Justin Bieber: Živel je med podganami

Uau! Ali ni preprosto popoln? Justin Bieber s svojim R&B-jevskim glasom in lasmi, ki mu prekrivajo čelo, že kar nekaj časa lomi srca najstnic po vsem svetu.

15. 4. 2011

Najstniki ljubijo njegovo glasbo, najstnice pa poleg tega še njegov videz, ki ga še kako dobro poznajo tudi njihovi starši. Že kar nekaj časa namreč noben poster ni bil tako pogosto prilepljen na stene otroških sob kot ravno poster s podobo 168 centimetrov visokega Justina Bieberja. Pevec malo daljših las, ki mu prekrivajo čelo, je že pri rosnih 17 letih ljubljenec neštetih pubertetnic po vsem svetu. Njegovo ime pa naj si zapomnijo tudi tisti, za katere je adolescenca le še zbledel spomin. Njegove R&B-jevske pesmi, zapete z nežnim glasom, so namreč presenetljivo lepe.

Justin ima velike možnosti, da ne bo končal kot muha enodnevnica, ampak ga bodo slavili tudi takrat, ko mu bo nekega dne začela resnično poganjati tudi brada. Že zdaj ima tudi prave, torej odrasle in slavne oboževalce, od Jessice Simpson, Katy Perry in Kanyeja Westa do Justina Timberlaka, Baracka Obame in Johnnyja Deppa, ki si je celo ogledal njegov koncert v Miamiju. Predvsem pa ima gromozanski ego, ki je še kako potreben za uspeh - šest let starejšo Rihanno je prosil za zmenek, osvajal pa je tudi 32-letno Nicole Scherzinger, članico dekliške zasedbe Pussycat Dolls, in 30-letno resničnostno zvezdnico Kim Kardashian. Pa pojdimo lepo po vrsti in si poglejmo, kakšne osvajalske strategije ima mladenič. Rihanne se je ‘lotil’ kar med košarkarskim spektaklom All Stars v losangeleškem Staples Centru, saj je sedel ob njej. V slogu največjega in najbolj prekaljenega zapeljivca se je odločil, da bo izkoristil priložnost, in je lepotico z Barbadosa brez ovinkarjenja povabil na zmenek.

"Povabil sem jo ven. Očitno je, da mi ni šlo najbolje, glede na to, da nisem z njo. Ko sem jo povabil na zmenek, mi je rekla, da sem premlad," je kmalu zatem priznal neuspeh. Ko se je srečal z Nicole, jo je ogovoril z besedami:

"Tega ne morem več prenašati, ti si preprosto preveč lepa!"

Po teh besedah je domišljavo odšel iz sobe. Za seboj je pustil odraslo osebo, povsem rdečo od sramu, ki je ostala brez besed. Kim pa je spoznal na neki dobrodelni prireditvi v Washingtonu, ki jo je komaj čakal, saj je dobro vedel, da bo prav tam srečal lepo ameriško starleto. Ko mu je uspelo izpolniti začrtani cilj, je na Twitterju objavil skupno fotografijo ter napisal, da je Kim zdaj njegova ‘girlfriend’, kar v angleškem jeziku lahko pomeni punca ali prijateljica. Njegove ljubosumne oboževalke so si to razlagale napačno in bile prepričane, da je Kim njegova nova punca, zato so starleti grozile celo s smrtjo. Na srečo je najstniški zvezdnik umiril oboževalke in seveda tudi prestrašeno Kim, ko je na Twitterju pojasnil, da je lepotica le njegova prijateljica.

Kim se torej ni treba več bati Justinovih zvestih in včasih že kar preveč gorečih oboževalk, česar pa ne moremo trditi za Seleno Gomez, ki očitno izpolnjuje njegova kriterija, da mora imeti dekle lepe oči in dober značaj, saj je že nekaj časa njegova punca. Aktualni in trenutno najbolj vroči cilj nevarne vrste oboževalcev oziroma oboževalk je namreč prav 18-letna igralka in pevka Selena Gomez. Zadnje silvestrovo so ju paparaci skupaj zasačili na Karibih.

"Če si res Justinova punca, te bom ubila! Sovražim te!" je napisala neka oboževalka, ena izmed več kot 6,5 milijona Justinovih zasledovalcev na Twitterju.

"Pusti Justina pri miru, pedofilka!" pa je zagrozilo neko drugo ljubosumno dekle. Se tako imenovana Bieber Fever (Bieberjeva vročica) razrašča v smrtno nevarno obsedenost? Najbolj goreči Justinovi oboževalci si pravijo Beliebers, kar je skovanka njegovega priimka in besedice Believer (vernik). Tudi 18-letna Demi Lovato, ki je bila kratek čas z Justinom, in že prej omenjena Kardashianova, ki je v okviru fotografske seanse z njim čofotala po morju, sta bili deležni srda njegovih oboževalk.

"Belieberji so mi grozili, da me bodo ubili. Bilo je noro," je povedala Kim. In kako reagirata Justin in Selena, tarči neskončnih poželenj in groženj? Ubrala sta precej modro strategijo. Namesto da bi neposredno izrazila mnenje o sovražnostih in zlobnih komentarjih, sta se odločila, da se preprosto ne bosta več pogovarjala prek Twitterja, zato oboževalci ne morejo več slediti njuni medsebojni komunikaciji.

"Določene stvari moram pač ohraniti zase, čeprav to verjetno nikoli ne bo ustavilo zanimanja za moje zasebno življenje. Povem lahko le to, da s polnimi pljuči uživam najstniško življenje," pravi Justin. A to ni pomagalo. Sovraštvo Justinovih oboževalk do Selene se je znova razplamtelo po zabavi v okviru podelitve letošnjih oskarjev, na kateri so prvič posneli poljub med njima. Ko se je mladenka kmalu po tem na neki rdeči preprogi pojavila z otečeno ustnico, je takoj sprožila šušljanja, da jo je udarila prav obsedena in ljubosumna Justinova oboževalka. Selena teh šušljanj ni komentirala, nekateri pa menijo, da bi govorice o udarcu utegnile biti le marketinški poskus mlade zvezdnice, da ob izidu novega singla in videospota nase usmeri čim več pozornosti.

Pa pustimo grožnje s smrtjo ob strani in se posvetimo odgovoru na vprašanje, kako se je sploh začela osupljiva zgodba o uspehu. Justin Drew Bieber se je rodil 1. marca 1994 v Kanadi, natančneje v Londonu v Ontariu. Njegova mama Patricia Lynn ‘Pattie’ Mallette, katere predniki so francoski Kanadčani, je imela izredno žalostno življenje:

"Oče mi je umrl, ko sem bila stara tri leta. Nenehno je tepel mojo mamo, a po njegovi smrti je spoznala še hujšega moškega."

Ko je bila stara pet let, je njeno mlajšo sestro povozil avto, oče pa jo je začel spolno zlorabljati:

"Nikomur nisem govorila, kakšno bolečino mi zadaja. Ker nisem mogla več zdržati, sem pri 15 letih - v želji, da bi se rešila - zbežala od doma."

Takrat je začela jemati mamila in piti alkohol. Živela je v najetem stanovanju s štirimi moškimi in se nenehno zabavala.

"Pri 17 letih sem se vrgla pod avto, ker mi je bilo vsega dovolj. Zbudila sem se v psihiatrični bolnišnici," razlaga Patricia, ki je pri 18 letih zanosila in se posvetila veri ter Bogu. Temu primerno je Justina vzgajala v zelo strogem katoliškem duhu, zato njegova stališča, ki jih je izrazil v glasbeni reviji Rolling Stone, niti niso presenetljiva.

"Ne verjamem v splav, zame je to umor otroka," je med drugim izjavil mladenič. Ko so ga vprašali, kaj naj bi naredila žrtev posilstva, ki ima še to smolo, da ob tem zanosi, pa je odgovoril:

"Ne vem, mislim pa, da se vse dogaja z razlogom. Vendarle pa se nikoli nisem znašel v takšni situaciji, zato ne morem soditi o tem."

In še ena njegova izjava, ki verjetno odstopa od večinskega mnenja današnje mladine:

"Mislim, da se ne smeš ljubiti z osebo, v katero nisi zaljubljen."

Kakorkoli že, Patricia, ki je opravljala različna slabo plačana pisarniška dela, je kot samohranilka sina vzgajala v Stratfordu v Ontariu. Čeprav ni živel z njim, je Justin ohranil stik z očetom Jeremyjem Jackom Bieberjem, čigar dedek je bil Nemec, ki se je iz Nemčije preselil v Kanado. Jeremy se je pozneje poročil z drugo žensko, s katero ima dva otroka. Prav pred kratkim je zvezdnik razkril, da mu ni bilo vedno postlano z rožicami:

"Nisem imel postelje. Stanovanje je bilo polno podgan, v hladilniku pa ni bilo hrane."

Dodal je še, da si ravno zaradi tega želi igrati Oliverja Twista, saj bi se - glede na to, da je bil nekoč reven - dobro vživel v vlogo. Sicer pa se je v otroštvu zanimal za šport, predvsem za nogomet, hokej in šah, glas­bene aspiracije pa je pogosto ohranjal le zase. Med odraščanjem se je povsem sam naučil igrati klavir, bobne, kitaro in trobento, v začetku leta 2007, ko je bil star komaj 12 let, pa je na krajevnem pevskem tekmovanju v Stratfordu nastopil s pesmijo So Sick, ki jo prepeva Ne-Yo, in osvojil drugo mesto. Ponosna mama Patricia je videoposnetek s sinovega nastopa objavila na priljubljenem YouTubu, ker je hotela, da bi ga videli in slišali sorodniki ter prijatelji. Pozneje je nadaljevala nalaganje Justinovih verzij različnih R&B-jevskih pesmi na omenjeno spletno stran in popularnost njenega sina je iz dneva v dan naraščala. Kmalu je Justin postal pravi internetni fenomen z gromozansko skupino oboževalcev.

Potem pa se je zgodilo nekaj, kar je sprožilo začetek Justinove kariere. Ko je iskal videoposnetke različnih obetavnih pevcev, je Scooter Braun, nekdanji marketinški direktor založbe So So Def, povsem po naključju kliknil tudi na Bieberjev posnetek. Braun, navdušen nad mladeničevim petjem, je najprej našel šolo, ki jo je obiskoval obetavni glasbenik, potem pa je navezal stik še z njegovo mamo. Zanimivo je, da je bila Patricia sprva precej nejevoljna, saj jo je motilo, da je Braun Jud.

"Bog, dala sem ti ga. Lahko bi mi poslal katolika, katoliško založbo. Saj si vendar ne želiš, da bi bil ta Jud Justinov človek, kajne?" je molila Patricia. Po pogovorih in molitvah s cerkvenimi starešinami pa je zaskrbljena mama vendarle dobila dovolj poguma, da je potomcu dovolila, da je z Braunom odpotoval v Atlanto v ameriško zvezno državo Georgia, kjer je ustvaril nekaj demo posnetkov.

Že teden dni po prihodu v Ameriko se je Braun dogovoril za srečanje z Usherjem, ki mu je Justin zapel v živo. Usher je bil navdušen in Justin je kmalu podpisal pogodbo z založbo RBMG (Raymond Braun Media Group), ki je v skupnem lastništvu Brauna in Usherja. Slednji je naredil še korak naprej in poskrbel za avdicijo pri slovitem Antoniu L.A. Reidu iz založbe Island Def Jam Music Group, ki je poskrbel, da je Bieber oktobra 2008 podpisal pogodbo z založbo Island Records, ki je prav zato tudi združila moči s prej omenjeno založbo RBMG. Takrat sta se Justin in njegova mama preselila v Atlanto, saj prav v tem mestu živita tudi njegov mentor Usher in menedžer Braun. Znano je, da se je za obetavnega glasbenika potegoval tudi Justin Timberlake, a zelenec se je odločil za Usherja in očitno je storil pravilno, saj vse od takrat niza uspeh za uspehom. Njegov debitantski singel z naslovom One Time se je v desetih državah uvrstil na lestvico top 30, v Kanadi pa celo med prvih 10, njegova albuma My World in My World 2.0 sta se izkazala kot prodajni uspešnici in v Ameriki dosegla platinasto naklado, njegova prva turneja My World Tour pa ga je popeljala v 40 mest. Njegov morda celo največji uspeh pa je ta, da je postal prvi glasbenik, ki se lahko pohvali s tem, da se je kar sedem pesmi z njegovega debitantskega albuma znašlo na sloviti lestvici Billboard Hot 100. Njegov mentor Usher je izredno zadovoljen in trdi, da je v vsakem trenutku pripravljen pomagati varovancu, ki ima po njegovem mnenju ogromen glasbeni potencial. Obljublja, da mu bo v oporo tudi v najtežjih trenutkih in situacijah, ki jih mora doživeti, da se bo naučil, kaj je življenje. Da je Usher z njim zelo zadovoljen, ne nazadnje dokazuje tudi to, da je varovancu za 16. rojstni dan podaril dragocenega range roverja. Da je hotel poleg Timberlaka tudi razvpiti raper P. Diddy Usherju ‘skočiti v zelje’ in mladega Kanadčana premamiti celo z lamborghinijem, pa Justinu ni prav nič mar, saj se dobro zaveda:

"Diddy pač pogosto govori neumnosti."

Justin torej že zdaj zelo dobro razume neizprosen glasbeni posel, še bolje pa ga seveda razume njegova ekipa, saj skoraj ni stvari, ki je o njemu ne bi brali v medijih, in še tisto, kar beremo, radi dodatno komercializirajo. Njegova ekipa se je v skladu z rekom, da je treba železo kovati, dokler je še vroče, odločila čim bolje unovčiti lik mladega pevca, zato njegovi oboževalci, med katerimi je seveda večina punc, lahko med drugim kupujejo sličice z njegovim likom, kolekcijo lakov za nohte Nicole by OPI, ki so jo že po nekaj dneh prodaje v ameriških trgovinah razprodali, lutko z njegovo podobo, ki prepeva njegove uspešnice, boksarice, parfum, aluminijaste posode za vodo, lasulje za noč čarovnic in celo okraske za novoletno smrečico, mladenič pa je izdal tudi knjigo z naslovom First Step 2 Forever: My Story, kar bi lahko prevedli kot prvi korak do večnosti: moja zgodba. Glede na to, kaj vse je že postoril do 17. leta, obstaja velika možnost, da se bo enkrat do smrti s svojo zgodbo res vpisal med večne zvezdnike, ki jih bodo občudovali in slavili še naši potomci.

Tim Jeras za Story