Katja Klepec Štalec: Ustvarjalka torbic in oblekic

"Uživam vsak dan na novo. Življenje je veliko presenečenje, jaz pa sem nora na presenečenja."

Katja Klepec Štalec, ustvarjalka torbic in oblekic (foto: Aleksander Štokelj) Aleksander Štokelj
4. 9. 2011

Sanjala je svoje torbice, ko še ni znala šivati. Šla je na študij v Španijo, ko znala niti besedice špansko. Oddelek za iskalni marketing je v agenciji postavila v času, ko o tem še nihče ni resno razmišljal … razen njenega moža. Da bi se rešil konkurence, jo je hotel zaposliti. Da bi se rešila konkurence, je postala še boljša. Dokler nista združila moči v skupnem … stanovanju. Njemu je prepustila prestol, ona pa je uresničila otroške sanje.

Postala je ustvarjalka, najprej torbic, nato še oblekic. A pot do šivalnega stroja je vodila prek košarkarske reprezentance. Košarka ji še vedno omogoča gostovanja: njenih nekdanjih sedem soigralk in prijateljic se je razteplo po različnih prestolnicah, ki so tu in tam prizorišče slovenske verzije seksa v mestu – dvojne verzije, pravzaprav. Vse okrog Katje na neki nerazložljiv način namreč obstaja dvakratno. Dvakratno zabavno.

Manj stresa, več ljubezni

“Z delom v marketinški agenciji sem se v dveh letih prekurila. Bila sem totalno pod stresom, zato sta mi oče in sestra kupila tečaj šivanja. Z ustvarjanjem sem začela, da se odmaknem, potem pa sem ugotovila, da so prijateljicam moje torbice všeč. Tako so nastale torbice Moja Moja.”

Navdih

“Navdihujejo me ljudje. Usedem se na kavico v mestu in gledam ljudi, kaj delajo, kako so oblečeni, kakšne frizure imajo, poslušam, o čem se pogovarjajo, poskušam jih začutiti in to prenesem na torbice. Karkoli drugega kot trenutek bi me omejevalo. Saj je vedno neka rdeča nit, a ta rdeča dobi nešteto odtenkov. Iz tistega, kar vidim, berem zgodbo. Potem so tu potovanja: nahrbtnik na ramenih, fotoaparat okrog vratu in karta v rokah. Naredim si ruto, a si dovolim, da jo vsak dan spremenim. In fascinira me internet. To mi je pa tako nor svet, da adijo pamet.”

Rdeča nit življenja: oblikovanje

“Kaj je oblikovalo mene? Vsekakor šport. Na igrišču se naučiš prilagajanja in uživanja z drugimi. In seveda družina. Vsi moji so uspešni, ustvarjalni ljudje. Od staršev sem se naučila, da se mi v življenju ni treba pretvarjati pred drugimi. Pokazali so mi, da bom najbolj srečna, če bom vedno iskrena in neposredna.”

Ljubezen je zakon

“Če je zdaj kaj drugače, ko sem gospa? Zdaj zahteva, da vsak dan skuham kosilo. Mu skušam razložiti, da nisem tipična žena in gospodinja, a kot da ne sliši več. Jaz pa nisem nikoli uporabljala likalnika … Ljubezen mi ogromno pomeni. Vse mi je. Vse je ljubezen. In on je zakon dečko.” (Smeh)

Osebna izkaznica

  • Starost: 30 let
  • Če si ne bi šivala sama... bi to prepustila Custu
  • Blažilniki stresa: psička Špela, čokolada, fotografija

Tina Torelli, foto: Aleksander Štokelj, ličenje: Nataša Zajc, oblačila: Katja Klepec Štalec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri