Kate Moss: Pri 13 letih kadila in pila pred starši

Po več kot 25 letih plodne kariere je britanski supermodel Kate Moss še vedno v vrhu modne industrije, in to čeprav je letos dopolnila že 40 let. Ob njenem okroglem jubileju je izšla nova ilustrirana biografija avtorja Chrisa Robertsa, ki je vzbudila veliko zanimanje oboževalcev te modne ikone.

"Če ne bi bila model, bi si želela biti rokovska zvezdnica." (foto: Profimedia) Profimedia
6. 4. 2014

Knjiga s preprostim naslovom Kate Moss raziskuje življenje, ljubezni in spremembe videza enega od najbolj priljubljenih modelov na svetu, vključno z vsemi njenimi vzponi in padci. Zanimivo čtivo ponuja skoraj vse, od kronike njenega kokainskega škandala do intenzivnih odnosov s slavnimi moškimi, kot sta hollywoodski igralec Johnny Depp in razvpiti roker Pete Doherty.

Biografija se dotika tudi manj znanih resnic o tej zvezdi, obogatena pa je s stotinami glamuroznih in intimnih portretov, ki razkrivajo marsikaj. Kate Moss, ki je bogato kariero podaljšala do najmanj 40. leta, kar je v neizprosnem modnem svetu skorajda nepredstavljivo, je nekonvencionalen navdih marsikomu. V karieri je neobičajna, 170 centimetrov visoka lepotica, ki je nekoč izjavila, da se nikoli ne bo oblačila kot 'soproga', začenjala in definirala številne trende, ki pravzaprav nikoli niso zastarali.

Odkrili so jo, ko je imela 14 let

Na srečo je še vedno zelo aktivna, novi projekti so na obzorju in že prihodnji mesec bo na trg izstrelila svojo kolekcijo oblačil za modno verigo Topshop. Knjigo o modni kraljici je ustvaril Chris Roberts, prepričan, da je treba njen 40. rojstni dan tako zaznamovati. ''Dolgotrajnost njene kariere je fascinantna, česar večina ljudi v času, ko so jo kot 14-letnico odkrili, ni pričakovala in si ni mogla niti zamisliti,'' je ob tem izjavil Roberts.

Katherine Ann 'Kate' Moss se je rodila 16. januarja 1974 v londonski delavski četrti Croydon. '"Bila je ljubek otrok, na glavi pa je imela samo en pramen svetlo rdečih las. Rekla sem: 'O, bog, rodila sem rdečelaso deklico! A kmalu se je vse spremenilo,'" se spominja njena mama Linda Rosina Shepherd, ki je večinoma delala kot prodajalka v butiku, natakarica v pubu ali pomočnica v frizerskem salonu. Manekenkin oče Peter Edward Moss je bil zaposlen v letalski družbi Pan Am. Kate je bila družabna in ni bila kakšna poredna smrklja. Po pripovedovanju njenih učiteljev je slovela kot poslušna učenka, pripadala je šolski eliti in vsi so jo oboževali.

Res pa je, da se je že takrat rada urejala in da je zelo zgodaj začela kazati nagnjenost k modi. Starši so jo usmerjali k umetnosti, obiskovala je baletni tečaj, učila se je igrati klavir, poleg tega pa je sodelovala v dramski sekciji šole. Njen oče je rad poudarjal, da se je v njej od nekdaj skrivalo nekaj posebnega. Ko je bila stara 13 let, sta se njena starša ločila, kar je v precejšnji meri vplivalo na njeno vedenje v prihodnosti. Ljudje iz njene okolice so sicer menili, da je najstnica dobro prenesla ločitev staršev, v resnici pa se je ravno v tistem obdobju začelo njeno težavno vedenje.

Starša sta ji dopuščala vse!

"Starša sta mi dopuščala dobesedno vse. Kadila in pila sem pred njima, ko sem bila stara komaj 13 let. Takrat sem začela hoditi ven, domov pa sem se vračala šele po tretji uri zjutraj," se spominja Kate, ki se ni najbolje razumela z dve leti mlajšim bratom Nickom. Označevala ga je celo za razvajenega paglavca. Po ločitvi staršev se je sodnik odločil, da bo Kate živela pri mami, Nick pa pri očetu, a Kate je imela ves čas občutek, da mama ne skrbi dovolj dobro zanjo.

Ta primanjkljaj je poskušala nadomestiti z zatekanjem k samouničevanju. Ko je prišla na vrsto srednja šola, je začela kazati uporniško stran. Čeprav nikoli ni neupravičeno izostala od pouka, so se njene ocene poslabšale: "V šolo sem hodila zato, da bi se družila. Nikoli nisem delala domačih nalog, rada sem imela le angleščino in dramo, ker se mi pri teh predmetih ni bilo treba truditi. Bila sem upornica, ki ni razmišljala daleč vnaprej. Zanimalo me je samo to, kako bi v šoli poskrbela za kakšno provokacijo."

Življenjska prelomnica

Velika prelomnica v življenju najstnice, ki se je v srednješolskih letih ukvarjala z atletiko, se je zgodila na newyorškem letališču JFK, ko se je z očetom vračala z dopusta na Bahamih. Tam je takrat 14-letno dekle namreč padlo v oči modni agentki Sarah Doukas, ustanoviteljici modne agencije Storm Model Management.

"Manekenstvo ji je omogočilo beg pred kruto resničnostjo, natančneje pred slabo družinsko situacijo. Razpad zakona njenih staršev je močno vplival na Kate. Težko se naveže na kogarkoli, ker je bila kot mlada priča neuspešnemu zakonu staršev. Zato se tudi odloča za destruktivna razmerja," trdi njen tesni prijatelj.

Čeprav je imela na začetku kariere zastrašujoče izkušnje s prevarantskimi fotografi, je bila zelo iznajdljiva in prodorna. Pri 14 letih je doživela tudi prvo ljubezen, in sicer z nekim vrstnikom iz šole. Nedolžnost je menda izgubila že pred tem, prav med omenjenim dopustom na Bahamih. Prvič naj bi se ljubila s čednim Američanom, ki ga po tem nikoli več ni videla. Prvo resnejše razmerje pa je imela s Clarkom Gregoryjem, tri leta starejšim fantom iz svoje četrti, ki ga je ljubila več kot leto in pol. Prav v tem obdobju je začela nizati tudi prve profesionalne uspehe, hkrati pa se je morala spopadati s številnimi pritiski.

Modni kritiki so namreč komentirali, da je prenizka, neotesana, štorasta in da njen razmik med sprednjimi zobmi ni simpatičen. Takšne in podobne besede so seveda poskrbele za precej velike komplekse mlade manekenke, niso pa motile njenega bodočega velikega prijatelja, modnega guruja Johna Galliana, ki jo je kmalu angažiral kot model za svoje kreacije. Kate pa ni bila deležna niti podpore mame, ki jo je zanimalo le, kdaj bo njena hčerka začela domov prinašati denar.

"Stalno me je spraševala, kdaj bom začela služiti, jaz pa sem ji poskušala pojasniti, kako funkcionirajo stvari v manekenskem poslu," pojasnjuje Kate, ki je pozneje mami kupila dragoceno vilo in več avtomobilov, očetu pa je pomagala na začetku podjetniške poti. Kmalu je začela namreč dobro služiti, a na žalost je izkusila tudi negativne strani manekenskega poklica, kot so neskončne razuzdane zabave, opijanje in jemanje mamil v zaodrju modnih revij: "Na teh dogodkih smo se vsi opijali. Takrat sem mislila, da se odlično zabavam, a vse to je postalo pretirano. V tem ni bilo prav nič normalnega."

Fotografije, ki so dvignile ogromno prahu

Prvič je pozornost nase usmerila s prilogo The 3rd Summer of Love, objavljeno v britanskem glasbenem, modnem in kulturnem mesečniku The Face, ko je bila stara 16 let. Izkazalo se je, da je šlo za fotografije, ki so dvignile ogromno prahu, zato so kritiki ta manekenski podvig označili za umazani realizem.

Po tem je postala znana kot antisupermodel, saj je predstavljala pravo nasprotje tedanjih kraljic modnih brvi, kot so Cindy Crawford, Claudia Schiffer in Naomi Campbell, s katero sta danes tesni prijateljici. V nasprotju z njimi Kate namreč ni visoka in se ne more pohvaliti z oblinami. Čeprav je bila drugačna, je že na začetku kariere posnela številne kampanje za slovite modne znamke, kot so Gucci, Dolce & Gabbana, Calvin Klein in Chanel.

Kot za stavo je krasila tudi naslovne strani prestižnih modnih revij in uveljavljeni modni fotografi, kot sta Mario Testino in Peter Lindbergh, so se tepli zanjo. Kljub uspehom pa se je bala, da bi njena kariera stagnirala, če bi ostala v domovini, zato je spakirala kovčke in se iz Londona preselila v New York. Takoj ko je prišla v enega od svetovnih centrov mode, je dobila sloves modela, ki spreminja standarde.

Med drugim so jo obtoževali za naraščajoči trend anoreksičnih manekenk, a prav ta imidž, tako imenovani heroinski šik, ki so ga leta 1992 ustvarili za kampanjo Calvina Kleina, ji je prinesel bogastvo. Resnici na ljubo pa ji je prinesel tudi zgražanje in bes okolice. Med tistimi, ki jih je razjezila s svojim videzom, je bil tudi tedanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je javno izrazil skrb za zdravje mladih Američank, ki so si želele biti suhljate kot Kate.

"To je bil pač tak čas. Ljudem nisem mogla več pojasnjevati, da nisem anoreksična," danes mirno pravi Kate, ki je zgradila svoj poseben stil in zaslovela kot začetnica modnih trendov. Popularizirala je številna oblačila, med drugim kavbojke, balerinke, piratske škornje in rute z lobanjami, zaradi pogostega nošenja krzna pa je bila tudi tarča organizacije aktivistov za pravice živali PETA.

Vizum za vstop v svet jetseta

Po prihodu v Ameriko je bilo ukvarjanje z manekenstvom tudi vizum za vstop v svet jetseta. Ko je spoznala igralca Johnnyja Deppa in se noro zaljubila vanj, je bila stara 20 let. "Preden sem spoznal Kate, nikoli nisem bil zaljubljen. Nor sem nanjo," je takrat zatrjeval 11 let starejši hollywoodski zvezdnik, s katerim je Kate kmalu zaživela pod isto streho.

Dobro sta se ujela predvsem zato, ker sta bila takrat oba precej neobrzdana, a kljub temu se je njuno vroče razmerje, s katerim sta pridno polnila strani rumenega tiska, po štirih letih končalo. Johnny jo je namreč zapustil in jo nadomestil s francosko pevko in igralko Vanesso Paradis. Kate se je po tolažbo zatekla k alkoholu in mamilom, leto dni po koncu razmerja pa je v intervjuju za modno revijo Dazed & Confused priznala, da še vedno ni prebolela slovitega igralca.

Zanimivo je, da jo je takrat intervjuval Jefferson Hack, ki je pozneje postal oče njenega do zdaj edinega otroka. Zaljubila sta se leta 2001, ko jo je novinar menda osvojil s svojim sarkastičnim komentarjem, da smrdi po urinu. Njuno ljubezen je 29. septembra 2002 okronalo rojstvo deklice, ki sta ji nadela ime Lila Grace. Čeprav je postala mamica, se Kate ni nameravala umiriti in ustaliti. Zabave so ostale ena od glavnih prioritet v njenem življenju in ob krstu hčerke je priredila žur, ki je po pripovedovanju sosedov brez prekinitve trajal tri dni in tri noči.

Ker se ob tem nikakor ni hotela poročiti z Jeffersonom, je tri leta starejši možakar, rojen v Urugvaju, menil, da gre za razmerje brez prave prihodnosti, in jo zapustil. V želji, da bi po koncu ljubezenske zgodbe ostal diskreten in predstavnikom sedme sile ne bi izdajal sočnih podrobnosti iz njune zveze, je Kate, ki je dobila skrbništvo nad hčerko, nekdanjemu partnerju izplačala milijon funtov. Milijonček za molk torej. V tistem življenjskem obdobju se je zasitila manekenskega poklica, zato se je celo poigravala z mislijo, da bi zapustila modno industrijo.

'Kokainska Kate'

Od tega jo je na srečo odvrnila njena dobra prijateljica, igralka in modna oblikovalka Sadie Frost, znana tudi kot nekdanja soproga igralca Juda Lawa. Na žalost pa je po razpadu razmerja z Jeffersonom Kate začela znova piti in se predajati površinskim razmerjem, med katere spada tudi nekajmesečna afera z igralcem Danielom Craigom, s katerim naj bi se sestajala leta 2004. Svoje najbližje in večino svetovne javnosti pa ji je uspelo šokirati z razmerjem s pet let mlajšim kontroverznim rokerjem Petom Dohertyjem, vodjo skupin The Libertines in Babyshambles.

Njuna ljubezenska zgodba je trajala med letoma 2005 in 2007, ko so ju spremljali številni škandali, povezani predvsem z mamili in alkoholom. "Spoznal sem vse njene fante, a nikoli mi ne bo jasno, kaj je videla v Dohertyju. Ne glede na to, kako zelo neverjetno to zveni, pa iskreno mislim, da je z njim srečna," je v času, ko se je svet spraševal, kaj neki počne z ne ravno privlačnim in izrazito težavnim glasbenikom, odvisnim od mamil, izjavil njen tesni prijatelj David Tang.

"Vem, da slabo vpliva name, a preprosto si ne morem pomagati. Je nekaj, zaradi česar se stalno vračam k njemu," pa je svojo naklonjenost do Dohertyja poskušala pojasniti svojeglava Britanka, ki je leta 2005 poskrbela za velikanski škandal, zaradi katerega je dobila zloglasni vzdevek kokainska Kate. Dnevnik Daily Mirror je namreč objavil serijo fotografij, s katerih je razvidno, da manekenka snifa kokain.

Takrat se je celo šušljalo, da je za objavo kriv prav Doherty, ki naj bi od ustvarjalcev omenjenega časnika za fotografije zahteval več kot 100 tisoč funtov. Škandal je imel gromozanske posledice, saj je Kate kmalu ostala brez vseh donosnih pogodb. Ko je končno dojela, da mora spremeniti svoje življenjske navade, je odšla na arizonsko kliniko. Po uspešnem zdravljenju se je iz težav izkopala močnejša in znova dobila številne angažmaje.

Nestanovitno razmerje z Dohertyjem je dokončno razpadlo julija 2007, a zvezdnica nesrečne ljubezni ni ravno dolgo objokovala, saj so jo kmalu videli v objemu novega fanta, glasbenika Jamieja Hincea. Nova ljubezen in ponovni poslovni uspeh sta jo navdihnila, da je na trg izstrelila lastni parfum in linijo oblačil za slovito verigo Topshop.

Poroka s kitaristom

"Najlepši občutek, ki ga imaš lahko v življenju, je ta, da natančno veš, kaj želiš delati. Jaz si pravzaprav nikoli nisem želela biti manekenka in vedno sem zavidala ljudem okoli sebe, ki so v tem poslu tako strastno uživali. Zdaj jih razumem, saj me oblikovanje oblačil resnično izpolnjuje," pravi danes precej bolj spokojna kontroverzna manekenka, ki se je s šest let starejšim pevcem in kitaristom skupine The Kills 1. julija 2011 sprehodila do oltarja. Večno zvestobo sta si prisegla v vasici Southrop v grofiji Gloucestershire.

Poroka je bila luksuzna in glamurozna, prav takšna, o kakršni sanja večina deklet. Med nevestinimi 14 družicami sta bili tudi njena hčerka Lila Grace in 16-letna polsestra Charlotte Moss, krajše Lottie, ki se je podala po njenih stopinjah in prav v začetku letošnjega leta podpisala pogodbo z že omenjeno modno agencijo Storm Model Management, pri kateri je začela delati tudi Kate. Slavna nevesta je na svečani ceremoniji seveda nosila poročno obleko, ki jo je ustvaril njen prijatelj John Galliano, ki ji že od začetka kariere zvesto stoji ob strani. Po formalni poroki pred približno 80 svati je sledila tridnevna zabava, na kateri je bilo več kot 300 gostov.

Z njo sta Kate in Jamie proslavila svojo ljubezen, ki traja še danes, kar je za razposajeno in poredno manekenko precej netipično. Ja, morda so leta naredila svoje in se je Kate - čeprav se to sliši precej neverjetno - vendarle nekoliko zresnila, ko gre za ljubezensko življenje. Ne nazadnje je letos zaplavala v peto desetletje življenja ... Okrogli 40. rojstni dan je proslavila daleč stran od oči radovedne javnosti, na Karibih, natančneje na zasebnem otoku Necker, katerega lastnik je njen prijatelj, nesramno bogati podjetnik Richard Branson.

Seveda je z njo odpotoval tudi njen soprog, a vzdušje ni bilo romantično, kot bi morda pomislili, saj se jima je kmalu pridružilo nekaj izbranih prijateljev, ki jim je slavljenka priredila nepozabno rojstnodnevno zabavo. Ja, tako pač je, Kate niti na najbolj osamljenem koncu sveta očitno ne zdrži brez (divjih) zabav. A dokler se le dobro zabava in ob tem ne posega po mamilih in pretiranih količinah alkohola, s tem ni prav nič narobe.

Napisal: Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri