Keanu Reeves: Končno pravi odgovor

Od nekdaj je skrival svoje zasebno življenje in o njem ni želel govoriti. Ob njegovem imenu pogosto stojijo besede samotar, tih, skrivnosten, nedružaben ... Toda mi smo odkrili skrito plat privlačnega in še vedno samskega zvezdnika. Zaupal nam je, kaj pričakuje od deklet, nore stvari, ki bi jih storil v imenu ljubezni ...

27. 11. 2003

Ko Keanu Reeves vstopi skozi zadnja vrata v Elixir Tonis v zahodnem Hollywoodu, se tiho ‘zenovsko’ ozračje v trenutku spremeni v nize hihitanja in šepetanja. Celo stari, z vsem prenasičeni hollywoodski mački niso imuni na šarm devetintridesetletnika, glavne zvezde trilogije Matrica. (Zadnji del, Matrica Revolucija, trenutno igra v naših kinematografih).

Brez dvoma, pozornost, ki jo vzbuja, ima veliko opraviti z njegovim videzom; neustavljivo je privlačen, čeprav nenehno daje vtis, da se za to sploh ne trudi in ne zmeni. Sprane stare leviske, navadna bela majica in neukročeni lasje, popolnoma poležani zaradi motoristične čelade, ta vtis še podkrepijo.

Toda pod mikavnim, seksi in eksotičnim videzom (njegov oče je pol Kitajec, pol Havajčan, mama pa je Angležinja) se okoli Keana širi ogromen oblak skrivnostnosti in nedostopnosti. Že dolgo, pravzaprav že ves čas, je znan po tem, da se strahovito otepa vprašanj o zasebnem življenju. Prav tako ga je težko ‘izslediti’, saj nenehno potuje in menja začasna domovanja.

Odkar je leta 1994 igral v Filmu Jacka Travena, Hitrost, se je selil od enega hotela do drugega, z enega prizorišča snemanja na drugega. Vendar vse kaže, da se bo potepuško življenje končalo, saj ima, odkar je zapustil rodni Toronto, prvič spet svoj dom. In to v hollywoodskih hribih. Počasi se mehča tudi njegova stroga ‘politika’ na intervjujih; za Cosmo je celo razkril nekaj svojih drobnih skrivnosti.

Najbrž vas je dejstvo, da je Matrica Reloaded prvi vikend predvajanja zaslužila kar 93 milijonov dolarjev, spravilo v neverjetno dobro voljo.

Res je! Bilo je zelo razburljivo. Vsi trije filmi se mi zdijo zelo posebni; to, da se je nanje odzvalo toliko ljudi, da si jih je toliko ogledalo, se mi zdi res nekaj izjemnega, pravzaprav noro izjemnega.

Pa Matrica Revolucija (pravkar igra v naših kinematografih) daje odgovore na vsa nejasna vprašanja iz prejšnjih dveh filmov?

Krog se v njej sklene, o tem ste lahko prepričani! Režiserja vas zagotovo ne bosta opeharila. Ste opazili, da na koncu drugega dela ni pisalo ‘Se nadaljuje’, temveč ‘Se bo zaključilo’? To je bila dobra poteza, tukaj se skriva odgovor na vaše vprašanje.

Kakšni so oboževalci Matrice?

Obstajajo prav zabave na temo Matrice, oblečejo se v junake, poslušajo glasbo iz filma ... Nekateri si tetovirajo motive iz filma in podobno. Obstajajo celo koruzni kosmiči z našimi podobami. Odkar vem za to, se mi nič več ne zdi nenavadno.

Ali je res, da kot oseba, ki igrate računalniškega hekerja Thomasa Andersona (alias Neo), nimate niti lastnega računalnika?

Oh, da, to je popolnoma res. Ali ni to čudovito? Res bi si ga moral že kupiti ... Samo čas moram najti, pa si ga bom.

Vloga Nea je fizično zelo zahtevna. Kako ste se nanjo pripravili?

Kar štiri mesece sem cele dneve treniral, vadil sem borilne veščine, veliko sem brcal, se tepel, vadil hojo po žicah (za gravitacijske prizore ), malo sem se raztezal ... Vse skupaj je bilo zelo naporno. Fizično najzahtevnejši del je bila scena iz Matrice Reloaded, v kateri se bojujeva s Smithom. (Tisti del s sovražnikom in z njegovimi stotimi kloni.) Boril sem se z dvanajstimi kaskaderji, kar tri tedne smo pilili ta prizor, mislim, da je imel v njem Neo kakih petsto gibov.

Ste se med treningi ali snemanjem kdaj poškodovali?

Za Nea je značilno, da ga ne pretepejo pogosto. No, kanček krvi je vseeno pritekel. Prerezal sem si sredinec, bila je kar velika rana.

Večkrat pa teče kri, ko vozite svoj motor, kajne? Morda zaradi tega, ker radi tvegate?

Ne, ne, ne. Sem samo zelo slab voznik. V vseh mojih motorističnih letih se je nabralo nekaj odkrušenih in zlomljenih zob, zlomil sem si tudi gleženj. V vratu imam železno ploščico, pa vranico sem si pretrgal, imam tudi nekaj brazgotin od ‘drsanja’ po cesti.

Vendar pri motorjih še vedno vztrajate. Kaj je tako navdušujočega v vožnji z njimi?

Oh, občutki so super. Vsaka vožnja je osvobajajoča in poživljajoča. Popolnoma si izpostavljen vsem elementom narave, med vožnjo se čutim povezanega z njimi. Najboljše pri tem pa je, da si popolnoma soočen sam s sabo, da si čisto sam, svoboden.

Skrbno varujete svojo zasebnost. Kako se soočate z vso medijsko pozornostjo?

Najbolje, kot se lahko. Ne obremenjujem se preveč s tem. Seveda pa nastane težava, če je je preveč, če me oblegajo nadležni ljudje ... Včasih sem prav presenečen nad tem, kaj vse si ti ljudje dovolijo; kaj vse mislijo, da imajo pravico narediti in vprašati. To je neverjetno. Ljudje se za svoja dejanja sami odločijo. Pogosto so ta dejanja zelo nevljudna, saj se vtikajo v stvari, ki se jih ne tičejo.

Kako pa je z vašo glasbeno skupino Dogstar? Ste še skupaj?

Ne. Potrebujemo oddih eden od drugega. Igram pa že v novi skupini, imenujemo se Becky Band.

Kakšni občutki vas preplavljajo, ko nastopate pred večstoglavo množico?

Zabavno je in zelo razburljivo. Na ustvarjalen način se lahko izrazim, ob tem pa se še noro zabavam. Obstaja še kaj lepšega? Na oder je že priletelo nekaj spodnjega perila. To mi je všeč, želim si, da bi se to dogajalo tudi vnaprej. S tem me boste zelo razveselile!

Imeli ste že tudi nekaj večjih nastopov. Z Dogstari ste bili predskupina Davida Bowiea in Bon Jovija.

O ja! Bowie je igral za noč čarovnic v Hollywood Paladiumu. To je bilo noro. Z Bon Joviji pa smo bili na turneji po Avstraliji. Bili smo prvi na vrsti, za nami sta igrali še dve skupini, šele nato je sledil njihov nastop. Naše občinstvo so bili prazni travniki in varnostniki, ampak mi smo neskončno uživali!

Kako bi najraje preživeli prost dan?

Bil bi s prijatelji, mogoče bi se odpravil na kratko vožnjo z motorjem, malo bi bral. Obvezno bi moralo slediti dobro kosilo ... Pustim se tudi presenetiti, tako se ‘zgodijo’ najlepši dnevi. Nerad delam načrte, z njimi je tesno prepleteno že moje delo. Ko pridem domov, je zato lepo pustiti stvari odprte in le opazovati, kam me dan odpelje ...

Kakšen pa je popoln zmenek?

Tak, v katerem oba neizmerno uživava v družbi eden drugega, ko je vse super. Ali pa, ko se zgodi tista čarovnija prvega zmenka, ko te oseba popolnoma prevzame, ko ne obstaja nič drugega kot samo močna, vzajemna energija. Pa metuljčki v trebuhu, navdušenje, ko jo vidiš, občutki, ki te preplavljajo, ko si z njo. Popoln zmenek je čudovita izkušnja.

Ste še samski?

Trenutno ja.

Jo iščete?

Prosim, komaj čakam.

Bo morala biti motoristka, da bo osvojila vaše srce?

Ne, to sploh ni pogoj.

Kaj vam je ljubše, da vi storite prvi korak ali da to stori ženska?

Ženska. Oboje. Kar koli že, vse je dobro.

Kaj še vedno skušate razumeti pri ženskah, o njih, pa pri tem niste najbolj uspešni?

Ta proces razumevanja je zabaven del razmerij. Vedno je čudovito res spoznati žensko, z vso skrivnostnostjo, toplino, z veseljem in globino.

Kaj ste se do zdaj naučili o njih?

Da če jih pripraviš do smeha, vidiš nekaj najlepšega, kar obstaja na tem svetu!

Recimo, da dobite karto – nekakšnega ‘jokerja’, ki bi vas ‘pomilostil’ pri določeni napaki v razmerju, za kaj bi jo uporabili?

Moram reči, da za laganje in varanje.

Resno?

No, če bi lahko dobil to karto, bi jo pač uporabil za ‘ta velike’ zadeve!

Torej priznate, da lažete in varate? Sami ste padli v to jamo ....

“Oh, točno sem vedel, kam hodim in kam bom padel. Ne bom rekel, da lažem in sem nezvest; ampak glede na to, da ste omenili; dobro je imeti takšno karto. Mogoče bi jo komu dal ali pa posodil ...”

Najbolj nezaslišano mesto, na katerem ste seksali, je ...?

Ne vem ... kaj je sploh še nezaslišano? Tisto, kar sem mislil, da je, ko sem bil star sedemnajst let, zdaj pri devetintridesetih ni več tako nezaslišano.

Točno. Ker je pri sedemnajstih nezaslišano, da seksaš v postelji svojih staršev.

Ja, in pri teh letih se tega več ne počne – bilo bi naravnost srhljivo, če bi se. Tudi z manj kot sedemnajstimi leti tega ne bi smeli početi ... Naj bo. Naj razmislim. Nekaj ‘akcije’ je bilo v taksiju, ampak nisva šla do konca. Ali pač? Ne, kaj takega bi si zapomnil, kajne? Mogoče pa si ne bi in je to moj edini ‘nezaslišan’ seks. Veste kaj? Ok, do konca sem šel v taksiju, vendar se ne spomnim. Ne moreš biti trezen in seksati na zadnjem sedežu taksija.

Prav imate. Kaj pa je bila najbolj nora stvar, ki ste jo naredili, da bi pritegnili žensko pozornost?

Nikoli nisem najel letala z napisom: “Pojdi z mano na večerjo!” ali “Greva v Pariz?”, ničesar v tem stilu nisem naredil. Ampak komaj čakam, da bom spoznal tisto pravo, potem bom delal takšne neumnosti, čeprav jih še nikoli nisem.

Kako se Keanue poljublja

Monica Bellucci: “Keanu je res nekaj posebnega, zelo je sramežljiv, nekoliko zaprt vase. Le redki ga imajo priložnost resnično spoznati ... Zelo dobro se poljublja.”

Sandra Bullock: “Rada gledam mene in Keana skupaj. Prvi poljub na filmskem platnu sem delila z njim. Na pogled je nekoliko zasanjan ... Ženske pa se zaradi tega kar topijo.”

Charlize Theron: “Večino ljubezenskih prizorov posnamem z duhovitimi ljudmi. Do zdaj se je Keanu izkazal za najboljšega. Dobro se počuti v svojem telesu. Deluje zelo pomirjajoče.”

Jannifer Kasle Furmaniak in Lana Zalar