VIDEO: Kdo je Slovenka, ki po vsej Evropi navdušuje z zvokom električne violine?

Maša Golob je mlada in nadvse simpatična glasbenica. Z igranjem električne violine je osvojila srca mnogih oboževalcev. Tudi naša! Z njo je se pogovarjala naša spletna novinarka Ajda Hovnik Plešej.

VIDEO: Kdo je Slovenka, ki po vsej Evropi navdušuje z zvokom električne violine? (foto: Facebook @Maša Golob) Facebook @Maša Golob
4. 4. 2017

Preden prebereš spodnji intervju NUJNO poslušaj in poglej TOLE (klik, klik):

Koliko si stara?

Ravno včeraj sem dopolnila 25 let. :) Pravijo, da je 25. leto prelomno. In priznati moram, da se veselim vsega, kar naj bi to prineslo v moje življenje.

Kako preživljaš te čarobne pomladne dni?

Moj urnik v zadnjem času je precej natrpan. Kljub temu, da se na videz nič ne dogaja, imam kar nekaj projektov in novosti, o katerih bom kmalu lahko spregovorila. Ta trenutek lahko razkrijem le, da kar nekaj časa preživim v studiu ali na vajah z najrazličnejšimi ustvarjalci in poustvarjalci elektronske in klasične glasbe, obiskujem ure violine na Akademiji za glasbo in pilim svojo igralsko tehniko. Končujem tudi magistrski študij na ljubljanskem muzikološkem oddelku in definitivno mi ni dolgčas!

Kako se je tvoje življenje spremenilo v zadnjih treh letih?

Dobesedno se je postavilo na glavo. Po diplomi iz muzikologije sem se odločila, da naredim premik v življenju. Šla sem na študij v Berlin. V tistem obdobju sem res odpirala novo poglavje in rezala zadnje vezi s 'preteklostjo'. Violino sem pustila doma. Prvič sem pomislila, da igranje violine ni zame in da se moram bolj muzikološko usmeriti. A sem po mesecu dni spoznala, da je ravno Berlin prostor za svež začetek ...

Maša Golob

Te glasba spremlja že od rojstva?

Rojena sem v glasbeno družino. Mama je učiteljica glasbe, oče pa blazni navdušenec in poznavalec le-te. Že zelo zgodaj (pri treh letih) sem začela z mami hoditi na koncerte in baje z odprtimi usti tam presedela od začetka do konca. Oče, na drugi strani, nas je doma nehote etnomuzikološko izobraževal. Na dnevnem sporedu so bile melodije celega sveta, od afriških skladb do flamenka, bossa nove, vse do melodij ljudstev, ki izginjajo …

 "Življenje brez glasbe je danes zame nemogoče."

Tvoja prva avdicija za priznani orkester na univerzi v Berlinu te je pripeljala do vsega, kar si danes, si dejala pred časom.

Če bi mi kdo rekel, da bo temu tako, mu ne bi verjela. Po enem mesecu sem bila članica petih orkestrov in po dveh mesecih sem koncertirala v Berlinski filharmoniji kot pomočnica koncertne mojstrice. Priznam, velikokrat sem imela občutek, da ne zmorem vsega tega, in se spraševala, zakaj so vsi tako navdušeni nad mano. Nemci namreč nadvse cenijo muzikalnost in sposobnost dodajanja svoje 'note' glasbi. Zadnje mi je vlilo upanje, da še zmeraj ni prepozno zame.

Maša Golob

Na neki točki pa te orkestrsko igranje ni več zadovoljevalo?

Začela sem razmišljati o solo karieri. Utrnila se mi je zamisel, da se prijavim za koncertiranje na križarkah. Za to sem potrebovala video posnetek. Tako so se zvrstili prvi trije youtube videi. Po dobrih odzivih sem se odločila posneti tudi glavno temo serije Game of  Thrones v tango verziji, od tu dalje pa so se nove priložnosti samo še odpirale.

"Življenje že ve, kam me pelje, jaz pa mu samo zaupam in sledim."

Praviš, da te življenje preseneča na vsakem koraku. Kako te je presenetilo na današnji dan?

V zadnjem tednu me sploh preseneča. Ponovno mi na pot postavlja nove ljudi in situacije, ki bodo zagotovo pomembno vplivale na moje nadaljnje glasbeno ustvarjanje.

Kakšne vrste glasbo najraje izvajaš?

Preprosto obožujem vse v povezavi s Španijo in latinsko Ameriko, predvsem pa njihovo glasbo – tango, salsa, flamenko, …  Najbolj suvereno se še zmeraj počutim pri izvajanju tanga. Vedno bolj pa me navdušujejo tudi ljudske melodije – predvsem iz slovanske glasbe. Gre za skladbe, ki imajo tako imenovano dušo.

Kako ustvarjaš svoj svet čaroben?

Predvsem skušam videti lepoto v majhnih stvareh. Verjamem, da si lahko res srečen šele takrat, ko znaš uživati v trenutku, ki ti je dan.

Maša Golob

Na tvojih družbenih omrežjih se ob vsaki novi objavi sproži val pozitivne energije. Zakaj meniš, da je temu tako?

Berlin me je naučil ene poglavitne stvari: da vedno obstaja prostor za vse ustvarjalce glasbe. Jaz bom verjetno svoje mesto našla v 'neklasičnem' okolju. Ker se počutim udobno v poustvarjanju popularne, elektronske in latino glasbe, kjer res lahko dodam delček sebe, ljudje slednje najverjetneje tudi začutijo.

Je to tudi tvoj recept za uspeh?

Recept za uspeh je najverjetneje v tem, da vedno ostajamo zvesti sami sebi. Saj veš, 'Nobody is you and that's your power' ('Nihče ni kot ti in to je tvoja moč.') Ta stavek me spremlja povsod.

Oglej si še njen video za skladbo Leonarda Cohena Halleujah:

Kako je nastal video Hallelujah?

Dan pred snemanjem sem skladbo igrala na Theta healing eventu v Londonu (ideja za ta komad je prišla trenutek pred samim nastopom), kjer sem doživela tako močne reakcije poslušalcev, da sem jo želela deliti še s širšim svetom.

Poleg povedanega pa video skriva tudi pretresljivo zgodbo, kajne?

Pet let nazaj sem izgubila zelo mladega strica. Še danes mi je neprijetno in težko govoriti o tej izgubi. V mojem spominu je nekdo, ki je zmeraj verjel vame in v mojo violinsko pot tudi takrat, ko sama nisem. Ta video je posvečen njemu. Vas pa želim z njim opomniti, da je življenje minljivo in da povejte posebnim osebam, kako radi jih imate. Storite to večkrat kot le enkrat letno.

Maša Golob

Rada potuješ in po celotni Evropi igraš violino, kar je razvidno tudi iz tvojih fotografij na Facebooku. Katero potovanje je trenutno v ospredju na tvoji listi želja?

Potovanja so moja strast! Trenutno komaj čakam potovanje na moj ljubi jug Španije, kamor odpotujem ta teden. Tokrat brez violine in z boljšo polovičko, da naberem moči pred začetkom ponovnega koncertiranja!

Oglej si še VIDEO z enega od Mašinih nastopov, ki nas je pustil odprtih ust:

Najboljši kompliment, ki si ga kdajkoli prejela?

Mlajša sestrična Ana, ki je nekaj časa nazaj prenehala z igranjem violine in jo pustila samevati v kotu, mi je pred kratkim dejala, da sem njena največja inspiracija. Povedala mi je, da je zaradi mene violino ponovno prijela v roke. Nedolgo nazaj pa mi je tudi Bojan Cvetrežnik (Terra folk) rekel, da sem prava 'performerka'. Spremljam ga že od otroštva in sem njegova velika oboževalka, zato si te lepe besede resnično štejem v čast.

Pripravila Ajda Hovnik Plešej
Fotografije: Facebook Maša Golob

Preberite še: Ta punca (Slovenka!) je zaslovela z izdelovanjem sanjskih poročnih planerjev in vabil in VIDEO: Alya izdala nov spot z močnim sporočilom

Priporočamo tudi: VIDEO: Ustvarite si svež in malo bolj drzen make up (svetuje Barbara Fartek)