Julia Roberts: Podkupila soprogovo bivšo

Julia Roberts, nominiranka za oskarja za stransko vlogo v drami Avgust: okrožje Osage, je zaradi osamljenosti skakala iz razmerja v razmerje in iskala tistega pravega. Po grenkem priokusu, ki ji ga je pustil propadli zakon, je vedela, da je sedanji soprog Daniel Moder pravi moški zanjo.

"Prava ljubezen ne pride k tebi, biti mora v tebi." (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2014

V zadnjih mesecih se je v Hollywoodu šušljalo o tem, da igralka Julia Roberts v 47. letu starosti pričakuje četrtega otroka, a ameriška ljubljenka je zanikala širitev družine, ki si jo je ustvarila s soprogom Danielom 'Dannyjem' Moderjem.

V oddaji svojega dolgoletnega prijatelja Davida Lettermana je še povedala, da nadvse uživa v vlogi mame in v družinskem življenju in da še vedno velja njena odločitev, da bo snemala le še en film na leto. Rada bi imela namreč čim več prostega časa, da bi se lahko še naprej v miru posvečala šestletnemu Henryju Danielu in devetletnima dvojčkoma Phinnaeusu 'Finnu' Walterju in Hazel Patricii.

Julia in Danny sta daleč od tipičnega videza hollywoodskega para, ki bi za svoje otroke skrbel z vojsko varušk, kuharjev in pomočnikov. Skrbna starša sta znana po ležernosti in skromnosti, slovita pa tudi kot eden od redkih slavnih parov brez sobaric in hišnih pomočnic. Igralka rada poudarja, da se na vso moč trudi, da bi ostala 'normalna', ker noče biti 'statična kot kakšen kip'.

Uživa v vlogi gospodinje

''Zares uživam v vlogi gospodinje, moja vzornica je moja mama. Bila je popolna kuharica, pekla je kruh, pridelovala sadje in zelenjavo, pripravljala ozimnico. Šele danes se sprašujem, kako ji je vse to uspevalo, in to z nasmeškom na obrazu. Sicer se precej dobro znajdem pri gospodinjskih opravilih, a so dnevi, ko v hiši vlada kaos in ko imam občutek, da sem stalno v kuhinji - komaj pripravim zajtrk, že je čas za kosilo in nato večerjo. Nekaj časa želim biti samo mama in čim več časa preživljati doma, z družino,'' pojasnjuje Julia, ki je po mnenju marsikoga z leti videti čedalje bolje.

Hollywoodska diva je nekoč pojasnila, da je skrivnost njene lepote v tem, da ima ob sebi vedno nekoga, ki jo ima rad. Po številnih turbulentnih razmerjih je čas pokazal, da je njena prava ljubezen prav Danny, javnosti neznani snemalec, ki ga je spoznala leta 2000 na snemanju romantične komedije Mehikanka. Gre za sina slavnega producenta Mika Moderja. Ko sta se spoznala, je bil še poročen s filmsko vizažistko Vero Steimberg. Čeprav je Julia vztrajno trdila, da njuna romanca ni bila razlog za ločitev Dannyja in Vere, so novinarji izbrskali informacijo, da je morala napisati ček z vrtoglavo številko, da je Dannyjeva soproga končno podpisala ločitvene papirje.

Vera je njeno prvo ponudbo, 100 tisoč dolarjev, menda zavrnila, drugi, milijonski, pa se ni mogla upreti. In tako je igralska zvezdnica 4. julija 2002, na dan ameriške neodvisnosti, na romantični poročni slovesnosti na svojem ranču v novomehiškem Taosu dve leti mlajšemu Dannyju dahnila usodni 'da'. Čeprav je takrat marsikdo napovedoval, da njun zakon ne bo dolgo trajal, sta danes, po skoraj 12 letih, srečna kot prvi dan. ''Dolgo nisem verjela, da sem rojena za to, da bi imela samo enega moškega, otroke in hišo, ko sem to najmanj pričakovala, pa sem spoznala Dannyja, ki je povsem spremenil moje življenje. Ob njem sem dozorela in dojela, da posel nikoli ne sme postati življenjska prioriteta, saj si danes morda na vrhu, že jutri pa na dnu. Naučil me je pravih življenjskih vrednot in ukrotil moj nemirni duh, za kar sem mu zelo hvaležna,'' pravi Julia.

Nasmeh - njen zaščitni znak

Zaradi širokega in bleščečega nasmeha, ki je že na začetku kariere postal njen zaščitni znak, in tudi zaradi nemirnega duha pa je nekoč lomila srca številnih slavnih kolegov. In to tako skrivaj kot javno. ''Pogosto sem bila osamljena in ta občutek mi ni bil všeč. Zato sem skakala iz razmerja v razmerje, čeprav je to najbolj neumna stvar, ki sem jo lahko naredila. Bala sem se, da se bom postarala sama, a globoko v sebi sem verjela, da me ljubezen čaka za vogalom. Sem zaprisežena romantičarka,'' pojasnjuje.

Družinski prijatelji se igralke, ki se je kot Julia Fiona Roberts rodila 28. oktobra 1967 v Smyrni v ameriški zvezni državi Georgia, spominjajo kot nasmejane rdečelase deklice, ki je sanjarila o tem, da bi postala veterinarka. Globoko v sebi pa je vendarle skrivala neko negotovost, najstniška leta je preživela v znamenju hude obremenjenosti, saj je bila prepričana, da je grda. ''Imela sem velika usta, moji zobje pa so bili krivi, ker sem dolgo sesala palec. Poleg tega sem nosila očala z debelimi stekelci in bila sem presuha,'' se spominja dekliških travm.

Ko je bila stara štiri leta, sta se njena starša ločila. Prav ločitev je pomenila začetek njene notranje bitke s strahom pred samoto in zavrnitvijo. ''Vse je bilo idilično kot v filmu, potem sta se moja starša začela čedalje pogosteje prepirati, nekega dne pa nas (Julia ima še starejšega brata Erica Robertsa in starejšo sestro Liso Roberts Gillan, ki sta danes prav tako igralca, op. a.) je mama kar odpeljala. Njuna ločitev je bila zame zelo boleča. Bila sem navezana na očeta in k sreči sva se še vedno družila. Po petih letih se je mama poročila z Michaelom Motesom in na svet je prišla naša polsestra Nancy. Ta veseli dogodek pa je zasenčila novica o očetovi smrti. Izvedeli smo, da je dolgo bolehal za rakom, a nam tega nikoli ni povedal, ker ni hotel, da trpimo. Bila sem besna nanj. Počutila sem se izdano,'' odkrito in iskreno opisuje zvezdnica, ki se je morala prav pred kratkim spopasti s še eno bolečo izgubo. 9. februarja je zaradi prevelikega odmerka mamil namreč umrla njena omenjena polsestra, 37-letna Nancy Motes.

Ni sanjarila o igralski karieri

Zanimivo je, da Julia v mladosti nikoli ni sanjarila o igralski karieri. ''Prvič sem šla v New York obiskat brata in ta pot se je izkazala za usodno. Če ne bi postala igralka, bi snemala dokumentarne filme, ker me zelo privlačijo potovanja po svetu, odkrivanje novih ljudi in krajev. In ker verjamem, da sta kultura in izobraževanje moč, bi morda nadaljevala tudi študij. Bila sem punca, ki je želela samo eno - da ne bi ostala anonimna,'' pojasnjuje simpatična zvezdnica.

Ko so hollywoodski lovci na talente v modni agenciji zagledali njen nalezljivi nasmeh, je takoj dobila prve velike filmske vloge, z njimi pa so prišle tudi usodne ljubezni. Na začetku kariere je takrat 19-letna Julia padla v oko tedaj že znanemu igralcu Liamu Neesonu, 35-letnemu severnoirskemu plejboju, s katerim je igrala v romantični glasbeni komediji Satisfaction. Zaradi neustavljive medsebojne privlačnosti sta se celo odločila, da bosta zaživela pod isto streho, in najela hišo v Los Angelesu. Tako hitro in burno, kot se je začela, se je njuna ljubezenska pustolovščina tudi končala. Že po nekaj mesecih sta se namreč razšla.

Po koncu razmerja z Liamom se je zaljubila v še enega kolega, šest let starejšega Dylana McDermotta, s katerim je bila krajši čas celo zaročena, leta 1990 pa se je njuna ljubezenska zgodba končala. Srčne rane ji je zacelila ponudba za vlogo v filmu, ki jo je izstrelila v sam vrh najbolj zaželenih hollywoodskih igralk. Beseda seveda teče o romantični komediji Čedno dekle. Na snemanju te uspešnice se je znova zaljubila, in sicer v soigralca, šarmantnega zapeljivca Richarda Gera. Romantično zgodbo, ki se je začela na filmskem platnu, sta glavna junaka prenesla tudi v resnično življenje. Njeni prijatelji so takrat govorili, da ji je Richard povsem zmešal glavo.

''Med mano in Julio obstaja posebna kemija in ne vem, zakaj tako dobro funkcionira v filmih. Ne moti je niti to, da je prelepa, pametna in nadarjena,'' jo je opisal takratni ljubimec, ki ga je po kratkem razmerju z njo pritegnila druga lepotica, Cindy Crawford. Richarda je dolgonoga manekenka tako očarala, da se je Julia kmalu znašla na stranskem tiru. Pozneje je čare usodnega razmerja okusila v turbulentni romanci z igralcem Kieferjem Sutherlandom, ki je prav zaradi njenega angelskega nasmeha zapustil soprogo Camelio Kath in hčerkico Sarah. Kmalu sta se odločila za skupno življenje in igralka, ki je bila že takrat ljubljenka filmskega sveta, je priznala, da je noro zaljubljena vanj.

''Delava skupaj, zaljubljena sva drug v drugega. To je življenje. Ničesar več od tega si ne morem zaželeti,'' je govorila in kar žarela od sreče, zato so se kmalu začele širiti govorice, da načrtujeta veliko poroko. Takrat 22-letno Julio, ki jo je Garry Marshall, režiser filma Čedno dekle, označil za mešanico Audrey Hepburn, Lucille Ball in Bambija, je revija People uvrstila na seznam desetih najlepših žensk na svetu. To je le še dodatno učvrstilo njen zvezdniški status in zdelo se je, da skoraj nič ne more pokvariti niti njene ljubezenske idile s Kieferjem. Na žalost pa tudi temu igralkinemu razmerju sreča preprosto ni bila usojena. Le tri dni pred napovedano poroko je Julia namreč izvedela, da ji je bil slavni zaročenec nezvest, imel je afero s striptizeto Amando Rice. 14. junija 1991, na dan, ko bi se morala poročiti, je obupana in prizadeta Julia pobegnila na Irsko, natančneje v Dublin.

'Pobegli nevesti' je družbo delal igralec Jason Patric, najboljši prijatelj njenega nesojenega soproga! Jason ji je bil v tistih težkih trenutkih sprva v oporo kot prijatelj, nato pa je med njima preskočila ljubezenska iskrica. ''Že kot deklica sem se odločila, da ne bom ničesar obžalovala in da bom vedno, v vsaki življenjski situaciji, poslušala srce, ne pa razuma. Vem, da je to narobe in da sem zaradi tega pogosto sprejemala prenagljene odločitve, ki so bile verjetno napačne, a kaj naj, to sem jaz, ženska iz krvi in mesa. Iskreno, ustrašila sem se, da ne bom več svobodna. Moj duh je takšen, da nikoli nisem marala nobenih omejitev. Jason je bil le beg pred obveznostjo, čeprav je bil veliko bolj strasten od Kiefa, kar mi je ustrezalo,'' pojasnjuje svoja dejanja iz tistega obdobja.

Ko je razpadlo tudi razmerje z Jasonom, se je vrnila v Los Angeles, kjer se je skoraj brez­glavo zapletla v razmerje z deset let starejšim zvezdnikom kantrija Lylom Lovettom, ki jo je 25. junija 1993, le tri tedne po prvem srečanju, popeljal do oltarja. ''Bil je povsem drugačen od vseh mojih predhodnih moških in preprosto sem takoj privolila v poroko z njim. To je bila še ena slaba odločitev v mojem življenju, ker sem poslušala srce, čeprav sem vedela, da ga nimam tako rada, da bi z njim dočakala starost. Zaželela sem si občutiti varnost. Bila sem sebična. Ločila sva se po dveh letih, ko sem si zaželela, da bi bila znova svobodna ženska brez obveznosti. Takrat še nisem bila pripravljena postati mama in biti soproga,'' je priznala po razpadu zakona 'lepotice in zveri', kot so neobičajen parček poimenovali mediji.

Po ločitvi je igralka kot po tekočem traku menjavala privlačne in slavne moške ter skrbela, da so imela paparaci, željni senzacij, polne roke dela. Posteljo so ji med drugim greli Daniel Day-Lewis, zvezdnik humoristične serije Prijatelji Matthew Perry, Ethan Hawke in trener fitnesa Pasquale 'Pat' Manocchia. Leta 1998 se je zapletla v novo turbulentno razmerje. Njeno srce je osvojil markantni kolega Benjamin Bratt, ki jo je leta 2001 spremljal na rdeči oskarjevski preprogi. Takrat je Julia namreč osvojila oskarja za glavno vlogo v biografski drami Erin Brockovich, za katero je prejela 25 milijonov dolarjev honorarja. Čeprav se je zdelo, da Benjamin predstavlja vse, kar si Julia sploh lahko zaželi, je igralka že štiri mesece po podelitvi zlatih kipcev končala tudi to romanco. No, pravzaprav se je že pred tem, v času, ko se je še videvala z Brattom, zaljubila v svojega sedanjega soproga Dannyja.

''Ustrezala mi je Benjaminova prisotnost v mojem življenju. Pogosto sva se prepirala, a to so bili tisti prepiri, po katerih se je rojevala gromozanska količina strasti med dvema človekoma. To se mi je zdelo zelo zanimivo, a sem kmalu dojela, da ni pravi človek zame in da je čas, da poberem stvari in odidem iz njegovega življenja. Ko me moški začne utesnjevati, odidem. Pravzaprav sem redko trpela zaradi ljubezni, ker sem stvari sprejemala takšne, kakršne so,'' pojasnjuje.

Poslovno življenje je cvetelo

Medtem ko je bila v zasebnem življenju pravzaprav precej nesrečna, pa je bilo njeno poslovno življenje na vrhuncu. Njeni filmi so zaslužili kar 25 milijard dolarjev, kar je uspelo le redkim v filmski zgodovini. ''Sem samo običajna ženska, ki opravlja neobičajno dobro plačano delo,'' je v smehu odvrnila Julia, ko so jo vprašali, kakšen je občutek, ko si tako uspešen. Danes pravi, da najbolj uživa v preprostem družinskem življenju daleč od Hollywooda, sveta slave in glamurja. Zdaj sta - kot zatrjuje - na prvem mestu njeni najpomembnejši vlogi, vlogi mame in soproge, ki se jima je povsem prepustila.

''V vseh razmerjih sem veliko ljubila. Vedno sem upala, da je ravno tisti moški pravi zame. No, nekako se je vedno izkazalo, da je bil vendarle napačen zame in da je šlo le za strast. Težko sem sprejela človeka takšnega, kakršen je. Potem pa sem spoznala osebo, pri kateri mi ni bilo treba ničesar spreminjati in s katero sem se počutila, kot bi se poznala že vse življenje. To je moj Danny. To je prava ljubezen,'' je trdno prepričana Julia.

Tim Jeras za revijo Story