Juliane Hough je zlata punca

Seksi plesalka in kantri pevka se je, potem ko je osvojila plesne dvorane in koncertne odre, odločila zavzeti še Holivud – in samo s Cosmom deliti eno svojih najtemnejših skrivnosti.

Juliane Hough je zlata punca (foto: MArc Hom) MArc Hom
12. 6. 2013

V črnem puloverju iz kašmirja, ozkih kavbojkah in lakastih balerinkah iz lastne kolekcij Sole Society je videti, kot si jo predstavljajo njeni feni: izžareva energijo, ki jo je v resničnostnem šovu Zvezde plešejo leta 2007 pripeljala do zmage, ter samozavest glasbenice, ki je svoj album prodala v tisočih izvodih in se povrhu pojavila še v filmskih uspeš­nicah Rock of Ages in Footloose.

Vsestransko nadarjena je in prav to je tisto, zaradi česar je režiser Lasse Hallstrom skoraj ni povabil na odločujočo avdicijo za glavno vlogo v filmu Zavetje (ki je trenutno na sporedu tudi v naših kinematografih). Prvi intervju je potekal kar prek Skypa – ona v Los Angelesu, on v New Yorku. "Zdela se mi je očarljiva in zabavna, vendar me je skrbelo, da samo nastopa, da ne bo znala izraziti cele vrste čustev, ki jih vloga narekuje," je bil po pogovoru v dvomih Hallstrom.

Film Zavetje je zgodba obupane Katie, ki po kruti osebni tragediji zbeži od doma. V iskanju zavetja jo pot pripel­je v mirno obmorsko mestece, kjer spremeni identiteto in skuša na novo zaživeti. Zbliža se s prijaznim vdovcem Alexom, toda pot njune ljubezni je posejana z nešteto ovirami. Najhuje je, ko se mora Katie soočiti z demoni iz svoje preteklosti. Da je Julianne kljub režiserjevim dvomom dobila vlogo, je pravzaprav kriv njen soigralec Josh Duhamel, ki je bil takrat že izbran za vlogo vdovca. Njemu se je zdelo, da bo Juilanne zmogla. "Nekaj ima," je prepričeval Hallstroma. "V njej je neka žalost, nekaj, kar nam bo prišlo prav."

Tudi Julianne se je borila za drugo avdicijo, in ko jo je režiser videl v živo, je tudi dobila svojo prvo glavno holi­vuds­ko vlogo. "Zdela se mi je iskrena, neposredna in nekako neustrašna," je povedal Hallstrom. Pretresla pa ga je tudi njena življenjska zgodba – čeprav je bila na zunaj ves čas nasmejana, zbrana in navdušena, je tudi ona tako kot Katie iz filma v preteklosti doživela bolečo zlorabo.

1

Skrivnostna preteklost

Že pri desetih je zelo natančno vedela, kaj hoče: "Do svojega osemnajstega leta sem si želela postati profesionalna plesalka – ravno takrat je prišel na vrsto šov Zvezde plešejo. Pri devetnajstih sem hotela biti pevka in sem pri tej starosti res izdala svojo prvo ploščo, do dvaindvajsetega pa filmska zvezdnica ... tudi to se mi je uresničilo."

Julianne ima zdaj 24 let – odkar je bila majhna punčka v South Jordanu vUtahu, si je prizadevala doseči svoje cilje. Vsi njeni stari starši in oba starša so bili profesionalni plesalci, zato je Julianne, ki se je rodila kot zadnja izmed petih otrok, svoje otroštvo preživela tako na odrih kot tudi za njimi. Starši so se ločili, ko je bila stara deset let, in ker je takrat eden od bratov študiral na prestižni plesni šoli v Londonu, se mu je kmalu pridružila. Priborila si je petletno štipendijo ter študirala in trenirala tako predano, da je skoraj izgubila stik z domačimi. Postala je res dobra plesalka, a je bila zaradi tega tudi velikokrat prikrajšana.

"Pri desetih sem bila videti, kot da jih imam 28 – bila sem čutna, seksi plesalka. Zapeljiv nasmeh je bil moja maska, ki je skoraj nisem snela. Obupana in nebogljena punčka, ki je morala igrati odraslo in izkušeno, ker je ples njeno življenje. A v resnici sem bila otrok, ki potrebuje toliko skrbi in ljubezni."

Starši so bili daleč čez ocean, zato so jo moški začeli izkoriščati. "Zlorabljena sem bila tako telesno kot duševno," s tresočim glasom pove Julianne, a o podrobnostih noče govoriti. "Sem človek, ki je vajen odpuščati. Kar se je zgodilo, se je zgodilo." Kljub temu se na njenem obrazu, ki je sicer vedno vesel in sproščen, za trenutek pokaže senca žalosti. "Ko sem prišla v puberteto in sem dejansko postajala ženska, je bilo še huje. Na koncu sem se počutila tako ničvredno, da si skoraj nisem upala več domov."

Starše je videvala nekajkrat na leto, a jim o svojih težavah ni nikoli povedala. Tako kot toliko otrok, ki si želijo svoje starše zaščititi med ločitvijo, je tudi Julianne povsem pozabila nase in na svoje potrebe. "Raje sem ves pritisk prenesla nase, nisem jim hotela biti v breme," se spominja. Čeprav je danes prepričana vase, ni bilo vedno tako. "Če me niso ogovorili, sploh nisem odprla ust. In vedno me je skrbelo, kaj si bodo drugi mislili o meni."

Neke noči pri petnajstih je šla na koncert poslušat enega svojih idolov, ki je prepeval o svobodi in o tem, kako pomembno je, da si to, kar si. Prav to sporočilo ji je dalo moč, da se je poslovila od svojega dotedanjega življenja in se vrnila v Ameriko. "Rekla sem si: ne želim zares postati tista oseba, v katero se spreminjam," pravi Julianne. "Dva dni po koncertu sem pripravila kovčke in odšla. Nikoli več se nisem vrnila."

2

Končno doma

Na snemanju filma Zavetje je morala Julianne prvič improvizirati. Da bi se lažje poenotila z junakinjo, jo je režiser celo prosil, da si v spomin prikliče grozote, ki so se ji dogajale v Londonu. Posebno jo je zaznamoval seksualni prizor v postelji z Joshom, ki so ga posneli v majhni koči sredi Južne Karoline –  v kamero je govorila več kot uro. "Kričala sem in jokala, se smejala in spet jokala. Tudi Josh je jokal. To je bil najbolj terapevtski trenutek v mojem življenju."

Julianne verjame, da vloge Katie ni dobila slučajno. "Vse ima svoj namen," pravi. "Zaradi te vloge sem spr­ego­vorila in se znebila velikega bremena, ki me je težilo dolga leta." Vendar ne želi pomagati samo sebi, ampak predvsem drugim – dekletom, ki so bila tako ali drugače zlorabljena. "Jaz sem njihov glas. Vem, kaj se jim dogaja, in ker sem prepoznavna, jih bo tako slišalo več ljudi, ki takšno početje lahko preprečijo. Velikokrat mi rečejo, da bi pomagalo že, če bi imele prijateljico, s katero bi se lahko iskreno pogovorile. Zelo se trudim, da bi jim bila na voljo," o svoji dobrodelni kampanji Kind Champaign pripoveduje Julianne. To pa ni edino, kar se je v njenem življenju spremenilo, odkar se je vrnila iz Londona. Obnovila je tudi svoj odnos s starši in družino. "Imam 17 nečakinj in nečakov. Radi me imajo in jaz si mislim, da moram res biti teta, na katero bodo lahko vedno ponosni."

O uspehu filma Zavetje je bila prepričana, zdaj pa že odhaja novim zmagam naproti, saj z enim od bratov snema televizijsko dramo, ki se dogaja v plesnih dvoranah, poleg tega pa se pripravlja na novi film po scenariju Diablo Cody, ki je pred leti zaslovela s filmom Juno. Kljub vsemu je še vedno pod močnim vtisom Zavetja. "Film govori o zlorabi in o odnosih, ki jim ne moreš ubežati, dokler nisi dovolj močan za to. Ko ti uspe, je to popotnica za vse življenje." Tudi njena zgodba je podobna: "Mogoče ne gre za srečen konec, a zagotovo so to zame novi začetki. Iskreno se veselim prihodnosti." 

Besedilo: Logan Hill

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri