Josh Hartnett: Rojstvo hčerke mu je življenje obrnilo na glavo

38-letnega ameriškega igralca Josha Hartnetta bi si številne ženske želele imeti za moža. Številne mame teh žensk pa za zeta. Čeprav je čeden, postaven, slaven in bogat, je namreč ostal simpatičen in preprost fant iz soseščine. Edina težava je v tem, da je že zaseden.

Josh Hartnett: Rojstvo hčerke mu je življenje obrnilo na glavo (foto: Profimedia) Profimedia
31. 7. 2016

Ja, nekatere hollywoodske kariere se pač začnejo na milo rečeno neobičajnih mestih, mednje pa spada tudi kariera Josha Hartnetta.

Simpatični ameriški igralec in filmski producent je kot 19-letni mladenič pred filmskimi kamerami namreč prvič 'zablestel' na straniščni školjki, in sicer s telefonom v roki.

To se je leta 1997 zgodilo v televizijski seriji Cracker, v kateri je upodabljal Michaela 'Fitza' Fitzgeralda.

Angažiranost in že takrat nesporen šarm mladega igralskega talenta pa žal nista mogla rešiti te serije, ki so jo že po slabih dveh letih predvajanja, po 16 epizodah, ukinili.

Josh

Na fotografiji: Josh v filmu Mesto greha

Danes je novopečeni 38-letnik, ki je kot lepotec z markantnim nasmeškom še posebno dobro zapisan pri pripadnicah nežnejšega spola, seveda veliko preveč slaven in bogat, da bi še moral snemati takšne in podobne sanitarne scene v cenenih televizijskih serijah, a njegova pot do zvezd resnici na ljubo ni bila ravno lahka.

Po tem, ko so ga - domnevno zato, ker se je zapletel v ljubezensko afero z ravnateljevo hčerko - vrgli z newyorškega konservatorija za gledališko umetnost in film, se je kar šestkrat potegoval za vlogo v tedaj izredno priljubljeni najstniški seriji Simpatije, a so ga šestkrat tudi zavrnili.

"Bil sem zelo naiven. Mislil sem, da bom kar tako šel v Hollywood in zaslužil milijon dolarjev," se spominja Joshua Daniel Hartnett, ki se je Wendy Anne Kronstedt in Danielu Thomasu Hartnettu rodil 21. julija 1978 v mestu Saint Paul v ameriški zvezni državi Minnesota.

V katoliškem duhu vzgojeni zvezdnik, ki ima še mlajšo polsestro Jessico Irene in mlajša polbrata, Jacoba Daniela ter Josepha Patricka, je sicer odraščal z očetom in mačeho Molly, a je kljub temu ohranil pristne stike z mamo.

Na otroštvo ga vežejo zelo lepi spomini: "Časi, ko sem kot mulec letal naokoli, so bili res zelo srečni časi. Časi, ko je bila moja edina odgovornost ta, da sem se vrnil domov večerjat in spat."

V intervjujih rad pove, da so njegovi starši generacija hipijev, in vedno znova poudarja, da je njegov oče včasih kot profesionalni glasbenik igral kitaro v bendu, potem pa je dojel, da kruh prinaša prodaja nepremičnin: "Izbrali so bolj srečno življenje, nikoli pa se niso podili za denarjem."

Ko je bil mlajši in še ni imel svoje družine, se je po napornih snemanjih najraje vračal prav v svoje rojstno mesto, ki mu pravijo tudi 'mesto dvojček Minneapolisa'. Tam je končal srednjo šolo, tam so njegovi prijatelji.

"Nikjer ni lepše kot doma," je kot mladenič, čigar kariera je bila še v povojih, v prvih intervjujih rad govoril Josh, ki resnici na ljubo nikoli ni sanjaril o igralskem poklicu. Želel si je namreč postati slikar, še bolj pa se je želel ukvarjati z ameriškim nogometom.

Čeprav je imel 191 centimetrov visoki Josh zelo dobre pogoje, da bi postal profesionalni igralec ameriškega nogometa, pa žal ni imel sreče in je moral zaradi hude poškodbe kolena že pri 16 letih pozabiti na kariero v športnem svetu.

Josh

Na fotografiji: Josh v filmu Srečnež Slevin

Za to, da je postal igralec, pa je 'kriva' njegova teta. Ker ni bil ravno navdušen nad igralskim poklicem, ki je bil po njegovem za mehkužce, ga je namreč 'prisilila', da se je udeležil avdicije za vlogo Huckleberryja 'Hucka' Finna v otroški gledališki predstavi:

"Sploh nisem hotel igrati. Če si fant, ki obiskuje srednjo šolo, namreč meniš, da je gledališče le za piflarje in čudake."

No, pozneje je Josh spoznal, da vendarle ni tako, in ubral igralsko pot. Do leta 1996, ko je končal srednjo šolo, je imel za sabo že vrsto gledaliških predstav, reklam in predvsem menedžerko.

Prav po njenem dobrem nasvetu je odšel v Hollywood in se začel resno posvečati igralski karieri.

Prvo filmsko vlogo je dobil leta 1998, in sicer v kratkem filmu Debutante, istega leta pa mu je pripadla vloga Johna Tata, sina glavne junakinje Laurie Strode/Keri Tate, ki jo je upodobila Jamie Lee Curtis.

Po nekaterih bolj ali manj znanih filmih, kot sta grozljivka Zbornica in romantična drama Deviški samomori, se mu je leta 2001 sreča na poklicnem področju prvič nasmehnila nekoliko bolj široko.

Pripadla mu je namreč vloga Dannyja Walkerja v zgodovinski akcijski drami Pearl Harbor, v kateri je zablestel ob Benu Afflecku in Kate Beckinsale in ki mu je prinesla dokončni preboj med spoštovane filmske igralce. Zahvaljujoč vlogi v tej kinematografski uspešnici je tako rekoč čez noč postal slaven po vsem svetu.

Josh

Še posebno najstnice so ponorele za visokim, čednim in rahlo skrivnostnim fantom, ki pa mu - v nasprotju s številnimi kolegi - slava ni stopila v glavo.

"Mislim, da to, da si najstniški idol, ni prav nobena težava. Če se bo to zgodilo meni, se bom z veseljem spoprijel s tem," je dejal Josh, še naprej prizemljen, običajen fant iz soseščine, ki strani rumenih tabloidov niti slučajno ni polnil s škandali, in dodal, da se mu to, da se ga je nenadoma oprijel sloves najstniškega idola, pravzaprav zdi čudno:

"Nič bolj pomemben nisem kot nekdo drug - tako jaz gledam na to. Nekaj časa smo face, potem pa nismo več in takrat ni nikomur več mar zate. Ljudem je pomembna moja slava, ne jaz, kar je povsem logično in okej. Prav zato imam jaz svoje življenje."

Pravzaprav sploh ni pomembno, ali je šlo za iskrenost ali za lažno skromnost, a dejstvo je, da je po uspehu s filmom Pearl Harbor vztrajno trdil, da nikoli ni bil lep in da tudi njegovo telo ni privlačno:

"To je zato, ker se izogibam fitnesom. Nisem tip, ki bi se 'pumpal'."

Iskreni igralec takrat ni skrival, da ga je novopečena slava na neki način celo obremenjevala, saj se je moral čedalje pogosteje skrivati pod kapo in sončnimi očali.

Kljub temu pa je bil trdno odločen, da ne bo spremenil svojega sloga življenja, da se bo torej še naprej svobodno sprehajal po svetu in upal, da obsedeni oboževalci ne bodo užaljeni, če ne bo imel vsakič časa za večurno deljenje avtogramov.

Josh

Svoj sloves oziroma status nove zvezde na hollywoodskem nebu je že istega leta, 2001, potrdil kot idealistični vojak Matt Eversmann v akcijski vojni drami Sestreljeni črni jastreb, o kateri je izjavil, da je prvi film, ki bi ga priporočil svojim prijateljem, leto dni pozneje pa kot Matt Sullivan v romantični komediji 40 dni in 40 noči.

josh

Vloga v tem filmu mu je predstavljala velik izziv, saj ga je pred snemanjem močno skrbelo, kako se bo znašel v situacijah, ki naj bi bile komične.

V tem duhovitem filmu je igral junaka, ki se vsem izzivom in priložnostnim navkljub odloči, da bo štirideset dni abstiniral od seksa.

Pozneje smo ga videli še v številnih uspešnih filmih, kot sta akcijski triler Mesto greha in kriminalna drama Srečnež Slevin, med majem 2014 in junijem 2016 pa smo ga lahko občudovali v vlogi Ethana Chandlerja v srhljivi britansko-ameriški seriji Penny Dreadful.

Penny

Zdaj pa se posvetimo še ljubezenskemu življenju igralca, ki je že od nekdaj priljubljen med ženskami.

"Še nikoli nisem imel težav z osvajanjem deklet. Toda resnici na ljubo nisem imel ravno težkega dela, saj sem v srednji šoli igral ameriški nogomet, zdaj pa sem igralec. V tem primeru imaš pač dobre karte, ko gre za dame," pojasni Josh, čigar seznam nekdanjih deklet je posledično precej dolg.

Na njem so se med drugim znašle igralke Laura Harris, Julia Stiles, Scarlett Johansson, Amber Sainsbury, Mischa Barton in Amanda Seyfried, manekenke Daria Werbowy, Gemma Ward in Sophie Lie, ravnateljica gledališča Ellen Fenster in glasbenica Rihanna.

Scarlett

Na footgrafiji: Josh s Scarlett Johansson v filmu Črna dalija

To pa verjetno še zdaleč niso vse dame, ki so mu nekoč grele posteljo, saj so ga mediji v romantičnem smislu med drugim povezovali tudi z igralkami Kelly Carlson, Monet Mazur, Kirsten Dunst, Sienno Miller in Penélope Cruz, manekenkami Heleno Christensen, Katharino Damm in Romino Ferrara ter glasbenico Natalie Imbruglia.

Vse te lepotice pa v njegovem ljubezenskem življenju ne igrajo prav nobene vloge več, saj je že od leta 2011 v srečnem razmerju s Tamsin Egerton.

Tamsin

Deset let mlajšo angleško igralko in manekenko je spoznal na snemanju romantične pustolovščine The Lovers.

lovers

Ljubezensko srečo igralcev je konec novembra lani okronalo rojstvo njunega prvega otročka. Tamsin je v londonski porodnišnici St. Mary's povila deklico in s tem poskrbela, da se je Joshevo življenje obrnilo na glavo.

"Vse se je spremenilo," je odvrnil zvezdnik, ko so ga pred približno dvema mesecema vprašali, kako je vloga očeta vplivala na njegovo življenje, in pojasnil:

"Vse, kar si počel pred tem, je le nekakšen uvod, in nenadoma prvič živiš svoje življenje. Kar naenkrat je namreč prav vse v tvojem življenju nekoliko pomembnejše, kajne?"

Josh, ki je zaradi ljubezni zapustil svojo domovino in se preselil v Anglijo, je še dodal, da je hčerkica, ki jo vneto skriva pred javnostjo, povsem spremenila tudi njegovo stališče do dela.

Josh

Po eni strani si namreč želi, da bi imel čim več prostega časa, ki bi ga lahko preživel z njo, po drugi strani pa se zaveda, da mora prav zaradi hčerkice še bolj trdo delati. In posledično ni več tako izbirčen, ko gre za odločitve, v katerih filmih bo nastopil in v katerih ne.

"Prej sem vedno razmišljal o tem, ali mi je všeč film, vloga, režiser, zdaj pa mi je jasno, da preprosto moram delati," pojasnjuje Josh, ki pa kljub temu dodaja, da mu je žal, da ni že prej postal oče, in poudarja, da v starševski vlogi nadvse uživa:

"Najlepše mi je, ko me zbudi sredi noči. To me sploh ne moti. Zaradi nje se je stopil moj ego in ona je edino, kar je pomembno v mojem življenju."

Ljubka tričlanska družinica živi v mestni vili v severnem delu Londona, kjer imajo - v nasprotju z Los Angelesom, kjer paparacev kar mrgoli - ljubi mir, kar je še posebno za Josha, ki svojo zasebnost skriva kot kača noge, zelo pomembno:

"Namenoma se trudim, da ne bi izdal preveč stvari o sebi. Če izpustiš iz rok še tisto malo zasebne sfere, ki jo imaš, jo morda izgubiš za vedno." Ja, očitno se tudi Josh strinja z rekom, da je previdnost mati modrosti ...

Napisal: Tim Jeras (za Story)
Fotografije Profimedia

Preberi še: Žiga in Hana - Slovenca, ki navdušujeta s svojo kolekcijo kopalk! ali pa si poglej 8 najlepših plaž na svetu, ki jemljejo dih (FOTO)

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri