Keanu Reeves: Netipičen hollywoodski zvezdnik

Kanadski igralec, režiser in glasbenik Keanu Reeves, ki bo v kratkem, natančneje 2. septembra, dopolnil okroglih 50 let, je resnično zelo poseben tip. Preberi, kaj ga dela tako zelo drugačnega od tipičnih hollywoodskih zvezdnikov.

Denar in materialne stvari mu niso pomembne. (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2014

O številnih igralcih njihovi prijatelji pravijo, da so skopuški, da pazijo na vsak cent, ko beseda teče o Keanuju Reevesu, pa so zgodbe povsem drugačne. V dolgih letih bogate kariere si je pridobil sloves igralca, ki je zelo radodaren, človeka, ki mu denar še zdaleč ni na prvem mestu.

"Naslednjih nekaj stoletij bi lahko živel z denarjem, ki sem ga zaslužil do zdaj. Sploh ne dvomim o tem. Denar in materialne stvari mi sploh niso pomembni," se glasi ena njegovih slovitih, prav nič hollywoodskih izjav.

Ko je snemal triler Hudičev odvetnik, je pristal na več milijonov dolarjev nižji honorar, da so legendarnemu Alu Pacinu lahko ponudili dovolj visok znesek, da je sprejel vlogo v tej uspešnici. Keanu je ob tem dejal, da ne bi imelo smisla, če bi namesto Pacina igral kdo drug, saj bi bil film brez fantastičnega igralca italijanskih korenin po njegovem mnenju veliko slabši.

Na manjši honorar je pristal tudi, ko je snemal športno komedijo Zamenjave. Tudi takrat je to naredil zaradi slavnega soigralca. S tem, ko se je odrekel delu svojega honorarja, je namreč omogočil, da je Gene Hackman dobil toliko denarja, kolikor si ga zvezdnik njegovega kova zasluži. To pa še ni vse!

Ko je snemal znanstvenofantastični triler Matrica, se je odločil, da bo svoj honorar delil z ekipo, ki je ustvarjala posebne učinke in kostume. Za vlogo v filmu je dobil 10 milijonov ameriških zelencev, ker je Matrica postala velika uspešnica in dodobra napolnila kinematografske blagajne, pa je na koncu zaslužil 35 milijonov. Lahko bi dobil celo 75 milijončkov, a je zaslužek delil z ljudmi, za katere je menil, da si to zaslužijo.

Poleg tega je vsem kaskaderjem, ki so sodelovali pri snemanju Matrice, podaril motorna kolesa znamke Harley-Davidson.

"Ko smo snemali, se je vedel, kot da so vsi del ekipe. Trudil se je, da bi si zapomnil imena ljudi, s katerimi je sodeloval, z vsemi se je pogovarjal in družil, ni se vedel, kot da je boljši od drugih, ker je bolje plačan. Nekemu moškemu, ki je skrbel za sceno, je dal za božič 20 tisoč dolarjev, ker je slišal, da je zelo reven in da ima doma velike težave," je povedal član filmske ekipe, ki je sodeloval z njim.

Očitno je nesmrten

Keanu je imel že več bližnjih srečanj s smrtjo. Kadar razlaga o tem, kolikokrat je komaj izvlekel živo glavo, mu ljudje pogosto ne verjamejo. Nekoč se je z motornim kolesom vozil po kanjonu Topanga, kar ne bi bilo nič posebnega, če tega ne bi počel ponoči in brez prižganih luči. Posledično seveda ni nič videl in se je z veliko hitrostjo zaletel v steno kanjona.

Končalo se je tako, da je s polomljenimi rebri in pretrgano vranico pristal v bolnišnici, kjer je preživel teden dni. Kot da poškodbe ne bi bile dovolj hude že same po sebi, so reševalci ponesreči spustili nosila, ko so ga dvignili v reševalno vozilo, in je pristal na tleh. To pa ni edina prometna nesreča, ki jo je doživel. Na desni nogi ima še danes veliko brazgotino, ki ga opominja ne leto 1996, ko je padel z motorjem in si hudo poškodoval gleženj.

Ko je doživel tretjo nesrečo z motorjem, je z obrazom udaril v krmilo in si zlomil več zob, zato ima zobne prevleke. Le večer pred tem, ko bi moral posneti ljubezensko sceno romantične drame Sprehod v oblakih, pa ga je v obraz zadel hokejski plošček. Moral je v bolnišnico, kjer so ga 'zakrpali' s šestimi šivi. Kljub vsemu je naslednji dan posnel predvideno sceno, saj ni hotel, da bi se snemanje zavleklo zaradi njega.

Videl je duha

"Spominjam se svojega prvega srečanja z duhom, ko sem bil še otrok. V sobi se je naenkrat pojavila obleka in lebdela v zraku. Ni bila na telesu, preprosto je lebdela. Bil sem prestrašen in navdušen hkrati. Tudi moja varuška je to videla, saj je bila z mano v sobi," je nekoč razkril privlačni igralec, ki še dolgo po srečanju z duhom ni mogel zaspati.

Pravi, da ga prizor lebdeče obleke še danes preganja v nočnih morah. Naslednje bližnje srečanje z duhom je doživel, ko je bil v mestu Austin v Teksasu na kosilu s prijateljico. Ko se je obrnil, je videl duha, ki je stal za njim in ga opazoval.

Kot otrok se je pretepal z Aliceom Cooperjem

Zvezdnik je otroštvo preživel v Torontu, natančneje v četrti Yorkville, v kateri so se zbirali umetniki in razni boemi. Njegova mama, kostumografinja Patricia Bond Taylor, je sodelovala z neko drugo kostumografinjo, ki je pogosto prirejala zabave, na katere so prihajali nekateri največji zvezdniki na svetu, med njimi tudi roker Alice Cooper.

Evan Williams, Keanujev prijatelj iz otroških let, je povedal, da ju je prav Alice na eni od teh zabav izzval na prav poseben način.

Predlagal jima je, da bi se z njim pomerila v rokoborbi. Fanta sta izziv sprejela in 'pretep' na preprogi se je začel. "Ne le da sva bila pošteno tepena, ampak naju je še zvezal v človeški vozel, iz katerega se nisva mogla izvleči. In tako sva prepletena ležala na tleh, dokler nama ni nekdo priskočil na pomoč," je razkril Evan.

Veliko bere in je zelo razgledan

V nekem intervjuju je igralec povedal, da izredno rad bere. Med drugim je prebral tudi romaneskni cikel Marcela Prousta z naslovom Iskanje izgubljenega časa, ki obsega romane V Swannovem svetu, V senci cvetočih deklet, V svetu Guermantesovih, Sodoma in Gomora, Ujetnica, Albertina je izginila in Spet najdeni čas.

Cikel obsega približno 3200 strani, odvisno od izdaje, in opisuje življenje francoske visoke družbe v drugi polovici 19. in začetku 20. stoletja.

Posveča se tudi prvi svetovni vojni in temam, ki so v tistem obdobju pretresale francosko družbo. Scott Derrickson, režiser znanstvenofantastične drame Dan, ko bo obstala Zemlja, je Reevesa, ki je v tem filmu odigral glavno vlogo, opisal kot človeka, ki rad izrazito veliko bere.

Shakespearove sonete recitira na pamet, knjigarne in knjižnice pa so mesta, kjer se najraje zadržuje. Zaradi ljubezni do branja je zavrnil vlogo v akcijski kriminalni drami Vročina, ki jo je sprejel celo veliki Al Pacino, Keanu pa je raje igral Hamleta v kanadskem gledališču.

Druži se z brezdomci

V Los Angelesu je več kot pol milijona brezdomcev, ki za mesto angelov pomenijo veliko težavo. So ljudje, ki tem nesrečnikom namenijo nekaj drobiža, na žalost pa so tudi takšni, ki jih zaradi tega, ker nimajo svojega doma, obravnavajo kot manjvredna bitja.

Dokaz, da se tudi slavni in nesramno bogati ljudje lahko družijo s tistimi, ki nimajo niti za kruh, pa je prav Keanu. Septembra 1997 so ga fotografirali v zahodnem delu Hollywooda, kjer je sedel ob drevesu na pločniku in se družil z brezdomcem.

Prijetno sta pokramljala, moški mu je pokazal nekaj svojih stvari in skupaj sta si privoščila pijačo. Videti sta bila, kot bi se poznala že dolga leta. Podobnih scen v Hollywoodu ni mogoče videti pogosto oziroma jih skoraj ni mogoče videti, saj večina prebivalcev brezdomce naravnost prezira.

Številni zvezdniki potujejo v daljne dežele, da bi polnili medije in vsem pokazali, kako zelo veliki dobrodelniki so, Keanu pa je svojo veličino pokazal prvemu človeku na cesti, za katerega je menil, da bi mu prav prišel prijatelj.

Njegova radodarnost je spodbudila tudi druge

Navdihnjeni s Keanujem, ki je dejansko super tip, so ustvarjalci internetne skupnosti 4Chan stimulirali in nagovarjali ljudi, naj bodo velikodušni in nakazujejo denar za raziskave raka.

Sporočili so, da ima Keanu mlajšo sestro Kim, ki so ji diagnosticirali levkemijo, in da bi bil igralec prav gotovo zelo vesel, če bi slišal, da njegovi oboževalci nakazujejo denar v dobrodelne namene.