Kdo je v resnici ena najskrivnostnejših zvezdnic Rachel Weisz?

Rachel Weisz je zanimiva, nadarjena in lepa ženska, ki v filmskem svetu velja za pravo mojstrico preobrazbe. Ker ob vsem tem ostaja preprosta in ker še zdaleč ne ustreza klišejem o muhastih hollywoodskih zvezdnicah, slovi kot nekakšna kraljica ljudskih src. Nekateri ji zamerijo le skrivnostnost, ko gre za njeno zasebnost.

Kdo je v resnici ena najskrivnostnejših zvezdnic Rachel Weisz? (foto: Profimedia) Profimedia
27. 12. 2015

Porcelanasta polt, sijoč nasmeh in zdrav pogled na življenje. Tako bi lahko na kratko opisali angleško filmsko in gledališko igralko Rachel Weisz, ki je daleč od tipične zvezdnice.

"Starejši in modrejši ko je človek, preprostejše postaja življenje. Človek z leti postane samozavestnejši," je prepričana 45-letnica, ki se s staranjem prav nič ne obremenjuje:

"Ko sem bila stara 20 let, je bilo mučno in težavno, vsaj zame. V tridesetih ti šele zares postane jasno, kdo pravzaprav si. To je neverjetno olajšanje. Počakajte torej, da boste stari 40 let!"

Ena od redkih skupnih točk, ki jih ima z večino hollywoodskih zvezdnic, je brezhibna postava, ki jo ohranja z rednimi treningi. Lepotica mora pogosto naporno trenirati tudi zaradi vlog, saj si želi brez težav odigrati akcijske scene.

Da bi vse opravila pravilno, ji pri vajah za moč pomaga osebni trener:

"Ko se moram spraviti v potrebno formo za film, z osebnim trenerjem v samo šestih tednih shujšam za dve konfekcijski številki. Vadba z njim mi je priskrbela neverjetno formo."

V nasprotju z večino kolegic iz sveta šovbiznisa pa verjame v zdravo hujšanje:

"Kdor se s stradanjem znebi oblin, se s stradanjem znebi ženskosti. Ne bom se pretvarjala, da si skrivaj nisem želela biti vitka, a dojela sem, da imam žensko telo, s tem pa tudi obline. Pač nimam deškega telesa. Ženske morajo biti ponosne na svoje prsi, zadnjico in trebušček."

r

Da gre za precej netipično zvezdnico, pa dokazuje tudi njen pogled na uporabo botoksa, ki bi moral biti po njenem mnenju za igralce prepovedan, podobno kot so steroidi prepovedani za športnike: "V igralstvu je ekspresija vse ... Zakaj bi si potem likali gube na čelu?"

V nekem intervjuju je hollywoodske šefe celo pozvala, naj igralcem, ki imajo obraze napolnjene z botoksom, ne dajejo več vlog.

Verjetno tudi zato, ker ne uporablja botoksa in ker posledično lahko dobro uporablja obrazno mimiko, danes slovi kot odlična igralka, kot prava mojstrica preobrazbe, ki je v igralskem svetu seveda zelo cenjena in zaradi katere je dobila vloge v najrazličnejših filmskih žanrih.

r

Za mednarodni preboj je poskrbela z vlogo egiptologinje Evelyn 'Evie' Carnahan v akcijski pustolovščini Mumija, ki jo je odigrala leta 1999, v romantični komediji Vse o fantu nas je spravljala v smeh, v trilerju Zvesti vrtnar je navdušila tudi najbolj stroge kritike, v zgodovinski romanci Agora pa je odlično upodobila grško matematičarko in filozofinjo Hipatijo.

r

Življenjska pot Rachel Hannah Weisz se je začela 7. marca 1970 v Londonu. Njen oče George Weisz je kruh služil kot izumitelj, njena mama Edith Ruth Teich pa najprej kot učiteljica, nato pa kot psihoterapevtka, kar je odigralo pomembno vlogo pri poteku Rachelinega življenja.

Nadobudna mladenka se je sprva namreč želela podati po akademskih stopinjah svojih staršev, ki sta kot Juda zbežala pred nacizmom - George iz Madžarske, Edith pa iz Avstrije - in si ustvarila novo življenje v Londonu, zato se je šolala na kolidžu Trinity Hall, ki je del elitne univerze Cambridge.

Rachel pa ne bi bila Rachel, če ne bi imela že takrat več želez v ognju. Sem ter tja je delala kot model, njeno zanimanje pa je vzbudilo tudi igralstvo, zato je takoj po prihodu na omenjeni kolidž soustanovila študentsko gledališko skupino Cambridge Talking Tongues.

Študirala je v družbi Sache Barona Cohena, Alexandra Armstronga, Sue Perkins, Mel Giedroyc, Richarda Osmana in Bena Millerja, s katerim je bila kratek čas celo v razmerju, in z odliko diplomirala iz angleščine.

Da bo dosegla tako visoko stopnjo izobrazbe, pa si v obdobju, ko je še gulila osnovnošolske in srednješolske klopi, verjetno nihče ne bi upal staviti. Nikoli namreč ni bila dobra učenka oziroma dijakinja, zaradi neprimernega vedenja je celo večkrat letela iz razreda:

"Bila sem zelo predrzna. Sicer ni prišlo do nobenega velikega incidenta, a imela sem težave z avtoriteto in menila sem, da mi nihče nima pravice ukazovati. Preprosto sem ves čas motila pouk ... Danes pa se mi malo avtoritete ne zdi nič slabega."

Prvenec v filmskem svetu je doživela leta 1992, ko je dobila vlogo Sarah Thompson v televizijski kriminalni drami Advocates II, dosedanji karierni vrhunec pa se je nedvomno zgodil leta 2006, ko je za vlogo v že omenjenem filmu Zvesti vrtnar prejela številne prestižne nagrade, med drugim tudi oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi.

r

"Imam ga v kopalnici. To morda zveni čudno, a gre za enega največjih prostorov v hiši, poleg tega pa mi je zelo všeč, ker se dobro ujema z opremo," je nekoč razkrila, kje hrani najdragocenejšo igralsko nagrado na svetu, in dodala, da ji oskar še posebno veliko pomeni zato, ker ga je osvojila, ko je bila noseča:

"Tehnično gledano sem oskarja osvojila skupaj s svojim sinom. Ko sem prejela nagrado, sem bila v sedmem mesecu nosečnosti."

r

Celo po tem izjemnem uspehu pa širni svet ni izvedel kaj dosti več o tej bledi in na videz krhki ženski, ki je zelo skrivnostna, ko gre za njeno zasebno življenje.

"V svojih dvajsetih sem bila pogosto samska in počutila sem se osamljeno. Doma sem jedla pico, si izposojala filme, ustrezala vsem tem klišejem ... Včasih je bilo res težko, a še naprej upaš, da boš nekoč našel pravega," se glasi eno od njenih redkih razkritij, povezanih z ljubezenskim življenjem, v katero je po že omenjenem Millerju leta 1993 vstopil Dominic Anciano.

Enajst let starejšega angleškega filmskega ustvarjalca, igralca in komika je ljubila tri leta. Dominica je nasledil igralec in producent Alessandro Nivola, s katerim je leta 1998 zaigrala v kriminalni drami Moja boš.

r

V razmerju z igralcem, pevcem in poslovnežem Neilom Morrisseyem je bila tri leta, po koncu ljubezenske zgodbe z Morrisseyem pa je na zmenke hodila z režiserjem Samom Mendesom, poleti 2001 pa ji je glavo zmešal leto dni starejši ameriški režiser, scenarist in producent Darren Aronofsky, ki ga je spoznala v zaodrju londonskega gledališča Almeida, ko je igrala v predstavi The Shape of Things.

Ljubezen je bila tako močna, da se je že naslednje leto z njim preselila v New York, natančneje v manhattansko sosesko East Village, leta 2005 pa sta se zaročila.

r

Njuno srečo je okronalo rojstvo sinčka Henryja Chancea, ki je luč sveta ugledal 31. maja 2006, dobra štiri leta pozneje pa sta zvezdnika naznanila, da sta se razšla, a poudarila, da ostajata dobra prijatelja in da bosta sinčka vzgajala s skupnimi močmi.

r

Po koncu devetletnega razmerja so začele krožiti govorice, da je Rachel Darrena, s katerim se je za kratek čas razšla že leta 2008, zapustila zaradi Daniela Craiga, soigralca iz trilerja Sanjska hiša, ki naj bi ji na snemanju povsem zmešal glavo. In to čeprav je bil tudi Daniel v tistem obdobju zaseden, zaročen je bil namreč s filmsko producentko Satsuki Mitchell.

Da je med glavnima igralcema omenjenega filma vladala kemija, so menda opazili tudi vsi prisotni na prizorišču snemanja.

"Darren je dober in odgovoren, medtem ko je Daniel mračnjaški in skrivnosten," je dobro obveščeni vir takrat zaupal otoškim medijem. Ali jo je Daniel na začetku dejansko privlačil zato, ker je mračnjaški in skrivnosten, sicer ni znano, znano pa je, da sta decembra 2010 začela hoditi na zmenke.

r

In na teh sta se očitno odlično ujela, saj je 22. junija 2011 sledila skrivna in preprosta poroka v New Yorku, na kateri so bili prisotni le štirje svatje, nevestin sin, ženinova hčerka Ella, ki se je rodila v njegovem zakonu z igralko Fiono Loudon, in dva družinska prijatelja.

Glede na to, da igralska zakonca spadata v kategorijo najskrivnostnejših zvezdnikov, verjetno ni treba posebno poudarjati, da kaj dosti podrobnosti z njune poroke ni znanih, se je pa kmalu po veselem dogodku oglasil Daniel, ki je poudaril, da se še vedno sprašuje, s čim je sploh osvojil svojo drago:

"Še vedno se kar ne morem načuditi, da je Rachel res moja soproga. Zasebno življenje je zame izredno pomembno, družina pa je najpomembnejša."

Njegovo navdušenje nad lepo srčno izbranko je še kako upravičeno in razumljivo, ne nazadnje je Rachel, ki je leta 2011 dobila še ameriško državljanstvo, med pripadniki močnejšega spola izredno oboževana.

To je med drugim dokazala anketa slovite britanske verzije revije Esquire, ki je v času, ko je bila še v razmerju z Darrenom, pokazala, da se največ britanskih moških želi poročiti prav z njo!

Zvezdnica, ki sta ji v kategoriji najbolj zaželenih nevest za vrat dihali kolegici Keira Knightley in Kate Winslet, je laskavi naziv takrat komentirala takole:

"O moj bog! To je neverjetno. Najbolj zaželena sem, pa sploh še nisem poročena. Začelo me je že skrbeti, da moški ne mislijo več name. Zdaj mi je odleglo."

r

Igralka je znana tudi kot muza ameriškega modnega oblikovalca Narcisa Rodrigueza (na fotografiji).

Rachel je v moških očeh torej zelo cenjena, nad njenim Danielom pa se navdušujejo številne ženske, ki ji zavidajo, ker se lahko pohvali, da je poročena z aktualnim Jamesom Bondom.

Zaradi tega je igralka včasih kar nekoliko ljubosumna na njegove oboževalke, ki mu pošiljajo elektronsko pošto, ga na ulici prosijo za avtogram ali pa se želijo fotografirati z njim.

Če gre verjeti besedam njunega prijatelja, pa gre v tem primeru pravzaprav za zavist, in ne za ljubosumje:

"Rachel je tudi sama igralka, a jo kljub temu zelo jezi, če ženske na ulici ustavljajo Daniela. V takšnih situacijah je ona v ozadju, saj se nihče ne želi fotografirati z njo, nekateri jo celo prosijo, naj jih fotografira z Danielom. Ni ji jasno, zakaj ona ne uživa takšne slave, čeprav je dobitnica oskarja."

r

Še vedno pa ji ni jasen niti ves direndaj, ki nastaja okoli njenega moža le zato, ker upodablja najbolj slavnega tajnega agenta na svetu. Še posebno čudno se ji zdi, da jo sprašujejo, kako je živeti z Jamesom Bondom.

"Ne živim z Jamesom Bondom. Živim z igralcem, ki mu je ime Daniel Craig in ki je tako briljanten, da vsi verjamejo, da je res James Bond,"

je prav pred kratkim v smehu povedala simpatična Angležinja, nato pa nadaljevala v nekoliko resnejšem tonu:

"Jamesa Bonda sicer ne poznam osebno, a kolikor je meni znano, ne spada med tipe, ki se poročajo. Naj povem takole: ne morem se pritoževati. Življenje ima z mano dobre namene in zelo sem srečna."

Napisal: Tim Jeras (za Story)