Katie Holmes že kot majhna napovedala poroko s Tomom

O igralki Katie Holmes so nekoč govorili, da je Audrey Hepburn nove generacije. Namesto da bi se posvetila karieri, pa je dala prednost zakonu s Tomom Cruiseom, o katerem je sanjarila že kot majhna deklica.

18. 2. 2012

Kate Noelle ‘Katie’ Holmes se je rodila 18. decembra 1978 v Toledu v ameriški zvezni državi Ohio.

Luč sveta je ugledala kot najmlajša od petih otrok v dobro situirani katoliški družini Martina Josepha Holmesa starejšega in Kathleen A. Stothers. Ker je na svet prijokala dva meseca prezgodaj, je ob rojstvu tehtala le 1.800 gramov.

Njeni starši so poudarjali, da je prav to, da se je morala že kot novorojenka boriti zase, zaslužno za njen čvrst značaj in veliko željo, da bi se znašla v življenju.

“Imela sem zelo srečno otroštvo. Odraščala sem v skladni družini. Moja mama Kathy je duša naše hiše, oče Martin pa uspešen odvetnik, zaljubljen v odbojko, s katero se tudi ukvarja. Sem najmlajša v družini,” svojo družinico opisuje ljubljenka klana Holmes, ki so ga ob Katie in starših sestavljale še tri sestre, Tamera, Holly Ann in Nancy Kay, ter brat Martin Joseph mlajši.

“Zelo sem si blizu s sestrami. Bila sem njihova lutka, na kateri so preskušale pričeske in ličenje. Vedno sem se počutila posebno in pomembno,” pravi Katie.

Njen občutek in skrb za lepo izvirata iz zgodnjega otroštva, saj ji je bilo že takrat izredno pomembno, kako je videti. Celo spodnje perilo je moralo biti posebno in takšno ima rada še danes.

“Obožujem lepo spodnje perilo, saj se počutiš posebno že zjutraj, ko ga oblečeš. Celo kot deklica sem imela najljubši rožnati komplet,” pravi igralka, ki ji je mama Kathleen ‘vsadila’ ljubezen do mode, saj ji je stalno šivala kostume za nastope s plesno skupino.

Gospodinja Kathleen je bila odgovorna za skrb za otroke, Martin, odvetnik, specializiran za družinsko pravo, pa je skrbel, da njegovim otrokom in soprogi ni nikoli nič manjkalo. Vsi njuni otroci so morali že od malih nog obvezno obiskovati katoliško šolo in tečaj klavirja. Katie je tako najprej obiskovala župnijsko osnovno šolo Christ the King Church v Toledu, potem pa še dekliško srednjo šolo Notre Dame Academy. Bila je odlična učenka in dijakinja, oče Martin jo je že videl kot bodočo zdravnico, ona pa je sanjarila o povsem drugačnih stvareh.

“Od nekdaj sem sanjala, da bi postala igralka. Oboževala sem Julio Roberts, Audrey Hepburn, Kate Winslet, Renée Zellweger, Cate Blanchett in Diane Keaton,” pojasnjuje zvezdnica, ki je pri 16 letih zaplavala v manekenske vode:

“Starši so me spodbujali tudi takrat, ko sem želela postati manekenka. Obiskovala sem tečaj, za moje posle pa je skrbel profesionalni menedžer, ki je ocenil, da bi se lahko preizkusila tudi kot igralka.” To je bilo po tem, ko je izvedla monolog iz filma Ubiti ptico oponašalko, zato je agent, ki je v njej prepoznal talent, posnetek poslal Angu Leeju, režiserju drame Ledena nevihta. Izbrana je bila za vlogo Libbets Casey v omenjenem filmu, v katerem sta med drugim igrala še slovita Kevin Kline in Sigourney Weaver, njen soigralec pa je bil tudi Tobey Maguire, ki ga Katie pozneje ni pozabila hvaliti kot dolgoletnega in predanega prijatelja. Ker je takrat še obiskovala srednjo šolo, v kateri je tudi začela nastopati v muzikalih, šolanja ni hotela zapostaviti zaradi posla.

Čeprav se je že prijavila na avdicijo za najstniško serijo Simpatije - pripravljal jo je Kevin Williamson, ki se je proslavil s filmi Krik - je skoraj obupala nad to vlogo.

“Takrat sem imela ravno delo s šolsko predstavo Damn Yankees, v kateri sem igrala Lolo. Mislila sem, da nimam nobene možnosti, da bi jo odigrala, če bi šla na avdicijo za serijo. Nisem mogla pustiti na cedilu šole in kolegov. Prodali smo že veliko vstopnic, zato sem scenaristu Kevinu Williamsonu in članom ekipe sporočila, da mi je žal, a da ne morem priti na avdicijo,” pojasnjuje Katie, ki so ji producenti dovolili, da avdicijo posname kar doma.

To je bila prva velika priložnost zanjo. S pomočjo mame Kathleen, ki je igrala njenega moškega partnerja in skupaj z njo brala scenarij za serijo Simpatije, ki jo je proslavila, je bodoča ljubljenka Amerike avdicijo posnela kar v kleti družinske hiše. Takoj ko je Williamson pogledal posnetek, je vedel, da je našel idealno Joey Potter, dekle, na skrivaj zaljubljeno v svojega najboljšega prijatelja, glavnega junaka Dawsona Leeryja. Serija je požela gromozanski uspeh, Katie je v svoji vlogi blestela in dobivala komplimente, da je Audrey Hepburn nove generacije.

Pri časniku The New York Times so trdili, da na avdicijah vsi iščejo dekleta, kakršna je Katie, ki predstavlja vrnitev v preteklost, ko so bile priljubljene pametne punce iz soseščine. Seveda pa tudi njen videz ni ostal neopažen. Govorili so, da je najbolj seksi in privlačna mlada igralka na televiziji, Katie pa je trdila, da namerava do poroke ostati devica.

Katie Holmes

Ali se je tega tudi držala, najbolje ve Joshua Jackson. Medtem ko je v seriji gojila simpatije do Dawsona Leeryja, ki ga je utelesil James Van Der Beek, je v zasebnem življenju Amorjeve puščice namreč usmerila proti Joshui, ki je v seriji igral neodgovornega, a šarmantnega Paceyja Witterja. Hodila sta med prvo in delno tudi drugo sezono serije, Katie pa ga je opisala kot svojo prvo ljubezen in nekoga, ki je še danes eden izmed njenih najboljših prijateljev. V ljubezni ni bila ravno dolgo srečna, saj je razmerje z Joshuo razpadlo že leta 1999, so ji pa zato rožice cvetele na poslovnem področju. Njena priljubljenost je ves čas rasla, hkrati s serijo Simpatije pa je začela snemati še filme. Tudi na novo ljubezen ni čakala dolgo, saj se je že leta 2000 zaljubila v kolega Chrisa Kleina, ki si je kariero zgradil z vlogami lepih in dobrih mladeničev, zato sta v medijih zaslovela kot sanjski par konservativne Amerike. Zdelo se je, da bo njuno razmerje večno, škodili jima niso niti kilometri oddaljenosti, ko je Katie še snemala serijo Simpatije.

“Zaradi posla sem zadnja leta živela med Los Angelesom in Wilmington. Zato se ne videvava toliko, kot bi si želela, a skupni čas še vedno izkoriščava na najboljši možen način,” je leta 2002 povedala igralka, ki je imela v kalifornijskem velemestu stanovanje, v omenjenem mestecu v Severni Karolini pa je bila lastnica hiše na plaži, za katero je odštela 264 tisoč dolarjev. Že leta 2003, ko so posneli in predvajali zadnjo sezono najstniške serije, s katero je Katie pustila neizbrisno sled na tedanji generaciji mladih Američanov, se je s Chrisom zaročila. Življenjske modrosti, ki jih je pridobila s serijo, so ji koristile tudi v ljubezenski zvezi s Chrisom, a očitno ne dovolj, saj sta kot zaročenca uživala le dve leti. Ko sta leta 2005 razveljavila zaroko, je le Chris pojasnil razloge.

“Preprosto je, odrasla sva. Fantazija je končana, čas je za realnost. Ljubezenski žar med nama je ugasnil,” je izjavil igralec, čeprav se je govorilo, da v resnici ni več mogel prenašati njenih pritiskov, da bi uzakonila zvezo. Menda mu je celo postavila poročni ultimat, ki pa ga neizživeti Chris ni hotel sprejeti. Katie pa ni dol­go jokala za njim, ampak ga je hitro zamenjala z drugim, o katerem je sanjarila že kot majhna punčka:

V Toma Cruisea sem se zaljubila pri štirih letih, ko sem ga videla v filmu Tvegan posel. Od tistega trenutka mi že ob omembi njegovega imena zastane dih. Spominjam se, da so tudi moje sestre, ko je izšel film Top Gun, komentirale: ‘O, bog, Top Gun! Tom Cruise!’ Takrat sem jim zelo samozavestno rekla, da bo Tom nekega dne moj mož. Niti za trenutek se nisem vprašala, kako ga bom osvojila, ampak sem le pomislila: Mislim, da bo moj mož. Zakaj pa ne? Všeč mu bom. Saj sem vendar zelo zabavna.” In njene otroške fantazije so se res uresničile!

Javnost je za njeno novo razmerje izvedela spomladi 2005, pred premiero njene akcijske domišljijske pustolovščine Batman: Na začetku. Tudi Cruise je bil takrat v napetem pričakovanju premiere svojega visokoproračunskega znanstvenofantastičnega spektakla Vojna svetov, in ker sta oba filma dosegla fantastičen uspeh, so bili številni prepričani, da sta novico o tem, da sta par, v javnost izstrelila le zato, da bi zagotovila publiciteto svojima projektoma. Sledil je njun prvi skupni nastop v javnosti, ki je izzval pravi šok. Delila ju je 16-letna starostna razlika, Katie je bila - tako kot njegova bivša žena Nicole Kidman - vidno višja od Toma, poleg tega pa je prihajala iz povsem drugačnih krogov kot on, saj do takrat še ni dopuščala, da bi jo Hollywood povsem vsrkal vase. Nenadoma se je morala prilagoditi povsem drugačnemu svetu. Ker se je morala tudi glede zunanjega videza prilagajati njemu, jo je v roke vzela ekipa modnih strokovnjakov, ki so iz nje naredili pravo divo.

Kako zelo očarana je bila nad novim partnerjem, je dokazala, ko jo je Tom že po mesecu dni razmerja zaprosil na Eifflovem stolpu, ona pa je privolila.

“Biti zaljubljen v Toma je prava radost, sem najsrečnejša ženska na svetu. Res je neverjeten, zelo ga imam rada. Z njim se smejim, kot se nisem nikoli prej. Je najlepše bitje na svetu,” je takrat navdušeno govorila o svojem bodočem možu. Da mislita še kako resno, sta dokazala, ko je Katie zanosila in s tem pokazala, da njena prepričanja, da bo v zakon vstopila nedolžna, niso bila ravno trdna. Poleg tega je z zanositvijo utišala tudi govorice, ki so se širile že v času Tomovega zakona s Kidmanovo - da je neploden. Rojstvo hčerkice Suri, ki je luč sveta ugledala 18. aprila 2006, je njuno ljubezen le še učvrstilo. Kmalu je postalo jasno, da je Katie za ljubezen, srečo in varnost v zasebnem življenju pripravljena storiti prav vse, celo žrtvovati kariero. Ravno ko je začela dosegati uspehe v filmski industriji, je namreč napovedala, da ne bo nastopila v nadaljevanju o priljubljenem Batmanu z naslovom Vitez teme, ker noče biti ločena od družine.

Ženska, od katere so nekoč veliko pričakovali, ki je plenila pozornost z lepoto in imidžem lepe punce iz soseščine, ki je postala zaščitni obraz modnih in kozmetičnih znamk in ki se je znašla tudi na nekaj seznamih najlepših žensk na svetu, je postala gospodinja. Gospodinja, ki je enemu najbolj neobičajnih hollywoodskih zvezdnikov rodila prvega biološkega otroka. V strogem katoliškem duhu vzgojena Katie je zaradi Toma že po nekaj mesecih zveze svoji veri obrnila hrbet in prešla k scientologiji. Tej potezi so njeni starši seveda ostro nasprotovali, kar pa ni pomagalo.

“Obiskujem predavanja o tej veri in zelo mi je všeč ideja, na kateri temelji,” je govorila navdušena Katie, čeprav so številni trdili, da ji je v resnici Tom spral možgane in jo prisilil, da postane pripadnica scientološke cerkve. Medtem ko Tomova bivša soproga Kidmanova nikoli ni sprejela te vere, je Katie celo rodila v skladu s pravili, ki jih nalaga scientologija - v popolni tišini. Mamino vpitje in drugi zvoki ob rojevanju naj bi namreč utegnili izzvati travmo otroka v poznejšem življenju. Katie je tako dobila injekcijo proti bolečinam in uspelo ji je roditi brez najmanjšega stoka, medicinske sestre pa prav tako niso smele uporabljati glasu, ampak so morale z rokami pokazati, kdaj je treba potisniti.

Presrečna starša sta svojo princeso (Suri v hebrejščini pomeni princesa, op. a.) nekaj časa skrivala pred javnostjo, zato so se mediji celo spraševali, ali deklica sploh obstaja. Označevali so jo za fantomsko dojenčico, saj je v prvih mesecih niso videli niti najbližji prijatelji slavnega para, kot so Will Smith in Jada Pinkett Smith ter John Travolta in Lisa Marie Presley. Tomova opravičila so bila vedno enaka - ali sta imela preveč dela ali pa se Katie ni počutila najbolje.

“Ni res, da sva jo skrivala pred javnostjo, le čakala sva pravi trenutek. Vse te govorice so me spravljale ob živce, ker preprosto ne držijo. Bila sem presrečna, ko sem izvedela, da sem noseča, a morala sem trpeti posmeh na račun svoje nosečnosti, čeprav je to najbolj normalna stvar na svetu,” je štiri mesece in pol po rojstvu Suri, ko smo prvič lahko videli tudi ekskluzivne fotografije prečudovite modrooke dojenčice z gostimi črnimi lasmi, izjavila mama Katie.

Slavni par je medijski prah znova dvignil že nekaj mesecev pozneje, natančneje 18. novembra 2006, ko sta se poročila v srednjeveškem dvorcu Odescalchi v Braccianu, nedaleč od Rima.

To je bila prava pravljica moderne dobe, z ognjemetom, rdečo preprogo, prepolnimi mizami in seveda slavnimi povabljenci. Bilo je kar 150 svatov in prav vsak je moral podpisati pogodbo o molku, katere kršitev bi kršitelja stala kar milijon dolarjev. Katie je zablestela v romantični Armanijevi poročni obleki z beneško čipko, posuti s kristali Swarovski, Tom pa je nosil obleko istega modnega oblikovalca z ročno izdelanim mornarsko modrim telovnikom. Med obredom po načelih scientološke cerkve sta si mladoporočenca izmenjala Cartierjeva zlata prstana, okrašena z diamanti. Pred poroko sta podpisala predporočno pogodbo, s katero je osnovan sklad za Katie in Surie, vreden 15 milijonov ameriških zelencev. Če se kdaj ločita, bo moral Tom svoji dragi izplačati 25 milijonov, v primeru nezvestobe pa bo moral tisti, ki bo skočil čez plot, partnerju odšteti pet milijončkov.

Njun zakon je bil in je še vedno tarča tabloidov, ki nikoli niso verjeli v to ljubezen, tarča pa je tudi mala Suri. Pa ne le zato, ker deklica že zdaj privlači pozornost z oblačili, katerih vrednost so nekoč ocenili na dobra dva milijona evrov, in z več kot 100 tisoč evrov vredno zbirko čevljev, v kateri so se znašli tudi prvi otroški čevlji slovite znamke Louboutin, ampak tudi zato, ker je bila nekajkrat oblečena povsem neprimerno letnemu času. Medtem ko se je njena mama Katie naokoli sprehajala v škornjih in zimskem plašču, je naličena deklica za njo stopicljala v poletni oblekici in otroških salonarjih. Katie trdi, da je Suri tako zelo modno ozaveščena, da ne izbira le svojih kombinacij oblačil, ampak včasih celo njene.

“Ne določam, kaj bo oblekla. Sama se odloča! Seveda sem jaz tista, ki kupuje oblačila, a potem ona vse kombinira. Če ji je všeč tisto, kar oblečem, sem prepričana, da se nisem zmotila,” pojasnjuje Katie, ki pa ji ne očitajo le spornega oblačenja, ampak tudi vzgojo male Suri. Na tarči rumenih medijev se je znašlo že marsikaj, od tega, da sta jo s Tomom vpisala v scientološko šolo New Village Leadership Academy, ki sta jo ustanovila Will Smith in njegova žena Jada in v kateri se uči veliko bolj zapletene stvari od abecede in matematike, do tega, da je preveč razvajena.

“V tej šoli je vse drugače. Otroci so na dieti, ki vključuje majhen vnos ogljikovih hidratov, včasih pa celo post. Lekcije, ki se jih otroci učijo, vodijo do spoznanja, da vsi izviramo iz vesoljcev,” sta Tom in Katie nekoč povedala o šolanju svoje edinke, ki ju na leto stane 30 tisoč dolarjev. Surijino vedenje pa najbolje opisuje izjava enega od članov snemalne ekipe Katiejine komedije Jack in Jill.

“Preprosto ji je treba v vsem ugoditi, saj v nasprotnem primeru dobi napad besa,” je razkril anonimen vir s snemanja.

“Težko ji je reči ne. Scientologija nalaga, da mora biti starš otrokov prijatelj, zato se trudiva to spoštovati. Ne oštevava je, ampak ji poskušava pojasniti, kaj je naredila narobe. Če želi ostati budna dlje časa, ji to pustiva, če ji ni všeč hrana, jo vprašava, kaj bi rada jedla … Verjetno sva jo razvadila, a si ne moreva pomagati,” priznava Katie, ki bi rada imela s Tomom še več otrok. Nekajkrat so mediji že razglasili, da je drugič noseča, a o tem pravi:

“Nikamor se nama ne mudi. Že zdaj imava veliko družino, številne sorodnike, Suri pa ima tudi veliko prijateljev. Moja največja naloga je, da bo vedno poskrbljeno zanjo in da se bo počutila dobro. Ona je ves moj svet.”

Da je hčerkica resnično ves njen svet, ji nikoli ni nihče oporekal, da je oče deklice res Tom, pa so ji! V začetku leta 2008 je izšla knjiga kontroverznega pisatelja Andrewa Mortona, ki v neavtorizirani biografiji Toma Cruisea razkriva šokanten podatek. Andrew trdi, da je bila Suri spočeta z zamrznjeno spermo ustanovitelja scientologije Rona L. Hubbarda, ki je umrl leta 1986. Ta nadvse šokantna teza, ki jo pripisujejo slavnemu par, ni ne prva ne zadnja. Kljub vsem viharjem sta Katie in Tom še vedno srečna, na povečevalno steklo, ki sta mu izpostavljeni njuni življenji, pa sta tako in tako že navajena.

Za revijo Story napisal Tim Jeras

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri