Kate Hudson: Prisrčna starleta

Odraščala je v krogu zvezdniške družine in se poročila z rok zvezdnikom, toda prav nobene nevarnosti ni, da bi nadarjena igralka ostala v senci svojih slavnih družinskih vezi.

24. 4. 2003

V sobo, v kateri sva se pogovarjali, je vstopila lahkotno in hkrati dramatično, kakor se pač za igralko njenega kova tudi spodobi. Nekoliko bolj je presenetila z jabolčno pito, ki jo je držala v naročju. “Recept zanjo sem našla v neki reviji,” je takoj pojasnila in v naglici nadaljevala, “oh, ne, saj tega ne boste zapisali, ne? To bi me spravilo v veliko zadrego.”

Prav v tem je čar Kate Hudson, naivnega in toplega dekleta, katere starši so hollywoodski ljubljenci, mož pa rok zvezdnik. A več o tem nekoliko kasneje. Ko Kate odloži pito, pohiti h kavču, kjer sedi njen brat, in privošči objem tako njemu kot tudi avtorici tega intervjuja, pa čeprav se še nikoli nisva srečali.

Očitno se zelo dobro počuti (konec koncev sediva v hiši njene matere Goldie Hawn in njenega dolgoletnega partnerja Kurta Russla), ko lahkotno razpravlja o tem, kako draga so stanovanja v severni Kaliforniji in kako poetičen je bil rok v sedemdesetih letih. Naj pri tem opozorimo, da je slednje tema, o kateri je presenetljivo dobro podkovana. Medtem ko govori, človek zlahka pozabi, da ima pred seboj 23-letno igralko, ki je trenutno najbolj iskana igralka na svetu.

Vas zanima, kaj bo počela zvečer? Poleg tega intervjuja si namerava ogledati tudi svojo najljubšo televizijsko serijo – 24 (odlično serijo je odkupila tudi TVS, op. prev.), ki jo, kot pravi, naravnost obožuje. “Ko sem bila majhna, sem bila tako zatreskana v Kieferja Sutherlanda (glavnega igralca v seriji, op. prev.), da sem si na steno nalepila poster iz filma Izgubljeni fantje.

Spoznala sem ga, ko sva šla z očetom v neko okrepčevalnico s hitro pripravljeno hrano. Ne vem, ali se Kiefer tega spominja. Pravzaprav pa o tem sploh ne bi smela govoriti,” pravi takoj, ko se zave, kako otročje zveni njeno razpravljanje o mladostniški zagledanosti. Kate pravzaprav ne bi smela govoriti o veliko stvareh, vendar to, kot boste videli v nadaljevanju, vseeno počne rade volje.

Slavne družinske vezi

Kate tako brez zavor spregovori o svoji družini, ki jo sestavljajo Goldie, Kurt, Oliver (26), Katin polbrat Wyatt (16), ki je Kurtov in Goldiejin sin, in Boston (23), ki je Russlov sin z igralko Season Hubley. (Katein oče Bill Hudson in Goldie sta se ločila leta 1982; ko Kate pravi oče, s tem misli na Kurta, ki ga je Goldie spoznala leta 1983.)

Družina je vedno razpeta med Los Angelesom in Coloradom, Goldie in Kurt pa sta svoja natrpana urnika vedno priredila tako, da je ostal doma z otroki vsaj eden od njiju. Kate in Oliver sta si tako blizu, da lahko drug drugemu dokončujeta stavke – in tudi jih. “Daj med intervjujem omeni kakšne izdelke, da ti jih bodo potem podjetja poslala zastonj,” ji na primer svetuje Oliver, pri čemer Kate samo zavije z očmi.

Več kot očitno je, da je navajena takšnih in podobnih opazk, še bolj pa tipičnih fantovskih izpadov. “Odraščala sem s fanti, ki so se nenehno podili po hiši,” pravi. “Nisem bila preveč dekliška. Nekaj prijateljic sem sicer imela, vendar sem bila povečini obkrožena z bolj fantovsko družbo.”

Pravzaprav je bila svoje čase čisto nora na fante. “Če sem kakšnega poklicala in se ni oglasil, sem ga potem stokrat poklicala in odložila, tako da je tisti ‘klik’ posnela telefonska tajnica. Pa saj smo vsi to delali, ne?” vpraša s kančkom upanja v očeh. “Poleg tega sem se dostikrat vozila na ‘oglede’. Peljala sem se mimo hiše fanta, ki mi je bil všeč, in zlezla pod volan, tako da me ni videl.”

Seveda je bilo v družini Hawn-Russell občudovanje nasprotnega spola nekaj popolnoma normalnega. “O spolnosti smo pri nas doma govorili zelo odprto, zato sem bila še toliko bolj radovedna, kaj človek čuti ob tem,” pravi z nasmehom. “Toda ni se mi preveč mudilo.”

Kate je vedno brez težav dala vedeti, kaj si želi, tudi ko se je želela pridružiti družinskemu poslu. Goldie je svoji hčerki pomagala potešiti radovednost in jo vpisala v igralski šoli Santa Monica Playhouse in Williamstown Theatre Festival, vendar je obenem poskrbela tudi za to, da je Kate najprej zaključila izobraževanje.

Lynda Obst, ki je producirala Katein novi film, romantično komedijo How to Lose a Guy in 10 Days, o tem pove: “Ko sem začela delati s Kate, sem Goldie dejala: ‘Moj bog, punca je res nekaj posebnega.’ Goldie pa mi je odvrnila: ‘Vem. Zdaj pa si predstavljaj, kako težko jo je bilo brzdati pri šestih letih.’”

Pridobivanje ugleda

Potem ko je maturirala in se je lahko brez ovir začela ukvarjati z igralstvom, je Kate dokaj hitro dobila vlogo v seriji Miza za pet, kmalu zatem pa je zaigrala v svojem prvencu Desert Blue. Odlične predstave v filmih, kot so Gossip in About Adam, so tudi skeptike prepričale, da ima hčerka Goldie Hawn pravo igralsko žilico.

Če je kljub temu kdo še vedno trdil, da je Kate uspela zaradi družinskih vezi, mu je mlada igralka zaprla usta z upodobitvijo neuravnovešene Penny Lane v filmu Almost Famous. Za svojo dinamično predstavo je prejela zlati globus in nominacijo za oskarja, in s tem je tako rekoč čez noč postala ‘in’. Temu je sledila vrsta filmskih vlog, kot na primer lani izdani The Four Feathers ter Le Divorce in Loosely Based on a True Love Story, ki si ju bomo lahko ogledali letos.

Trenutno je v ameriških kinodvoranah na ogled že omenjeni film How To Lose a Guy in 10 Days, v katerem Kate igra novinarko, ki se zaradi svojega novega članka začne dobivati s fantom in pri tem počne najbolj neprivlačne stvari, ki jih ženska v razmerju lahko stori, da bi s tem dokazala, na kakšen način gredo po zlu ljubezenska razmerja.

Predmet njene ljubezni je Matthew McConaughey, ki svoje soigralke kajpak ne more prehvaliti. “Kate je zelo sproščena, predvsem glede svoje seksualnosti. Za večino igralk so ljubezenski prizori, pa naj gre samo za poljubljanje in dotikanje, velik tabu, še posebej, če imajo stalnega partnerja. Pri Kate ni tako.” Tudi Obstova je ne more prehvaliti: “Kate bo največja filmska zvezda svoje generacije. Poseduje glamur, obenem pa je zelo realistična.”

Ljubezen na drugi pogled

Kateino družinsko življenje in kariera sta resda v polnem sijaju, toda oboje prekaša njeno pravljično ljubezensko življenje, pa čeprav prvo snidenje med njo in pevcem skupine Black Crowes Chrisom Robin-sonom ni bilo nič kaj posebnega. Kate, ki je pri 12 letih vzljubila glasbo Black Crowes, se je s pevcem zasedbe srečala iz oči v oči, ne da bi vedela, kdo sploh je. “V vseh letih, odkar jih poslušam, mi ni nikoli prišlo na misel, da bi člane zasedbe sploh pogledala, saj mi je bila pomembna njihova glasba,” pravi Kate.

Toda ko sta se potem čez nekaj let srečala na zabavi v New Yorku, je oba presenetila močna privlačnost. “V štirih dneh sva bila že skupaj,” pravi Kate. “ Spoznala sem ga na četrtek in se preselila k njemu v nedeljo.” Kate prisega, da je skrivnost njunega uspeha v tem, da je od samega začetka šlo za “popolnoma iskren, strasten in dinamičen odnos, tako da sva oba vedela, da gre za pravo stvar”.

Njeni domači so se zelo trudili, da bi sprejeli njuno nenadno razmerje. “Moja družina je že tako ali tako nekoliko nora, zato se mi ne zdi, da sva s tem naredila kaj nenavadnega. “Toda vseeno so me v določenem trenutku doma opozorili, da se vse skupaj odvija nekoliko prehitro,” se spominja Kate.

Kurt je bil po njenih besedah prvi, ki je uvidel, da gre za pravo ljubezen. “Oče je rekel, da je spoznal, da sem resnično zaljubljena v Chrisa po tem, da doma nisem govorila o njem. Ni mi bilo treba same sebe prepričevati, kako super moški je. To sem enostavno vedela.”

Kate trdi, da sta s svojim zdaj že dve leti starim možem samo na prvi pogled čudaški par. “Chris je visok, suhljat in razvpit roker, medtem ko sama sploh nisem odraščala v takšnem okolju. Toda ko sva se spoznala, sta se najini življenji spremenili,” pravi Kate, ki se ji 12-letna razlika med njima ne zdi prav nič problematična. Nemara zato, ker njena zrelost krepko presega njeno starost.

“Ima čut 40-letnice, obenem pa ima v sebi nekaj tiste tipične miselnosti, ki je bila značilna za ‘otroke cvetja’ v šestdesetih letih,” pravi Obstova. Tudi zato se je pri 21 letih brez težav odločila za poroko. “Pravzaprav sem bila od vseh svojih prijateljic zadnja, ki se je poročila. Lepo sem se imela. Imela sem razmerja, a sem bila tudi zelo svobodnjaška,” pravi Kate. “In potem sem spoznala Chrisa. Prav smešno je in tega ne znam razložiti, nenadoma me je zadelo, in to je bilo to. Bilo je noro.”

Zdaj pa čisto resno

Potem ko sta dve leti preživela v New Yorku, sta si s Chrisom kupila posest na Malibuju, da bosta tako bližje Kateinim domačim. Na družinsko potovanje v Colorado namerava Kate odpeljati tudi svoje hišne ljubljenčke, dve mački in tri pse.

Skupaj z mamo in Oliverjem je ustanovila produkcijsko hišo Cosmic Entertainment, rada pa bi tudi sama nastopila v vlogi producentke in režiserke. Toda Kate Hudson je kljub vsemu še najbolj osredotočena na to, da uživa v sreči, ki jo ima v življenju. Njen življenjski moto? “Svoje delo jemljem resno, sebe pa ne,” pravi in se še zadnjič od srca nasmeje.

Anna David in Janka Menart