.

Neizbrisen pečat v življenju in predvsem karieri tega simpatičnega igralca pa je vsekakor glavna vloga v znanstvenofantastičnem akcijskem filmu Matrica iz leta 1999, ki je postal planetarno popularen. Keanu je uspešno odigral v fizičnem smislu izredno zahtevno vlogo, s katero je po nekaterih informacijah zaslužil vrtoglavih 75 milijonov ameriških zelencev, a je zaslužek radodarno delil s člani filmske ekipe, zato naj bi mu ostalo 'le' 35 milijonov. Da je ta vroča vloga pripadla prav njemu, je še toliko večji uspeh, če upoštevamo to, da je bil na avdiciji izbran v konkurenci največjih hollywoodskih zvezdnikov, kot so Leonardo DiCaprio, Will Smith in Brad Pitt. Prav med snemanjem tega filma je spoznal osem let mlajšo igralko in produkcijsko asistentko Jennifer Syme, s katero se je začel videvati tudi po tem, ko so kamere ugasnile. Bila sta srečno zaljubljena, Jennifer je kmalu zanosila, decembra 1999 pa se je zgodila tragedija, saj je mlada dama po osmih mesecih nosečnosti povila mrtvega otroka, deklico Avo Archer. Manj kot leto in pol pozneje, 2. aprila 2001, ko je zvezdnik še vedno preboleval mučno izgubo otročka, pa je prišel na vrsto še en krut udarec usode. Ko je bila Jennifer namenjena na domačo zabavo kontroverznega glasbenika Marilyna Mansona v Los Angelesu, je z avtomobilom zletela s ceste, se zaletela v avtomobile, ki so bili parkirani ob njej, in umrla.

"Reeves je tisto pomlad poskušal najti mir, da bi prebolel smrt svoje punce. Bil je molčeč in zaprt vase," je povedal Bret Domrose, njegov kolega iz že omenjene rokovske skupine Dogstar, v kateri je Keanu v devetdesetih igral bas kitaro. Občutke žalosti in nemoči je pretočil v čtivo - napisal je knjigo o tem, kako je premagal depresijo.

"Nekega dne sem s prijateljem Janeyjem sedel v kuhinji, v ozadju pa se je na radiu predvajala depresivna in nostalgična glasba. Nenadoma sem dobil vizijo. Spomnil sem se tistih trenutkov, ko se pripravljam za poležavanje v kadi, prižgem svečo in me duši ta depresivni občutek. Zgrabil sem kos papirja in si začel zapisovati. Janey se ni nehal smejati, jaz pa sem metal vse tisto samopomilovanje iz sebe," je opisal proces nastajanja ročno ilustrirane knjige Ode to Happiness (Oda sreči), ki jo je izdal aprila 2011. O njegovi depresiji so neprestano govorili in pisali tudi hollywoodski mediji, še posebej po tem, ko so v javnost pricurljale fotografije, na katerih s turobnim izrazom na obrazu sam sedi na klopci. Njegovi oboževalci so vse skupaj obrnili na šalo in 15. junij razglasili za dan spodbujanja in razveseljevanja Keanuja Reevesa.

Resnici na ljubo pa je zvezdnik že pred tragičnimi družinskimi dogodki veljal za igralca, ki se pogosto umika v svoj mikrosvet.

V nasprotju s slavnimi kolegi, ki uživajo v graščinah, je dolgo živel v najetih stanovanjih in hotelskih sobah, svojo prvo hišo v Hollywood Hillsu je kupil šele leta 2003. Pozneje se je odločil, da bo na svoje ime prepisal še eno stanovanje v New Yorku. V zadnjem desetletju je posnel še kar nekaj velikih filmov, polno presenečenj pa je še vedno tudi njegovo zasebno življenje.

Leta 2008 ga je tožil paparac Alison Silva, ker naj bi ga pred neko bolnišnico v Los Angelesu zadel s svojim poršejem. Zahteval je več kot 700 tisoč dolarjev odškodnine, zvezdnik pa je bil po letu in pol, ko je primer končno prišel na sodišče, oproščen vseh obtožb. To pa ni bil njegov edini stik s sodiščem. Kanadčanka Karen Sala je poskušala na vsak način dokazati, da je Keanu oče njenega otroka. Zahtevala je kar tri milijone dolarjev nadomestila za neplačano preživnino. Tudi v tem primeru jo je igralec, ki je neredko poudarjal, da je ateist, nato pa prevzel budistično vero, dobro odnesel, saj je DNK-test očetovstva pokazal, da ni oče. Ker v zadnjem času s sodišči nima več opravka, se lahko v miru posveča predvsem svojemu delu, v okviru katerega se je preizkusil tudi za kamerami. Lani je bil premierno prikazana akcijska drama Man of Tai Chi, v kateri se je prvič preizkusil v vlogi režiserja, trenutno pa nastajajo še trije njegovi filmi.

Tim Jeras, foto: profimedia